Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 10 sierpnia 2017
Wołowo-wieprzowe burgery

Kulinarny aforyzm: Aniołom jest łatwo być aniołami; nie jedzą i są bezpłciowi. Gabriel Laub


Do domowych bułek do hamburgerów i sos z awokado przygotowałam takie burgery. Przepis znaleziony tutaj.

Burger 

Składniki:

- 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

- 2 łyżki sosu Worchestire

- 1 ząbek czosnku

- 1 starta cebula

- 1 łyżeczka papryki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- kilka kropel sosu Tabasco

Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 8 burgerów. Smażyć lub grillować 10-15 minut. Podawać z sosem z awokado, bułkami do burgerów, pomidorem oraz sałatą.



wtorek, 04 lipca 2017
Żeberka i sos barbecue

Kulinarny aforyzm: Śmierć przeważnie kosi nagle, zło zaś ogryza cię powoli, tak jak zając aż do rdzenia ogryza korę drzewa. Věroslav Mertl


Świetny przepis na żeberka i sos barbecue. Przepis znaleziony tutaj. Wydaje się, że przygotowanie jest skomplikowane, ale tak naprawdę to trwa krótko. Jedyne, co jest potrzebne to trochę cierpliwości, gdy żeberka pieką się w piekarniku. W ostatnim etapie można oczywiście użyć grilla. Ja całość przygotowałam w piekarniku. Najbardziej polecam sos. Jest rewelacyjny!

Sos barbecue

Składniki:

Przyprawa

- 2 łyżeczki papryki

- 2 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka cebuli w proszku

- 1 łyżeczka pieprzu cayenne

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

Sos Barbecue 

- 1 szklanka octu balsamicznego

- 1 szklanka ketchupu pomidorowego

- ¾ szklanki cydru lub soku jabłkowego

- ½ szklanki wody

- ¼ szklanki miodu

- ¼ szklanki brązowego cukru

- 2 łyżki musztardy Dijon

- 2 zgniecione ząbki czosnku

- 1 cebula pokrojona w duże kawałki

- 2 łyżeczki melasy

- 2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka Tabasco

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

- 1,5 - 2 kg żeberek wieprzowych

- 300 ml cydru lub soku jabłkowego


Wymieszać składniki przyprawy, natrzeć żeberka i marynować do 24 godzin. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez 45 minut do zgęstnienia. Wyjąć kawałki cebuli. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Każdy kawałek żeberek zawinąć w folię aluminiową (widoczne na zdjęciu w oryginalnym przepisie) i polać cydrem lub sokiem jabłkowym. Piec 2 godziny. Następnie odwinąć żeberka z folii i posmarować sosem barbecue ze wszystkich stron. Piec 15-20 min w piekarniku lub na grillu. Podawać z pozostałym sosem.

Zeberka barbecue

sobota, 12 grudnia 2015
Pieczony indyk

Kulinarny aforyzm: Od samego mieszania herbata nie staje się słodsza. Stefan Kisielewski


Pieczony indyk z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu. Mój indyk podany został po amerykańsku z sosem żurawinowym oraz surówką z czerwonej kapusty i brukselki (przepisy w następnych postach). Indyk upieczony według tej metody jest soczysty i chrupiący (przepis pochodzi z tej strony).

Pieczony indyk

Składniki:

- 1 indyk do 6 kg

- 1 jabłko

- 1 cebula

- 1 duża marchew

- zioła, np. tymianek, rozmaryn, koperek

- sól, pieprz

- 100 g masła

Indyka posolić i popieprzyć, powkładać warzywa i zioła do tuszki. Ułożyć w brytfannie, posmarować połową roztopionego masła. Przykryć folią i piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Następnie odkryć, posmarować pozostałym masłem. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec dalej, przez co najmniej godzinę.

Pieczony indyk

wtorek, 28 lipca 2015
Kiełbaski smyrneńskie

Kulinarny aforyzm: Nie mam korzeni w sobie, dlatego mam skrzydła. Kostis Palamas


Bardzo proste smaczne danie kuchni greckiej. Przepis to kompilacja kilku różnych przepisów.

Kielbaski smyrnenskie

Składniki:

- 0,5 kg mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki mięty

- ½ łyżeczki oregano

- pieprz, sól, oliwa

- 2 puszki pomidorów

- 1 łyżka octu

- ¾ łyżeczki cukru

- ½ łyżeczki cynamonu


Wymieszać mięso z bułką tartą, miętą, oregano, utartą na tarce cebulą oraz 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Formować podłużne kiełbaski i smażyć na rozgrzanej oliwie. W garnku wymieszać pomidory, ocet, 1 utarty ząbek czosnku, cukier oraz cynamon. Zagotować i gotować, aż pomidory zmiękną. Można go zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone mięso. Gotować 10-15 minut.

Kielbaski smyrnenskie

piątek, 19 czerwca 2015
Kurczak Cacciatore

Kulinarny aforyzm: Ból (...) ma to do siebie, że w najgorszych chwilach nawet kwitnące drzewa wydają się cierpieć. Arthur Golden


Bardzo smaczny kurczak, doskonały na letnią kolację. Przepis oparty na tym przepisie.

