Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 18 listopada 2017
Gofry z dynią

Kulinarny aforyzm: Surowość jest wyrazem szacunku, wyrozumiałość – lekceważenia. Henryk Elzenberg


To już drugi przepis na gofry dyniowe na mojej stronie. Pierwszy to ten, a drugi oparty jest na tym przepisie. Te gofry są bardziej treściwe, ciężkie.

Gofry z dyni 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 - 1/4 łyżeczki zmielonej gałki

- 4 jaja

- 2 szklanki maślanki

- 1 szklanka purée z dyni

- 6 łyżek masła

Przesiać mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, sól i przyprawy. Ubić żółtka w misce z maślanką, dynią i roztopionym masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać suche składniki, wymieszać. W osobnej misce ubić białka jajek. Delikatnie upychaj wymieszać je z ciastem waflowym. Piec w gofrownicy (u mnie 6 minut).  

Gofry z dyni

środa, 31 maja 2017
Placki z cukinii

Kulinarny aforyzm: Im słodsze dzieciństwo, tym okrutniejsze jest spotkanie z pustką, jaka po nim następuje. Věroslav Mertl


Pyszne placki z cukinii. Mi smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zjadła je nawet córeczka, która ucieka na widok czegokolwiek zielonego do jedzenia. Przepis znalazłam tutaj.

Placki z cukinii 

Składniki:

- 3 młode cukinie

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka suszonego koperku

- 1 jajko

- 5- 6 łyżek mąki pszennej

- sól, pieprz, olej

Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, czosnek, koperek jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Smażyć placki na oleju.

Placki z cukinii

piątek, 29 stycznia 2016
Racuchy z jabłkami

Kulinarny aforyzm: Z małżeństwem to zawracanie głowy. Prawdziwemu mężczyźnie winna wystarczyć niania. Narzeczeństwo to niedojrzały stan do małżeństwa oraz za kruchy, aby uchronić dziewictwo. Henryk Święcicki


Takie racuchy mogą nas już wprawić w nastrój Tłustego Czwartku. Świetnie smakują jako deser lub na śniadanie. Przepis znaleziony tutaj.

Racuchy z jablkami 

Składniki:

- 1 jajko

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 szklanki  mąki

- 1 szklanka  mleka

- 1 duże jabłko

- cukier puder

- olej do smażenia

Obrane jabłko pokroić w kostkę kostkę. Ubić mikserem jajko i cukier. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Zmiksować i dodać jabłko, wymieszać. Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.

Racuchy z jablkami

sobota, 07 czerwca 2014
Gofry z karmelizowanymi owocami

Kulinarny aforyzm: Gdy wieją wichry zmian, jedni budują mury, inni budują wiatraki. Przysłowie chińskie


Czyli propozycja na weekendowe śniadanie. Moje ulubione gofry to gofry belgijskie (przepis tutaj), ponieważ ciasto można przygotować wieczorem, a rano tylko upiec gofry. Tym razem podałam je z karmelizowanymi jabłkami oraz mango.

Gofry z owocami

Składniki:

Jabłka

- 2-3 jabłka

- 1 łyżka masła

- 3-4 łyżki cukru

- cynamon

Mango

- 1 owoc mango

- 1 łyżka masła

- 3-4 łyżki cukru

- 1 kieliszek whisky lub rumu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Stopić masło na patelni, dodać jabłka. Kiedy zmiękną dodać cukier, smażyć, aż się skarmelizuje, dodać cynamon oraz trochę wody. Chwilę razem smażyć.

Mango obrać, pokroić na kawałki. Stopić masło na patelni, dodać mango. Kiedy zmiękną dodać cukier, smażyć, aż się skarmelizuje, dodać alkohol. Chwilę razem smażyć.

Gofry z owocami

Gofry z owocami

poniedziałek, 05 maja 2014
Racuchy jogurtowe z ananasem

Kulinarny aforyzm: Ten jest najszczęśliwszy z ludzi, komu zapału do ksiąg nikt nie ostudzi. Jan Kasprowicz


Kolejne placuszki, tym razem z ananasem. Polecam!

