Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 12 grudnia 2015
Pieczony indyk

Kulinarny aforyzm: Od samego mieszania herbata nie staje się słodsza. Stefan Kisielewski


Pieczony indyk z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu. Mój indyk podany został po amerykańsku z sosem żurawinowym oraz surówką z czerwonej kapusty i brukselki (przepisy w następnych postach). Indyk upieczony według tej metody jest soczysty i chrupiący (przepis pochodzi z tej strony).

Pieczony indyk

Składniki:

- 1 indyk do 6 kg

- 1 jabłko

- 1 cebula

- 1 duża marchew

- zioła, np. tymianek, rozmaryn, koperek

- sól, pieprz

- 100 g masła

Indyka posolić i popieprzyć, powkładać warzywa i zioła do tuszki. Ułożyć w brytfannie, posmarować połową roztopionego masła. Przykryć folią i piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Następnie odkryć, posmarować pozostałym masłem. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec dalej, przez co najmniej godzinę.

Pieczony indyk

wtorek, 28 lipca 2015
Kiełbaski smyrneńskie

Kulinarny aforyzm: Nie mam korzeni w sobie, dlatego mam skrzydła. Kostis Palamas


Bardzo proste smaczne danie kuchni greckiej. Przepis to kompilacja kilku różnych przepisów.

Kielbaski smyrnenskie

Składniki:

- 0,5 kg mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki mięty

- ½ łyżeczki oregano

- pieprz, sól, oliwa

- 2 puszki pomidorów

- 1 łyżka octu

- ¾ łyżeczki cukru

- ½ łyżeczki cynamonu


Wymieszać mięso z bułką tartą, miętą, oregano, utartą na tarce cebulą oraz 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Formować podłużne kiełbaski i smażyć na rozgrzanej oliwie. W garnku wymieszać pomidory, ocet, 1 utarty ząbek czosnku, cukier oraz cynamon. Zagotować i gotować, aż pomidory zmiękną. Można go zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone mięso. Gotować 10-15 minut.

Kielbaski smyrnenskie

piątek, 19 czerwca 2015
Kurczak Cacciatore

Kulinarny aforyzm: Ból (...) ma to do siebie, że w najgorszych chwilach nawet kwitnące drzewa wydają się cierpieć. Arthur Golden


Bardzo smaczny kurczak, doskonały na letnią kolację. Przepis oparty na tym przepisie.

Kurczak Cacciatore

Składniki:

- 4 udka kurczaka

- sól, pieprz, oliwa

- 1/2 szklanki mąki

- 1 czerwona lub pomarańczowa papryka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 3/4 szklanki białego wina (lub wody)

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 łyżki oliwek

- 1 i 1/2 łyżeczki oregano

- listki bazylii do posypania

Posolić i popieprzyć udka kurczaka, obtoczyć w mące. Podsmażyć udka na oliwie na złoto. Odłożyć kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Posolić i popieprzyć, dolać wino (lub wodę), zagotować, aż połowa płynu wyparuje. Dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, ¾ szklanki wody, oliwki i oregano. Włożyć udka do sosu. Gotować ok. 30 minut do miękkości. Posypać listkami bazylii i podawać.

Kurczak Cacciatore

wtorek, 07 października 2014
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Kulinarny aforyzm: Najokrutniejszy miesiąc to kwiecień. Wywodzi z nieżywej ziemi łodygi bzu, miesza pamięć i pożądanie, podnieca gnuśne korzenie sypiąc ciepły deszcz. Thomas Stearns Eliot


To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Jakiś czas temu przygotowałam polędwiczki z żurawiną. Tym razem bardzo prosty, a zarazem wykwintny sposób na podanie polędwiczek z innymi owocami, czyli ze śliwkami. Przepis znalazłam tutaj.

Poledwiczki ze sliwkami

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe

- 200 g śliwek suszonych bez pestek

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka masła

- 250 ml gęstej śmietany

- 300-400 ml wody

- sól, pieprz

Śliwki włożyć do garnka, dolać wodę, posolić, popieprzyć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodać śmietanę i ponownie zagotować. W razie potrzeby dolać wody oraz doprawić. Polędwiczki oczyścić z błonek. Mięso pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster docisnąć dłonią do deski tak, aby się lekko rozpłaszczył. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z masłem po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z sosem oraz ziemiankami.

Tagi: śliwki
19:18, mirosix , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 kwietnia 2014
Chili con carne

Kulinarny aforyzm: Dziwna sprawa z tą wódką, jest to piekielnie ostry napitek, tajemniczy wywar z ziółek, który ma jakiś osobliwy związek z gwiazdami. Hermann Broch


Dzisiaj kolejne chilli. Tym razem na podstawie tego przepisu. U mnie jak zwykle nie za ostre.

