Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
środa, 04 kwietnia 2018
Sernik na zimno z mango

Kulinarny aforyzm: Są chwile o świcie jak jabłka rumiane./Jest południe jak złota lawina./A potem wieczór ścieżki dnia splątane/księżycowym sierpem przecina. Jan Zych


To taka bardziej letnia propozycja, lżejszy sernik, ale w okresie Wielkanocy też może się przydać. Przepis na podstawie tej strony.

Sernik z mango 

Składniki:

- 1/4 szklanki zimnej wody

- 1 łyżka żelatyny

- 120 g pokruszonych herbatników

- 75 g stopionego masła

- 500 g serka kremowego

- 2/3 szklanki cukru

- 500 g pokrojonego mango

- 300 ml kremówki

- 1 mango i 1 galaretka do dekoracji

Wymieszać żelatynę z wodą. Odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać masę, aby żelatyna się rozpuściła (można w mikrofalówce). Wymieszać herbatniki z masłem. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić. Zmiksować ser, cukier i 250 g mango. Dodać śmietanę. Ubić. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać pozostałe 250 g pokrojonego mango. Przelać do formy z masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ozdobić pokrojonym mango i galaretką (np. cytrynową).

Sernik z mango

Tagi: mango
04:49, mirosix , Serniki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 marca 2018
Sernik z lemon curd

Kulinarny aforyzm: Gdy człowiek jest szczęśliwy, żyje w harmonii z samym sobą i swoim otoczeniem. Oskar Wild


Całkiem niezły sernik z kanadyjskiego magazynu Canadian Living. Zasadniczo wolę polskie serniki, ale za granicą nie zawsze można dostać twaróg. Taki sernik jest całkiem smaczną alternatywą. Oczywiście można zrobić lemon curd samemu, jednak jak dla mnie to obecnie trochę za dużo w związku z permanentnym brakiem czasu. Skorzystałam z gotowego lemon curd ze słoiczka.

Sernik z lemon curd


Składniki:
Masa serowa
- 2 opakowania sera kremowego, np. Philadelphia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 szklanki kwaśnej śmietany

Spód
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników Digestive
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki stopionego masła

Do ozdobienia
- lemon curd

Wymieszać herbatniki, cukier i masło. Formę o wymiarach ok. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 12 minut. Ostudzić. W misce ubić ser, dodać cukier i mąkę, ubijać około 3 minut. Następnie dodawać jaja po jednym, dalej miksować. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię i sól oraz kwaśną śmietanę. Przelać do formy z masą ciasteczkową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 1 godzinę. Ostudzić. Na wierzchu rozłożyć lemon curd. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Sernik z lemon curd

niedziela, 27 marca 2016
Sernik kajmakowy

Kulinarny aforyzm: Wszystkie próby oddalenia/tak zwanego kielicha goryczy–/przez refleksję/opętańczą akcję na rzecz bezdomnych kotów/głęboki oddech/religię–/zawiodły. Zbigniew Herbert


W szafce miałam jedną puszkę masy kajmakowej już od ponad pół roku. Wielkanoc to na pewno idealny czas na jej wykorzystanie. Tym razem zdecydowałam się na sernik kajmakowy. Najbardziej spodobał mi się przepis Liski. Zmieniłam tylko rodzaj ciasteczek.

Sernik_kajmakowy

Składniki:

Spód:

- 50 g solonych fistaszków

- 80 g ciastek digestive pełnoziarnistych

- 30 g masła

- 1 łyżka cukru

Masa:

- 230 g masy kajmakowej

- 50 g masła

- 100 g cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 jajka

- 600 g sera trzykrotnie mielonego

- 1 łyżka mąki pszennej

Polewa:

- 170 g masy kajmakowej

- 3 łyżki mleka

- 2 łyżeczki masła

- prażone migdały do posypania

Tortownicę (o średnicy 20-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmielić w malakserze. Wyłożyć masę na spód tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 12 minut. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać  kajmak i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piec 45-50 minut. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzić. Na polewę rozpuścić na malutkim ogniu masę kajmakową z mlekiem, dodać masło i dokładnie wymieszać. Polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypać prażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

Sernik_kajmakowy1

Sernik_kajmakowy2

sobota, 26 grudnia 2015
Sernik z makiem

Kulinarny aforyzm: Aniołowie, aniołowie biali/na coście to tak u żłobka/czekali, pocoście tak/skrzydełkami trzepocąc/płatki śniegu rozsypali/czarną nocą? Krzysztof Kamil Baczyński


Jadłam kiedyś taki sernik, ale nigdy go jeszcze nie robiłam. Z braku czasu zdecydowałam się na przepis z wykorzystaniem gotowej masy makowej (z tej strony).

