Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 07 grudnia 2017
Wietnamski fudge z kawą

Kulinarny aforyzm: W mózgach kochanków i szaleńców kipi/Nadmiar fantazji, tworzącej złudzenia/w tempie, za którym nie nadąży rozum. William Szekspir


Przepis na szybki deser fudge z czasopisma Canadian Living. Ładnie zaprezentuje się też na świątecznym stole.

Fudge 

Składniki:

- 300 g posiekanej białej czekolady

- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady

- puszka słodkiego skondensowanego mleka

- 2 łyżki kawy espresso

W żaroodpornym naczyniu ustawionym nad garnkiem gorącej wody, podgrzać białą czekoladę, gorzką czekoladę, mleko skondensowane i espresso, mieszając, aż do stopienia, około 5 minut. Przełożyć masę do wyłożonej papierem kwadratowej foremki, wygładzając górę. Przechowywać w lodówce, aż stwardnieje (około 3 godziny). Następnie przenieść na deskę do krojenia i za pomocą gorącego noża pokroić w kwadraty.

Fudge

piątek, 27 stycznia 2017
Kruszonka z sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać rzeczy bez końca. Ci, co mają lodówki, z pewnością widzą życie inaczej, niż ci, co ich nie mają. Czym bank jest dla pieniędzy, tym lodówka dla jedzenia. Margaret Atwood


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę oraz paje z ciasta francuskiego). Z resztek sosu żurawinowego można na przykład przygotować taką prościutką kruszonkę. Świetnie smakuje podawana ciepła z lodami waniliowymi. Przepis znaleziony tutaj.

Canberry_crisp 

Składniki:

- 3 jabłka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 i ¼ szklanki sosu żurawinowego

- 2 łyżki cukru

- ½ szklanki brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki masła

- ¾ szklanki płatków owsianych

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sosem żurawinowym. Przedłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Posypać owoce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopnie przez 30-35 minut.

niedziela, 27 września 2015
Jogurtowa panna cotta z brzoskwiniami

Kulinarny aforyzm: To samo przecież ożywia nas pragnienie, czy gdy kłamiemy, czy gdy mówimy prawdę: jedni kłamią wtedy, gdy zamierzają swoimi kłamstwy innych przekonać i coś na tym zyskać, drudzy mówią prawdę, aby przez nią jakąś korzyść osiągnąć i aby wzbudzić większe zaufanie. Dariusz I Wielki


Trochę lżejsza panna cotta. Można ją oczywiście podać z innymi owocami, ja przygotowałam ją w trakcie sezonu brzoskwiniowego. Przepis oparty na tym przepisie.

Jogurtowa panna cotta

Składniki:

- 1 1/4 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki wody

- 1 1/4 szklanki śmietanki 30 %

- 1/8 łyżeczki soli

- 1 szklanka naturalnego jogurtu

- 1/4 szklanki miodu

- 1/8 łyżeczki aromatu migdałowego

- 3 brzoskwinie

- 1 łyżka masła

- 3 łyżki cukru

- 30-40 ml rumu

Wsypać żelatynę do wody. Odstawić, aby napęczniała. Dodać śmietankę z solą. Podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić z gazu. Wymieszać jogurt, miód oraz aromat migdałowy. Mieszaninę wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Rozlać masę do 4 miseczek. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie pokroić brzoskwinie na ósemki, podsmażyć na maśle. Posypać cukrem. Smażyć dalej, aż się skarmelizuje. Polać owoce rumem. Dokładnie wymieszać. Podawać panna cottę z owocami.

Jogurtowa panna cotta

czwartek, 06 sierpnia 2015
Panna Cotta z borówkami

Kulinarny aforyzm: Piękno polega na właściwej proporcji i blasku. Tomasz z Akwinu


Moje pierwsze podejście do tego prostego włoskiego deseru. Domownikom bardzo smakowało, ale ja miałam pewne problemy z żelatyną. Przepis ze strony Giady de Laurentis. Jednak muszę wypróbować jakieś inne przepisy na panna cottę.

PannaCotta

Składniki:

- 1 szklanka mleka

- 3 szklanki śmietanki 30-36%

- 1/3 szklanki miodu

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka żelatyny

- szczypta soli

- 2 szklanki borówek lub innych owoców jagodowych

Wsypać żelatynę do mleka w garnku. Odstawić na 5 minut. Następnie gotować na niewielkim ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania mleka. Dodać śmietanę, miód, cukier oraz sól. Gotować 5-7 minut, aż cukier się rozpuści. Przelać do pucharków lub kieliszków. Schłodzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem posypać jagodami.