Kurczak Cacciatore

Składniki:

- 4 udka kurczaka

- sól, pieprz, oliwa

- 1/2 szklanki mąki

- 1 czerwona lub pomarańczowa papryka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 3/4 szklanki białego wina (lub wody)

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 łyżki oliwek

- 1 i 1/2 łyżeczki oregano

- listki bazylii do posypania

Posolić i popieprzyć udka kurczaka, obtoczyć w mące. Podsmażyć udka na oliwie na złoto. Odłożyć kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Posolić i popieprzyć, dolać wino (lub wodę), zagotować, aż połowa płynu wyparuje. Dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, ¾ szklanki wody, oliwki i oregano. Włożyć udka do sosu. Gotować ok. 30 minut do miękkości. Posypać listkami bazylii i podawać.

Kurczak Cacciatore

wtorek, 07 października 2014
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Kulinarny aforyzm: Najokrutniejszy miesiąc to kwiecień. Wywodzi z nieżywej ziemi łodygi bzu, miesza pamięć i pożądanie, podnieca gnuśne korzenie sypiąc ciepły deszcz. Thomas Stearns Eliot


To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Jakiś czas temu przygotowałam polędwiczki z żurawiną. Tym razem bardzo prosty, a zarazem wykwintny sposób na podanie polędwiczek z innymi owocami, czyli ze śliwkami. Przepis znalazłam tutaj.

Poledwiczki ze sliwkami

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe

- 200 g śliwek suszonych bez pestek

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka masła

- 250 ml gęstej śmietany

- 300-400 ml wody

- sól, pieprz

Śliwki włożyć do garnka, dolać wodę, posolić, popieprzyć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodać śmietanę i ponownie zagotować. W razie potrzeby dolać wody oraz doprawić. Polędwiczki oczyścić z błonek. Mięso pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster docisnąć dłonią do deski tak, aby się lekko rozpłaszczył. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z masłem po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z sosem oraz ziemiankami.

Tagi: śliwki
19:18, mirosix , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 kwietnia 2014
Chili con carne

Kulinarny aforyzm: Dziwna sprawa z tą wódką, jest to piekielnie ostry napitek, tajemniczy wywar z ziółek, który ma jakiś osobliwy związek z gwiazdami. Hermann Broch


Dzisiaj kolejne chilli. Tym razem na podstawie tego przepisu. U mnie jak zwykle nie za ostre.

Chili con carne

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli

- 600 g mielonego mięsa wołowego

- 300 ml wody

- 2 czerwone papryki

- 300 ml gęstego przecieru pomidorowego

- 1 czerwona cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki słodkiej papryki

- szczypta ostrej papryki

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- 1 łyżka masła

- oliwa, sól, pieprz

Czosnek drobno posiekać. Paprykę i cebulę pokroić w 1 cm kostkę.  Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Podsmażyć cebule oraz czosnek, dodać mięso oraz cukier i oba rodzaje papryki. Smażyć aż masa uzyska szary kolor. Następnie dodać fasolę, cebulę, paprykę i zalać całość wodą oraz przecierem. Dusić na małym ogniu co najmniej przez 1 godzinę. Można podawać ze śmietaną, nachosami oraz tortillą.

Chili con carne

środa, 19 marca 2014
Turkey Stew with Mustard Sauce

Kulinarny aforyzm: Z trucizną [...] jest jak z kobietą. Po dwakroć jak z kobietą. Primo: nie można ufać, zdradzi i zawiedzie, gdy najbardziej jej potrzebujesz. Secundo: trzeba często wymieniać. Na nową i świeżą, bo zestarzała traci wszelki walor. Andrzej Sapkowski


Czyli potrawka z indykaz sosem musztardowym. Bardzo smaczne i pożywne danie. Przepis znaleziony na tej stronie.  

Turkey stew

Składniki:

- 2-3 udka z indyka

- 1 cebula

- 2 korzenie pasternaku

- 2-3 marchewki

- 3 szklanki bulionu

- 2 łyżki brązowego cukru

- 1/3 szklanki musztardy

- 2 łyżeczki chili

- 4-6 ziemniaków

- 1 szklanka szpinaku

- olej, sól

Posolić udka, odstawić na 30 minut. Podsmażyć udka na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do garnka. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojona w kostkę cebule. Dodać do udek. W osobnym garnku wymieszać bulion, musztardę, cukier, chili oraz sól. Zagotować. Pasternak oraz marchew pokroić w 2,5 cm kawałki. Sos oraz warzywa dodać do indyka. Gotować na małym gazie przez o 1 godzinę. Następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotować ponownie 30-40 minut. Następnie wyjąć nogi indyka i oddzielić mięso od kości. Mięso wrzucić z powrotem do potrawki. Na sam koniec dodać liście szpinaku. W razie potrzeby doprawić solą i chili.

 

Kuchnia Ameryki Północnej

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5