Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 31 grudnia 2015
Żurawinowa wódka

Kulinarny aforyzm: Kiedy styczeń najmroźniejszy, wtedy roczek najpłodniejszy. Przysłowie polskie


Taka wódka nadaje się świetnie jako aperitif lub prezent, wygląda również bardzo świątecznie. Przepis pochodzi z tej strony.

Wodka zurawinowa 

Składniki:

- 3 szklanki wódki

- ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego

- ¼ szklanki wody

- 3 szklanki żurawiny

- 1 ½ szklani brązowego cukru

- skórka z 1 pomarańczy

Zagotować wodę, cukier, żurawinę i sok pomarańczowy. Dodać skórkę cienko obraną z pomarańczy (bez albedo). Gotować 10 minut na niewielkim ogniu. Ostudzić. Wymieszać z wódką. Odstawić do lodówki, na co najmniej tydzień. Przed podaniem przecedzić i podawać z lodem.

Wodka zurawinowa

sobota, 06 grudnia 2014
Coffee Whip

Kulinarny aforyzm: Nie jesteś dla mnie tymianek ni róża/Ani też "czuła pod miesiącem chwila"/ - Lecz ciemny wiatr/Lecz biały mróz. Stanisław Grochowiak


Szybki napój kawowy (przepis z książki „Smoothies and Juices”). Na pewno przyda się podczas przygotowań świątecznych, aby postawić nas na nogi ;)

Whip 

Składniki:

- ¾ szklanki mleka

- ¼ szklanki śmietanki

- 1 łyżka brązowego cukru

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka kawy instant

- 6 kostek lodu

Zmiksować mleko, śmietankę oraz cukier. Dodać kakao, kawę. Zmiksować. Na zakończenie dodać kostki lodu i bardzo dobrze zmiksować. Można podawać z bitą śmietaną.

Whip

Tagi: kakao kawa
03:41, mirosix , Napoje
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 października 2014
Koktajl z dynią

Kulinarny aforyzm: Cicho po urwisku jałowcem schodziła/Czesząc grzywę jesień – rudawa kobyła. Siergiej Jesienin


Teraz raczej rzadko używa się nazwy koktajl. Wszędzie musi być smoothie. ;) Ja jednak wole nazwę tradycyjną, bo przypomina mi czasy szkolne, kiedy to piło się koktajle z jagodami lub truskawkami we wrocławskiej „Witamince” w czasach, kiedy w Rynku nie było żadnych kawiarni, barów ani cukierni. Nawet nie pytajcie KIEDY to było ;) Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie Miesiąca.

Koktajl dyniowy

Składniki:

- 400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)

- 100 ml mleka

- 3-4 łyzki miodu

- 200 g puree z dyni

- 1 łyżeczka cynamonu

- orzechy włoskie do posypania

Zmiksować dynię z miodem, jogurtem, mlekiem (można dodać więcej, jeżeli koktajl wydaje się za gęsty) oraz cynamonem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.

Koktajl dyniowy

piątek, 11 lipca 2014
Mrożona miętowa herbata

Kulinarny aforyzm: Gdy się trunkiem zagrzeje głowa, wtenczas najlepiej płyną słowa. Grzegorz Knapski


Coś orzeźwiającego na upalne letnie dni. Polecam!

mrozona herbata

Składniki:

- 2 torebki mięty (mięta suszona lub świeża)

- 1 litr wody

- 2 limonki

- kilka listków mięty

- 2-3 łyżki miodu

Zaparzyć miętę. Po 5-10 minutach wyjąć torebki (lub odcedzić gdy używamy suszonej albo świeżej). Dodać miód (według uznania). Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Dodać pokrojone w plasterki limonki oraz listki mięty. Schłodzić, podawać z lodem.

