Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 27 stycznia 2017
Kruszonka z sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać rzeczy bez końca. Ci, co mają lodówki, z pewnością widzą życie inaczej, niż ci, co ich nie mają. Czym bank jest dla pieniędzy, tym lodówka dla jedzenia. Margaret Atwood


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę oraz paje z ciasta francuskiego). Z resztek sosu żurawinowego można na przykład przygotować taką prościutką kruszonkę. Świetnie smakuje podawana ciepła z lodami waniliowymi. Przepis znaleziony tutaj.

Canberry_crisp 

Składniki:

- 3 jabłka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 i ¼ szklanki sosu żurawinowego

- 2 łyżki cukru

- ½ szklanki brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki masła

- ¾ szklanki płatków owsianych

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sosem żurawinowym. Przedłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Posypać owoce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopnie przez 30-35 minut.

niedziela, 27 września 2015
Jogurtowa panna cotta z brzoskwiniami

Kulinarny aforyzm: To samo przecież ożywia nas pragnienie, czy gdy kłamiemy, czy gdy mówimy prawdę: jedni kłamią wtedy, gdy zamierzają swoimi kłamstwy innych przekonać i coś na tym zyskać, drudzy mówią prawdę, aby przez nią jakąś korzyść osiągnąć i aby wzbudzić większe zaufanie. Dariusz I Wielki


Trochę lżejsza panna cotta. Można ją oczywiście podać z innymi owocami, ja przygotowałam ją w trakcie sezonu brzoskwiniowego. Przepis oparty na tym przepisie.

Jogurtowa panna cotta

Składniki:

- 1 1/4 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki wody

- 1 1/4 szklanki śmietanki 30 %

- 1/8 łyżeczki soli

- 1 szklanka naturalnego jogurtu

- 1/4 szklanki miodu

- 1/8 łyżeczki aromatu migdałowego

- 3 brzoskwinie

- 1 łyżka masła

- 3 łyżki cukru

- 30-40 ml rumu

Wsypać żelatynę do wody. Odstawić, aby napęczniała. Dodać śmietankę z solą. Podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić z gazu. Wymieszać jogurt, miód oraz aromat migdałowy. Mieszaninę wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Rozlać masę do 4 miseczek. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie pokroić brzoskwinie na ósemki, podsmażyć na maśle. Posypać cukrem. Smażyć dalej, aż się skarmelizuje. Polać owoce rumem. Dokładnie wymieszać. Podawać panna cottę z owocami.

Jogurtowa panna cotta

czwartek, 06 sierpnia 2015
Panna Cotta z borówkami

Kulinarny aforyzm: Piękno polega na właściwej proporcji i blasku. Tomasz z Akwinu


Moje pierwsze podejście do tego prostego włoskiego deseru. Domownikom bardzo smakowało, ale ja miałam pewne problemy z żelatyną. Przepis ze strony Giady de Laurentis. Jednak muszę wypróbować jakieś inne przepisy na panna cottę.

PannaCotta

Składniki:

- 1 szklanka mleka

- 3 szklanki śmietanki 30-36%

- 1/3 szklanki miodu

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka żelatyny

- szczypta soli

- 2 szklanki borówek lub innych owoców jagodowych

Wsypać żelatynę do mleka w garnku. Odstawić na 5 minut. Następnie gotować na niewielkim ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania mleka. Dodać śmietanę, miód, cukier oraz sól. Gotować 5-7 minut, aż cukier się rozpuści. Przelać do pucharków lub kieliszków. Schłodzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem posypać jagodami.

 PannaCotta

poniedziałek, 22 września 2014
Deser budyniowo-jogurtowy z mango

Kulinarny aforyzm: Życie byłoby o wiele przyjemniejsze, gdybyśmy mogli zabierać ze sobą wszędzie smaki i zapachy macierzystego domu. Laura Esquivel 


Dzisiaj szybki deser. Przepis został oparty na tym przepisie.

Deser budyniowy 

Składniki:

- 100 g biszkoptów

- 1 budyń śmietankowy

- 350 ml mleka

- 200 ml jogurtu naturalnego greckiego

- 1 cukier waniliowy

- 1 mango

- posiekane orzechy włoskie do posypania

- 4 łyżki konfitury morelowej

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z 350 ml mleka. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym. Mango obrać i pokroić w kostkę. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mango. Wierzch deseru udekorować orzechami i konfiturą. Schłodzić przed podaniem.