Seromak

Składniki:

Masa serowa:

– 1 kg sera na serniki

– 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru

– skórka starta z 1 pomarańczy

– 1 szklanka cukru

– 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

Masa makowa:

– 1 puszka gotowej masy makowej

– 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)

– 1 szklanka rodzynek

– 100 g mielonych migdałów

– po 50 g orzechów włoskich, płatków migdałowych oraz suszonych moreli

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno formy o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Śmietankę kremową wymieszać z twarogiem sernikowym. Żółtka ubijać przez 10 minut z cukrem, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać po około 2 – 3 łyżki masy serowej, na zmianę z sypkim budyniem. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i skórkę startą z pomarańczy. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Połączyć je delikatnie z masą serową. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię. Masę makową włożyć do misy i zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo żółtka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Połączyć je delikatnie z masą makową. Masę wyłożyć na masę serową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Seromak

czwartek, 19 listopada 2015
Brzoskwiniowy sernik na zimno

Kulinarny aforyzm: Cisza – niekiedy tylko pająk siatką wzruszy,/Lub przed oknem topolę wietrzyk pomuskuje;/Och! jak lekko oddychać, słodko marzyć duszy –/Tu mi gwar, tu mi uśmiech myśli nie krępuje. Cyprian Kamil Norwid


Może to nie pora na sernik na zimno, ale po pierwsze przygotowałam go już jakiś czas temu, a po  drugie na dobry sernik zawsze jest pora. Przepis pochodzi stąd. Sernik dodaję do akcji Przepis miesiąca.

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Składniki:

- 150 g ciastek digestive

- 70 g masła

- 250 g serka kremowego Philadelphia

- 100 g cukru pudru

- 2 łyżki soku z limonki

- 12 g żelatyny namoczonej w 50 g wody

- 1 puszka brzoskwiń razem z sokiem

- 250 g śmietany kremówki

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Pokruszyć ciastka i wymieszać z roztopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Na masie ciasteczkowej ułożyć kilka plasterków brzoskwiń. Żelatynę namoczoną w 50 g wody rozpuścić I ostudzić. Ubić ser z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny oraz 120 g soku z puszki brzoskwiń. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Wymieszać z masą serową i dodać ostudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy z masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Brzoskwinie poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką.

sobota, 18 lipca 2015
Jogurtowy sernik na zimno

Kulinarny aforyzm: Chciałem kiedyś zmądrzeć, po ich stronie być/Spać w czystej pościeli, świeże mleko pić. Ryszard Riedel


Świetny letni sernik. Bardzo lekki. Przepis znaleziony tutaj.

Sernik jogurtowy

Składniki:

- 750 g jogurtu greckiego

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii

- 130 g cukru pudru

- 24 g żelatyny w proszku

- 200 g śmietany kremówki 30%

- 500 g borówek amerykańskich

- 200 g truskawek

- 1 galaretka

Wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, a następnie dodać 350 g borówek. Wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika. Poukładać pozostałe borówki i truskawki. Zalać tężejącą galaretką.

Sernik jogurtowy

środa, 01 kwietnia 2015
Sernik szafranowy

Kulinarny aforyzm: I wiosna by tak nie smakowała, gdyby przedtem zimy nie było. Przysłowie polskie


Moja ulubiona babka to babka szafranowa. Teraz zatem czas na sernik szafranowy. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku. Przepis na spód z tego przepisu. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Sernik szafranowy

Składniki:

Ciasto

- 100 g mąki pszennej

- 2 łyżki cukru pudru

- 60 g masła

- 1 żółtko

Masa serowa

- szczypta nitek szafranu 

- 350 g słodzonego mleka skondensowanego

- 1 kg twarogu sernikowego 

- 100 g roztopionego masła 

- 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm, piec w 180 stopniach 20 – 25 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Szafran umieścić w moździerzu i rozetrzeć. Wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego. Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Sernik wstawić do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Sernik szafranowy

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 13 kwietnia 2014
Sernik na zimno z białą czekoladą

Kulinarny aforyzm: Mężczyzna, jak wiadomo, składa się głównie z żołądka. Joanna Chmielewska


Zbliża się Wielkanoc, ale w tym roku na blogu zabraknie wielkanocnych wypieków. Z powodu braku piekarnika postanowiłam przygotować jakieś ciasto bez pieczenia i właśnie sernik okazał się świetnym wyborem. Jest na pewno lżejszy niż tradycyjne wielkanocne serniki, ale na pewno nie mniej smaczny. Przepis (tzn. masa serowa, dodałam spód oraz galaretkę) na podstawie strony Moje Wypieki.

Sernik na zimno

Składniki:

- 0,5 kg mielonego twarogu

- 300 g białej czekolady

- 150 ml śmietany kremówki

- 2 opakowania cukru waniliowego

- 1 łyżka żelatyny

- 1 paczka biszkoptów

- 1/3 szklanki soku z winogron lub granatów

- 1 galaretka (u mnie malinowa)

- 1 mango (lub inne owoce)

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ubić ser z cukrem waniliowym, dodawać powoli czekoladę i dalej ubijać. Następnie w osobnym naczyniu ubić kremówkę i stopniowo dodawać ja do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody. Ostudzić i dodać do masy, bardzo dokładnie zmiksować. Dno formy wyłożyć folią lub pergaminem, poukładać biszkopty i skropić sokiem. Przełożyć masę serowa na biszkopty. Wstawić do lodówki, aby stężała. W międzyczasie rozpuścić galaretkę. Gdy galaretka zacznie zastygać, poukładać na serniku owoce i zalać galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Sernik na zimno

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

 
1 , 2 , 3