Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 02 czerwca 2016
Frittata z jarmużem

Kulinarny aforyzm: Jedzenie bobu jest zbrodnią, którą da się porównać ze zjadaniem głów własnych rodziców. Pitagoras


Zostało mi kilka liści jarmużu po ugotowaniu obiadu. Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie z takimi resztkami frittaty.

Frittata z jarmuzem

Składniki:

- 6 liści jarmużu

- 5-6 jajek

- 1 ząbek czosnku

- 200 g sera mozzarella

- pieprz, sól

- oliwa

Odciąć grube łodygi jarmużu, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać jarmuż. Smażyć razem, aż jarmuż zmięknie. Wymieszać jajka z solą i pieprzem oraz połową sera. Dodać jarmuż. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą, przełożyć jajka z jarmużem. Posypać pozostałym serem. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Oczywiście można frittatę również usmażyć na patelni.

Frittata z jarmuzem

Tagi: jarmuż ser
20:59, mirosix , Jajka
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 marca 2016
Pasta z jajek i awokado

Kulinarny aforyzm: Ordery ułatwiają odróżnianie polityków od kelnerów. Erich Mende


Kolejna pyszna pasta kanapkowa.

Pasta z jajek i awokado

Składniki:

- 2 awokado

- 1 jalapeno

- 1 pęczek szczypiorku

- 2 jajka na twardo

- 1 łyżka majonezu

- 1 łyżka jogurtu

- sok z ½ limonki

- sól, pieprz

Pokroić drobno szczypiorek i papryczkę. Obrać i rozgnieść widelcem awokado, skropić sokiem z limonki. Pokroić drobno jajko. Wymieszać jajka, awokado, szczypiorek, jalapeno z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.

Pasta z jajek i awokado

poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Frittata z łososiem

Kulinarny aforyzm: Z historią jest jak z mięsnym pasztetem – nie należy się przyglądać, jak się go przyrządza. Aldous Huxley 


Jajka są najlepsze, kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

Frittata z lososiem 

Składniki:

- 6 jajek

- 200 g pieczonego łososia

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 3 łyżki posiekanego koperku

- 3 łyżki posiekanej pietruszki

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz

Wymieszać jajka z ziołami oraz rozdrobnionym łososiem. Doprawić solą i pieprzem. Frittatę można usmażyć na patelni na maśle lub zapiec w piekarniku.



poniedziałek, 06 kwietnia 2015
Jajka faszerowane sardynkami

Kulinarny aforyzm: Dużo gorsze od wstydu z tego powodu, że zamiast oczekiwanych Francuzów zjawiły się dorsze, byłoby spodziewać się dorszy i zobaczyć Francuzów. José Saramago


Kolejne faszerowane jajka, tym razem z sardynkami. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Jajka z sardynkami 

Składniki:

- 1 puszka sardynek

- 1 łyżeczka musztardy

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- sól, pieprz

- sok z 1/2 limonki

- 4 jajka

Ugotować jajka na twardo. Sardynki rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, musztardą, sokiem z limonki, śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić masą połówki jajek. Można posypać szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jajka z sardynkami

Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 05 kwietnia 2015
Jajka faszerowane awokado i chrzanem

Kulinarny aforyzm: Człowiek bajdurzy o swojej wolności,/A więźniem mięsa, nerwów i kości. Jan Sztaudynger


Świetne połączenie awokado, chrzanu i czosnku. Polecam! Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Jajka faszerowane awokado 

Składniki:

- 1 małe awokado

- 2 łyżeczki chrzanu

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- sól, pieprz

- sok z 1/2 limonki

- 4 jajka

Ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół, wyjąć żółtko i rozgnieść widelcem. Awokado obrać, wyjąć ze środka pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, chrzanem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z limonki, śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić masą połówki jajek. Można posypać szczypiorkiem.



Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 03 grudnia 2013
Pasta jajeczna

Kulinarny aforyzm: Można nie kochać cię – i żyć/Ale nie można owocować. Wisława Szymborska


Najprostsza pasta, którą uwielbiam, najlepiej ze świeżym chlebem. Można dodać również szczypiorek, ale akurat nie miałam nic zielonego w lodówce.

Pasta jajeczna

Składniki:

- 4 jajka

- 2 łyżki startego żółtego sera

- 1 łyżeczka musztardy

- 2-3 łyżki majonezu

- sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, posiekać. Wymieszać z serem, musztarda, majonezem. Doprawić solą oraz pieprzem.

Pasta jajeczna

02:44, mirosix , Jajka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 18 listopada 2013
Tortilla de patatas

Kulinarny aforyzm: Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem. Hipokrates


Pyszny hiszpański omlet, smakuje świetnie z bagietka, u mnie z bagietką sezamową.

Tortilla de patatas

Składniki:

- 4 ziemniaki

- 1 cebula

- 5 jajek

- sól, pieprz, oliwa

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki, smażyć na rozgrzanej oliwie do miękkości . Dodać cebulę i dalej smażyć razem. Posolić i popieprzyć. Jajka roztrzepać, wymieszać z ziemniakami i cebulą. Przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć około 5 min z każdej strony. Omlet przewrócić na drugą stronę za pomocą talerza, tzn.  nakryć patelnię talerzem, obrócić do góry nogami i położyć omlet niesmażoną stroną ponownie na patelni.

Tortilla de patatas

Tagi: ziemniaki
18:49, mirosix , Jajka
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 sierpnia 2013
Frittata ze spaghetti

Kulinarny aforyzm: Krytyk to kwoka, która gdacze, gdy inni znoszą jajka. Giovanni Guareschi


Zawsze miałam problem z zagospodarowaniem zbyt dużej ilości makaronu. Znalazłam taki świetny, prosty sposób wykorzystania spaghetti z obiadu (można nawet użyć makaronu już wymieszanego z sosem) w książce Anny Lucci „Prosto i presto”.

Frittata ze spaghetti

Składniki:

- 200-300 g ugotowanego spaghetti

- 3 jaja

- 2 łyżki parmezanu

- oliwa, sól, pieprz

Pokroić drobno spaghetti. Wymieszać z parmezanem, jajkami, doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na patelni na oliwie (lub maśle) z obu stron na złoto.

Tagi: parmezan
17:29, mirosix , Jajka
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2