Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 20 marca 2016
Bułeczki maślane z rodzynkami

Kulinarny aforyzm:  Demokracja jest formą religii: polega ona na oddawaniu czci szakalom przez osły. Henry Louis Mencken


Takie pyszne bułeczki smakują zawsze, ale z pewnością będą idealne również zamiast wielkanocnej baby. Przepis pochodzi z tej strony.

Buleczki_maslane10

Składniki:

- 150 g roztopionego masła

- 500 ml mleka

- 20 g suchych drożdży

- 1/2 łyżeczki soli

- 100 - 150 g cukru

- 1 kg mąki pszennej

- 200 g rodzynków

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko, sól, cukier oraz mąkę i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając rodzynki. Uformować kulę, włożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować. Odrywać kawałki ciasta, formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Buleczki maslane

wtorek, 27 października 2015
Dyniowa chałka

Kulinarny aforyzm: W pochlebstwie tkwi zbrodnicza cecha niewoli, w złośliwości fałszywy pozór wolności. Tacyt


To moja propozycja w tegorocznym Festiwalu Dyni. Jak wszystkie wypieki z dynią zachowuje dłużej świeżość, jest bardzo aromatyczna i miękka. Zapraszam! Przepis pochodzi z tej strony.

Chalka z dynia

Składniki:

- 2 łyżki drożdży

- 1 szklanka ciepłej wody

- 3 jajka

- 1/3 szklanki cukru

- 1 szklanka puree z dyni

- 1 szczypta szafranu (opcjonalnie)

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- łyżka soli

- 8 - 8 1/2 szklanek mąki

- ziarna sezamu do posypania (u mnie czarny)


Wymieszać drożdże, szafran i 1 łyżkę cukru w wodzie. Odstawić na 5-10 minut. Dodać olej, 2 jajka, dynię, pozostały cukier i sól. Dodawać stopniowo mąkę, mieszać łyżką, a następnie wyrabiać przez ok. 7-10 minut. Posmarować miskę olejem i przełożyć do niej ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 2 części, a każdą część na 3 wałki. Zapleść z nich chałkę. Odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Przed pieczeniem chałki posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami maku lub sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.


Chalka z dynia

Chalka z dynia 

poniedziałek, 15 września 2014
Norweskie bułeczki cynamonowe

Kulinarny aforyzm: Pijak kieruje wzrok na kieliszek, kupiec na kieszeń. Talmud


Przepis ze strony Moje Wypieki. Bardzo pyszne bułeczki. Ja trochę uprościłam przepis.

Norweskie buleczki cynamonowe

Składniki:

Ciasto

- 600 g mąki pszennej

- 100 g cukru

- ½ łyżeczki soli

- 21 g drożdży instant

- 100 g masła

- 400 ml mleka

- 2 jajka

 Nadzienie

- 90 g masła

- 150 g cukru

- 1,5 łyżeczki cynamonu

 

- 1 jajko do posmarowania

 

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. W międzyczasie roztopić masło i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. Posmarować prostokąt nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230 stopni.

Norweskie buleczki cynamonowe

sobota, 30 sierpnia 2014
Drożdżówki z jabłkami i różą

Kulinarny aforyzm: Nie trzeba mnie wyganiać, nie trzeba mnie odpychać!/Obejmę jabłoń za szyję, zacznę z jabłonią usychać. Kazimiera Iłłakowiczówna


Bułeczki nadziewane jabłkami, posypane różą. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z tej strony.

Drozdzowki z jablkami 

Składniki:

- 0,5 kg mąki

- 50 g drożdży

- 2 jajka

- 1 szklanka mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/4 kostki masła

- 1 cukier waniliowy

- szczypta soli

- 3-4 jabłka

- 1 łyżeczka cynamonu

- do posypania cukier i suszone płatki róży

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i trochę cukru. W misce wymieszać mąkę, resztę cukru, sól i cukier wanilinowy. Do tego wlać rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło oraz wbić jajka. Ciasto wyrabiać ok. 20-30 min, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, wymieszać z cynamonem. Podzielić ciasto na 16-20 części. Z każdej formować placuszki, nadziewać je jabłkami, uformować bułeczkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami róży wymieszanymi z cukrem. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.

Drozdzowki z jablkami

niedziela, 15 września 2013
Rogaliki drożdżowe z marmoladą jabłkową

Kulinarny aforyzm: Dobre drzewo dobrym się owocem okrywa, dobry człek z dobrych czynów poznawany bywa. Wacław Potocki


Jest to świetny przepis na rogaliki. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo się z nim pracuje. Ja nadziałam je marmoladą jabłkową, która zrobiłam kilka miesięcy temu. Przepis znalazłam na tej stronie.

