Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 20 maja 2017
Bułki do hot dogów

Kulinarny aforyzm: Tak gotuje sobie przez/dłuższy czas, aż gotów jest/najwspanialszy lek na stres – żurek! Wojciech Młynarski


Domowe bułki do hot dogów to pyszne bułki, dzięki którym tradycyjny fast food zamienia się w smaczny posiłek. Przepis znaleziony tutaj.

Bulki do hot dogow 

Składniki:

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki drożdży instant

- 1/2 szklanki wody

- 2 szklanki mleka

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki soli

- 6 -7 szklanek mąki

- 1 jajko do posmarowania

Wymieszać cukier i drożdże z ciepłą wodą. Dodać mleko, oliwę, sól oraz 3 szklanki mąki. Wymieszać. Następnie dodawać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięt wciasto podzielić na 18 części i formować podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

wtorek, 05 kwietnia 2016
Nova Scotia Oatmeal Rolls

Kulinarny aforyzm: Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać rzeczy bez końca. Ci, co mają lodówki, z pewnością widzą życie inaczej, niż ci, co ich nie mają. Czym bank jest dla pieniędzy, tym lodówka dla jedzenia. Margaret Atwood


Czyli bułeczki owsiane z Nowej Szkocji. Z podanej porcji robi się 12 bułek, więc są one dosyć duże. Bardzo dobrze smakują z żółtym serem. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Canadian Living”.

Buleczki owsiane

Składniki:

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 2 łyżki drożdży instant

- 1-1/4 szklanki wrzącej wody

- 1-1/4 szklanki płatków owsianych

- 1/3 szklanki miękkiego masła

- 1-1/2 łyżeczki soli

- 3 jajka

- 4-1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

Rozpuścić 1 łyżeczkę cukru w ½ szklanki ciepłej wody. Dodać drożdże i odstawić na 10 minut. W międzyczasie wymieszać pozostały cukier, wrzątek, 1 szklankę płatków owsianych, masło i sól. Cukier powinien się rozpuścić, a masło stopić. Ostudzić. Dodać do masy drożdże oraz lekko ubite 2 jajka. Następnie dodać 2 szklanki maki pszennej oraz mąkę pełnoziarnistą. Wymieszać, zagniatać dodając pozostałą mąkę pszenną (może się okazać, ze nie ma potrzeby dodawać jej aż 4-1/2 szklanki). Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto odgazować, podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki. Układać je w wyłożonej pergaminem formie. Przykry i odstawi do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie posmarować jajem i posypać pozostałymi płatkami owsianymi. Piec przez ca. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Buleczki owsiane

wtorek, 03 lutego 2015
Bułeczki kokosowe

Kulinarny aforyzm: Zrywaj kwiaty życia z radością, jaką daje ulotna chwila, nie sięgaj po korzenie w ziemi, bo tam jest tylko smutek i cisza. Joseph von Eichendorf,


Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam!

Buleczki kokosowe 

Składniki:

- 250 ml mleka kokosowego

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 450 g mąki pszennej

- 25 g wiórków kokosowych

- 1/2 łyżeczki soli

- 50 g drobnego cukru

- 40 g masła

- 1 łyżeczka drożdży instant

- 1 jajko do posmarowania

- 30 g cukru do posypania

Ciasto można przygotować w maszynie do chleba. Jeżeli ktoś nie posiada maszyny, należy przygotować rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz odrobiny mleka kokosowego. Następnie dodać mąkę, wiórki, pozostałe mleko koksowe, ekstrakt waniliowy, sól, cukier. Wymieszać. Szybko zagnieść, a następnie dodać masło i dalej zagniatać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na 16 małych kulek. Z każdej z nich uformować cienki wałek, następnie zwinąć w spiralkę (lub ślimaka). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny, a następnie posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. Piec ok. 10-12 minut.



środa, 14 stycznia 2015
Bułeczki z parmezanem

Kulinarny aforyzm: Świat cały (jako Bóg) jest tylko błękitną wklęsłością chińskiej filiżanki. Stanisław Ignacy Witkiewicz


Bułeczki są dosyć ciężkie, ale świetnie smakują z plasterkiem salami lub szynki parmeńskiej. Myślę, że będą świetną karnawałową przekąską. Przepis znaleziony w magazynie „Gourmet”. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na na blogu Kulinarne przygody Gatity.

