Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 07 lipca 2018
Pieczona ciecierzyca

Kulinarny aforyzm: Względność gustów to wymówka, wymyślona przez epoki o zepsutym smaku. Nicolás Gómez Dávila


Bardzo smaczna przekąska, ale niestety była smaczna zaraz po upieczeniu, potem jej smak zdecydowanie był gorszy.

Pieczona ciecierzyca 

Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki ostrej papryki

- szczypta soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

Odcedzić ciecierzycę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na blasze do pieczenia, pozostawiając odstęp pomiędzy ziarnami. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



niedziela, 07 stycznia 2018
Śledzie z ogórkiem konserwowym

Kulinarny aforyzm: Słodkie życie słono kosztuje. Józef Bułatowicz


Dzisiaj jeszcze jeden przepis świąteczny, ale taki śledzik może przydać się również w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Sledz z ogorkiem 

Składniki:

- 3 płaty śledziowe a'la matjas

- 1 cebula czerwona 

- 3-4 ogórki konserwowe 

- ok. 1/2 szkl. zalewy z ogórków konserwowych

- 3 łyżki oleju

- 1 łyżeczka białej gorczycy 

- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku 

- pieprz mielony

Płaty śledziowe namoczyć, jeśli są bardzo słone, następnie pokroić na kawałki. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać gorczycę, koperek, trochę  pieprzu, olej i zalewę od ogórków. W słoiku układać warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni.

wtorek, 02 stycznia 2018
Francuski dip z cebulą

Kulinarny aforyzm: Doskonałość należy do bogów, człowiek może liczyć najwyżej na zdrowie i brak wad. Marion Woodman


Kolejna propozycja na imprezowy dip. Przyda się w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Dip z cebula 

Składniki:

- 2 łyżki oliwy

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

-  1 1/2 łyżeczki tymianku

- 250 g kwaśnej śmietany

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

Cebulę drobno posiekać, smażyć na oliwie przez ok 15 minut, aż się skarmelizuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smażyć dalsze 2-3 minuty. Ostudzić. Do cebuli dodać śmietanę, majonez i sos Worcestershire, doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.



piątek, 29 grudnia 2017
Guacamole

Kulinarny aforyzm: Chcesz wiedzieć, jak kobiety potrafią kochać, świadomie karmiąc cię miłością, aby zatruć twoje ciało i umysł? Mario Puzo


Bardzo często jemy guacamole z naczos i piwem. Jak do tej pory nigdy jednak przepis nie trafił na bloga. Po prostu przygotowujemy guacamole wieczorem i od razu zjadamy. Trudno je sfotografować. Mam jedno zdjęcie mojego guacamole, nie najlepszej jakości, ale co tam. To świetna przekąska na Sylwestra.

Guacamole 

Składniki:

- 3 dojrzałe awokado 

- 1 pomidor

- 1 papryka jalapeño 

- 1 ząbek czosnku 

- 1-2 limonki

- sól

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem. Od razu skropić sokiem z 1 limonki, aby awokado nie ściemniało. Paprykę wypestkować i drobno pokroić. Z pomidora usunąć pestki, drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać awokado z papryką, pomidorem i czosnkiem. Doprawić solą i w razie potrzeby sokiem z 2 limonki. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można dodać więcej papryki lub zastąpić jalapeño ostrzejszą odmianą papryki chili.



niedziela, 20 sierpnia 2017
Wrapy z bakłażanem i kurczakiem

Kulinarny aforyzm: drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa. Halina Poświatowska


Kolejny letni przepis. Wrapy podałam z humusem, tzatziki i sałatką z pomidorów i awokado. Przepis weźmie udział w akcji Warzywa psiankowate 2017.

Wrapy z baklazanem 

Składniki:

- 1 pierś kurczaka

- 1 bakłażan

- sól, pieprz, oliwa

- 300 g pomidorków koktajlowych

- 1 awokado

- 1 ząbek czosnku

- 1 limonka

- hummus – np. taki

- tzatziki – w wersji irańskiej

- chlebki pita lub tortille

Pomidorki przekroić na pół, awokado pokroić w cząstki. Wymieszać. Doprawić przeciśniętym przez praske czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i oliwą. Pokroić bakłażana w plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Pokroić pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć. Wytrzeć plastry bakłażana ręcznikiem kuchennym. Smażyć kurczaka i bakłażana na patelni grillowej lub grillu. Podawać z pitą, sałatką i dipami.

Salatka z awokado

 

Warzywa psiankowate 2017

sobota, 21 stycznia 2017
Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. Stanisław Jerzy Lec


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę). Bardzo prosty przepis, szczególnie gdy po świętach nie chce nam się już gotować. Właściwie tylko 4 składniki i mamy gotową szybką kolację lub wykwintną przekąskę na imprezę. Przepis pochodzi z tej strony.

Indyk_i_sos_w_ciescie

Składniki:

- 1 porcja ciasta francuskiego

- 250 g indyka

- 2 łyżeczek sosu żurawinowego

- 8 łyżek śmietany

- 1 jajko

Z ciasta francuskiego wyciąć 8 krążków o obwodzie 10 cm i 8 krążków o obwodzie 9 cm (u mnie jest to trochę bardziej rustykalne, zrobiłam tylko 4 większe paje). Poukładać większe krążki w foremkach do muffinek. Wymieszać pokrojonego indyka z sosem żurawinowym i śmietaną. Powkładać nadzienie do foremek. Posmarować brzegi rozbełtanym jajkiem. Przykryć mniejszymi krążkami, skleić. Posmarować z wierzchu jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

niedziela, 13 listopada 2016
Hummus z dyni

Kulinarny aforyzm: Jeżeli chcesz kochać świat, zbawiać go i karmić, to wspaniale. Lecz najpierw pokochaj i nakarm siebie. Stuart Wilde


Bardzo pyszny humus. Jeden z lepszych, jakie do tej pory przygotowałam, jednak dodałam do niego trochę więcej ostrej papryki niż w oryginalnym przepisie. Przepis z tej strony.

Hummus_z_dyni 

Składniki:

- 0,5 kg puree z pieczonej dyni

- 1 puszka ciecierzycy

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka mielonego kuminu

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1/3 szklanki oliwy

- 1 łyżeczka płatków chili

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z chlebem pita lub chipsami.

 

sobota, 23 kwietnia 2016
Tarta z kozim serem i pomidorami

Kulinarny aforyzm: Są talerze, ale nie ma apetytu./Są obrączki, ale nie m wzajemności/od co najmniej trzystu lat. Wisława Szymborska


Świetna przekąska. Uwielbiam kozi ser. Przepis znalazłam tutaj, ale zamiast ciasta kruchego użyłam ciasta francuskiego, co sprawia, że można tę tarte przygotować błyskawicznie. Ja zrobiłam 4 małe tartaletki, ale oczywiście można zrobić jedną dużą tartę.

Tarta z kozim serem

Składniki:

- 1 porcja ciasta francuskiego

- 300 g koziego twarogu

- 1 cebula

- 150 ml jogurtu lub śmietany

- 2 jajka

- 15 pomidorków koktajlowych

- oregano

- sól, pieprz

- masło

Podsmażyć cebulę na maśle, doprawić solą i pieprzem. Rozgnieść ser z jogurtem, dodać cebulę, jajka, oregano i ponownie doprawić. Wyłożyć tarteletki ciastem francuskim. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przełożyć masę do foremek, poukładać przekrojone na pół pomidorki. Piec 20 minut.

Tarta z kozim serem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6