Chili con carne

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli

- 600 g mielonego mięsa wołowego

- 300 ml wody

- 2 czerwone papryki

- 300 ml gęstego przecieru pomidorowego

- 1 czerwona cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki słodkiej papryki

- szczypta ostrej papryki

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- 1 łyżka masła

- oliwa, sól, pieprz

Czosnek drobno posiekać. Paprykę i cebulę pokroić w 1 cm kostkę.  Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Podsmażyć cebule oraz czosnek, dodać mięso oraz cukier i oba rodzaje papryki. Smażyć aż masa uzyska szary kolor. Następnie dodać fasolę, cebulę, paprykę i zalać całość wodą oraz przecierem. Dusić na małym ogniu co najmniej przez 1 godzinę. Można podawać ze śmietaną, nachosami oraz tortillą.

Chili con carne

środa, 19 marca 2014
Turkey Stew with Mustard Sauce

Kulinarny aforyzm: Z trucizną [...] jest jak z kobietą. Po dwakroć jak z kobietą. Primo: nie można ufać, zdradzi i zawiedzie, gdy najbardziej jej potrzebujesz. Secundo: trzeba często wymieniać. Na nową i świeżą, bo zestarzała traci wszelki walor. Andrzej Sapkowski


Czyli potrawka z indykaz sosem musztardowym. Bardzo smaczne i pożywne danie. Przepis znaleziony na tej stronie.  

Turkey stew

Składniki:

- 2-3 udka z indyka

- 1 cebula

- 2 korzenie pasternaku

- 2-3 marchewki

- 3 szklanki bulionu

- 2 łyżki brązowego cukru

- 1/3 szklanki musztardy

- 2 łyżeczki chili

- 4-6 ziemniaków

- 1 szklanka szpinaku

- olej, sól

Posolić udka, odstawić na 30 minut. Podsmażyć udka na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do garnka. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojona w kostkę cebule. Dodać do udek. W osobnym garnku wymieszać bulion, musztardę, cukier, chili oraz sól. Zagotować. Pasternak oraz marchew pokroić w 2,5 cm kawałki. Sos oraz warzywa dodać do indyka. Gotować na małym gazie przez o 1 godzinę. Następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotować ponownie 30-40 minut. Następnie wyjąć nogi indyka i oddzielić mięso od kości. Mięso wrzucić z powrotem do potrawki. Na sam koniec dodać liście szpinaku. W razie potrzeby doprawić solą i chili.

 

Kuchnia Ameryki Północnej

czwartek, 13 marca 2014
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Wyrozumiałość jest owocem znajomości własnych błędów. Alfred Aleksander Konar


Dzisiaj kolejne klasyczne danie. Ostatnio bardzo lubię dania jednogarnkowe, ponieważ nie mam piekarnika, a w kuchni tylko dwa palniki, wiec trudno raczej ugotować coś wymagającego więcej ilości garnków. :)

Gulasz wieprzowy

Składniki:

- 500 g gulaszu wieprzowego

- 300 g pieczarek

- 1 cebula

- 1 ostra papryczka

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

- olej, sól i pieprz

Podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso obtoczone w mące i dalej smażyć. Dosypać papryki w proszku. Krótko razem przesmażyć. Dodać dosyć grubo pokrojone pieczarki, papryczkę pokrojoną w ćwiartki, koncentrat, posolić, popieprzyć. Zalać wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.  

Gulasz wieprzowy

niedziela, 23 lutego 2014
Potrawka z kurczaka

Kulinarny aforyzm: Czemże jest nazwa? To, co zowiem różą/Pod inną nazwą równieby pachniało... William Shakespeare


Dzisiaj znowu coś bardzo prostego, czego już dawno nie jadłam. :)

Potrawka z kurczaka

Składniki:

- 2 piersi kurczaka

- 3 marchewki

- 1 szklanka mrożonego groszku

- ½ szklanki kwaśnej śmietany

- 1 łyżka mąki

- sól, pieprz, olej

Piersi kurczaka pokroić w kawałki, a marchewkę w kostkę. Podsmażyć posolone i popieprzone kawałki kurczaka na oleju, dodać marchew oraz groszek. Dodać ok. 1 szklankę wody. Gotować 30-40 minut. Kiedy mięso będzie miękkie wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do potrawki. Krótko gotować, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić sola oraz pieprzem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5