mrozona herbata

mrozona herbata



Letnie Orzeźwienie 2014

niedziela, 01 czerwca 2014
Koktajl z mango

Kulinarny aforyzm: Człowiek na koniu jest równie dziwaczny, jak szczur na kogucie, kura na wielbłądzie, małpa na krowie, pies na bawole. Człowiek na koniu to skandal, zakłócenie naturalnego porządku, gwałcąca sztuczność, dysonans, brzydota. Witold Gombrowicz


W Kanadzie wciąż nie ma lokalnych truskawek ani rabarbaru, ale za to wszędzie sprzedają ogromne ilości bardzo słodkiego mango. Dlatego na blogu była już sałatka z mango, ciasto z mango, a teraz czas na koktajl :)

Koktajl z mango

Składniki:

- 400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)

- 100 ml mleka

- 2 owoce mango

- 1 limonka

- 50 g cukru

Obrać mango. Zmiksować z cukrem, jogurtem, mlekiem (można dodać więcej, jeżeli koktajl wydaje się za gęsty) oraz sokiem z limonki.

Koktajl z mango

Koktajl z mango

Tagi: jogurt mango
16:16, mirosix , Napoje
Link Komentarze (4) »
piątek, 24 grudnia 2010
Kompot z suszonych owoców

Kulinarny aforyzm: Na wigilijny ześlij jej stół

                             Zielone drzewko magiczne,

                             Niech, gdy go dotknie, słyszy gwar pszczół,

                             Niech jabłka sypią się śliczne.

                             A zamiast świec daj gwiazdę mroźnych pól.

                             Czesław Miłosz


Jako dziecko nie bardzo lubiłam ten kompot, ale teraz naprawdę jest to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Nie lubię tylko gdy jest zbyt słodki. Kupiłam w Kanadzie suszone owoce na kompot, jednak smakują trochę inaczej, szczegónie gruszki, dlatego smak tego kompotu jest trochę łagodnieszy.

Kompot

Składniki:

- 2 suszone gruszki

- 3-4 suszone jabłka

- 200 g suszonych śliwek

- 3-4 suszone morele

- ½ szklanki cukru

- skórka z 1 pomarańczy

- ew. 1 łyżka soku cytrynowego

Owoce zalać  wodą i odstawić  na noc. Następnego dnia dodać cukier i skórkę pomarańczową. Zagotować i gotować 10 minut. Podawać mocno schłodzony.

Kompot

 

Pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, spokojnych, pełnych miłości i ciepła Świąt Bożego Narodzenia.

niedziela, 29 listopada 2009
Glögg

Kulinarny aforyzm: Wino oświetla zacienione zakamarki duszy i czyni cuda, uwalniając utrudzone serca z nieznośnych ciężarów. Horacy


Po przeczytaniu kilku przepisów na glögg, szwedzkie grzane wino, doszłam do wniosku, że brak zgodności, co do standardowego sposobu przygotowania tego napoju. Zatem inspirując się licznymi wersjami zrobiłam glögg następująco..... (jest to jednocześnie moja propozycja w ramach akcji Korzenny Tydzień).

Składniki:
- 1 butelka czerwonego wytrawneg o wina
- 1 szklanka cukru trzinowego
- 7 goździków
- 8 strączków kardamonu
- 1 łyżka cynamonu (może być laska cynamonu, akurat jej nie miałam)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pomarańcza
- ½ szklanki rumu
- garść rodzynek
- garść migdałów (miałam płatki migdałowe, więc ich użyłam)

Umyć pomarańczę, sparzyć wrzątkiem, a następnie razem ze skórką pokroić w plastry. Wino wlać do naczynia. Dodać cukier, cynamon, goździki, kardamon, gałkę i pomarańcze. Podgrzewać wino powoli, na bardzo małym ogniu, nie dopuścić, aby się zagotowało. Odstawić na co najmniej 1 godz., aby wino przeszło aromatem przypraw. Odcedzić i ponownie podgrzać. Dodać rum, rodzynki oraz obrane ze skórki migdały. Natychmiast podawać.