Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 03 listopada 2016
Surówka z kiszonych burków

Kulinarny aforyzm: Gdzie interes dmucha/przyjaźń krucha. Aleksander Fredro


Mój zakwas już gotowy i czeka na Boże Narodzenie. Podobnie jak w zeszłym roku postanowiłam wykorzystać buraki z zakwasu do zrobienia surówki. Tym razem zdecydowałam się na przepis z tej strony.

 Salatka_z_kiszonych_burakow2

Składniki:

- 700 g buraków z zakwasu

- 3 jabłka

- 2 cebule

- 4-6 łyżek oliwy

- 1-3 ząbki czosnku

- sok z cytryny

- sól, pieprz

Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Jabłka obrać i utrzeć. Buraki pokroić w drobne paski (jest to łatwiejsze jeśli były kiszone w plasterkach) lub utrzeć. Wymieszać buraki, jabłko, podsmażoną cebulę, sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

 Surowka z kiszonych burakow

czwartek, 08 września 2016
Sałatka z pieczonej papryki

Kulinarny aforyzm: Jeśli żarcik ma ukąsić, nie jak pies ale jak jagnię kąsać powinien. Giovanni Boccaccio


I znowu Jamie Oliver. Pieczona papryka jest naprawdę świetna. Tak samo jak bakłażan. Tym razem z ziołami. Świetnie smakuje wg. Pomysłu Olivera z souvlakami, ale będzie pasować do innych mięs z grilla.

Salatka z papryki

Składniki:

- 3 papryki

- listki z 4 gałązek mięty

- 3 łyżki posiekanego koperku

- sól, pieprz, oliwa, ocet winny

Papryki upiec na grillu lub w piekarniku. Skórka powinna być czarna. Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Po ostudzeniu obrać skórkę z papryki. Pokroić je w paski. Wymieszać z pokrojonymi ziołami. Posolić, popieprzyć, skropić octem winnym i oliwą.



niedziela, 10 stycznia 2016
Surówka z czerwonej kapusty i brukselki

Kulinarny aforyzm: Pielęgnować kogoś to taka rozsądna, trzeźwa i praktyczna forma miłości. Karel Čapek


Brukselkę zazwyczaj się gotuje, ale przecież jak każdą kapustę można ją wykorzystać do zrobienia surówki. Ta będzie idealnie pasować do mojego pieczonego indyka. Inspiracja na podstawie przepsiu znalezionego tutaj.

Czerwona kapusta z brukselka

Składniki:

- 400 g brukselki

- 600 g czerwonej kapusty

- 1/2 szklanki suszonego berberysu

- 1/4 szklanki orzechów włoskich

- 2 łyżeczki musztardy Dijon

- 1 i 1/2 łyżeczki miodu

- 3 łyżki octu winnego

- 1/4 szklanki oliwy

- sól, pieprz

Poszatkować czerwoną kapustę, brukselki pokroić w plasterki. Orzechy grubo pokroić. Wymieszać kapusty, orzechy oraz berberys. Z musztardy, miodu, octu, oliwy, soli i pieprzu zrobić sos. Polać surówkę.

Czerwona kapusta z brukselka

wtorek, 29 grudnia 2015
Szwedzka sałatka śledziowa z burakami

Kulinarny aforyzm: Czysta wyborowa źle wpływa na czystość wyborów. Julian Tuwim


Na Wigilię podałam taką sałatkę śledziową. Przepis znalazłam tutaj.

Szwedzka salatka sledziowa

Składniki:

- 250 g buraków

- 3 szklanki wody

- 1 szklanka cukru

- 3/4 szklanki octu

- 1 łyżeczka ziela angielskiego

- 1 łyżeczka  goździków  

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 3-4 liście laurowe 

- 1 kawałek (4-5 cm) kory cynamonu 

- 120-150 g filetów śledziowych (solonych lub marynowanych)

