Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 21 stycznia 2017
Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. Stanisław Jerzy Lec


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę). Bardzo prosty przepis, szczególnie gdy po świętach nie chce nam się już gotować. Właściwie tylko 4 składniki i mamy gotową szybką kolację lub wykwintną przekąskę na imprezę. Przepis pochodzi z tej strony.

Indyk_i_sos_w_ciescie

Składniki:

- 1 porcja ciasta francuskiego

- 250 g indyka

- 2 łyżeczek sosu żurawinowego

- 8 łyżek śmietany

- 1 jajko

Z ciasta francuskiego wyciąć 8 krążków o obwodzie 10 cm i 8 krążków o obwodzie 9 cm (u mnie jest to trochę bardziej rustykalne, zrobiłam tylko 4 większe paje). Poukładać większe krążki w foremkach do muffinek. Wymieszać pokrojonego indyka z sosem żurawinowym i śmietaną. Powkładać nadzienie do foremek. Posmarować brzegi rozbełtanym jajkiem. Przykryć mniejszymi krążkami, skleić. Posmarować z wierzchu jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

niedziela, 13 listopada 2016
Hummus z dyni

Kulinarny aforyzm: Jeżeli chcesz kochać świat, zbawiać go i karmić, to wspaniale. Lecz najpierw pokochaj i nakarm siebie. Stuart Wilde


Bardzo pyszny humus. Jeden z lepszych, jakie do tej pory przygotowałam, jednak dodałam do niego trochę więcej ostrej papryki niż w oryginalnym przepisie. Przepis z tej strony.

Hummus_z_dyni 

Składniki:

- 0,5 kg puree z pieczonej dyni

- 1 puszka ciecierzycy

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka mielonego kuminu

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1/3 szklanki oliwy

- 1 łyżeczka płatków chili

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z chlebem pita lub chipsami.

 

sobota, 23 kwietnia 2016
Tarta z kozim serem i pomidorami

Kulinarny aforyzm: Są talerze, ale nie ma apetytu./Są obrączki, ale nie m wzajemności/od co najmniej trzystu lat. Wisława Szymborska


Świetna przekąska. Uwielbiam kozi ser. Przepis znalazłam tutaj, ale zamiast ciasta kruchego użyłam ciasta francuskiego, co sprawia, że można tę tarte przygotować błyskawicznie. Ja zrobiłam 4 małe tartaletki, ale oczywiście można zrobić jedną dużą tartę.

Tarta z kozim serem

Składniki:

- 1 porcja ciasta francuskiego

- 300 g koziego twarogu

- 1 cebula

- 150 ml jogurtu lub śmietany

- 2 jajka

- 15 pomidorków koktajlowych

- oregano

- sól, pieprz

- masło

Podsmażyć cebulę na maśle, doprawić solą i pieprzem. Rozgnieść ser z jogurtem, dodać cebulę, jajka, oregano i ponownie doprawić. Wyłożyć tarteletki ciastem francuskim. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przełożyć masę do foremek, poukładać przekrojone na pół pomidorki. Piec 20 minut.

Tarta z kozim serem

piątek, 22 stycznia 2016
Salsa pomidorowa do nachos

Kulinarny aforyzm: Tak jak rdza zżera metal, tak też zazdrosnych zżera zazdrość. Antyfanes


Kolejny przepis na przekąskę, świetny na karnawałową imprezę. Przepis znaleziony tutaj.

Salsa pomidorowa 

Składniki:

- 1 puszka krojonych pomidorów

- 1/4 zielonej papryki

- 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeño

- 1 ząbek czosnku

- sól i pieprz

- 2 łyżki cukru

- 3 łyżki octu spirytusowego

- 1 cebula

- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Zagotować pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w małą kostkę zieloną paprykę, posiekaną jalapeño, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, cukier oraz ocet. Następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (przez sitko), wymieszać i zagotować.

