Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 27 sierpnia 2017
Papryka do hot dogów

Kulinarny aforyzm: Łatwo się skaleczyć każdym z nas, jak kawałkiem stłuczonego szkła. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska


Sezon na paprykę w pełni, więc taka papryka będzie teraz idealna do grillowanych hot dogów lub kiełbasek. Można wykorzystać przepis na bułki do hot dogów, który wcześniej pojawił się na blogu. Przepis znaleziony tutaj; weźmie udział w akcji Warzywa psiankowate 2017.

Papryka 

Składniki:

- 7 ząbków czosnku

- 1 cebula

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- 1 pomidor

- sól i pierz

- oliwa

Pokroić czosnek, cebulę i paprykę w paseczki, a pomidora w kostkę. Podsmażyć na oliwie cebulę oraz czosnek, dodać paprykę. Dusić ok. 8 minut, aż zmięknie. Dodać pomidora. Doprawić solą i pieprzem.



Warzywa psiankowate 2017

sobota, 19 sierpnia 2017
Wegetariańskie burgery i tradycyjny sos

Kulinarny aforyzm: Czym byłoby życie bez nadziei? Iskrą odrywającą się od rozpalonego węgla i gasnącą natychmiast. Friedrich Hölderlin


Tym razem do domowych bułek do hamburgerów podałam burgery warzywne oraz klasyczny sos. Przepis sos znaleziony tutaj, a przepis na burgery oparty na tym przepisie. Burgery bardzo mi smakowały, ale trochę trudno było je uformować. Rozpadały się. Dodałam do nich po prostu więcej jajek.

Wegetarianski burger 

Składniki:

Sos

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 i 1/2 łyżeczki octu z ostrej marynaty (np. papryki, ogórków)

- 1 i 1/2 łyżeczki ketchupu

- 1 łyżeczka musztardy

- 1/4 łyżeczki papryki

- 1 starty ząbek czosnku

- 1 łyżeczka startej cebuli

Burgery

- 1 pokrojony pomidor

- 1 ząbek czosnku

- 1 szklanka pokrojonych brokułów

- 1 puszka fasoli Pinto

- 1 cukinia

- 1/4 łyżeczki kuminu

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżka posiekanej pietruszki

- 1 łyżka soku z cytryny

- kilka kropel sosu Tabasco

- sól

- 1 utarta cebula

- 3 - 4 łyżki bułki tartej

- 2 jajka

Ugotować brokuły. Fasolkę rozgnieść. Utrzeć cukinię. Wymieszać brokuły, cukinię, fasolkę, pomidora, cebulę, rozgnieciony czosnek, bułkę. Doprawić kuminem, papryką, sokiem z cytryny, Tabasco i solą. Dodać jajka. Formować burgery i smażyć lub piec w piekarniku.



czwartek, 11 maja 2017
Curry z dynią i ciecierzycą

Kulinarny aforyzm: Woda w naczyniu błyszczy, woda w morzu jest ciemna. Małe prawdy wyrażają się jasnymi słowami. Wielkim towarzyszy wielka cisza. Rabindranath Tagore


Dodatek do chleba naan, który pojawił się na blogu w zeszłym tygodniu. Z niewielkiej ilości składników można wyczarować w bardzo krótkim czasie pyszne rozgrzewające danie. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 1 łyżka oleju

- 1 cebula,

- 0,5 kg dyni

- 2 ząbki czosnku

- 2 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

- 1 1/2 łyżeczki garam masala

- 1 puszka pomidorów

- 1 puszka ciecierzycy (u mnie gotowana)

Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, dynię pokrojoną w kostkę 2 cm oraz przyprawy. Dodać wodę oraz pokrojone pomidory. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 min. Dodać ciecierzycę, gotować dalej ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jogurtem i chlebem naan.



piątek, 24 czerwca 2016
Nadziewana cukinia

Kulinarny aforyzm: Żeby jednak natchnąć żołnierzy walecznością, nie ma, moim zdaniem, niczego lepszego jak zdolność wzniecania w ludziach nadziei. Cyrus II Wielki


Nadziewając cukinię można się spodziewać, że zostanie nam trochę nadzienia. W ten sposób oprócz cukinii, zrobiłam kilka pomidorów oraz 2 papryki jalapeno. Przepis z tej strony.

Nadziewana cukinia



Składniki:

- 5 małych cukiń (plus 4 pomidory i 2 papryki jalapeno)

- 300 g mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- ½ szklanki ryżu

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- ½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki kuminu

- ¼ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 1 puszka pomidorów

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przekroić cukinie na pół, wyjąć łyżeczką środek. Drobno posiekać. Dodać mięso, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ryż, oregano, cynamon, kumin, pieprz i sól. Dobrze wymieszać. Nadziewać połówki cukinii i przykrywać drugą połówką (to samo zrobiłam z pomidorami i papryką). Poukładać w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać pokrojone pomidory z koncentratem i polać cukinię. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie odkryć i piec jeszcze ok. 1 godziny.

Nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia

czwartek, 17 kwietnia 2014
Czerwona kapusta z mandarynkami i dżemem wiśniowym

Kulinarny aforyzm: Życie jest śmiechu warte, więc się z niego śmieję/Choć na paru zasadach jednak mi zależy:/Nie mam zwyczaju pijać wina, nim dojrzeje,/Do ust owoców morza nie biorę nieświeżych. Jacek Kaczmarski


Dzisiaj świetny dodatek do wczorajszych udek kaczych. Ja zazwyczaj doprawiam kapustę, tym co mam po ręką. Tym razem były to mandarynki oraz dżem wiśniowy. Ważne, żeby zachować równowagę pomiędzy słodkimi i kwaśnymi dodatkami.

Kapusta z mandarynkami

Składniki:

- 1 czerwona kapusta

- 1 jabłko

- 2 cebule

- sok z 2 mandarynek

- 1 łyżka dżemu wiśniowego

- 1/2 szklanki czerwonego wina

- 2 szklanki wody

- sól, pieprz, olej

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kapustę, chwilę razem smażyć, wlać wino, sok z mandarynek, wodę, dodać jabłko, dżem i dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia doprawić pieprzem i solą. 



Wielkanocne Smaki - edycja IV

wtorek, 08 października 2013
Marchewka z groszkiem

Kulinarny aforyzm: Nie ma nic słodszego na świecie nad miłość, a jednak ludzie zbyt często przez nią gorzko płaczą. Bolesław Szczęsny Herbaczewski


Wspomnienie z dzieciństwa. Bardzo lubię taką marchewkę, szczególnie ze względu na groszek :)

Marchew z groszkiem

Składniki:

- 3-4 marchewki

- 1 szklanka mrożonego groszku

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka mąki

- sól, pieprz, cukier

Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z groszkiem, solą, cukrem oraz masłem, zalać wodą. Gotować przez około 15 minut. Rozprowadzić łyżkę mąki z odrobiną wody, wlać ją do garnuszka. Zagotować, aby wszystko zgęstniało.



wtorek, 16 kwietnia 2013
Ciasto filo ze szpinakiem oraz fetą

Kulinarny aforyzm: Miłość jest świętym winem, płynącym z serca bogów do serc człowieczych. Tylko tym smakuje wyśmienicie, których serca wolne są od wszelkiej zwierzęcej chuci. Khalil Gibran


Ostatnią porcję ciasta filo, którą miałam w lodówce wykorzystałam do zrobienia takiego pysznego, wiosennego ciasta ze szpinakiem oraz fetą. Jest to przepis Jamiego Olivera. 

Ciasto filo

Składniki:

- 100 g orzechów pinii (u mnie włoskie)

- 5 jajek

- 300 g fety

- 50 g sera żółtego

- oregano

- 1 cytryna

- oliwa

- 1 łyżka masła

- 400 g świeżego szpinaku

- 8-10 płatów filo

- pieprz, gałka muszkatołowa

Uprażyć orzechy na teflonowej patelni. Wymieszać jajka, sery oraz oregano. Dodać starta skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Dodać wystudzone orzechy. Szpinak smażyć na patelni na maśle oraz oliwie (1 łyżka) aż szpinak „zwiędnie”. Wymieszać szpinak z masą jajeczną. Doprawić pieprzem oraz gałką. Na pergaminie położyć płat ciasta filo, posmarować oliwą. Powtórzyć czynność z kolejnymi płatami. Przełożyć ciasto razem z papierem do tortownicy. Wypełnić tortownicę nadzieniem. Wystającymi fragmentami ciasta przykryć nadzienie. Odciąć papier wystający poza tortownicę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ciasto filo

Ciasto filo

sobota, 19 stycznia 2013
Fasola w sosie pomidorowym

Kulinarny aforyzm: Praca czyni życie słodkim. Gottlob Wilhelm Burmann


Przepis pochodzi z wrześniowego magazynu „Kuchnia”. Dokonałam kilku kosmetycznych zmian, aby dopasować go do naszych upodobań.

Fasola w sosie pomidorowym

Składniki:

- 1 szklanka fasoli “Jaś”

- 25 g świeżych drożdży

- 1 marchewka

- 2 cebule

- suszony tymianek, rozmaryn, oregano

-  20 dag boczku

-  3 łyżki oliwy

-  7-8 ząbków czosnku

-  ½ kg pomidorów

-  ½ przecieru pomidorowego

-  pieprz, sól

Namoczyć fasolę na noc. Odcedzić, zalać 1,5 l wody, dodać marchew pokrojoną na 2-3 cm kawałki, posiekaną 1 cebulę oraz zioła. Gotować 45 minut, a następnie dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować aż będzie miękka, ok. 45-60 minut. W międzyczasie pokroić boczek w kostkę, wysmażyć na patelni, dodać oliwę oraz posiekaną 1 cebulę. Smażyć ok. 10 minut. Dodać drobno pokrojony czosnek, dalej smażyć 2-3 minuty. Dodać drobno pokrojone pomidory, przecier oraz tymianek. Gotować 30 minut na nieiwelkim ogniu. Wymieszać sos z fasolą, gotować razem ok. 45 minut.

Fasola w sosie pomidorowym

 
1 , 2 , 3