Deser budyniowy

Deser budyniowy

sobota, 26 kwietnia 2014
Parfait z wiśniami

Kulinarny aforyzm: Z miłością jest jak ze zbożem: kto chce żniwować, musi zasiać. Jeremias Gotthelf


Dzisiaj ponownie cos lżejszego. Taki jogurt można zjeść na deser lub śniadanie. Przepis na podstawie tej strony.

Parfait z wisniami

Składniki (na 2 porcje):

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżki wody lub kompotu wiśniowego

- 150 g wiśni z kompotu

- 150 ml jogurtu naturalnego (najlepiej bałkański)

- 1 cukier waniliowy

- 2 ciasteczka cantuccini

Wymieszać wodę (lub kompot), cukier puder i wiśnie. Zagotować na wolnym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 2-3 minuty aż syrop zgęstnieje . Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym. Do szklanek wlać wiśnie z syropem, dodać połowę jogurtu, następnie wlać resztę syropu i pozostały jogurt. Całość posypać pokruszonymi ciasteczkami. 

Parfait z wisniami

niedziela, 16 marca 2014
Serek quark z owocami

Kulinarny aforyzm: Oto, co wypełnia mnie uniesieniem - szklanka herbaty i kawałek cukru w ustach. Aleksander Puszkin


Bardzo szybki i lekki deser z serka quark (niemiecki serek podobny do serka homogenizowanego). Przepis to kompilacja przepisu z tej oraz tej strony. Jest to porcja dla dwóch (większa) lub czterech (mniejsza) osób.

Quark z owocami

Składniki:

- 250 g quarku

- 250 g jogurtu

- 1 cukier waniliowy

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 banan

- 120 g borówek amerykańskich

- 2 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych)

- 1 łyżka brązowego cukru

Posiekać grubo orzeszki i uprażyć na suchej teflonowej patelni, posypać brązowym cukrem, wymieszać i poczekać aż cukier się skarmelizuje. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać quark, jogurt, cukier puder oraz cukier waniliowy. Banany pokroić w plasterki. Układać warstwami orzeszki, masę serowo-jogurtową oraz owoce. Wierzch deseru ozdobić orzeszkami oraz borówkami. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Quark z owocami

 

Lekkie desery bez piekarnika

sobota, 16 listopada 2013
Gruszki pieczone z wanilią

Kulinarny aforyzm: ... być zrozumianym, to być poniżonym, a być pojętym to tylko osiągnąć pełnię, i jak dojrzały owoc wpaść w czyjeś ręce. Khalil Gibran


Świetny dodatek do lodów, najlepiej na ciepło. Uwielbiam polaczenie ciepłych owoców z zimnymi lodami. Przepis z tej strony.

Gruszki z wanilia

Składniki:

- 5 gruszek

- ¼ szklanki cukru

- 1 laska wanilii

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki wody

Cukier wymieszać z ziarenkami wydobytymi z laski wanilii. Gruszki obrać, wypestkować, pokroić na połówki, poukładać w żaroodpornym naczyniu, pokropić sokiem cytrynowym, posypać cukrem z wanilia. Do naczynia dołożyć pozostałą laskę wanilii. Podlać wodą. W każdy otwór po pestkach gruszki włożyć kawałek masła. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie obrócić i piec dalej 25-30 minut (zależy od wielkości gruszek).

czwartek, 28 lutego 2013
Karmelizowane banany

Kulinarny aforyzm: Odnaleziona w życiu – zrodzona w królestwie marzeń – kobieta jest jak ów kwiat mistyczny – lilia przeczystej bieli; marzyciel nie śmie jej dotknąć i z dala tylko adoruje najszczytniejsze bóstwo, ustami kryjąc ślady jej na pyle ziemi, a przychodzi baran – i bez namysłu ją pożera, niby groch przy drodze. Bolesław Szczęsny Herbaczewski


Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a nie mam czasu albo prawie nic w lodówce, robię karmelizowane owoce, najczęściej banany lub jabłka. Można podać je z lodami, ale równie dobrze będą smakować same.

Karmelizowane banany 

Składniki (dla 2 osób):

- 2 banany

- 1/4 szklanki cukru

- 2 łyżki masła

- 1 kieliszek koniaku lub whiskey

- kilka orzechów włoskich

Banany obrać, pokroić na ćwiartki. Orzechy grubo pokroić. Stopić masło na patelni, dodać cukier. Kiedy cukier się skarmelizuje, dodać banany oraz alkohol. Chwilę razem smażyć. Posypać orzechami. Banany najlepiej smakują na ciepło.


 
1 , 2