Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 19 października 2014
Lody kokosowo-limonkowe

Kulinarny aforyzm: Bogactwo przypomina wodę morską: im więcej się pije, tym bardziej jest się spragnionym. To samo dotyczy sławy. Arthur Schopenhauer


Może to nie pora na lody, ale ja lubię zjeść dobre domowe lody o każdej porze roku. :) Przepis znaleziony na tej stronie, jednak zamiast rumu dodałam adwokata.

Lody kokosowe 

Składniki:

- 200 ml śmietany kremówki

- 400 ml mleka kokosowego

- 150 g cukru

- 75 ml soku z limonki

- skórka starta z 2 limonek 

- 2 łyżki adwokata

Śmietanę oraz mleko kokosowe i połowę cukru wlać do garnka. Podgrzewać, mieszając, na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Pozostały cukier wsypać do drugiego rondelka, wlać sok z limonki, dodać startą skórkę, wymieszać. Podgrzewać aż cukier się rozpuści, zagotować. Gotować przez chwile aż syrop zgęstnieje. Wystudzić i  wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wymieszać z masą śmietanową, dodać alkohol. Można użyć maszynki do lodów. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam mniej więcej co godzinę (5 razy).

Lody kokosowe

Tagi: adwokat kokos
06:09, mirosix , Lody
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 lipca 2014
Lody bananowe z rodzynkami

Kulinarny aforyzm: Pijanego a dziecięcia Pan Bóg strzeże. Salomon Rysiński


Kolejne lody (po szafranowych) oparte na przepisie Nigelli Lawson na lody kawowe, które robiłam w zeszłym roku.

Lody bananowe 

Składniki:

- 300 ml śmietanki kremówki

- 175 g mleka skondensowanego słodzonego

- ¾ szklanki rodzynek

- ¾ szklanki herbaty

- ¼ szklanki cukru

- 1 kieliszek rumu (można pominąć)

- 3 banany

Zagotować herbatę z cukrem i rumem oraz rodzynkami. Odstawić do ostudzenia. Banany obrać i zmiksować. Ubić śmietankę z mlekiem, dodać banany i zmiksować. Na zakończenie dodać rodzynki. Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.

 

Akcja lodowa 2014

niedziela, 15 czerwca 2014
Lody jogurtowe z melonem

Kulinarny aforyzm: Bieda jest jako rdza, co zjada wszelkie dobro. Ludwika Godlewska


Bardzo smaczne lody, jednak trochę za bardzo mi się skrystalizowały. Pewnie z maszynce do lodów wyszłyby lepsze. Robiłam je dosyć późno i nie mieszałam tyle ile by trzeba. Niemniej smak jest wart polecenia.

Lody melonowe

Składniki:

- ½ melona Cantalupa

- sok z 1 limonki

- 2 szklanki jogurtu bałkańskiego

- ¾ szklanki cukru

Obrać i wypestkować melona. Zmiksować, dodając jogurt, sok z limonki oraz cukier. Schłodzić w lodówce. Można użyć maszynki do lodów. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam mniej więcej co godzinę (5 razy).

 

Akcja lodowa 2014

Tagi: jogurt melon
06:37, mirosix , Lody
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Lody mango (bez maszyny)

Kulinarny aforyzm: Głupota tuczy się słowami. Jonasz Kofta


Bardzo dojrzale owoce mango są świetnym składnikiem sorbetów oraz lodów. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie lodów. Przepis jest kompilacja kilku przepisów. Smak lodów jest najlepszy po 2-3 dniach, kiedy staje się bardziej nasycony i owocowy.

Lody mango

Składniki:

- 500 ml śmietanki

- 400 g mleka skondensowanego słodzonego

- 2 duże dojrzale owoce mango

- 1 łyżka burbonu

- sok z 1 limonki

Mango wypestkować, obrać. Zmiksować. Ubić śmietankę, dodać mleko i dalej ubijać na puszystą masę. Wymieszać z Burbonem, sokiem z limonki oraz zmiksowanym mango. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na minimum 6-8 godzin. Lodów nie trzeba nawet mieszać, ponieważ były już ubite przed mrożeniem. Jeżeli ktoś posiada jednak maszynę do lodów zdecydowanie można z niej skorzystać.

