Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 18 marca 2017
Linsensuppe

Kulinarny aforyzm: Nie doprowadzaj do gniewu kucharza, poety, lekarza, pana bogacza i tego, kto zna twoje słabe strony. Przysłowie hinduskie


Czyli niemiecka zupa z soczewicy. U mnie tylko z kiełbasą, ale klasyczny przepis wymaga również dodania boczku. Jest to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, świetna na zimne zimowe lub wczesnowiosenne dni.

Zupa z soczewicy 

Składniki:

- 200 g brązowej soczewicy

- 3 ziemniaki

- 1 marchewka

- ½ pora

- 1 cebula

- 1 łyżka masła

- 3 kiełbasy

- 2 l wody

- sól, pieprz, ocet

Ugotować soczewicę w 2 l wody. Obrać i drobno posiekać ziemniaki, marchew, pora i cebulę. Podsmażyć na maśle. Dodać do soczewicy. Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Dodać pokrojoną kiełbasę i razem podgrzać.

Zupa z soczewicy

Tagi: soczewica
02:49, mirosix , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 marca 2017
Grochówka z kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Pocałunek jest ostatnim przykładem ludożerstwa. Dimitrios Kamburoglu


Pożywna zupa na chłodne, deszczowe dni. Mniam!

Grochowka 

Składniki:

 -wywar mięsny (razem z wodą ok. 4 l)

- 500 g grochu łuskanego

- 1 korzeń pietruszki

- 2 marchewki

- 2 listki laurowe

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- 2 łyżki mąki

- 2 kiełbasy

- olej sól, pieprz, majeranek

Do podgrzanego wywaru dodać groch oraz sól. Gotować ok 35-45 minut. Następnie dodać pokrojone lub starte na tarce warzywa (ziemniaki pokrojone w kostkę) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do zupy. Następnie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej mąkę i chwilę razem smażyć. Dodać cebulę do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Tagi: groch
04:23, mirosix , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 stycznia 2017
Pomysły na wykorzystanie resztek z indyka i sosu żurawinowego

Kulinarny aforyzm: Dzień świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza. Przysłowie polskie


Na pewno wszyscy już zjedli swoje świąteczne indyki oraz ich resztki (niestety nie byłam w stanie wcześniej przygotować wpisu), ale może te pomysły przydadzą się komuś w przyszłym roku. Zaczniemy od ugotowania wywaru z kości indyka i zupy z makaronem (pomysł z tej strony). W kolejnych wpisach pojawią się następujące pomysły:

Zapiekanka z makaronem i indykiem

Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kruszonka z sosem żurawinowym

 

Tutaj jeszcze linki do przepisu na pieczonego indyka i sos żurawinowy.

 

Noodle_soup_turkey 

Składniki:

Wywar

- kości i resztki z upieczonego indyka

Zupa z makaronem

- 1,5 l wywaru

- 150 g makaronu

- 2 marchewki

- 200 g groszku mrożonego

- 1 pęczek szczypiorku

- 200 g ugotowanego mięsa z indyka

Resztki indyka zalać wodą i gotować przez 3 godziny. Ja gotuję ten wywar w szybkowarze, co skraca czas gotowania do 1 godziny. Wywar odcedzić i posolić. Można zamrozić lub od razu ugotować zupę.

Zagotować wywar, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. Gotować ok. 5 minut. Dodać makaron i gotować do miękkości. Dodać rozmrożony groszek oraz indyka. Doprawić solą i pieprzem. Gdy indyk i groszek będą ciepłe, podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.

czwartek, 25 sierpnia 2016
Chowder z owocami morza

Kulinarny aforyzm: Kiedy bogaty człowiek zubożeje, staje się owcą; kiedy biedny człowiek się wzbogaci staje się wilkiem. Przysłowie ordoskie


Szybka i lekka zupa. Idealna na lato. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Canadian Living”.

Chowder 

Składniki:

- 2 łyżki masła

- 1 cebula

- 3 łyżki mąki

- 3 szklanki wywaru z ryby

- 2 ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 gałązka selera naciowego

- ½ łyżeczki suszonego tymianku i cząbru

- ¼ łyżeczki soli i pieprzu

- 400 g mieszanych owoców morza (u mnie krewetki, ośmiorniczki, małże)

- 1 szklanka mleka

 Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać mąkę i dalej smażyć przez 1 minutę. Dodać rybny wywar oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Posolić i popieprzyć, dodać tymianek i cząber. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut. Dodać grubo pokrojone owoce morza, gotować przez 3 minuty. Dodać śmietanę i podgrzać, ale nie zagotować.



poniedziałek, 12 maja 2014
Minestrone

Kulinarny aforyzm: Jeżeli w filiżance nie ma mleka ani cukru, to znaczy, że nie jest w niej więcej kawy. Alessandro Volta


Włoska zupa jarzynowa. Przepis na podstawie tej strony, ale oczywiście do zupy można dodać dowolnie wybrane warzywa.

