Moje ulubione przepisy
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 04 lutego 2018
Fish taco

Kulinarny aforyzm: Jedzą, piją, lulki palą/Tańce, hulanka, swawola. Adam Mickiewicz


Zamarynowane papryczki jalapeño można wykorzystać jako dodatek do taco, np. z rybą. To szybkie do przygotowania danie i naprawdę pyszne. Przepis inspirowany stroną. U mnie jest to porcja dla 2-3 osób.

Fish taco 

Składniki:

- 3 filety z białej ryby

- ¼ łyżeczki kuminu

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- sól, pieprz, oliwa

- ½ łyżki masła

- 12 tortilli do taco

- 1 awokado

- 1 pomidor

- 2 liście sałaty lodowej

- 2-3 gałązki szczypiorku

- marynowana czerwona kapusta

- marynowane papryki jalapeño

Sos:

- 1/4 szklanki jogurtu

- 2 łyżki majonezu

- 1 łyżka soku z limonki

- 1 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka ostrego sosu (u mnie piri-piri)

Wymieszać składniki sosu. Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką kuminu, papryki, soli i pieprzu. Skropić sokiem z limonki. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Tortille opiec na patelni lub w piekarniku. Pokroić awokado, pomidory na plasterki. Sałatę grubo posiekać. Podawać tortillę z kawałkami ryby, warzywami, marynatami i sosem. Najlepiej porozkładać składniki na talerzykach i każdy może przygotować sobie taco takie, jakie lubi.

Fish taco

czwartek, 28 grudnia 2017
Pieczony łosoś w galarecie z warzywami

Kulinarny aforyzm: Piękno świata dostrzegamy w pojedynczych elementach, na przykład w gwiazdach na niebie, ptakach w powietrzu, rybach w wodzie i ludziach na ziemi. Wilhelm z Conches


Prosty przepis na lekkiego łososia w galarecie. Świetny na Święta, Sylwestra czy imprezę karnawałową. Przepis znaleziony na tej stronie. U mnie brokuły zamiast jarmużu.

 

Składniki:

- filet świeżego łososia ze skórą, ok. 20-25 cm 

- 1 porcja włoszczyzny bez kapusty

- ok. 100 g groszku zielonego mrożonego 

- 1 nieduży brokuł 

- ok. 6 łyżeczek żelatyny - na 1 l płynu

- 1 łyżka octu winnego 

- sok z ½ cytryny

- sól, pieprz, cukier

Ugotować wywar z obranej i pokrojonej włoszczyzny zalać ok 1,2 l wody i gotować bez przykrycia 30-40 minut na niedużym ogniu. Ok. 10 minut przed m gotowania do wywaru dodać pokrojony na cząstki brokuł, a 2-3 minuty przed końcem zielony mrożony groszek. Przecedzić. Jedną marchewkę pokroić do dekoracji. Do wywaru dodać żelatynę rozmieszaną wcześniej z 6 łyżkami zimnej wody. Wywar doprawić do smaku octem, solą i odrobiną cukru. Wystudzić. Łososia pokroić na paski szer. ok. 3 cm, razem ze skórą. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem cytrynowym. Rozłożyć na blasze duży arkusz papieru do pieczenia, ułożyć kawałki łososia w odstępach 2-3 cm od siebie i zawinąć wszystkie brzegi – ryba ma być zamknięta w środku. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 15 minut. Ostudzić. Wylać kilka łyżek wywaru na dno naczynia i odstawić je na kilka minut do lodówki. Następnie na zastygniętej cienkiej warstwie galarety układać kawałki pieczonej ryby bez skóry. Rybę obłożyć brokułem, marchewką i groszkiem. Całość polać połową lekko płynnej galaretki i znowu odstawić naczynie do lodówki do zastygnięcia. Następnie wylać pozostałą galaretę. Przechowywać w lodówce.



środa, 06 grudnia 2017
Ryba w zalewie octowej

Kulinarny aforyzm: Stoicka zasada zaspokajania potrzeb poprzez rezygnację z pragnień jest jak amputacja stóp po to, by nie potrzebować butów. Jonathan Swift


Pyszna zakąska. Idealna na wigilijną kolację.

Ryba w zalewie

Składniki:

- 1 kg filetów z białej ryby

- 1 cebula

- 2 l wody

- 3/4 szklanki octu

- 5 łyżek cukru

- ziele angielskie

- liść laurowy

- ziarna pieprzu

- mąka

- jajko

- bułka tarta

- sól

- pieprz

Filety posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Usmażyć rybę z obu stron na złoto. Do słoików wkładać warstwami ryby. Zagotować wodę, ocet, cukier i przyprawy, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zalać ryby gorącą zalewą octową i szczelnie zamknąć. Ostudzone słoiki wstawić na kilka dni do lodówki.



sobota, 08 lipca 2017
Zapiekana sola

Kulinarny aforyzm: Jak długo jeszcze można siedzieć i wyprawiać sobie uczty z myśli, tak długo wszystko dobrze! Selma Lagerlöf 


Aromatyczna, pieczona ryba na szybki lunch lub kolację. Można ją podać z pieczonymi ziemniakami. Przepis na podstawie tego przepisu.

