Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 18 grudnia 2016
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Bo jak pióro białe u czarnego kruka, tak w pysznym a bogatym rzadka rzecz – nauka. Wacław Potocki


Do wigilijnego barszczu można podać zamiast uszek takie pyszne paszteciki. Z powodzeniem można upiec je kilka tygodni przed świętami i zamrozić. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Paszteciki_z_kapusta

Składniki:

Farsz

- 1 kg pieczarek
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól pieprz, oliwa do smażenia

Ciasto

- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki mleka 
- 250 g masła
- 2 jajka

Kiszoną kapustę zalać w garnku zimną wodą. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie odcedzić, gdy wystygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cały sok wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Mleko i masło podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Gdy mleko będzie letnie wbić dwa jajka i dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką. Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie płynu. Ciasto powinno by miękkie i elastyczne. Nie koniecznie trzeba zużyć całość płynu. Przykryć ciasto i odstawić do rośnięcia na około 1 godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość około 3 mm w prostokąt o wielkości około 30 x 15 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładać farsz. Wyrównać. Zwijać od krótszego boku. Powstałą mini roladę kroić na kawałki 5 cm długości. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do pieca, posmarować każdy pasztecik rozbełtanym jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Paszteciki 

sobota, 08 października 2016
Leczo z cukinią

Kulinarny aforyzm: Czym większy smród, tym większy wachlarz. I w polityce. Stanisław Jerzy Lec


Bardzo dawno nie jadłam leczo, a jest to pyszna potrawa. Zazwyczaj jadłam je właśnie z cukinią. To raczej mało węgierska wersja tego dania, ale i tak pyszna.

Leczo z cukinia 

Składniki:

- 2 cebule

- 2-3 kiełbasy

- 4 papryki

- 1 papryka jalapeno

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 cukinie

- olej

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 2 łyżki świeżego estragonu

Psiekać drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć na oleju. Dodać pokrojona w plasterki kiełbasę oraz paprykę w proszku. Następnie dodać pokrojoną w kostkę słodką paprykę oraz jalapeno. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok 30 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę oraz estragon. Gotować ok 15-20 minut.

Leczo z cukinia

środa, 13 stycznia 2016
Łazanki z kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to cały ocean. Isaac Newton 


U nas zawsze podawało się łazanki na Wigilię, więc robiło się je tylko z kapustą (przepis tutaj). Jest to stary rodzinny przepis. Tym razem jednak zdecydowałam się ugotować bardziej treściwe łazanki z kiełbasą.  To idealne danie na chłodne zimowe dni.

Lazanki z kielbasa

Składniki:

- 250 g łazanek 

- 700 g kapusty kiszonej

- 2 duże cebule

- 250 g kiełbasy

- 2 liście laurowe

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- pieprz, chili, sól

Kapustę pokroić, dusiś z odrobiną wody oraz zielem angielskie i liścmi laurowymi przez około 40 -50 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodając w razie potrzeby oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem i przełożyć do kapusty. Doprawić pieprzem oraz szczyptą chili. Makaron ugotować, dodać do kapusty i wymieszać.  

czwartek, 05 listopada 2015
Gołąbki dla leniwych

Kulinarny aforyzm: Kto kocha muzy, niech po dziewięć pije, a po trzy łyknie, kto kocha gracyje. Adam Naruszewicz


Kiedyś (parę ładnych lat temu) jadłam takie gołąbki u koleżanki i od tego czasu bardzo chciałam je zrobić. Teraz nadarzyła się okazja. Skorzystałam jednak nie z przepisu koleżanki, ale ze zmodyfikowanego przepisu znalezionego na tej stronie.

Szybkie golabki

Składniki:

- 500 g mielonej wieprzowej

- 1/2 główki kapusty

- 2 jajka

- 1 szklanka kaszki manny

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- majeranek

- sól, pieprz,olej, cukier

- 1 puszka pomidorów

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Zmiksować pomidory, dodać koncentrat, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Zagotować. Kapustę, cebulę i czosnek drobno pokroić, dodać do mielonego mięsa, wsypać kaszkę mannę, dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki włożyć do sosu. Całość gotować na małym ogniu przez około godzinę.

Szybkie golabki

środa, 24 grudnia 2014
Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami

Kulinarny aforyzm: Niech rozsądzi nas Kapusta!/– Co, Kapusta?! Głowa pusta?! Jan Brzechwa


Tym razem trochę inny kulebiak, ponieważ nie miałam już kapusty kiszonej, ale za to miałam za dużo kapusty świeżej. Przepis na farsz z tej strony, a na ciasto z tej (z małymi zmianami). Upiekłam 4 mniejsze kulebiaki zamiast jednego dużego już około tydzień przed świętami i zamroziłam. Można je odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

 Wesołych Świąt!!!

