Moje ulubione przepisy
| < Październik 2009 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 31 października 2009
Irańska sałatka Oliwieh

Kulinarny aforyzmKłamstwo wypływa na wierzch jak oliwa, prawda opada, bo jest ciężka i trudna. Karol Irzykowski


Kolejna propozycja na Rosołowy Konkurs to sałatka z kurczaka. Trochę inaczej przyrządzana niż w naszej kuchni, ponieważ nie wszystkie składniki są pokrojone na kawałki, ale rozgniecione. Dekoracja jest tutaj także ważnym elementem, moja propozycja jest bradzo prosta. Iranki robią z tego małe dzieła sztuki.

Składniki
- pół ugotowanego kurczaka

- 0,5 kg ziemniaków

- 3 ugotowane jaja

- pół szklanki zielonego groszku (ja używam groszku z puszki, ale może być też ugotowany świeży)

- 1 marchewka

- 3-4 małe ogórki konserwowe

- majonez

- sól, pieprz

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- szczypta advieh

Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmiażdżyć je widelcem. Ogórki drobno pokroić. Jajka drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, majonez, pieprz i sól. Następnie umieścić sałatkę w naczyniu, w którym chcemy ją podawać, pokryć warstwą majonezu, udekorować startą marchewką i groszkiem (lub innymi pasującymi warzywami i jajkiem). Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby się „przegryzła”.

piątek, 30 października 2009
Bułeczki

Kulinarny aforyzmChleb szczęścia posmarowany jest masłem z obu stron. Przysłowia francuskie


Przepis na te bułeczki pochodzi ze strony Moje Wypieki. Ponieważ wszyscy bardzo go zachwalali także postanowiłam sprobować je upiec. Są pyszne, chociaż nie byłam w stanie uformować ich tak doskonale jak Dorotus ;) W przepisie jest propozycja użycia suchych drożdży, ale ja jakoś nie przepadam za nimi. Raz  sprobowałam upiec ciasto z suchymi drożdżami, ale nic mi nie wyszło, dlatego używam zawsze świeżych drożdży.

Składniki
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej 
- 24 g świeżych drożdży


Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i połowy szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, 2 roztrzepane jajka, sól, pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiać mikserem lub ręcznie (ja wyrabiałam ciasto ręczni, bo bardzo to lubię, szczególnie wprzypadku ciasta drożdżowego). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia), pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, aż się zetkną. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185°C.

czwartek, 29 października 2009
Surówka po turecku

Kulinarny aforyzmMoże nawet sól jest lepsza od złota - bo złoto dzieli, a sól łączy. ks. Jan Twardowski


Podczas wakacji w Turcji odkryłam sos z granatów, który idealnie pasuje do surówek. Surówka z tym sosem, którą jadłam w Turcji zawierała znacznie więcej ziół, nie wszystkie mi znane. Zasadniczo można do niej dodać takie zioła, jakie mamy pod ręką – koperek, bazylię, pietruszkę, miętę, itd. Ja użyłam sałaty lodowej, ale można dodać do tej surówki także liście szpinaku oraz inne rodzaje sałaty lub mieszankę sałat.

 

Składniki
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- ¼ sałaty lodowej
- 2 liście czerwonej kapusty
- ¼ pęczka mięty
- ½ pęczka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu z granatów
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól

Kapustę, sałatę oraz pomidora drobno pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Zioła pokroić, jeżeli listki są mniejsze można dodać je bez krojenia. Posolić, dodać soku z cytryny, sos z granatów, oliwę, wymieszać.

 

środa, 28 października 2009
Irański kurczak

Kulinarny aforyzmW każdym ziarenku ryżu jest kropelka potu. Przysłowie chińskie


Moja propozycja na Konkurs rosołowy to irański kurczak z ryżem. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie ugotowanego kurczaka. Ja użyłam akurat nogi kurczaka, ale piersi też jak najbardziej się nadają. Przepis, który podaję poniżej to porcja dla dwóch osób.

 

Składniki
- 2 nogi ugotowanego kurczaka + pół szklanki rosołu
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżka pokrojonych obranych ze skórki migdałów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można też użyć 250 g przecieru pomidorowego)
- 1 łyżka masła
- 2 szczypty szafranu
- 2 łyżki suszonych owoców berberysu (alternatywą są rodzynki, które używa się do tej potrawy na południu Iranu)
- 200 g ryżu ugotowanego na sypko
- olej, pieprz, sól

Cebulę obrać i pokroić w plastry. Szafran zalać 1-2 łyżkami wrzącej wody. Cebulę podsmażyć na oleju. Połowę cebuli wymieszać z berberysem, połową szafranu, migdałami oraz 1 łyżką masła, które powinno się rozpuścić. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wrzącej wody. Kurczaka włożyć do garnka, dodać pół szklanki rosołu, połowę usmażonej cebuli, połowę rozpuszczonego szafranu, koncentrat pomidorowy oraz pomidora przekrojonego na połowę. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko posypanym mieszanką berberysu i cebuli.