Racuchy z ananasem

Składniki:

- ¼ świeżego ananas

- 1 jajko

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2-3 łyżki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

Zmiksować jogurt z jajkiem, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Miksować aż składniki połączą się w gładką masę. Ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty. Można posypać cukrem pudrem.

Racuchy z ananasem

wtorek, 01 kwietnia 2014
Banany w cieście

Kulinarny aforyzm: (...) by chleb był dla miłości, nie miłość dla chleba. Krzysztof Kamil Baczyński


Kolejny deser „bez piekarnika”. Mimo że nie mogę piec, to jednak trochę trudno żyć całkowicie bez czegoś słodkiego. :) Przepis na podstawie tej strony.

Banany w ciescie

Składniki:

- 2 banany

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru

- 50 ml mleka

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- olej,cukier puder do posypania

Zmiksować jajka, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać mleko. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Banany obrać ze skóry i przeciąć na pół wzdłuż. Pokroić na 3 części. Kawałki bananów obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kawałki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Placuszki posypać cukrem pudrem.

Banany w ciescie

Banany w ciescie

czwartek, 06 marca 2014
Semmelschmarrn

Kulinarny aforyzm: Bo my jesteśmy tylko liść, łupina./A wielka Śmierć, co w każdym tkwi w głębinie/oto jest owoc, cel i praprzyczyna. Rainer Maria Rilke


Nagromadziło się u nas trochę suchych bułek i szukałam jakiegoś sposobu na ich wykorzystanie. Zdecydowałam się wypróbować ten austriacki przepis. O dziwo potrawa jest bardzo smaczna, chociaż na pewno tak nie wygląda. Semmelschmarrn można podawać z musem jabłkowym, cynamonem, owocami z kompotu, konfiturą.  

Semmelschmarrn

Składniki:

- 3 suche bułki pszenne

- 2 jajka

- 250 ml mleka

- 1 cukier waniliowy

- 3 łyżki masła

- 2 łyżki cukru

- 80 g rodzynek

Bułki przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z jajkami oraz cukrem waniliowym. Dodać bułki i odstawić na 20-30 minut. Stopić połowę masła na patelni, przełożyć masę z bułek i smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty. Podzielić masę na mniejsze kawałki. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Pod koniec smażenia dodać pozostałe masło, posypać Semmelschmarrn cukrem. Poczekać, aż cukier się skarmelizuje i od razu podawać.

Semmelschmarrn

 

Kuchnia niemiecka

Lekkie desery bez piekarnika

niedziela, 30 czerwca 2013
Naleśniki z serem i malinami

Kulinarny aforyzm: Definicje wolności są różne. Jedna z nich głosi, że wolność jest to możliwość picia nieograniczonej ilości wódki. Czesław Miłosz


Bardzo dawno nie jadłam już naleśników z serem. Tym razem jednak zdecydowałam się na bardziej letnia i lżejsza wersje z malinami. Polecam! Pomysł jest oparty na przepisie wyszperanym w starym magazynie kulinarnym „Smaki i aromaty”, ale naleśniki usmażyłam według swojego przepisu i zmieniałam proporcje nadzienia.

Nalesniki z serem i malinami

Składniki:

- 5 naleśników

- 150 g mielonego twarogu

- 3 łyżki jogurtu greckiego

- 3 łyżki cukru pudru

- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

- skórka otarta z ½ cytryny

- 1 jajko

- 200 g malin

- masło do posmarowania

Zmiksować twaróg, jogurt, jajko, cukier, ekstrakt waniliowy oraz skórkę cytrynową. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Smarować naleśniki masa serowa, posypać malinami, składać w trójkąty. Poukładać w formie, posmarować każdy naleśnik odrobina masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Nalesniki z serem i malinami

Nalesniki z serem i malinami

 
1 , 2