Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 24 lutego 2017
Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty

Kulinarny aforyzm: (...) miłość wszystko rozkruszy, roztopi, i skrzepi. Maite Carranza


W tym roku z okazji Tłustego Czwartku usmażyłam tylko takie szybkie małe pączusie. Zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w zeszłym roku na tej stronie.

 

Składniki:

- 100 g mąki

- 15 g proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

- 250 g sera ricotta

- 2 duże jajka

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszać ricottę z jajkami, cukrem i ekstraktem. Dodać suche składniki i całość wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć małe pączki na oleju nagrzanym do temp. 160 stopni, nabierając porcje ciasta łyżeczką i zsuwając je do garnka drugą łyżeczką. Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

czwartek, 04 lutego 2016
Beignets

Kulinarny aforyzm: Że dobrym być potrzeba i któż tego nie wie? Lecz dobry owoc rośnie nie na każdym drzewie. Mikołaj Rej


Pączki z Nowego Orleanu. W Internecie pojawiają się dwie ich wersje, tzn. z ciasta parzonego oraz drożdżowego. Ja zdecydowałam się na drożdżowe, ale czy tego typu pączki naprawdę je się w Nowym Orleanie nie wiem. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Były to najłatwiejsze ciastka do smażenia, jakie do tej pory zrobiłam. Poza tym przygotowuje się je naprawdę szybko. Można je również zamrozić po usmażeniu. Przepis znaleziony tutaj.

Beignets 

Składniki:

- ¼ szklanki letniej wody

- 7 g suchych drożdży

- ¼ szklanki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego

- 3 i ¼ - 4 szklanki mąki pszennej

- ¼ szklanki oleju rzepakowego

- cukeir puder i cynamon do posypania

Rozprowadzić drożdże w wodzie. Dodać cukier, olej, mleko, sól oraz jajko. Wmieszać. Następnie dodać 2 szklanki mąki. Dobrze wymieszać. Dodawać stopniowo pozostałą mąkę, tyle ile potrzeba. Ciasto powinno być lekko klejące. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 4 mm. Pokroić w prostokąty 5 x 5  cm (ja wykroiłam mniejsze). Smażyć w głębokim tłuszczu, o temperaturze 180ºC. Osuszyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem (można wymieszać z cynamonem).

Beignets

środa, 26 lutego 2014
Futjes

Kulinarny aforyzm: Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet – wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska. Jędrzej Kitowicz, Opis obyczajów za panowania Augusta III


To smażone ciastka z terenu północnych Niemiec. Podobne słodycze występują w Holandii oraz Danii. Do smażenia futjes używa się specjalnej patelni z okrągłymi otworami (tutaj). Ja oczywiście nie posiadam takiej patelni i smażyłam futjes w normalnym garnku na oleju. Przepis pochodzi z Holsztynu i znalazłam go na tej stronie. Przepisy na futjes są różnorodne. Ja akurat zdecydowałam się na przepis z serem (niemiecki quark jest trochę wilgotniejszy niż polski twaróg, używając twarogu można dodać więcej wody) oraz proszkiem do pieczenia. Ciastka są bardzo miękkie i po lekkim dotknięciu opadają, ale smakują naprawdę świetnie. Przepis jest moja propozycja w ramach akcji Tłusty Czwartek oraz Kuchnia Niemiecka.  

Futjes

Składniki:

- 3 jajka

- 50 g cukru

- 1 małe (8 g) opakowanie cukru waniliowego

- 1 opakowanie proszku do pieczenia

- 250 g serka quark

- 250 g mąki pszennej

- ¼ szklanki wody

- 120 g rodzynek

- skórka oraz sok z ½ cytryny

- olej, cukier puder

Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia oraz serek. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę, rodzynki, skórkę oraz sok z cytryny. Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Odstawić ciasto na 1 godzinę. Smażyć ciastka na rozgrzanym oleju z obu stron (nakładać ciasto łyżką). Osaczone z tłuszczu futjes posypać cukrem pudrem. Można dodać również cynamon.