Bezy z orzechami

Kulinarny aforyzmNiejeden trudny do zgryzienia orzech okazuje się wewnątrz pusty. Włodzimierz Scisłowski


Zasadniczo nie lubię bez, bo są dla mnie po prostu za słodkie, jednak zostały mi białka z pieczenia babki, więc jakoś szkoda było je wyrzucić. Bezy okazały się całkiem dobre, może dzięki dodaniu do nich orzechów.

Składniki
- 2 białka
- 1 cukier waniliowy
- 120 g cukru pudru
- 60 g orzechów włoskich

Schłodzone białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz cukier waniliowy (ja używam cukru pudru aromatyzowanego laską wanilii). Na końcu dodać drobno posiekane orzechy. Formować bezy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Piec w temp. 140°C 30-40 minut.

poniedziałek, 26 października 2009
Babka z marcepanem i gruszkami

Kulinarny aforyzmOwoce zwycięstwa? Gruszki na wierzbie. Stanisław Jerzy Lec


Miałam w lodówce resztę masy marcepanowej i przepis Liski na babkę z marcepanem bardzo mi się spodobał. Ponieważ miałam 100 g masy marcepanowej dodałam jej więcej niż w oryginalnym przepisie. Chyba dlatego ciasto jest ciemniejsze niż u Liski. Poza tym nie miałam esencji waniliowej dodałam esencji migdałowej, która zasadniczo pasuje do marcepanu. Moja forma do babki jest większa, więc ciasto wyszło dosyć niskie. Chyba ta porcja ciasta pasuje bardziej do takiej mniejszej foremki. Ciasto wyszło mięciutkie, pachnące migdałami i słodkie, ale mam w domu chętnych na słodkości. Szkoda, że nie na zupę z dyni.....

Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 170 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 160 g kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- 1 gruszka 

Krem migdałowy:
- 60 g masy marcepanowej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ja dodałam migdałowej)
- 1 jajko
- 15 g mąki


Wszystkie składniki kremu migdałowego zmiksować. Jajka, żółtka, wanilię i 3 łyżki śmietany wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Miksując dodawać masło, następnie masę jajeczno-śmietanową. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie tartą bułką. Wlać ciasto. Szpatułką zrobić wgłębienie na środku ciasta i wlać we nie krem marcepanowy (tak samo jak Liska wymieszałam ciasto z masą migdałową). Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki. Ciasto piec 50-50 minut w temp. 175°C.


niedziela, 25 października 2009
Hiszpańska zupa z dyni

Kulinarny aforyzmOwoc zakazany smakuje najlepiej. Owidiusz


Na Festiwal Dyni sprobowałam zrobić zupę z dyni, zresztą po raz pierwszy. No cóż, zupa wyszła smaczna, ale jednak to nie to co tygrysy lubią najbardziej. Jednak preferuję zupy, które konsystencją nie przypominają zupek dla niemowląt. Moja druga połowa w ogóle odmówiła jedzenie, więc teraz muszę jakość zjeść cały gar sama. Przepis oparty jest na przepisie ze strony www.chefkoch.de. Ja użyłam dyni hokaiddo, bo jest mniejsza oraz dodałam ostrą paprykę.

Składniki
- 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory 
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam suszoną paprykę w płatkach)
- pieprz, sól, olej,  
- 1 śmietana

Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 minut. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą.

Na szczęście po ugotowaniu zupy pozostał mi mały bonus w postaci pestek z dyni, które uwielbiam. Można je wysuszyć w piekarniku w temperaturze 60°C przez około godzinę. Drzwiczki piekarnika najlepiej zostawić uchylone.

 

Tagi: dynia
19:27, mirosix , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 21 października 2009
Czerwony Śledź

Kulinarny aforyzm: Kto zna gorycz, zna prawdziwy smak potrawy. Talmud


Naszła mnie ochota na ryby, więc sięgnełam po jeden z moich ulubionych przepisów na czerwone śledzie ze strony Ugotuj.to.

 

Składniki
- 4 sprawione filety śledziowe (ja użyłam matjasów w oleju, którego część wykorzystałam do smażenia cebuli)
- 3 cebule
- 70 ml oleju
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól, cukier, papryka, pieprz

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj koncentrat i nieco wody. Przypraw, podgrzewaj minutę, ostudź. Śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą. Pozostaw na noc w lodówce.

 

 

 
1 , 2