Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 20 lutego 2015
Wieprzowina z marchewką i bok choy

Kulinarny aforyzm: (…) trzy czwarte życia trawi się na chceniu bez uczynków. Denis Diderot


Bardzo rzadko przygotowuję tego typu dania, ale to było naprawdę smaczne. Przepis na podstawie tej strony.

Stir fry 

Składniki:

- ½ kg schabu

- 1 cebula

- 3 marchewki

- 300 g bok choy

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 szklanki soku pomarańczowego

- ½ łyżeczki ziaren selera

- 1 i ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

- olej, pieprz, sól

Pokroić cebulę, schab oraz marchew w plasterki. Kapustę bok choy pokroić w 2-3 cm kawałki. Posolić i popieprzyć mięso. Podsmażyć na oleju. Odłożyć. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, bok choy, czosnek oraz marchew, dodać ziarna selera. Smażyć 3 minuty. Dodać sok pomarańczowy oraz ½ szklanki wody. Zagotować. Dodać mięso, gotować ponownie 2-3 minuty. W międzyczasie wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1 łyżką wody. Dodać do potrawy, zagotować i gotować ok. 1-2 minuty do zgęstnienia.



poniedziałek, 19 stycznia 2015
Pang kare kare – filipiński gulasz

Kulinarny aforyzm: Pijany obiecuje, otrzeźwiawszy, żałuje. Grzegorz Knapski


Dostałam od znajomej z Filipin mieszankę przypraw do filipińskiego gulaszu. Na torebce znajdował się również przepis. Miałam pewne wątpliwości, ponieważ do sosu dodaje się masła fistaszkowego (nie przepadam), ale okazało się, że danie było całkiem niezłe. Niestety nie wiem, jakie konkretnie przyprawy znajdują się w tej mieszance, ponieważ nic nie było napisane na torebce. Tradycyjnie pang kare kare robi się z ogonów wołowych, ja jednak po prostu użyłam wołowiny z kością.

pang kare kare 

Składniki:

- 0,5 kg wołowiny z kością

- 5 szklanek wody

- 100 g fasolki sitaw (może być zielona szparagowa)

- 100 g japońskiego bakłażana

- 60 g masła fistaszkowego

- 100 g kapusty bok choy

- sól, pieprz

- mieszanka przypraw do pang kare kare

Ugotować wołowinę w wodzie do miękkości. Powinno zostać ok. 1,5 szklanki bulionu. Dodać fasolkę pokrojona w 5 cm kawałki oraz bakłażana pokrojonego w plastry. Gotować 2 minuty. W międzyczasie wymieszać masło orzechowe, ¾ szklanki bulionu i ½ mieszanki przypraw. Dodać do warzyw i mięsa, gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Przy końcu gotowania dodać pokrojoną w spore kawałki kapustę bok choy. Gotować 3 minuty. Podawać z ryżem.