Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 07 marca 2017
Muffiny owsiane z morelami

Kulinarny aforyzm: Ból trwania w obcym miejscu/przecina moje serce, jest jak słodki owoc./I gdzież są dobre łzy? Jehuda Amichaj


Zazwyczaj, gdy nie mam czasu, a mam ochotę na coś słodkiego robię muffiny. Tym razem taki owsiano-morelowe. Przepis znaleziony na tej stronie.

Muffiny_owsiane 

Składniki:

 - 1,5 szklanki mąki

- 1 szklanka płatków owsianych

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka brązowego cukru

- szczypta soli

- 2/3 szklanki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 2 jajka

- 6 łyżek oleju

- ¾ szklanki posiekanych suszonych moreli

Wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszać olej z cukrem, jajkiem, ekstraktem waniliowym oraz mlekiem. Dodać suche składniki, wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone morele. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Można posypać cukrem lub płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.

Muffiny_owsiane1

piątek, 10 czerwca 2016
Muffiny z truskawkami

Kulinarny aforyzm: Czym byłoby życie bez nadziei? Iskrą odrywającą się od rozpalonego węgla i gasnącą natychmiast. Friedrich Hölderlin


Tegoroczny sezon truskawkowy zaczynam od muffinek. To najszybszy z wypieków. Idealny na szybką przekąskę lub piknik. Proporcje zaczerpnęłam z tej strony. Jednak najbardziej lubię muffiny z jagodami. ;)

Muffiny truskawkowe

Składniki:

- 300 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 120 g cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 2 jajka

- 200 ml jogurtu naturalnego

- 100 ml oleju

- 200 g truskawek

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W osobnej misce wymieszać olej z jajkiem, ekstraktem waniliowym oraz jogurtem. Dodać suche składniki, wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone truskawki. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Można posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.

Muffiny truskawkowe

Muffiny truskawkowe

środa, 06 maja 2015
Muffiny kokosowo-owsiane

Kulinarny aforyzm: Dla mnie natchnienie – to pokonane lenistwo. W tej definicji równie ważnym składnikiem jest lenistwo, co zwycięstwo nad lenistwem. Julian Przyboś


Znalazłam ten przepis na tej stronie i okazało się, że pozwoli mi opróżnić szafki kuchenne. Wiórki koksowe leżą tam już chyba z rok….. Muffiny bardzo mi smakowały!

 Muffiny kokosowo-owsiane

Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1 szklanka wiórków kokosowych

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- 1 jajko

W misce wymieszać jogurt, mleko, olej i jajko. W drugiej misce wymieszać składniki sypkie: sól, proszek do pieczenia, cukier, mąkę, wiórki oraz płatki owsiane. Do płynnych składników dodać składniki suche i krótko mieszamy. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem zostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Muffiny kokosowo-owsiane

wtorek, 17 lutego 2015
Pełnoziarniste muffiny z żurawiną i jabłkiem

Kulinarny aforyzm: Czy jeżeli ludożerca je nożem i widelcem – to postęp? Stanisław Jerzy Lec


Bardzo smaczne i zdrowe (no może oprócz cukru) muffiny. Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam!

Muffiny z zurawina 

Składniki:

- 1 jajko

- ½ szklanki mleka

- ½ szklanki jogurtu

- ¾ szklanki płatków owsianych

- ½ szklanki żurawiny

- 1/3 szklanki otrębów pszennych

- 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru

- ½ szklanki miodu

- ½ szklanki oleju

- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody

- ½ łyżeczki cynamonu

- 1 szklanka mąki pszennej

- ¼ łyżeczki  soli

- 1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek

Wymieszać mleko, jogurt, płatki owsiane, otręby oraz żurawinę. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać cukier, miód, olej i jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Dodać owsianą mieszankę oraz jabłka. Wymieszać do połączenia składników. Papilotki wypełnić w ¾ ciastem. Następnie posypać muffiny cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 - 20 minut.



