Moje ulubione przepisy
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 26 stycznia 2018
Marynowane papryczki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Kradziona woda jest słodka, a chleb jedzony na ustroniu lepiej smakuje. Jacob Cats


Jesienią obrodziły u mnie w doniczce papryczki jalapeño. Było ich znacznie więcej niż byliśmy w stanie od razu zjeść. Zamarynowałam je, korzystając z tego przepisu.

 

Składniki:

- 8 papryk jalapeño

- 1 marchewka

- 1/2 cebuli

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka wody

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki soli

- 1 łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- 10 ziaren pieprzu

- 1 liść laurowy

Odciąć ogonki papryczek, pokroić je w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Obrać czosnek i lekko zgnieść. Rozgnieść ziarna pieprzu. Zagotować wodę z octem, dodając przyprawy, czosnek i cukier. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodać paprykę, marchew i cebulę. Po 1 minucie przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.



czwartek, 11 stycznia 2018
Czerwona kapusta marynowana z imbirem

Kulinarny aforyzm: Jedzenie i seks to najważniejsze części składowe życia, stanowiące klucz do naszych pragnień. Ang Lee


Miałam w lodówce ¾ główki czerwonej kapusty i imbir. Znalazłam taki przepis na szybką marynatę w azjatyckim stylu. Przepis jest na zaledwie 2 szklanki kapusty. Ja podwoiłam składniki, zużywając ok. ¾ główki kapusty średniej wielkości. Polecam!

Kapusta z imbirem 

Składniki:

- 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty

- 1 łyżka startego świeżego imbiru

- ½ łyżeczki ziaren pieprzu

- ½ szklanki wody

- ½ szklanki octu ryżowego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka soli

Kapustę wymieszać z imbirem i pieprzem. Przełożyć do słoika. Zagotować wodę, ocet, miód i sól. Zalać kapustę. Ostudzić i schować do lodówki.

Kapusta z imbirem

czwartek, 14 września 2017
Pesto z orzechami włoskimi

Kulinarny aforyzm: Zło ukrywane rośnie. Wergiliusz


W tym roku wszystko w ogródku rosło mi dosyć słabo z powodu wilgoci, a to co urosło zjadły wiewiórki i królik. Natomiast bazylia obrodziła niesamowicie. Postanowiłam przygotować z niej pesto i częściowo zamrozić (ale bez sera, który dodam po prostu po rozmrożeniu). W zimie będzie przypominać letnie dni. Przepis z tej strony.

Składniki:

- 2 szklanki listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- ½ szklanki parmezanu

- 1/3 szklanki orzechów włoskich

- 1/2 łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 2/3 szklanki oliwy

Posiekać grubo orzechy oraz czosnek. Następnie wymieszać wszystkie składniki i zmiksować. Można dodać więcej oliwy, gdy pesto będzie za gęste. Pesto szybko ciemnieje i najlepiej jest przełożyć je do słoiczka i zalać oliwą.



wtorek, 29 listopada 2016
Dżem z dyni, jabłek i gruszek

Kulinarny aforyzm: Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo, co odciąć sobie nogi, by kupić za nie parę butów. Prentice Mulford


To już ostatni wyrób z dyni w tym roku. Wkrótce rozpoczynam świąteczne przygotowania. Przepis z tej strony.

Dzem_z_dyni_jablek_gruszek 

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 kg jabłek

- 1 kg gruszek

- 1 szklanka cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Owoce obrać i zetrzeć na tarce, podlać wodą i gotować ok. 45 minut. Następnie dodać cukier i cynamon. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając. Można zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

piątek, 14 października 2016
Dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Miłości nie można zjeść, kupić za nią konia ani ogrzać nią swych komnat w zimną noc. George R.R. Martin


Dzisiaj dalszy ciąg przepisów na zielone pomidory (ostatnio były pomidory marynowane). Tym razem coś na słodko z ostrym smaczkiem. Ja dodałam 1 papryczkę, ale jeżeli ktoś woli coś ostrzejszego można dodać więcej. Przepis pochodzi ze strony Mennonite Girls Can Cook. Tam też znalazłam propozycję podania dżemu z serkiem kremowym.

Dzem z zielonych pomidorow 

Składniki:

- 4 szklanki pokrojonych zielonych pomidorów

- 1 papryka jalapeño

- 3 szklanki cukru

- sok z 1 limonki

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, paprykę pokroić bardzo drobno. Wymieszać w garnku z cukrem oraz sokiem z limonki. Zagotować, gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików. Przechowywać w lodówce.

Dzem z zielonych pomidorow

Dzem z zielonych pomidorow

poniedziałek, 10 października 2016
Marynowane zielone pomidory

Kulinarny aforyzm: Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny/Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi. William Shakespeare


Zazwyczaj na krzaczkach zostają jakieś niedojrzałe pomidory. Warto je zebrać zanim temperatura spadnie poniżej zera w nocy i przerobić na jakieś pyszne przetwory. Słyszałam o smażonych zielonych pomidorach, ale nie bardzo miałam ochotę na smażenie, więc przetwory okazały się świetnym rozwiązaniem. Dzisiaj przepis na włoskie marynowane zielone pomidory (naprawdę wyszły pyszne), a za parę dni będzie przepis na dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeno.

Zielone pomidory

Składniki:

- 0,5 kg zielonych pomidorów

- 2 łyżki soli

- 2 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki płatków chili (można dać więcej, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki)

- 6 listków mięty

- 12 listków bazylii

- biały ocet winny

- 2-3 łyżki oliwy

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, posypać solą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie opłukać je zimną wodą na sicie. Wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem, ziołami oraz chili. Przełożyć do wyparzonego słoika, zalać octem winnym, a na wierzch polać oliwę. Przechowywać w lodówce. Po ok. 4 dniach będą nadawać się do spożycia. Po wyjęciu porcji pomidorów ze słoika należ dolać do niego octu.

Zielone pomidory

poniedziałek, 03 października 2016
Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że konie pędzą i do pustego żłobu. Elżbieta Grabosz


Ostatni słoik dżemu brzoskwiniowego. Przypomnienie lata.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda 

Składniki:

- 1 kg brzoskwiń

- 600 g cukru

- sok z 1 cytryny

- 2 łyżki posiekanej świeżej lawendy

- 1 łyżeczka masła

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, dodać lawendę i polać sokiem cytrynowym. Odstawić na 1-2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. Dodać masło. Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda

poniedziałek, 12 września 2016
Suszona papryka chili

Kulinarny aforyzm: Kiedy tysiąc baranów pozna, że razem mają dwa tysiące rogów, nie ma tam co robić ani pasterz, ani pies. Kazimierz Przerwa-Tetmajer


Papryczka chili świetnie wygląda w doniczce na balkonie, ale można również ją ususzyć. Ja suszyłam moją w piekarniku, ale można ją także rozwiesić na sznurku. W piekarniku paprykę suszy się przez 4-5 godzin w temp. 50 stopni. Potem można ją pokruszyć na płatki.

Suszone chili

Suszone chili

Suszone chili



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5