Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 14 września 2017
Pesto z orzechami włoskimi

Kulinarny aforyzm: Zło ukrywane rośnie. Wergiliusz


W tym roku wszystko w ogródku rosło mi dosyć słabo z powodu wilgoci, a to co urosło zjadły wiewiórki i królik. Natomiast bazylia obrodziła niesamowicie. Postanowiłam przygotować z niej pesto i częściowo zamrozić (ale bez sera, który dodam po prostu po rozmrożeniu). W zimie będzie przypominać letnie dni. Przepis z tej strony.

Składniki:

- 2 szklanki listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- ½ szklanki parmezanu

- 1/3 szklanki orzechów włoskich

- 1/2 łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 2/3 szklanki oliwy

Posiekać grubo orzechy oraz czosnek. Następnie wymieszać wszystkie składniki i zmiksować. Można dodać więcej oliwy, gdy pesto będzie za gęste. Pesto szybko ciemnieje i najlepiej jest przełożyć je do słoiczka i zalać oliwą.



wtorek, 29 listopada 2016
Dżem z dyni, jabłek i gruszek

Kulinarny aforyzm: Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo, co odciąć sobie nogi, by kupić za nie parę butów. Prentice Mulford


To już ostatni wyrób z dyni w tym roku. Wkrótce rozpoczynam świąteczne przygotowania. Przepis z tej strony.

Dzem_z_dyni_jablek_gruszek 

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 kg jabłek

- 1 kg gruszek

- 1 szklanka cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Owoce obrać i zetrzeć na tarce, podlać wodą i gotować ok. 45 minut. Następnie dodać cukier i cynamon. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając. Można zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

piątek, 14 października 2016
Dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Miłości nie można zjeść, kupić za nią konia ani ogrzać nią swych komnat w zimną noc. George R.R. Martin


Dzisiaj dalszy ciąg przepisów na zielone pomidory (ostatnio były pomidory marynowane). Tym razem coś na słodko z ostrym smaczkiem. Ja dodałam 1 papryczkę, ale jeżeli ktoś woli coś ostrzejszego można dodać więcej. Przepis pochodzi ze strony Mennonite Girls Can Cook. Tam też znalazłam propozycję podania dżemu z serkiem kremowym.

Dzem z zielonych pomidorow 

Składniki:

- 4 szklanki pokrojonych zielonych pomidorów

- 1 papryka jalapeño

- 3 szklanki cukru

- sok z 1 limonki

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, paprykę pokroić bardzo drobno. Wymieszać w garnku z cukrem oraz sokiem z limonki. Zagotować, gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików. Przechowywać w lodówce.

Dzem z zielonych pomidorow

Dzem z zielonych pomidorow

poniedziałek, 10 października 2016
Marynowane zielone pomidory

Kulinarny aforyzm: Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny/Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi. William Shakespeare


Zazwyczaj na krzaczkach zostają jakieś niedojrzałe pomidory. Warto je zebrać zanim temperatura spadnie poniżej zera w nocy i przerobić na jakieś pyszne przetwory. Słyszałam o smażonych zielonych pomidorach, ale nie bardzo miałam ochotę na smażenie, więc przetwory okazały się świetnym rozwiązaniem. Dzisiaj przepis na włoskie marynowane zielone pomidory (naprawdę wyszły pyszne), a za parę dni będzie przepis na dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeno.

Zielone pomidory

Składniki:

- 0,5 kg zielonych pomidorów

- 2 łyżki soli

- 2 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki płatków chili (można dać więcej, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki)

- 6 listków mięty

- 12 listków bazylii

- biały ocet winny

- 2-3 łyżki oliwy

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, posypać solą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie opłukać je zimną wodą na sicie. Wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem, ziołami oraz chili. Przełożyć do wyparzonego słoika, zalać octem winnym, a na wierzch polać oliwę. Przechowywać w lodówce. Po ok. 4 dniach będą nadawać się do spożycia. Po wyjęciu porcji pomidorów ze słoika należ dolać do niego octu.

Zielone pomidory

poniedziałek, 03 października 2016
Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że konie pędzą i do pustego żłobu. Elżbieta Grabosz


Ostatni słoik dżemu brzoskwiniowego. Przypomnienie lata.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda 

Składniki:

- 1 kg brzoskwiń

- 600 g cukru

- sok z 1 cytryny

- 2 łyżki posiekanej świeżej lawendy

- 1 łyżeczka masła

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, dodać lawendę i polać sokiem cytrynowym. Odstawić na 1-2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. Dodać masło. Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda

poniedziałek, 12 września 2016
Suszona papryka chili

Kulinarny aforyzm: Kiedy tysiąc baranów pozna, że razem mają dwa tysiące rogów, nie ma tam co robić ani pasterz, ani pies. Kazimierz Przerwa-Tetmajer


Papryczka chili świetnie wygląda w doniczce na balkonie, ale można również ją ususzyć. Ja suszyłam moją w piekarniku, ale można ją także rozwiesić na sznurku. W piekarniku paprykę suszy się przez 4-5 godzin w temp. 50 stopni. Potem można ją pokruszyć na płatki.

Suszone chili

Suszone chili

Suszone chili



piątek, 18 grudnia 2015
Marynowane buraki

Kulinarny aforyzm: W moim magicznym domu/wszystko się zdarzyć może/Same zmyślają się historie/sam się rozgryza orzech. Magda Czapińska


Zrobiłam te buraczki jakieś 2 miesiące temu. Teraz będą idealne, na przykład do takiej sałatki z łososiem.

Marynowane buraki

Składniki:

- 1 kg buraków

- 1,5 litra wody

- 250 ml octu

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka soli

- goździki

Zagotować wodę, ocet oraz cukier i sól. Odstawić do ostudzenia. Buraki ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skóry, pokroić (najlepsze są małe buraki, które można zamarynować w całości, moje pokroiłam na ćwiartki). Poukładać ściśle w słoikach, dodać po 2-3 goździki do każdego słoika. Zalać ostudzoną zalewą. Zakręcić słoiki. W razie potrzeby zapasteryzować.

Tagi: buraki
02:01, mirosix , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 grudnia 2015
Zakwas na barszcz

Kulinarny aforyzm: Głos oraz zapach ciała najmniej się w nas zmieniają. Cesare Pavese


W tym roku w końcu zdecydowałam się zrobić zakwas. Parę lat temu już próbowałam robić zakwas, ale bez powodzenia. W tym roku na szczęście zakwas wyszedł mi rewelacyjnie.

Zakwas

Składniki:

- 1,5 kg buraków

- 1,5 l wody

- 1,5 łyżki soli

- 3 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- 4 ziarna ziela angielskie

Buraki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do nich ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Zalać wodą z solą, naczynie przykryć gazą, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedzić.

Zakwas

Tagi: buraki
21:12, mirosix , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5