Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 08 lipca 2017
Zapiekana sola

Kulinarny aforyzm: Jak długo jeszcze można siedzieć i wyprawiać sobie uczty z myśli, tak długo wszystko dobrze! Selma Lagerlöf 


Aromatyczna, pieczona ryba na szybki lunch lub kolację. Można ją podać z pieczonymi ziemniakami. Przepis na podstawie tego przepisu.

Pieczona sola 

Składniki:

- 2 limonki

- 1/2 szklanki oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki kaparów

- 1 łyżeczka soli

- 3/4 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 10-12 filetów z soli

- 4-6 cebulek ze szczypiorkiem

Wymieszać sok z 1 limonki, oliwę, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz kapary. W osobnej miseczce wymieszać sól, pieprz, kolendrę i koperek. Obsypać filety z obu stron przyprawą. Ułożyć filety na blasze wyłożonej pergaminem. Polać przyprawioną oliwą, poukładać szczypiorek przecięty wzdłuż na pół. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni.



wtorek, 16 sierpnia 2016
Łosoś z grilla, pieczone ziemniaki i salsa z papryki

Kulinarny aforyzm:  Wszelka, mój bracie, teoria jest szara/Zielone zaś jest życia drzewo złote. Johann Wolfgang von Goethe


Obiad inspirowany przepisami Jamiego Olivera – na salsę i ziemniaki pieczone. Pyszny!

Salsa

Składniki:

Łosoś

- 2 filety z łososia

- sok z limonki

- sól, pieprz

Salsa

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- 1 limonka

- 3 łyżki oliwy

- kilka gałązek mięty

Ziemniaki

- 60 dag ziemniaków

- oliwa

- sól, pieprz

Łososia doprawić solą i pieprzem, pokropić sokiem z limonki. Odstawić. Pokroić paprykę w kostkę, a miętę drobno posiekać. Wymieszać i dodać sok z limonki oraz oliwę. Ziemniaki umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zagotować wodę z solą, wrzucić ziemniaki. Gotować przez 8 minut. Odcedzić i odstawić, aż trochę ostygną. Przełożyć ziemniaki na blachę, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, usmażyć łososia na patelni grillowej lub na grillu.

Losos

piątek, 09 stycznia 2015
Panierowane kalmary

Kulinarny aforyzm: Ogólnie biorąc, kraj, który umiał stworzyć najpiękniejsze dzieciństwo i najświeższą starość, niewątpliwie ma coś najlepszego na tym łez padole. Karel Čapek


Kolejny sylwestrowo-karnawałowy przepis. Zdecydowałam się upiec kalmary w piekarniku, ponieważ nie przepadam za smażeniem na głębokim oleju. Można użyć kalmarów świeżych, ja kupiłam mrożone.

Kalmary panierowane 

Składniki:

- 0,5 kg kalmarów

- 1 szklanka mąki

- 2 szklanki bułki tartej

- 2 jajka

- ½ łyżeczki czosnku granulowanego

- sól, pieprz

Kalmary rozmrozić, pokroić w krążki. Mąkę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Obtaczać kalmary w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej. Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 15-20 minut w temp. 200 stopni, obracając kalmary w połowie pieczenia.

Kalmary panierowane

środa, 07 stycznia 2015
Krewetki z ananasem i masłem fistaszkowym

Kulinarny aforyzm: Czym chata bogata, tym rada. Przysłowie polskie


Przepis znaleziony w grudniowym magazynie „Kuchnia”, jednak zamiast proponowanych tam orzechów nerkowca, użyłam po prostu masła fistaszkowego oraz wprowadziłam parę kosmetycznych zmian. Potrawa zagościła u mnie na sylwestrowym stole, ale na pewno będzie to również świetna propozycja na Karnawał. 

Krewetki z ananasem 

Składniki:

- 0,5 kg krewetek (u mnie mrożone)

- 10 cebulek dymek

- 3 plastry świeżego ananasa

- 1 łyżka masła fistaszkowego

- 4 łyżki oliwy

- 4 łyżki soku cytrynowego

- ½ łyżeczki płatków papryki

- ½ łyżeczki kurkumy

- sól, pieprz, cukier

Zmiksować (lub wymieszać) masło fistaszkowe z dymką, kurkumą, papryką oraz 2 łyżkami oliwy. Rozgrzać w garnku pozostałą oliwę, dodać pastę i smażyć ok. 5 minut. Następnie wlać szklankę wody, dodać pokrojonego w kawałki ananasa, doprawić solą i pieprzem, zagotować i gotować chwilę bez przykrycia. Dodać sok cytrynowy oraz cukier do smaku. Dodać rozmrożone krewetki, gotować 2 minuty. Podawać na ciepło.