- 1 czerwona cebula

- 1 jabłko

- 120-150 g ziemniaków

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 

- 3 łyżki posiekanego kopru

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki

- sól i pieprz

Ugotować nieobrane buraki. Wystudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zagotować wodę, ocet, cukier, ziele angielskie, goździki, pieprz, liście laurowe i korę cynamonu. Wystudzić. Wymieszać pokrojone w kostkę buraki, cebulę i jabłka. Zalać korzenną zalewą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odsączyć jabłka, buraki i cebulę z zalewy. Dodać do nich ziemniaki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w 1 cm kawałki, 2 łyżki kopru, szczypiorek, kwaśną i słodką śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać resztą kopru.



wtorek, 15 grudnia 2015
Surówka z buraków po zakwasie

Kulinarny aforyzm: By aktorka odniosła sukces, powinna mieć twarz Wenus, umysł Minerwy, wdzięk Terpsychory, pamięć wziętego prawnika, figurę Junony oraz skórę nosorożca. Ethel Barrymore


Buraków z zakwasu nie należy wyrzucać! Można z nich zrobić na przykład pyszną, zdrową surówkę. Przepis oparty na tym przepisie. Bardzo polecam!

Surowka z burakow 

Składniki:

- 0,5 kg buraków

- 1 marchew

- 1 cebula

- 2 łyżki jogurtu

- 1 łyżka oleju

- pieprz

Buraki pokroić w słupki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, dodać jogurt, olej i pieprz.

czwartek, 08 października 2015
Sałatka z surowego kalafiora

Kulinarny aforyzm: Na czym właściwie polega niezadowolenie? Jest ciepło, a mimo to trzęsie cię. Jesteś najedzony, a mimo to głód ci doskwiera. Jesteś kochany, a mimo to szukasz nowych wrażeń. A wszystko to wynika z prostego faktu, że istnieje czas, ten cholerny Czas. Koniec życia nie wydaje się taki odległy, widzisz go wyraźnie niczym linię namalowaną na mecie. John Steinbeck


Słyszałam gdzieś, ze można jeść kalafiora bez gotowania. Na początku może trudno w to uwierzyć, ale w sumie czemu by nie?  Znalazłam taki przepis na pyszną, bardzo prostą sałatkę.

Salatka z surowego kalafiora

Składniki:

- 1 kalafior

- 200 ml majonezu (u mnie pół na pół z jogurtem)

- 3 jajka

- 1 pęczek koperku

- 1 łyżeczka cukru

- pieprz, sól


Kalafior, koperek oraz ugotowane na twardo jajka drobno posiekać. Wymieszać. Dodać majonez (jogurt), doprawić solą, cukrem i pieprzem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Salatka z surowego kalafiora

sobota, 30 maja 2015
Sałatka z awokado i ogórka

Kulinarny aforyzm: Na tym świecie, żeby mieć przyjaciół, trzeba umieć pić. Ramiro Pinilla


Bardzo pyszna sałatka. Zrobiłam ją kilkakrotnie w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Będzie to świetny dodatek do kurczaka lub grillowanych mięs. Przepis z tej strony. Polecam!

Salatka z awokado

Składniki:

- 1 duże awokado

- 1-3 ogórków (w zależności od wielkości)

- sok z ½ limonki

- ½ pęczka szczypiorku

- 2 łyżki majonezu

- 1 papryczka jalapeno

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

- pieprz, sól

Ogórka i awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z limonki. Dodać szczypiorek oraz papryczkę jalapeno. Polać majonezem wymieszanym z sola i pieprzem, posypać natką.

środa, 22 kwietnia 2015
Sałatka z makaronem

Kulinarny aforyzm: Niedziela bez pieniędzy jest jak msza bez wina. Cesare Pavese


Bardzo smaczna, szybka, wiosenna sałatka.

Salatka z makaronem 

Składniki:

- 200 g makaronu (u mnie kolanka)

- 1 ogórek

- 100 g pomidorków koktajlowych

- 1 żółta papryka

- 3-4 łyżki oliwek

- 1 pęczek szczypiorku

- 1 łyżka musztardy

- 2 łyżki posiekanej kolendry

- 1 łyżka octu winnego

- 2 łyżki oliwy

- sól, pieprz

Ugotować makaron. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Posiekać szczypior. Wymieszać warzywa z ugotowanym makaronem. Polać sosem zrobionym z octu, musztardy, soli, pieprzu i oliwy. Posypać kolendrą.

Salatka z makaronem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6