Rogaliki drozdzowe

Składniki:

- 1/2 kostki masła

- 2,5 dag drożdży

- 1/8 szklanki ciepłego mleka

- 4 łyżeczki cukru

- 1,5-2 szklanki mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- marmolada do nadziania

Masło podgrzać tak, aby była bardzo miękkie. Drożdże wymieszać z mlekiem, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia składników. W misce wymieszać mąkę, sól, jajko, przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz masło. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Przykryć miskę i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie podzielić ciasto na 2 części. Każdą z części rozwałkować w koło, pociąć na 12 trójkątów. Nakładać dżem na każdy trójkąt i formować rogalika. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem albo mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.

Rogaliki drozdzowe

Rogaliki drozdzowe

Rogaliki drozdzowe

piątek, 30 sierpnia 2013
Szwedzkie jagodzianki z kardamonem

Kulinarny aforyzm: Prawy człowiek nie wypiera się swoich słów; lew nie najada się aż tak, by wymiotować. Przysłowie ordoskie


W tym pysznym przepisie (znaleziony tutaj) zamiast jagód wykorzystałam borówki amerykańskie. Wolałabym z pewnością jagody, ale co zrobić, kiedy ich nie ma?

Szwedzkie jagodzianki

Składniki:

Ciasto

- 225 ml mleka

- 75 g masła

- 300 g mąki pszennej

- 125 g mąki pszennej razowej

- 70 g cukru pudru

- 10 g suszonych drożdży

- 1-1,5 łyżeczki mielonego kardamonu

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1 jajko do posmarowania

Nadzienie

- 75 g miękkiego masła

- 75 g cukru pudru

- 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu

- 300 g jagód lub borówek

Mleko i masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Obydwa rodzaje mąki przesiać, dodać cukier puder, sól, kardamon oraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i mleko z masłem. Ponownie dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 12-16 części. Każdy z kawałków ciasta rozpłaszczyć dłonią na placek o grubości ok. 0,5 cm. Posmarować łyżeczką cynamonowego nadzienia, na środku umieścić łyżkę jagód, zlepić brzegi i układać złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Szwedzkie jagodzianki

Szwedzkie jagodzianki

niedziela, 16 czerwca 2013
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Kulinarny aforyzm: Jeśli przywiązanie zapanuje niepodzielnie nad życiem człowieka, ziarno zła zacznie kiełkować. Miłość, która została bogiem, stanie się demonem. Clive Staples Lewis


Przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki znalazłam na tej stronie. Zmieniłam tylko rodzaj kruszonki, ponieważ wykorzystałam kruszonkę z przepisu na muffiny z borówkami.

Drozdzowka z truskawkami

Składniki:

Ciasto

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej

- 3/4 szklanki letniego mleka

- 3 czubate łyżki cukru

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1/4 łyżeczki soli

- 60 g miękkiego masła

- 7 g drożdży instant

- 400 g truskawek

- 1 jajko do posmarowania bułeczek

Kruszonka

- ½ szklanki mąki pszennej

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 60 g masła

- szczypta cynamonu

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić, przykryte, do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, odstawić do podwojenia objętości. Następnie, dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, następnie włożyć truskawki we wgłębienie. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.

Drozdzowka z truskawkami

Drozdzowka z truskawkami

sobota, 01 czerwca 2013
Włoskie bułeczki z rodzynkami

Kulinarny aforyzm: Jesteśmy tacy bezsilni, tacy bezbronni, tacy niewiedzący i mali na tej kruszynie błota, co krąży, rozmokła w kropli wody. Guy de Maupassant


Przepis na te bułeczki zalazłam książce „The easy way to artisan bread and pastries” Avnera Laskina.

Buleczki wloskie

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki pszennej

- ¾ szklanki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 duże jajko

- 1 szklanka mleka

- 2 łyżeczki drożdży instant

- ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej

- 1,5 szklanki rodzynek

- 1 jajko do posmarowania bułeczek

Wymieszać mleko, drożdże, cukier, jajko oraz mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Dodać sól, krótko wyrobić. Następnie dodać rodzynki i ponownie zagnieść. Odstawić ciasto do wyrośnięcia  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na 14-18 części. Uformować okrągłe bułeczki. Przełożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Posmarować rozbełtanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Buleczki wloskie

 
1 , 2 , 3 , 4