 Kulebiak z jajkami

Składniki:

Ciasto

- ok. 2,5 szklanki mąki

- 200 ml mleka

- 40 g rozpuszczonego masła

- 7 g drożdży instant

- 1 łyżeczka cukru

- ½ łyżeczki soli

 Farsz

- 1/2 główki słodkiej kapusty

- 4 jajka

- 1 cebula

- olej, sól, pieprz

- szczypta słodkiej papryki

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Do miski z mąką dodać jajko, rozrobione w mleku drożdże, rozpuszczone masło i sól. Wymieszać i zagnieść, aż będzie gładkie. Ciasto uformować w kule, posmarować delikatnie olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aby wyrosło. Ugotować jajka na twardo. Główkę kapusty posiekać i sparzyć wrzątkiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodać grubo posiekane jajka i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto (odciąć kawałek do dekoracji), porozkładać farsz, zostawiając ok. 2 cm odstępu od krawędzi. Zawinąć jak strudel. Ozdobić. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Kulebiak z jajkami

niedziela, 24 listopada 2013
Kulebiak z kiszoną kapustą i kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Nie polewaj, nie dmuchaj, gdy miłość się pali. Jan Twardowski


Dzisiaj coś przywodzącego na myśl świąteczną atmosferę. Kulebiak pasuje idealnie do barszczu czerwonego, ale równie smaczny jest samodzielnie. Przepis znaleziony na tej stronie. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Kulebiak

Składniki:

Ciasto

- 0,5 kg mąki pszennej

- 3 żółtka

- 2 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka soli

- 250 ml mleka

- 7 g drożdży instant

- 1 łyżeczka cukru

- białko do posmarowania ciasta

- mak do posypania

 Farsz

- 800 g kapusty kiszonej

- 1 cebula

- sól, pieprz, papryka

- 2 kawałki kiełbasy długości kulebiaka

 

Cebule posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Podlać odrobiną wody. Gotować do miękkości. Drożdże wymieszać z cukrem oraz niewielką ilością ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstawić na około 15 minut. Do rozczynu dodać resztę mąki, mleko, sól oraz żółtka i dokładnie wymieszać, a następnie dodać oliwę. Ciasto wyrobić, przełożyć do miski i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 2 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Rozłożyć na cieście ugotowaną kapustę oraz kiełbasę wzdłuż dłuższego boku ciasta. Ciasto zawinąć jak strudel i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 do 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować kulebiak rozbełtanym białkiem, można posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Kulebiak

wtorek, 08 października 2013
Kiełbasa z kiszoną kapustą

Kulinarny aforyzm: Nauka jest jak niezmierne morze... Im więcej jej pijesz, tym bardziej jesteś spragniony. Stefan Żeromski


Robi się coraz zimniej i mam ochotę na coś bardziej treściwego. Bardzo szybki i pyszny obiad na zimne dni. Przepis znaleziony na forum cincin.

Kapusta z kielbasa

Składniki:

- 4 kiełbasy

- 40 dag odciśniętej z soku kiszonej kapusty

- 1 cebula

- 1 pomidor

- 1 listek laurowy

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki keczupu

- 1 łyżeczka kminku

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- sól, pieprz

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka mąki pszennej

Cebule obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i ziele angielskie. Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup. Dusić ok. 15 min. Dodać kiełbaski i gotować razem, aż kiełbaski zmiękną. Z masła i maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i dodać do kapusty. Doprawić solą oraz pieprzem.

Kapusta z kielbasa

Kapusta z kielbasa

niedziela, 14 lipca 2013
Leniwe pierogi

Kulinarny aforyzm: Dzieci są zwykle owocami nieprzytomnych upojeń, zwierzęcych namiętności lub lekkomyślnej igraszki. Gdyby w płodzeniu ich uczestniczył rozum, ród człowieczy zmalałby do garstki zadowolonych swą tłustością karmników. Aleksander Świętochowski


Dosyć dawno nie jadłam już takich pierogów, ale jest to świetny pomysł na pierogi, kiedy nie ma się zbyt dużo czasu. Można je podać z bułką tartą oraz masłem, ale ja podałam je ze świeżo zmielonym pieprzem oraz podsmażoną cebulka. Proporcje zaczerpnęłam z tej strony.

Leniwe pierogi

Składniki:

- 600 g ugotowanych ziemniaków

- 220 g twarogu

- 5 łyżek mąki pszennej

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- ½ łyżeczki soli

- 2 jajka

Ugotowane ziemniaki zmielić razem z twarogiem. Dodać jajka, sól i mąkę. Szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać jeszcze mąki. Podzielić ciasto na 4 części, uformować z każdej wałek. Nożem odkrawać ukośnie pierogi, tak jak kopytka. Wrzucać do wrzącej wody (warto dodać do niej 1 łyżkę oleju, aby pierogi się nie kleiły) i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

 
1 , 2 , 3 , 4