Futjes

 

Tłusty czwartek 2014

Kuchnia niemiecka

niedziela, 10 lutego 2013
Frittelle de Hanukkah

Kulinarny aforyzm: Na pocztówce starej widzę siebie sprzed stu lat/Jak w cukierni znowu pączka jem/Z cukrem pudrem przeszłość miesza się. Chłopcy z placu broni


W Tłusty Czwartek usmażyłam kolejne ciastka typowe dla kuchni Żydów sefardyjskich. Przygotowuje je się w czasie święta Chanuka, które przypada w końcu listopada lub w grudniu. Ciastka można posypać cukrem pudrem lub polać syropem przygotowanym z miodu oraz soku z cytryny lub pomarańczy. Przepis znalazłam w książce „Sephardic Flavors”.

Frittelle 

Składniki:

Ciasto

- skórka otarta z 2 pomarańczy 

- 1 łyżka cukru

- 1 szklanka wody

- 1 łyżeczka soli  

- 1 łyżka anyżu (u mnie kardamon, można użyć także cynamonu)

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżki oleju

- 5 łyżeczek drożdży instant

- 1 szklanka rodzynek (niestety zapomniałam ich kupić)

Glazura

- 1 i ½ szklanki miodu

- 3 łyżki soku z cytryny, limoniki lub pomarańczy


Zrobić zaczyn z cukru,  drożdży oraz wody. Odstawić a 5 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, anyż oraz sól. Dodać drożdże, olej oraz skórkę pomarańczy. Wyrabiać aż cisto stanie się gładkie. Dodać rodzynki, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Z ciasta uformować prostokąt grubości ok. 1 cm. Wycinać ciastka o kształcie trójkąta lub rombu. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zezłocą. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polać syropem przygotowanym z podgrzanego miodu oraz soku cytrynowego.

Frittelle

Frittelle

wtorek, 05 lutego 2013
Orejas de Haman

Kulinarny aforyzm: Gdybyśmy nie musieli jeść, bylibyśmy wszyscy bogaci. Przysłowie żydowskie


W tym roku zdecydowałam się usmażyć w okolicach Tłustego Czwartku „uszy Hamana”. W odróżnieniu od „Hamantaschen”, które piekli Żydzi Aszkenazyjscy, Orejas de Haman są typowe dla kuchni Żydów sefardyjskich, czyli pochodzących z Hiszpanii. Smaży je się w czasie święta Purim, które przypada na przełom lutego oraz marca i upamiętnia ocalenie Żydów od rzezi w starożytnej Persji. Ciasteczka są bardzo smaczne szczególnie zaraz po upieczeniu. Można posypać je cukrem pudrem lub polać syropem przygotowanym z cukru oraz wody. Przepis znalazłam w książce „The Sephardic Kitchen”. Niestety nie było tam żadnych zdjęć, więc nie wiem do końca czy kształt moich „uszu” jest podobny do oryginału. Poza tym wykrawałam ciastka kieliszkiem do wina, więc są one mniejsze niż w przepisie. 

Orejas de Haman

Składniki:

- 3 jajka

- 1 pomarańcza 

- ½ szklanki cukru

- 2,5 szklanki cukru

- szczypta soli  

- ¼ szklanki płatków migdałowych

- olej oraz cukier puder do posypania


Ubić jajka mikserem, dodać sól, cukier, skórkę otartą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok. Dodać mąkę oraz płatki migdałów, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Wałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, wykrawać szklanką lub foremką o średnicy 10 cm okrągłe ciastka. Każde przekroić na pół. Złączyć końce połówek formując coś na kształt uszek. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zezłocą. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.  

Orejas de Haman

środa, 15 lutego 2012
Doughnuty z musem jabłkowym

Kulinarny aforyzm: Sytemu tłuszcz nie smakuje; dla głodnego woda słodka. Przysłowie jakuckie


Zbliża się Tłusty Czwartek, więc czas na smażenie. W tym roku zdecydowałam się na amerykańskie doughnuty, tym razem z musem jabłkowym (jak czas pozwoli to może usmaże jeszce faworki). Przygotowując pączki według tego przepisu otrzymamy 3 rodzaje doughnutów, w zależności od tego czy obtoczymy je w cynamonie czy przygotujemu lukier. Mi najbardziej smakowały natomiast bez nizego. Przepis znalazłam w czasopiśmie “Better Homes and Gardens – Fall Baking”.

