Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 06 maja 2017
Naan

Kulinarny aforyzm: Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze. Rabindranath Tagore


Świetny indyjski chlebek. Podałam go z warzywnym curry, które pojawi się na blogu wkrótce. Przepis na chleb pochodzi z tej strony. W przepisie do smarowania użyto słonego masła. Ja nie miałam takiego, więc dodałam trochę soli do ciasta.

Naan 

Składniki:

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 7 g drożdży instant

- 2 1/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1 łyżka oleju

- olej do smarowania patelni

- 3 łyżki stopionego masła

- sól

W misce wymieszać cukier, ciepłą wodę i drożdże. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać mieszaninę drożdży, jogurt, sól i olej, zagniatać ciasto, aż powierzchnia stanie się gładka i błyszcząca, około 10 minut. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować ciasto na placki i smażyć na rozgrzanej patelni, której powierzchnia została posmarowana olejem. Kiedy na chlebku pojawiają się bąbelki należy przewrócić je na drugą stronę. Usmażone chlebki smarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło.



03:11, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 kwietnia 2017
Pełnoziarnista focaccia

Kulinarny aforyzm: Cierpienie jest istotą życia i wobec tego nie przychodzi do nas z zewnątrz, lecz jego niewysychające źródło tkwi w każdym. Arthur Schopenhauer


Szukałam jakiegoś przepisu na focaccie z zawartością mąki pełnoziarnistej i znalazłam taki świetny przepis. Focaccię według tego przepisu robi się błyskawicznie.

 Focaccia_pelnoziarnista

Składniki:

- 1⅔ szklanki ciepłej wody

- 2 ¼ łyżeczki (1 opakowanie) drożdży instant

- 1 łyżka miodu

- ¼ szklanki oliwy

- 3⅓ szklanki mąki pełnoziarnistej

- 1 łyżeczka soli

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka suszonego oregano wymieszanego z bazylią

- 2 łyżki startego parmezanu

Wymieszać wodę z drożdżami, miodem i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać, a następnie wyrabiać ok. 5 minut. Rozciągnąć ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczeni, przykryć i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie za pomocą końcówki drewnianej łyżki zrobić w cieście otwory, skropić pozostałą oliwą, posypać ziołami i serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez10-15 minut.

06:18, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 listopada 2015
Chleb orkiszowy na drożdżach

Kulinarny aforyzm: Bóg daje mięso, a diabeł kucharza. Przysłowie angielskie


Dzisiaj szybki chleb na drożdżach. Jak każdy chleb orkiszowy jest pyszny. Przepis z tej strony.

Orkiszowy na drozdzach

Składniki:

- 300 g mąki orkiszowej

- 150 g mąki pszennej

- 450 ml letniej wody

- 7 g drożdży instant

- ½ szklanki otrąb

- ¼ szklanki ziaren słonecznika

- ¼ szklanki pestek dyni

- 1 łyżka soli

- 1 łyżka cukru

W misce wymieszać mąki, drożdże, ziarna słonecznika, pestki dyni, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie do połączenia się wszystkich składników. Odstawić na 15 minut. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.

Orkiszowy na drozdzach

Orkiszowy na drozdzach

środa, 16 września 2015
Szybki chleb pszenno-żytni

Kulinarny aforyzm: Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Jean Anthelme Brillat-Savarin


Po trochę dłuższej przerwie spowodowanej nawałem pracy znowu jestem na blogu. Cały czas zresztą gotowałam, ale zabrakło mi już czasu na publikację. Dzisiaj bardzo prosty i szybki chleb, który ostatnio bardzo często piekę. Za każdym razem dodawałam do chleba trochę inny zestaw ziaren, piekłam go również bez ziaren. Wszystkie były pyszne. Przepis znaleziony tutaj.

Szybki pszenno-zytni

Składniki:

- 100 g aktywnego żytniego zakwasu

- 550 g mąki pszennej

- 1 łyżka soli

- 1 łyżeczka suszonych drożdży

- 20 g sezamu

- 50 g słonecznika

- 400 g letniej wody

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dokładnie wyrobione. Pod koniec wyrabiania ciasto będzie gęste i mocno lepkie. Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm posmarowanej masłem i posypanej otrębami, przykryć np. folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 45-60 minut.