Pieczona sola 

Składniki:

- 2 limonki

- 1/2 szklanki oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki kaparów

- 1 łyżeczka soli

- 3/4 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 10-12 filetów z soli

- 4-6 cebulek ze szczypiorkiem

Wymieszać sok z 1 limonki, oliwę, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz kapary. W osobnej miseczce wymieszać sól, pieprz, kolendrę i koperek. Obsypać filety z obu stron przyprawą. Ułożyć filety na blasze wyłożonej pergaminem. Polać przyprawioną oliwą, poukładać szczypiorek przecięty wzdłuż na pół. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni.



wtorek, 16 sierpnia 2016
Łosoś z grilla, pieczone ziemniaki i salsa z papryki

Kulinarny aforyzm:  Wszelka, mój bracie, teoria jest szara/Zielone zaś jest życia drzewo złote. Johann Wolfgang von Goethe


Obiad inspirowany przepisami Jamiego Olivera – na salsę i ziemniaki pieczone. Pyszny!

Salsa

Składniki:

Łosoś

- 2 filety z łososia

- sok z limonki

- sól, pieprz

Salsa

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- 1 limonka

- 3 łyżki oliwy

- kilka gałązek mięty

Ziemniaki

- 60 dag ziemniaków

- oliwa

- sól, pieprz

Łososia doprawić solą i pieprzem, pokropić sokiem z limonki. Odstawić. Pokroić paprykę w kostkę, a miętę drobno posiekać. Wymieszać i dodać sok z limonki oraz oliwę. Ziemniaki umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zagotować wodę z solą, wrzucić ziemniaki. Gotować przez 8 minut. Odcedzić i odstawić, aż trochę ostygną. Przełożyć ziemniaki na blachę, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, usmażyć łososia na patelni grillowej lub na grillu.

Losos

piątek, 09 stycznia 2015
Panierowane kalmary

Kulinarny aforyzm: Ogólnie biorąc, kraj, który umiał stworzyć najpiękniejsze dzieciństwo i najświeższą starość, niewątpliwie ma coś najlepszego na tym łez padole. Karel Čapek


Kolejny sylwestrowo-karnawałowy przepis. Zdecydowałam się upiec kalmary w piekarniku, ponieważ nie przepadam za smażeniem na głębokim oleju. Można użyć kalmarów świeżych, ja kupiłam mrożone.

Kalmary panierowane 

Składniki:

- 0,5 kg kalmarów

- 1 szklanka mąki

- 2 szklanki bułki tartej

- 2 jajka

- ½ łyżeczki czosnku granulowanego

- sól, pieprz

Kalmary rozmrozić, pokroić w krążki. Mąkę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Obtaczać kalmary w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej. Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 15-20 minut w temp. 200 stopni, obracając kalmary w połowie pieczenia.

Kalmary panierowane

środa, 07 stycznia 2015
Krewetki z ananasem i masłem fistaszkowym

Kulinarny aforyzm: Czym chata bogata, tym rada. Przysłowie polskie


Przepis znaleziony w grudniowym magazynie „Kuchnia”, jednak zamiast proponowanych tam orzechów nerkowca, użyłam po prostu masła fistaszkowego oraz wprowadziłam parę kosmetycznych zmian. Potrawa zagościła u mnie na sylwestrowym stole, ale na pewno będzie to również świetna propozycja na Karnawał. 

Krewetki z ananasem 

Składniki:

- 0,5 kg krewetek (u mnie mrożone)

- 10 cebulek dymek

- 3 plastry świeżego ananasa

- 1 łyżka masła fistaszkowego

- 4 łyżki oliwy

- 4 łyżki soku cytrynowego

- ½ łyżeczki płatków papryki

- ½ łyżeczki kurkumy

- sól, pieprz, cukier

Zmiksować (lub wymieszać) masło fistaszkowe z dymką, kurkumą, papryką oraz 2 łyżkami oliwy. Rozgrzać w garnku pozostałą oliwę, dodać pastę i smażyć ok. 5 minut. Następnie wlać szklankę wody, dodać pokrojonego w kawałki ananasa, doprawić solą i pieprzem, zagotować i gotować chwilę bez przykrycia. Dodać sok cytrynowy oraz cukier do smaku. Dodać rozmrożone krewetki, gotować 2 minuty. Podawać na ciepło.

Krewetki z ananasem

wtorek, 15 lipca 2014
Pieczony tuńczyk

Kulinarny aforyzm: Śmiech jest jak sól, nie smakuje życie bez niego. Karol Bunsch


W Kanadzie można zakupić różne ciekawe rodzaje ryb. Jednym z takich zakupów był mały tuńczyk w całości. Postanowiłam go upiec posiłkując się przepisem z tej strony. Można podawać go z chlebem, ryżem, pieczonymi ziemniakami. Taki mały tuńczyk ma sporo mięsa i ja część wykorzystałam do sosu do makaronu.

Pieczony tunczyk

Składniki:

- 1 mały tuńczyk

- ½ szklanki oliwy

- sól, pieprz

- 1 limonka

Limonkę pokroić w plasterki. Tuńczyka naciąć wzdłuż z obu stron. Ułożyć rybę na blasze wyłożonej pergaminem. Polać oliwą na zewnątrz i wewnątrz, posolić i popieprzyć. Do brzucha ryby włożyć plasterki limonki. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia obrócić tuńczyka na drugą stronę.

Pieczony tunczyk

 
1 , 2 , 3