Minestrone

Składniki:

- 1 cebula

- 2 marchwie

- 1 ząbek czosnku

- 100 g boczku

- 1 mały por

- 2 cukinie

- 2 ziemniaki

- 300 g pomidorów (lub 1 puszka)

- 200 g fasoli borlotii lub podobnej (ugotowanej, może być z puszki)

- 200 g groszku cukrowego

- 150 g brokułów

- 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

- kilka listków bazylii

- oliwa, pieprz, sól

Pokroić pomidory, cukinie oraz ziemniaki w kostkę, pora w plasterki. Brokuły podzielić na niewielkie różyczki. Cebulę, marchew oraz czosnek utrzeć na tarce oraz podsmażyć na oliwie. Następnie dodać boczek pokrojony w plastry. Chwilę razem smażyć. Dodać cukinie, ziemniaki, pora, brokuły, groszek, fasole oraz pomidory. Zalać wodą. Gotować do miękkości. Pod koniec dodać posiekane listki bazylii i polać zupę oliwą.

Minestrone

poniedziałek, 17 lutego 2014
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Kulinarny aforyzm: Herbata, kiedy w bólach kona pogawędka. Percy Shelley


Podczas wizyty u mamy znalazłam u niej książkę „Z kuchni Lidla” Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego. Ponieważ mama zakupiła również nową ceramiczną formę postanowiłam coś w niej upichcić. Wybór padł na ta zupę gulaszową wg. przepisu Karola Okrasy (z moim małymi zmianami).

Zupa gulaszowa

Składniki:

- 1 kg gulaszu wieprzowego

- ½ łyżeczki kminku, roztartego w moździerzu

- 3 pokrojone w kostkę cebule

- 3 ziemniaki

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku

- 50 g mąki pszennej

- 2 łyżki masła

- 3 czerwone papryki

- ½ łyżeczki płatków papryki chili

- 1-cm kawałek świeżego imbiru

- 3 liście laurowe

- 1 cytryna

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- olej, sól, pieprz

Papryki polać niewielką ilością oleju, poukładać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C, pieczemy. Następnie paprykę przełożyć do woreczka foliowego, odstawić. Mięso wymieszać z solą, roztartym w moździerzu kminkiem, pieprzem oraz niewielką ilością mąki. Podsmażyć mięso na oleju. Przełożyć je do garnka. Na tej samej patelni usmażyć na oleju czosnek oraz cebulę, dodać sparzoną, startą skórkę cytryny. Dodać chili oraz część słodkiej papryki w proszku, wymieszać, chwile razem smażyć. Dodać liście laurowe i pokrojony w plasterki imbir. Całość przełożyć do garnka z mięsem, zalać wodą, przykryć. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (ja włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni). W międzyczasie obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Z papryki zdjąć skórkę, pokroić ją w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dodać ziemniaki oraz paprykę. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Przygotować zasmażkę z rozpuszczonego na patelni masła oraz pozostałej słodkiej papryki i mąki Zasmażkę dodawać małymi partiami do gulaszu.

Zupa gulaszowa

środa, 15 stycznia 2014
Pakistański dal

Kulinarny aforyzm: Góry uczą smaku rzeczy prostych, takich, których nie doceniamy. Stanisław Biel


Rozgrzewająca zupa na zimniejsze dni. Przepis znaleziony na bardzo ciekawej stronie Spice Spoon.

Dal 

Składniki:

- ½ cebuli

- 3 pomidory

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- ¼ łyżeczki kurkumy

- ½ łyżeczki płatków chili

- 400 g chana dal

- 2 kawałki imbiru o grubości 1 cm

- papryka lub sumak do posypania

- sól, olej

Cebule pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Smażyć cebulę na oleju na malym gazie przez ok. 30 minut, następnie dodać pomidory, koncentrat, kurkumę oraz chili. Zwiekszyć gaz i smazyc 2-3 minuty. Zalać cebulę z pomidorami 6-8 szklankami wody. Dodać chana dal oraz imbir.  Gotować na niewielkim gazie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dodać wody. Następnie usunąć z zupy imbir. Połowę chana dal zmiksować. Do zupy można dodać więcej wody, jeżeli jest za gęsta. Doprawić solą oraz chili. Podawać posypaną papryka lub sumakiem. Można posypać kolendrą.

Dal

piątek, 01 listopada 2013
Crema di patate alla grappa

Kulinarny aforyzm: Jedna kropla miłości jest więcej warta niż ocean dobrych chęci i rozumu. Blaise Pascal


Czyli zupa krem z ziemniaków z grappą. Jakiś czas temu dostałam butelkę grappy w prezencie. Oczywiście można ja po prostu wypić, ale przez te kilka miesięcy nie za bardzo nam się to udało ;) Zatem postanowiłam wykorzystać ja do gotowania. Użyłam jej do przygotowania dżemu śliwkowego oraz tej właśnie zupy. Jest to świetna propozycja na chłodne jesienne oraz zimowe wieczory. Przepis Tessy Capponi-Borawskiej.

Zupa z grappa

Składniki:

- 2 cebule

- 2 łyżki masła

- 5 dużych ziemniaków

- 3 obrane ząbki czosnku

- sól

- pieprz

- majeranek

- 100 g startego parmezanu

- 2 kieliszki grappy

Cebulę obrać, posiekać i dusić na maśle do miękkości. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz całe ząbki czosnku. Zalać wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, dodać parmezan i grappę. Można posypać grzankami. Od razu podawać.

Zupa z grappa

 
1 , 2 , 3 , 4