Krewetki z ananasem

wtorek, 15 lipca 2014
Pieczony tuńczyk

Kulinarny aforyzm: Śmiech jest jak sól, nie smakuje życie bez niego. Karol Bunsch


W Kanadzie można zakupić różne ciekawe rodzaje ryb. Jednym z takich zakupów był mały tuńczyk w całości. Postanowiłam go upiec posiłkując się przepisem z tej strony. Można podawać go z chlebem, ryżem, pieczonymi ziemniakami. Taki mały tuńczyk ma sporo mięsa i ja część wykorzystałam do sosu do makaronu.

Pieczony tunczyk

Składniki:

- 1 mały tuńczyk

- ½ szklanki oliwy

- sól, pieprz

- 1 limonka

Limonkę pokroić w plasterki. Tuńczyka naciąć wzdłuż z obu stron. Ułożyć rybę na blasze wyłożonej pergaminem. Polać oliwą na zewnątrz i wewnątrz, posolić i popieprzyć. Do brzucha ryby włożyć plasterki limonki. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia obrócić tuńczyka na drugą stronę.

Pieczony tunczyk

wtorek, 01 lipca 2014
Łosoś pieczony z warzywami

Kulinarny aforyzm: Działanie jednostki jest na całym świecie trzeźwo wykalkulowane, działanie masowe – nieświadome, pijane niejako wspólnym, jednoczącym je nurtem życia. Borys Pasternak


Świetny pomysł na szybki letni obiad. Przepis znaleziony w jednym z kanadyjskich czasopism.

Losos z cukinia

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 2 cukinie

- 3 ziemniaki

- 2 pomidory

- 0,5 g łososia

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- oliwa, sól, pieprz

- 1 limonka

Cukinie pokroić w 1-cm plasterki, ziemniaki oraz pomidory w ćwiartki (można użyć pomidorków koktajlowych, wtedy ich nie kroimy). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W międzyczasie posolić i popieprzyć łososia, skropić sokiem z limonki. Wyjąć blachę z piekarnika, wymieszać warzywa, zrobić w środku miejsce, ułożyć łososia i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.

środa, 12 lutego 2014
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

Kulinarny aforyzm: Gdy powiem: utrzymuj w czystości zęby i płucz usta co rano, nie będzie to tak chętnie postrzegane niż wtedy, gdy dodam: złóż przy tym dwa palce na krzyż. Skłonność ludzka do mistycyzmu. Należy z niej korzystać. Georg Christoph Lichtenberg


Kolejne danie wykonane, kiedy jeszcze miałam dostęp do piekarnika. Bardzo smakowita zapiekanka. Ja wykorzystałam upieczoną rybę, która pozostała mi z obiadu. Przepis znaleziony tutaj.

zapiekanka z lososia

Składniki:

- 600 g obranych ziemniaków

- 400 g filetu z łososia

- 250 g pora

- 150 ml śmietany 30%

- 160 g masła + kilka płatków na wierzch zapiekanki

- 50 g startego ementalera

- sól i pieprz

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić, ubić tłuczkiem. Dodać 80 g masła i dokładnie wymieszać. Łososia skropić oliwą, posolić oraz popieprzyć. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu rozdrobnić widelcem na kawałki. Pora drobno pokroić i dusić na pozostałym maśle ok. 10 minut. Doprawić sola i pieprzem. Pory ułożyć na dnie posmarowanej masłem formy do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki łososia. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, wlać do ziemniaków, doprawić i dokładnie wymieszać. Ziemniaczaną masę wyłożyć na łososia, posypać pieprzem i tartym, żółtym serem. Wierzch posypać kawałkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Następnie zmienić tryb pieczenia na grill górny i dopiec, aż wierzch się zrumieni.

poniedziałek, 13 maja 2013
Keftes de pescado

Kulinarny aforyzm: Nie gniewajcie się, jeśli wypsnęło mi się nieodpowiednie słowo. Koń o czterech nogach się potknie, a co dopiero człowiek o jednym języku. Szolem Alejchem


Są to swojego rodzaju krokiety zrobione z ryby oraz ziemniaków. Przepis znalazłam w książce o kuchni Żydów sefardyjskich „Aromas of Aleppo”. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu oraz moja kolejna propozycja w ramach akcji Czas na piknik.

Keftes

Składniki:

- 0,5 kg ugotowanej ryby

- 2 szklanki rozgniecionych ugotowanych ziemniaków

- 2 jajka

- 2 łyżki natki pietruszki lub koperku

- 1 utarta cebula lub 1 pęczek szczypiorku

- bułka tarta

- sól, pieprz, olej

Rybę podzielić na małe kawałki. Wymieszać z ziemniakami, drobno pokrojonymi ziołami, jajkami oraz doprawić sola i pieprzem. Uformować 8 okrągłych krokietów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Keftes

 
1 , 2 , 3