Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki III

Kulinarny aforyzm: Najpierw żarcie, potem moralność. Bertolt Brecht


W tym roku ponownie zapomniałam o pierniczkach dojrzewających i zdecydowałam się wypróbować przepis z Małej Cukierenki. Pierniczki upiekłam jakieś 2 tygodnie temu i już sporo ich zniknęło. Tym razem ozdobiłam je polewą czekoladową. Nie ozdabiałam wszystkich, ponieważ znacznie bardziej smakują nam pierniczki bez ozdób i lukru.

 Pierniczki III

Składniki:

- 50 g masła

- 250 g naturalnego miodu

- 300 g cukru

- 3 jajka

- 2 łyżeczki cynamonu

- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu

- 1 łyżeczka sody

- ok. 770-820g mąki pszennej

Podgrzać w garnuszku masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Mieszać, aż składniki się roztopią. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do wystudzonej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Następnie wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 14 minut.

Pierniczki III

poniedziałek, 11 grudnia 2017
Czekoladowe ciasteczka ze świeżym imbirem

Kulinarny aforyzm: Ścierka łka nad salaterką:/„Niechże pan nie będzie ścierką,/Panie chrzanie,/Niech pan przestanie!” Jan Brzechwa


Przepis na świetne i bardzo proste ciastka imbirowe, które są idealne w tym zimowym i świątecznym czasie. Przepis znaleziony tutaj.

Ciastka z imbirem 

Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki gorzkiego kakao

- 2 cm kawałek imbiru

- ½ łyżeczki imbiru w proszku

- 2 jajka

- 100 g stopionego masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- sól

Połączyć wszystkie suche składniki oraz obrany i starty imbir. Stopione i lekko przestudzone masło wymieszać z jajkami i wlać do składników suchych. Zagnieść ciasto, formując kulę. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 5 cm. Piec 10 minut.



sobota, 15 lipca 2017
Ciastka maślane z mąką razową

Kulinarny aforyzm: Entuzjazm to delirium rozumu. Napoleon Bonaparte


Przepis z magazynu Kuchnia. Pyszne!

 

Składniki:

- 70 g mąki pszennej razowej

- 60 g mąki pszennej białej

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 80 g miękkiego masła

- 70 g cukru pudru

- 1 łyżka aromatu migdałowego

- 2 łyżki mleka

- dżem – u mnie malinowy

Wymieszać w misce mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Stopniowo dodawać mieszankę mąki. Zagnieść ciasto i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej zrobić kciukiem dołek i napełnić go dżemem. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w 190°C.



czwartek, 05 stycznia 2017
Alfajores

Kulinarny aforyzm: Nikt nie niszczy ogniska domowego, jeśli nie jest ono już w ruinie. Silvina Bullrich


Na blogach pełno już dietetycznych poświątecznych przepisów, a u mnie wciąż świąteczna atmosfera. Jak zwykle ostatnio nie nadążam z publikowaniem przepisów na czas. Może kiedyś… Alfajores to południowoamerykańskie ciastka przekładane dulche de leche (można zrobić samemu, ale ja kupiłam w sklepie). Ciastka robi się z mąką kukurydzianą. Są one bardzo kruche i nie można ich wałkować za cienko, bo się łamią. Ciastka można zrobić parę dni wcześniej, a przekładać je nadzieniem przed samym podaniem. Przepis znaleziony tutaj.

Alfajores2 

Składniki:

- 200 g mąki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 350 g dulce de leche
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania

Przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować masło i cukier, aż staną się puszyste. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Dodać mąkę i ubijać na mniejszych obrotach do połączenia. Nie należy za długo ubijać, bo ciastka będą twarde. Uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aż ciasto stwardnieje. Wyjąć ciasto z lodówki. Na powierzchni lekko posypanej mąką wałkować ciasto do grubości 3-5 mm. Wycinać okrągłe ciastka (foremką lub kieliszkiem) i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka lekko ostudzić i dopiero zdejmować z blachy. Całkiem zimne ciastka przekładać dulche de leche i obtaczać w wiórkach kokosowych. Można również posypać je cukrem pudrem.

Alfajores

Alfajores 

piątek, 30 grudnia 2016
Ciastka waniliowo-makowe

Kulinarny aforyzm: Są ludzie, którzy od razu idą na dno, kiedy utkwi w nich parę ziaren śrutu, i nigdy się już nie podniosą. Henryk Ibsen


Kolejne ciastka świąteczne. Naprawdę pyszne. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 40 g budyniu wanilinowego bez cukru
– 200 g masła w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 100 g cukru pudru
– 1/2 szklanki maku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– mąka do podsypywania blatu

Mąkę, budyń, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie do którego dodać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką ciasteczka (nie mogą być zbyt cienkie bo będą się łamać). Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut na złoty kolor.

poniedziałek, 26 grudnia 2016
Ciastka świąteczne

Kulinarny aforyzm: Niebo ziemi, niebu ziemia/Wszyscy wszystkim ślą życzenia/Drzewa ptakom, ptaki drzewom/Tchnienie wiatru płatkom śniegu. Krzysztof Dzikowski


W tym roku nie upiekłam żadnego ciasta na święta tylko kilka rodzajów ciastek. Jest to świetny pomysł, aby ograniczyć spożycie słodyczy podczas świąt. Zjadamy zaledwie 2-3 ciastka zamiast 2-3 kawałków ciasta. Na zdjęciu znajdują się 4 rodzaje ciastek. Zapraszam!

 

Ciastka_swiateczne 

Nr 1 – Popękane ciastka kawowo-kakaowe

Nr 2 – Ciastka waniliowo-makowe

Nr 3 – Pierniczki II

Nr 4 - Alfajores

piątek, 23 grudnia 2016
Pierniczki (II)

Kulinarny aforyzm: A za naszym domkiem będzie sad zielony/Ślicznymi kwiatkami pięknie zasadzony/A za sadem pole z żytem, jak potrzeba/Żeby żaden głodny nie odszedł bez chleba. Maria Konopnicka


W tym roku wypróbowałam nowy przepis na pierniczki. Były one inne niż te, które zazwyczaj przygotowywałam, ale nie mniej smaczne. Tak naprawdę chciałam zrobić w tym roku pierniczki dojrzewające, ale trochę za późno się obudziłam. Może za rok. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Pierniczki_II 

Składniki:

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g masła

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 - 2 łyżki przyprawy do piernika

Miód, masło i cukier podgrzewać w garnuszku, aż do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170 – 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Można je upiec kilka tygodni przed świętami, a ozdobić później.

 

Tagi: miód
04:19, mirosix , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2016
Ciastka z melasą

Kulinarny aforyzm: Bieda jest jako rdza, co zjada wszelkie dobro. Ludwika Godlewska


Ciastka bardzo podobne do pierniczków, tylko zamiast miodu używa się do nich melasy. Na pewno można je również ozdobić, podobnie jak pierniczki. Przepis z czasopisma „Better Homes and Gardens”.

Ciastka_z_melasa2
 

Składniki:

- 5 szklanek mąki

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczka soli

- 225 g masła

- 1 szklanka brązowego cukru

- 1 szklanka melasy

- 2 jajka

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu jabłkowego

W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. W innej misce ubić masło z cukrem, dodać melasę, jajka, wodę i ocet. Ubić mikserem. Dodawać stopniowo mieszanką mąki i dalej ubijać. Wmieszać całą mąkę, w razie konieczności łyżką. Schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 1 godzinę. Rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez 10 minut.

Ciastka_z_melasa

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7