Salsa pomidorowa

wtorek, 19 stycznia 2016
Dip ze szpinakiem i karczochami

Kulinarny aforyzm: Za oknami pijane dymią góry łysiny/stare diabły rwą sobie czupryny/od białych kudłów w powietrzu aż gęsto/one w okna, w drzwi ciężko bębnią. Jerzy Harasymowicz


Bardzo smaczny dip. Pasuje do grzanek, czipsów lub krakersów. Należy podawać go na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Przepis z tej strony.

Dip ze szpinakiem i karczochami

Składniki:

- 1 szklanka mozzarelli

- 1 szklanka parmezanu

- 350 g świeżego szpinaku

- 1 puszka karczochów

- 2 ząbki czosnku

- 250 g kremowego serka

- 2/3 szklanki jogurtu bałkańskiego

- 2 łyżki majonezu

- ½ łyżeczki soli

Szpinak ugotować i odsączyć (można również użyć szpinaku mrożonego). Wymieszać mozzarellę z parmezanem. Rozdrobnić w blenderze 1,5 szklanki sera, szpinak, karczochy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, serek kremowy, jogurt, majonez oraz sól. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypać pozostałym serem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dip ze szpinakiem i karczochami

poniedziałek, 02 listopada 2015
Pasta z awokado i tuńczyka

Kulinarny aforyzm: Dziwny ten świat, świat ludzkich spraw, czasem aż wstyd przyznać się. A jednak często jest, że ktoś słowem złym zabija tak, jak nożem. Czesław Niemen


Bardzo często robię taką pastę, ponieważ ostatnio jemy dużo awokado. Świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lunch w pracy.

Pasta z awokado i tunczyka

Składniki:

- 2 awokado

- 1 puszka tuńczyka

- ½ pęczka szczypiorku

- sok z 1 limonki

- 1 papryczka jalapeno

- 1-2 łyżki majonezu

- sól, pieprz

Pokroić drobno szczypiorek i papryczkę. Obrać i rozgnieść widelcem awokado. Wymieszać tuńczyka, awokado, szczypiorek, jalapeno z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Pasta z awokado i tunczyka

wtorek, 23 grudnia 2014
Śledzie w buraczkach

Kulinarny aforyzm: Taki śledzik, czy z mleczkiem, czy z ikrą/Przed obiadem to przysmak nie lada/Lecz na deser się śledzi nie jada. Jan Brzechwa


Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć w u mnie śledzi. Tym razem zrobiłam je w buraczkach na podstawie przepisu z Kukbuka.

Sledz w burakach 

Składniki:

- 0,5 kg matjasów

- 6-7 małych buraków

- 2 ząbki czosnku

- sok z 1 cytryny

- mleko do moczenia śledzi

- oliwa, sól, pieprz

- 1 liść laurowy

Śledzie namoczyć w mleku przez noc. Buraki upiec w folii (bez obierania) w piekarniku. Wystudzić, obrać i pokroić w talarki. Czosnek pokroić w plasterki. Odsączyć śledzie z mleka i pokroić na kawałki. Wymieszać z czosnkiem, burakami, sokiem z cytryny, liściem laurowym. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.



wtorek, 04 listopada 2014
Pasta z awokado i sardynek

Kulinarny aforyzm: A chociaż to był kamień wesoło siedliśmy/I jako chlebem spólnie dzieliliśmy. Ernest Bryll


Bardzo szybka pasta, świetnie smakuje z jajkiem.

Pasta z awokado 

Składniki:

- 1 awokado

- 1 puszka sardynek

- 1 limonka

- sól, pieprz

- papryka chili

Awokado rozgnieść widelcem razem z sardynkami. Dodać sok z limonki, posolić i popieprzyć. Dodać paprykę według uznania – ja nie lubię tak ostrych potraw (można użyć świeżą, płatki suszonej papryki lub w proszku).

Pasta z awokado

Pasta z awokado

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5