 Doughnuty z musem

Składniki:

Mus jabłkowy

- 5 jabłek

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka soku jabłkowego lub cydru

- 1 łyżka cynamonu

Pączki

- 4 szklanki mąki

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki sody

- 2 jajka

- 1 żółtko

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka musu jabłkowego

- ½ szklanki maślanki

- ¼ szklanki stopionego masła

- olej do smażenia

Lukier jabłkowy

- 2 szklanki cukru pudru

- ¾ szklanki musu jabłkowego

- ¼ szklanki wody

albo

- cynamon wymieszany z cukrem pudrem do posypania

Wypestkować jabłka, pokroić na ćwiartki. Zagotować z cukrem, cynamonem oraz sokiem jabłkowym. Zmniejszyć gaz i gotować 45-60 minut aż jabłka się rozpadną. Zmiksować. Na lukier wymieszać mus jabłkowy, cukier oraz wodę.

Doughnuty z musem

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz sodę. W osobnej misce wymieszać jajka, żółtko, cukier, 1 szklankę musu jabłkowego, maślankę oraz masło. Dodać suche składniki. Dobrze wymieszać, przy końcu zagnieść ciasto rękami. Przykryć i schłodzić co najmniej przez godzinę, aby z ciasta można było wycinać pączki. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki (ja użyłam kieliszka do wina oraz do wódki). Smażyć pączki w głębokim rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty, z obu stron. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe doughnuty obtoczyć w cynamonie z cukrem lub posmarować jabłkowym lukrem. Można również podawać pączki z pozostałym musem jabłkowym.

Doughnuty z musem

Doughnuty z musem

wtorek, 09 lutego 2010
Mini doughnuts


Kulinarny aforyzmKto w życiu piękno przedkłada nad pożytek, z pewności w końcu, jak dziecko, które przedkłada słodycze nad chleb, popsuje sobie żołądek i bardzo kwaśno na świat patrzeć będzie. Fryderyk Nietzsche


Kolejna propozycja w ramach akcji Karnawałowe przekąski to mini pączki (przepis ze strony Ugotuj.to). Smakują całkiem fajnie, natomiast smażenie było koszmarne!!! Nie przypominały kształtem pączkòw w żaden sposòb, a ciasto musiałam sprzątać z całej kuchenki ;). Kiedyś już je smażyłam, ale nie przypominam sobie, żeby było to tak skomplikowane. Wydaje mi się jednak, że tym razem ciasto wyszło trochę za rzadkie. Ma ktoś może jakiś wyprobowany sposòb na smażenie tego typu ciastek? Jak na razie, to jednak wolę robić faworki….

Składniki:

- 1.25 szklanki mąki

- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- po 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu i soli

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1/2 szklanki maślanki

- 2 łyżki stopionego masła

- 1 jajko

- olej, cukier puder do posypania

Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Dodać brązowy cukier. Wymieszać maślankę, masło i jajko. Gdy masa będzie jednolita, dodać ją do suchych składników. Dobrze wymieszać.  Smażyć na gorącym oleju (jedno ciastko to jedna czubata łyżeczka masy). Gotowe pączki osączyć na papierowym ręczniku. Po 10 minutach przełożyć pączki do plastikowego woreczka, wsypać cukier i potrząsać, aż całe pokryją się cukrem.

poniedziałek, 08 lutego 2010
Faworki

Kulinarny aforyzm: A kiedy cię pocałuję, Trzy dni w gębie cukier czuję. Jan Kochanowski


Zbliża się tłusty czwartek, więc dzisiaj faworki. Dawno ich już nie robiłam i zapomniałam, że są takie dobre. Przepis to kompilacja ròżnych przepisòw, natomiast zamiast śmietany dodałam jogurt, po przeczytaniu strony Sisters‘ cooking. Stwierdzam, że to bardzo dobry pomysł. Moje faworki to kolejna propozycja w ramach akcji Karnawałowe przekąski.

Składniki:

- 20 dkg mąki

- 3 żółtka

- 3-4 łyżki jogurtu

- 1 łyżka rumu

- 1 cukier waniliowy (używam cukru pudru z wanilią)

- 1 l oleju, szczypta soli

- cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z jogurtem, dodać żółtka, rum, cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić. Ciasto zbić wałkiem (od 5 do 15 minut, na pewno zbijałam je najwyżej 3-4 minuty). Stolnicę posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, kroić na paski szerokości 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w głębokim oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.