23:52, mirosix , Chleb
Link Komentarze (2) »
piątek, 15 maja 2015
Chleb z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. Plutarch


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chleb. Bardzo smakował mi dodatek żurawiny. W oryginalnym przepisie pojawiają się również orzechy, ale akurat ich nie miałam.

Chleb z zurawina 

Składniki:

- 300 g mąki pszennej chlebowej

- 200 g maki żytniej razowej

- 1 łyżka soli

- 60 g suszonej żurawiny

- 100 g aktywnego zakwasu żytniego

- 1 łyżeczka suszonych drożdży

- 400 g wody

Oba rodzaje mąki połączyć z solą i żurawiną. Dodać zakwas i drożdże. Na koniec całość połączyć z wodą. Ciasto należy wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 1 godzinę.

Chleb z zurawina

Tagi: żurawina
17:50, mirosix , Chleb
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 kwietnia 2015
Chleb żytni z jabłkiem

Kulinarny aforyzm: Szczęście, które posiadasz jest jak ziarno; szczęście, które dzielisz – to kwiat. Przysłowie angielskie


Dawno nie piekłam już chleba. "Zagoniłam" zakwas do pracy piekąc taki prosty chleb żytni. Przepis znaleziony tutaj.

Zytni z jablkiem 

Składniki:

- 350 g mąki żytniej

- 200  g mąki pszennej

- 300 ml wody

- 50 ml maślanki

- 5 g świeżych drożdży

- 1/2 jabłka startego na tarce o drobnych oczkach

- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

- 1 płaska łyżeczka miodu

- 1 łyżka soli

- 2 1/2 łyżeczki oleju

Wymieszać wodę, zakwas oraz maślankę, drożdże i miód. Dodać mąkę, starte na tarce jabłko, sól. Zagniatać ciasto przez ok. 15 minut.  Na samym końcu dodać łyżeczkę oleju. Następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić chleb do wyrośnięcia na około 3 godziny. Formę keksową posmarować łyżeczką oleju i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wierzch posmarować odrobiną oleju i odstawić na ok. 45 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni C przez 15 minut, a następnie ją obniżyć do 200 i piec jeszcze przez ok. 30 minut.

Zytni z jablkiem

Tagi: jabłko miód
05:49, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
czwartek, 20 listopada 2014
Chleb razowy mieszany

Kulinarny aforyzm: Rozum ludzi początkiem jest wszelkiej substancji. Daniel Defoe


Ostatnio nie mam czasu na inne chleby niż foremkowe. Przepis znaleziony tutaj. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na na blogu Grahamka, weka i kajzerka...

Razowy 

Składniki:

Zaczyn

- 50 g zakwasu żytniego, aktywnego*

- 100 g mąki żytniej razowej

- 80 g wody

Namoczka

- 150 g maki pszennej razowej

- 150 g gorącej wody

Ciasto chlebowe

- 250 g mąki chlebowej

- 150 g maki żytniej razowej

- 175 g wody

Wymieszać składniki zaczynu odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na namoczkę mąkę zalać gorąca woda i dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny. Można też mąkę zalać wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na 12 godzin. Zakwas i namoczkę wymieszać z pozostałymi składnikami. Krótko wyrobić ciasto, tylko do momentu, aż mąka wymiesza się z wodą. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie posypać ciasto łyżeczką soli i ponownie wyrobić. Na naoliwionym i posypanym mąką blacie uformować bochenek. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić chleb do wyrośnięcia aż wypełni foremkę. Wierzch bochenka należy spryskać zimna wodą i wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać chleb przez 20-25 minut.

Razowy

niedziela, 26 października 2014
Chleb mleczny z dynią

Kulinarny aforyzm: Miłość jest jak oberża hiszpańska – spożywa się to, co się samemu przyniosło. Pablo Picasso


Zaczynam tegoroczne przepisy z dynią od takiego prostego chleba. Przepis pochodzi z tej strony i bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie MiesiącaWpis znajdzie się również na liście "Na zakwasie i na drożdżach".


Mleczny chleb dyniowy 

Składniki:

- 650 g mąki pszennej, chlebowej

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli 

- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

- 250 ml mleka 

- 1 łyżka oleju

- 250 g puree z dyni

W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodać mleko, olej i puree dyniowe. Wyrabiać do uzyskania miękkiego, ale dość luźnego ciasta. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować, uformować i ułożyć w foremce. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Mleczny chleb dyniowy

Tagi: dynia
03:27, mirosix , Chleb
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12