Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 26 maja 2017
Kopytka z kaszy jaglanej

Kulinarny aforyzm: Tak jak rdza zżera metal, tak też zazdrosnych zżera zazdrość. Antyfanes


Alternatywa dla tradycyjnych kopytek. Przepis na podstawie tego przepisu.

Kopytka jaglane

Składniki:

- 300 g ugotowanych ziemniaków

- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

- ¾ szklanki mąki

- 1 jajko

- sól, olej

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i odsączyć. Zagotować 1 1/4 szklanki wody, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju oleju, następnie wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki oraz kaszę zmiksować na gładką masę i odstawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej z nich uformować wałek. Kroić ukośne kopytka i przekładać na deseczkę posypaną mąką. Do gotującej, osolonej wody wkładać porcjami kopytka i delikatnie zamieszać. Gotować kilka minut.

Kopytka jaglane

poniedziałek, 14 grudnia 2015
Sos żurawinowy do indyka

Kulinarny aforyzm: Jeśli zaprawdę nie posiadam wiedzy, by cytować autorów, jak robią to inni, to i tak o wiele lepszą i bardziej wartościową rzeczą jest odczytywanie znaczeń za pomocą osobistego doświadczenia, które służy nauką własnym mistrzom. Uczeni przechodzą obok dumni, nadęci i pompatyczni, przyozdobieni w owoce pracy nie swojej, lecz innych, mnie nie pozwalając zebrać owoców nawet mej własnej. Leonardo da Vinci


Do pieczonego indyka bardzo pasuje taki, typowy dla amerykańskiej kuchni, sos żurawinowy. Bardzo polecam! Przepis pochodzi stąd.

Sos zurawinowy

Składniki:

- 0,5 kg żurawiny

- 1 gruszka

- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy

- 2/3 szklanki cukru

- 1 szklanka soku jabłkowego lub cydru

Wymieszać wszystkie składniki, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 15-20 minut, aż żurawiny się rozpadną. Sos można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.



poniedziałek, 15 marca 2010
Pieczone ziemniaki

Kulinarny aforyzmChoroba pozwala poznać słodycz zdrowia, zło - dobra, głód - sytości, zmęczenie - wypoczynku. Heraklit z Efezu


Przepis na te pyszne pieczone ziemniaczki pochodzi ze strony Kuchnia Ireny i Andrzeja. Ja podałam je z wieprzowym stekiem, ktòry zamarynowałam w oliwie, soku z cytryny i ostrej papryczce. Na zdjęciu brak stekòw, ponieważ najpyszniejsze są świeże, zaraz po zgrillowaniu, więc nie było czasu na robienie zdjęć :)

Składniki:

- 6 ziemniaków pokrojonych na cząstki (jeżeli skórka jest cienka to nie trzeba ich obierać)

- 1/3 szklanki musztardy

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 posiekany ząbek czosnku

- 3 - 4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki

- po 1 łyżeczce oregano, koperku, majeranku lub innych ziòł

- sól, pieprz

Wymieszać musztardę, oliwę, 1 ząbek czosnku, zioła, pieprz i sòl w misce. Następnie dodać ziemniaki i całość dobrze wymieszać. Zostawić na 10 - 20 minut. Wyłożyć na lekko posmarowaną oliwą, formę do zapiekania, tak, aby ziemniaki tworzyły jedną warstwę. Piec w temperaturze 220 stopni przez 35 - 40 minut. W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.

poniedziałek, 09 listopada 2009
Kopytka

Gotujemy po polsku! - edycja II

Kulinarny aforyzm: Samotny człowiek jak zapomniany ziemniak. Jego przyjaciółmi jedynie szalone króliki na pustym polu. Anna Onichimowska


Poniżej wspomniane kopytka proponuję także w ramach akcji Gotujemy po polsku, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Składniki
- 1, 2 kg ziemniaków (najpopularniejsze u nas irgi i irysy będą odpowiednie)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól

Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Miękkie odcedź, ostudź, obierz ze skórki i przepuść przez praskę lub maszynkę. Do ostudzonych ziemniaków wbij jajka i przesiej przez sitko mąkę, dodaj sól i zagnieć. Posyp mąką stolnicę, odkrawaj po kawałku ciasta i tocz wałeczki o średnicy około 1.5 cm, skośnie pokrój na kopytka. Wrzucaj w partiach na wrzącą i osoloną wodę i gotuję przez 2 do 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Tagi: ziemniaki
11:59, mirosix , Dodatki
Link Komentarze (4) »