Buleczki z parmezanem 

Składniki:

- 2 łyżeczki drożdży instant

- 1 łyżeczka miodu

- 2 i ½ szklanki mąki pszennej

- 2/3 szklanki mleka

- 1 i ¼ szklanki startego parmezanu

- 3 jajka

- 1 łyżeczka soli

- 5 łyżek masła

- 1 łyżka wody

Wymieszać drożdże z miodem i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 5 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę, ser i sól. Dodać do rozpuszczonych drożdży razem z pozostałym mlekiem. Zagnieść, dodać 2 jajka, dalej zagniatać, a następnie dodawać stopniowo miękkie masło. Zagnieść. Posypać miskę mąką, przełożyć ciasto i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, podzielić na 12 części. Uformować bułeczki, układać na blasze wyłożonej pergaminem w odległości 2,5 cm. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

piątek, 05 września 2014
Orkiszowy sandwicz

Kulinarny aforyzm: Gdy nas losu igrzysko zrobiło wielkiemi,/Nie gardźmy biednym grzybem rosnącym przy ziemi. Stanisław Jachowicz


Przepis na bułeczki od Nigela Slatera, a sandwicz z tego co było w lodówce. :)  Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na Akacjowym blogu.

Orkiszowa kanapka

Składniki:

Bułka

- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 200 g mąki chlebowej

- 1 łyżeczka soli

- 7 g drożdży instant

- 350 ml wody

Sandwicz (2 porcje):

- 2 małe cukinie

- 3 jajka

- kilka plasterków sera provolone

- kilka plasterków polędwicy sopockiej

- 1 łyżka majonezu

- 1 łyżka musztardy

- 1 pomidor

- 1 mały ogórek

- sól, pieprz

Wymieszać składniki w misce. Następnie zagnieść elastyczne ciasto (8-9 minut). Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie pokroić ciasto na 10-12 części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie pokroić cukinie w plasterki, podsmażyć na oliwie, posolić i popieprzyć. Rozbełtać jajka i zalać cukinie. Smażyć, aż jajka się zetną. Dwie bułeczki rozciąć na pół, posmarować musztardą oraz majonezem. Poukładać plasterki sera oraz wędliny oraz połowę omletu z cukinią. Na koniec dodać pomidora oraz ogórka pokrojonego w plasterki. Kanapka najlepiej smakuje na ciepło.

środa, 06 sierpnia 2014
Bagietka walijska

Kulinarny aforyzm: Nie pamiętaj, gościu, rano, co się wyrzekło pijano. Grzegorz Knapski


Przepis znaleziony na tej stronie (z drobnymi zmianami). Bardzo mi przypadła do gustu taka bagietka. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Bagietka walijska

Składniki:

- 2 łyżeczki drożdży instant

- 1 łyżeczka cukru

- około 450 ml wody

- 450 g mąki pszennej chlebowej

- 100 g mąki pszennej razowej

- 50 g płatków żytnich

- 50 g ziaren sezamu (jasnego i ciemnego)

- 2 łyżeczki soli

- 3 łyżki oleju słonecznikowego

Drożdże z cukrem rozpuścić w 150 ml wody. W misce wymieszać mąki, płatki, ziarna i sól. Następnie dodać olej, zaczyn drożdżowy i powoli odpowiednią ilość wody. Zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 części i uformować bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni C i piec kolejne 20 minut. 

Bagietka walijska

Bagietka walijska

sobota, 05 lipca 2014
Rogale

Kulinarny aforyzm: Kiedy młynarz pobije się z kominiarzem, młynarz wróci czarny, a kominiarz biały. Przysłowie żydowskie


Przepis znaleziony na tej stronie. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Rogale

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej

- 3 jajka

- 1  żółtko

- 4 dag świeżych drożdży

- ok. 550 ml mleka

- 4 łyżki cukru

- szczypta soli

 - 5 łyżek oleju

- mak i sezam do posypania

- 1 jajko do posmarowania

Podgrzać mleko i połączyć z drożdżami, dodać cukier oraz niewielką ilość mąki, tak aby powstała gęsta konsystencja. Przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie oddzielić żółtko od białka. Żółtka połączyć z pozostałą mąki i szczyptą soli. Następnie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć rozczyn drożdżowy z  mąką i jajkami. Dodać białka. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na cztery części. Każdą z części rozwałkować i pokroić na sześć trójkątów. Za pomocą pędzelka posmarować olejem rozwałkowany trójkąt, z którego zwinąć rogal zaczynając od najkrótszego boku. Tak zwinięte rogale układać na blasze wyłożonej pergaminem, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni.

Rogale

Rogale

poniedziałek, 03 lutego 2014
Bułeczki z twarożkiem wiejskim

Kulinarny aforyzmMiód znalazłeś? Jedz tyle, ile ci potrzeba, żebyś nie wziął za dużo i nie musiał zwymiotować. Pismo Święte


Mięciutkie, pyszne bułeczki. Przepis z tej strony. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Bulki z serkiem

Składniki:

- 2 opakowania drożdży instant

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 1/4 szklanki brązowego cukru

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżki stopionego masła

- 1 szklanka twarożku wiejskiego

- 2 jaja

- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

- 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej

- roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania

- sezam, mak, siemię lniane - do posypania

Wymieszać drożdże z letnią wodą. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek, jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, aby ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 godziny). Następnie uformować bułeczki. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Przykryć, odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC.

Bulki z serkiem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7