Lody mango

Lody mango

Tagi: mango
16:17, mirosix , Lody
Link Komentarze (2) »
sobota, 02 marca 2013
Lody kawowe - najlepsze

Kulinarny aforyzm: Słusznie powiadają, że najlepszym strażnikiem winnicy jest strach przed strażnikiem, dlatego też zawsze warto najpierw pokonać strach, a dopiero potem martwić się strażnikiem. Jose Saramago


Przepis znalazłam na tej stronie, ale jest to przepis Nigelli Lawson. Idealny. Lody można przygotować bez maszynki, bez mieszania. Poza tym są po prostu pyszne. Najlepsze lody jakie do tej pory robiłam.

Lody kawowe Nigelli 

Składniki:

- 300 ml śmietanki kremówki

- 175 g mleka skondensowanego słodzonego

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

- 2 łyżki likieru kawowego (u mnie whisky) 

Ubić wszystkie składniki (poza whisky) na puszystą masę. Na koniec dodać alkohol, przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.

Lody kawowe Nigelli

Lody kawowe Nigelli

Tagi: kawa
06:26, mirosix , Lody
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 stycznia 2013
Lody kajmakowe

Kulinarny aforyzm: Przyjaźń jest najsłodszą słodyczą ziemi. Św. Augustyn


Pierwszy przepis w Nowym Roku to najprostsze lody. Uwielbiam takie przepisy na lody. Proste, bezproblemowe, ale jakie smaczne. Przepis znalazłam na tej stronie.

Lody kajmakowe 

Składniki:

- 1 szklanka masy kajmakowej (gotowej lub ugotowanego mleka skondensowanego)

- 1 szklanka mleka

- szczypta soli

- 2 szklanki kremówki

Mleko z solą i szklanką masy kajmakowej podgrzać i mieszać, aż składniki się połączą, nie doprowadzić do wrzenia. Wstawić na noc do lodówki. Następnie wymieszać ze schłodzoną kremówką. Można użyć maszynki do lodów. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam mniej więcej co godzinę (5 razy).

Lody kajmakowe

02:41, mirosix , Lody
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 sierpnia 2012
Semifreddo brzoskwiniowe

Kulinarny aforyzm: Język mądrego jest w jego sercu, serce głupiego – na jego języku. Ali ibn Abi Talib


Przepis znalazłam na tej stronie. Jest to świetny letni deser, szczególnie w sezonie brzoskwiniowym, ale oczywiście można zastąpić je innymi owocami. Jest to moja propozycja w ramach akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo oraz akcji lodowej 2012.

Semifreddo brzoskwiniowe

Składniki:

- 4 dojrzałe brzoskwinie

- 1 i ½ szklanki śmietanki kremówki

- 4 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2/3 szklanki cukru

 

Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać oraz pokroić na kawałki. Ubić śmietankę na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka na puszystą masę z 1/3 szklanki cukru oraz wanilią. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Wymieszać kremówkę z żótkami, a następnie dodawać stopniowo białka. Na koniec dodać brzoskwinie. Delikatnie wymieszać. Foremkę keksówkę (użyłam 20-cm foremki, ale zostało mi trochę masy, więc można skorzystać z trochę dłuższej foremki) wyłożyć folią spożywczą. Masę przelać do foremki. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.

Semifreddo brzoskwiniowe

Semifreddo brzoskwiniowe

sobota, 04 sierpnia 2012
Filadelfijskie lody waniliowe

Kulinarny aforyzm: Niech gęba gębie daje w gębę! Witold Gombrowicz


Dzisiaj kolejne lody z książki Davida Lebovitza „The perfect scoop”. Nie smakowały mi tak jak filadelfijskie lody czekoladowe. Głównie ze względu na strukturę (być może w maszynie wyszłyby lepiej), ponieważ smak wanilii był rewelacyjny. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji lodowej 2012.

Filadelfijskie lody waniliowe 

Składniki:

- 2 szklanki śmietany 36 %

- 1 szklanka mleka

- ¾ szklanki cukru

- 1 laska wanilii

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zagotować 1 szklankę śmietany z cukrem oraz wanilią (laskę przekroić, zeskrobać ziarenka nożem, a następnie dodać razem z pozostałą laską do masy). Zdjąć z gazu, dodać pozostałą śmietanę, mleko oraz wanilię. Schłodzić. Wyjąć laskę wanilii. Można ją użyć do zrobienia cukru waniliowego. Można użyć maszynki do lodów. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam mniej więcej co godzinę (5 razy).

Filadelfijskie lody waniliowe

Filadelfijskie lody waniliowe

Tagi: wanilia
18:54, mirosix , Lody
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2