środa, 12 listopada 2014
Dyniowe muffiny

Kulinarny aforyzm: A kłamstwo jest lepkie, nie sposób się go pozbyć, brudzi wszystko wokół i brudzi twoje sumienie. Małgorzata Musierowicz


Uwielbiam wypieki z dynią. Muffiny też bardzo mi smakowały. Przepis znaleziony tutaj.

Dyniowe muffiny 

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju roślinnego

- 1 i ¼ szklanki cukru

- 2 jajka

- 1 i ½ szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ sody

- ½ łyżeczki soli

- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki cynamonu

- do posypania 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka cynamonu

Wymieszać łyżką mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir w proszku. W drugiej misce połączyć jajka, cukier, olej oraz puree z dyni. Dodać składniki mokre do składników suchych, wymieszać. papilotki w ¾ ciastem. Następnie posypać muffiny cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Dyniowe muffiny

sobota, 23 sierpnia 2014
Muffiny z mango

Kulinarny aforyzm: Przyjaźń po wygaśnięciu miłości to jak dym po pożarze. Magdalena Samozwaniec


Przepis oparty na moim ulubionym przepisie na muffiny. Tym razem z mango oraz imbirem. Polecam!

Muffiny z mango

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju roślinnego

- 3/4 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 i ½ szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżeczki mielonego imbiru

- 1 mango

- cukier do posypania

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir oraz sól. W osobnej misce wymieszać olej z jajkiem oraz mlekiem. Dodać suche składniki, wymieszać łyżką. Na koniec dodać mango pokrojone w kostkę. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.

Muffiny z mango

Muffiny z mango

Tagi: imbir mango
17:41, mirosix , Muffiny
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 lipca 2014
Muffiny ze śliwkami i wodą różaną

Kulinarny aforyzm: Czym byłoby życie bez nadziei? Iskrą odrywającą się od rozpalonego węgla i gasnącą natychmiast. Friedrich Hölderlin


Przepis oparty na moim ulubionym przepisie na muffiny. Tym razem ze śliwkami i wodą różaną. Polecam! Przepis bierze udział w akcji Muffinkowo IV u Domi w kuchni.

Muffiny sliwkowe z roza

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju roślinnego

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 i ½ szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżka wody różanej

- 3 łyżki miodu

- 2 cukry waniliowe

- 1,5 szklanki śliwek

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, 1 cukier waniliowy oraz sól. W osobnej misce wymieszać miód, olej z jajkiem oraz wodą różaną i mlekiem. Dodać suche składniki, wymieszać łyżką. Na koniec dodać śliwki pokrojone w kostkę. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Posypać cukrem waniliowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.

Muffiny sliwkowe z roza

Muffiny sliwkowe z roza

niedziela, 20 października 2013
Imbirowe muffiny z gruszkami

Kulinarny aforyzm: Ale nie ma róży bez kolców, jak to powiedział jeden pan, kiedy zmarło się jego teściowej i przyniesiono mu rachunek za pogrzeb. Jerome K. Jerome


Jesienne muffiny z gruszkami oraz imbirem. Przepis znaleziony na tej stronie.

Muffiny gruszkowe

Składniki:

- 250 g mąki pszennej

- 100 g cukru

- 70 g brązowego cukru + kilka łyżek do posypania babeczek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka imbiru w proszku

- 140 ml jogurtu typu greckiego

- 1,5 łyżki miodu

- 2 jajka

- ½ szklanki oleju

- 3 twarde gruszki

Wymieszać łyżką mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz imbir w proszku. W drugiej misce połączyć jajka, jogurt, olej oraz miód. Dodać składniki mokre do składników suchych, wymieszać. Gruszki obrać i pokroić w średnią kostkę. Dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Następnie posypać muffiny brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Muffiny gruszkowe

Muffiny gruszkowe

 
1 , 2 , 3