Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 03 października 2017
Makaron z brokułami i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Pamiętam, księżyc był wysoko/i spały ptaki w dzikim winie,/i cisza była tak głęboką,/że tylko chrząszcz brzmiał w trzcinie. Agnieszka Osiecka


U mnie znowu brokuły. Uwielbiam. Przepis na podstawie tej strony.

Makaron z brokulem 

Składniki:

- 400 g makaronu penne

- 200 g pieczarek

- 1 brokuł

- 100 g sera żółtego

- 50 g parmezanu

- 50 g masła

- 50 g mąki

- 250 ml śmietany

- 200 ml passaty

- 2 ząbki czosnku

- tymianek

- sól, pieprz, oliwa

Makaron u brokuły ugotować al dente. Podsmażyć mąkę na maśle, dodać passatę wymieszaną ze śmietaną. Gotować, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ser utarty na tarce. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, doprawić tymiankiem, solą i pierzem. Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, brokułami i pomidorowym sosem. Z wierzchu posypać parmezanem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Makaron z brokulem

piątek, 03 lutego 2017
Zapiekanka z makaronu, indyka i kalafiora

Kulinarny aforyzm: Byk Jowisz, panie, igrał z pięknym rykiem./Lecz twego ojca krowa z pewnym bykiem,/Miała cielaka – skutek tych słodyczy./Rysy ma twoje i podobnie ryczy. William Shakespeare


Kolejny przepis dotyczący resztek poświątecznych (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę, paje z ciasta francuskiego i kruszonkę z żurawiną). Dzisiaj pyszna zapiekanka z makaronem i indykiem (niestety zdjęcie udało mi się pstryknąć tylko takie w pośpiechu). Przepis znaleziony tutaj.

Zapiekanka_z_indykiem_i_makaronem 

Składniki:

- 250 g makaron penne

- 3 szklanki małych różyczek kalafiora

- 3 łyżki masła

- 1 cebula, pokrojona w kostkę

- 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka suszonych liści tymianku

- szczypta pieprzu

- 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

- 2 szklanki utartego sera

- 2 szklanki posiekanego upieczonego mięsa indyka

- 4 szklanki grubo pokrojonych liści szpinaku

Zagotować wodę, wrzucić makaron, a po 6 minutach dodać kalafior, przykryć, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Odcedzić. Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę przez około 2 minuty. Dodać mąkę, sól, tymianek i pieprz, stopniowo dolewać bulion, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać 1 i ½ szklanki sera. Wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Wymieszać szpinak, makaron z kalafiorem, indyka oraz sos. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.

wtorek, 09 sierpnia 2016
Makaron z papryką

Kulinarny aforyzm:  zazdrość oznacza, że bardzo nam zależy na tej osobie, którą chcielibyśmy mieć wyłącznie dla siebie – zazdrość, lecz nie zawiść, zawiść to trucizna i bezsilność, bo chcemy być kimś innym. Carlos Fuentes


Świetny letni makaron. Przepis znaleziony tutaj, z moimi zmianami.

Makaron z papryka

Składniki:

- 500 g makaronu

- 1 łyżeczka ziaren kuminu

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- szczypta płatków papryki chili

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 puszka pomidorów

- 2 łyzki masła

- parmezan

- 1/2 szklanki liści bazylii

- sól, oliwa, pieprz

Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać ziarna kuminu, smażyć przez 1 minutę. Dodać papryki oraz cebulę pokrojone w paski. Smażyć przez ok. 10 minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz płatkami papryki. Następnie dodać rozdrobnione pomidory i gotować przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje. W międzyczasie ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem, dodać masło. Przed samym podaniem posypać parmezanem oraz posiekaną bazylią.

Makaron z papryka

wtorek, 19 kwietnia 2016
Makaron zapiekany z groszkiem i tuńczykiem

Kulinarny aforyzm: Bóg podarował nam tylko wodę, ale to człowiek stworzył wino. Wiktor Hugo


Szybki i pożywny obiad. Przepis znaleziony tutaj i wykorzystany z drobnymi zmianami.