 PannaCotta

poniedziałek, 22 września 2014
Deser budyniowo-jogurtowy z mango

Kulinarny aforyzm: Życie byłoby o wiele przyjemniejsze, gdybyśmy mogli zabierać ze sobą wszędzie smaki i zapachy macierzystego domu. Laura Esquivel 


Dzisiaj szybki deser. Przepis został oparty na tym przepisie.

Deser budyniowy 

Składniki:

- 100 g biszkoptów

- 1 budyń śmietankowy

- 350 ml mleka

- 200 ml jogurtu naturalnego greckiego

- 1 cukier waniliowy

- 1 mango

- posiekane orzechy włoskie do posypania

- 4 łyżki konfitury morelowej

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z 350 ml mleka. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym. Mango obrać i pokroić w kostkę. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mango. Wierzch deseru udekorować orzechami i konfiturą. Schłodzić przed podaniem.

Deser budyniowy

Deser budyniowy

sobota, 26 kwietnia 2014
Parfait z wiśniami

Kulinarny aforyzm: Z miłością jest jak ze zbożem: kto chce żniwować, musi zasiać. Jeremias Gotthelf


Dzisiaj ponownie cos lżejszego. Taki jogurt można zjeść na deser lub śniadanie. Przepis na podstawie tej strony.

Parfait z wisniami

Składniki (na 2 porcje):

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżki wody lub kompotu wiśniowego

- 150 g wiśni z kompotu

- 150 ml jogurtu naturalnego (najlepiej bałkański)

- 1 cukier waniliowy

- 2 ciasteczka cantuccini

Wymieszać wodę (lub kompot), cukier puder i wiśnie. Zagotować na wolnym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 2-3 minuty aż syrop zgęstnieje . Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym. Do szklanek wlać wiśnie z syropem, dodać połowę jogurtu, następnie wlać resztę syropu i pozostały jogurt. Całość posypać pokruszonymi ciasteczkami. 

Parfait z wisniami

niedziela, 16 marca 2014
Serek quark z owocami

Kulinarny aforyzm: Oto, co wypełnia mnie uniesieniem - szklanka herbaty i kawałek cukru w ustach. Aleksander Puszkin


Bardzo szybki i lekki deser z serka quark (niemiecki serek podobny do serka homogenizowanego). Przepis to kompilacja przepisu z tej oraz tej strony. Jest to porcja dla dwóch (większa) lub czterech (mniejsza) osób.

Quark z owocami

Składniki:

- 250 g quarku

- 250 g jogurtu

- 1 cukier waniliowy

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 banan

- 120 g borówek amerykańskich

- 2 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych)

- 1 łyżka brązowego cukru

Posiekać grubo orzeszki i uprażyć na suchej teflonowej patelni, posypać brązowym cukrem, wymieszać i poczekać aż cukier się skarmelizuje. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać quark, jogurt, cukier puder oraz cukier waniliowy. Banany pokroić w plasterki. Układać warstwami orzeszki, masę serowo-jogurtową oraz owoce. Wierzch deseru ozdobić orzeszkami oraz borówkami. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Quark z owocami

 

Lekkie desery bez piekarnika

sobota, 16 listopada 2013
Gruszki pieczone z wanilią

Kulinarny aforyzm: ... być zrozumianym, to być poniżonym, a być pojętym to tylko osiągnąć pełnię, i jak dojrzały owoc wpaść w czyjeś ręce. Khalil Gibran


Świetny dodatek do lodów, najlepiej na ciepło. Uwielbiam polaczenie ciepłych owoców z zimnymi lodami. Przepis z tej strony.

Gruszki z wanilia

Składniki:

- 5 gruszek

- ¼ szklanki cukru

- 1 laska wanilii

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki wody

Cukier wymieszać z ziarenkami wydobytymi z laski wanilii. Gruszki obrać, wypestkować, pokroić na połówki, poukładać w żaroodpornym naczyniu, pokropić sokiem cytrynowym, posypać cukrem z wanilia. Do naczynia dołożyć pozostałą laskę wanilii. Podlać wodą. W każdy otwór po pestkach gruszki włożyć kawałek masła. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie obrócić i piec dalej 25-30 minut (zależy od wielkości gruszek).

 
1 , 2