Makaron z groszkiem i tunczykiem

Składniki:

- 500 g makaronu

- 1 łyżka masła

- 1 cebula

- 3 łyżki mąki

- 1-3/4 wody

- 1 szklanka mleka

- 200 g pieczarek

- 1 szklanka mrożonego groszku

- 2 puszki tuńczyka

- 120 g sera cheddar

- 2 łyżki parmezanu

Ugotować makaron. Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle, dodać mąkę oraz sól. Chwilę razem smażyć. Dodać wodę, dobrze wymieszać, a następnie dodać mleko. Zagotować, dodać pokrojone pieczarki, groszek, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 7-9 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać tuńczyka, chwilę razem gotować. Dodać cheddar, mieszać, aż ser się stopi. Dodać makaron do sosu, wymieszać. Przełożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypać parmezanem. Zapiekać przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Makaron z groszkiem i tunczykiem

poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Pasta alla Norma

Kulinarny aforyzm: Obfitość zboża niech będzie na ziemi, szczyty gór niech zaszumią [lasami]! Jak Liban [niech wzrasta] plon jego, niech zakwitną jego łodygi jak polna trawa! Biblia Tysiąclecia, Księga Psalmów 72, 16


U mnie ponownie kuchnia włoska. Tym razem makaron z bakłażanem wg. Jamiego Olivera.

Pasta alla Norma 

Składniki:

- 1 duży bakłażan

- 1 łyżka suszonego oregano

- ½ łyżeczki płatków papryki chili

- 4 ząbki czosnku

- pęczek bazylii

- 2 puszki pomidorów

- sól, pieprz, oliwa

- parmezan do posypania


Pokroić bakłażana w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Następnie dodać oregano, paprykę, czosnek posiekany w plasterki oraz 2 puszki pokrojonych pomidorów. Gotować 10-15 minut. Dodać listki bazylii. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, posypać serem i od razu podawać.

niedziela, 03 sierpnia 2014
Makaron z sardynkami i sosem pomidorowym

Kulinarny aforyzm: Gdzie szewcy a furmani piją, tam najlepsze piwo. Salomon Rysiński


Sos do pizzy można również wykorzystać do przygotowania bardzo szybkiego sosu do makaronu.

Makaron z sardynkami

Składniki:

- 1 puszka sardynek w oleju

- sól, pieprz

- 3 łyżki natki pietruszki

- 1 szklanka sosu pomidorowego

- 2 ząbki czosnku

- szczypta płatków papryki

- 250 g makaronu

Na oleju z sardynek podsmażyć drobno pokrojony czosnek oraz płatki papryki, dodać sardynki oraz sos. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Posypać natką. Podawać z dowolnym ugotowanym makaronem.



piątek, 28 marca 2014
Gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim

Kulinarny aforyzm: Chcesz pokoju, gotuj się do wojny. Wegecjusz


W końcu udało mi się zakupić czosnek niedźwiedzi (w Niemczech można kupić w supermarkecie), o którym czytałam już od kilku lat. Naprawdę warto go spróbować. Bardzo mi smakuje. Na początek przygotowałam gnocchi (tym razem kupne, ale oczywiście można zrobić samemu, na przykład według tego przepisu) z bardzo prostym sosem. Przepis z tej strony.

Gnocchi z czosnkiem

Składniki:

- 0,5 kg gnocchi

- 50 g czosnku niedźwiedziego

- 1 cebula

- 100 g serka kremowego

- 100 g śmietany

- 200 ml wody lub bulionu warzywnego

- 1 cytryna

- pieprz, sól, olej

Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Podsmażyć posiekana cebula na oleju, dodać śmietanę, serek oraz wodę. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia. W międzyczasie umyć i posiekać listki czosnku niedźwiedziego. Do kremowego sosu dodać czosnek, skórkę otartą z cytryny. Zagotować, doprawić sola i pieprzem oraz 1 łyżką soku cytrynowego. Wymieszać z gnocchi i od razu podawać.

Gnocchi z czosnkiem

Gnocchi z czosnkiem

wtorek, 11 marca 2014
Rigatoni z brokułami, cukinią i boczkiem

Kulinarny aforyzm: Niewiele jest w życiu godzin milszych niż pora obrządku zwanego popołudniową herbatą. Henry James


Cieplejsza pogoda sprzyja takim lżejszym daniom. Zresztą makaron jest dobry na wszystko :) Przepis na podstawie tej strony.

Makaron z brokulami

Składniki:

- 500 g makaronu, np. rigatoni

- 300 g brokułów

- 1 cukinia

- ½ szklanki mrożonego groszku

- 100 g wędzonego boczku

- 1 ząbek czosnku

- oliwa, sól i pieprz

 Umyte i podzielone na różyczki brokuły gotować przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić.  W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Podsmażyć na oliwie posiekany ząbek czosnku, dodać boczek pokrojony w kostkę. Smażyć mieszając ok. 2-3 minuty. Następnie dodać podgotowane brokuły, cukinie pokrojona w plasterki oraz groszek. Trochę wody i dusić wszystko pod przykryciem przez około 10 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać natychmiast z ugotowanym makaronem.

 
1 , 2 , 3 , 4