Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 28 czerwca 2016
Peklowany parzony schab

Kulinarny aforyzm: z tajemnicą wielką w sobie drzemiesz/jak gruszka przysypana w popiele/i pestkę chronisz całą sobą/bo kiedyś ona będzie tobą. Adam Ziemianin


Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem zdecydowałam się na schab.

Schab peklowany

Składniki:

- 1 kg schabu

- 20 g soli peklowej

- 4 ziarna pieprzu

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 3 liście laurowe

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka papryki

- kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych (do gotowania)

Oczyścić schab z błon. Zmiażdżyć ziarna i liście w moździerzu. Wymieszać z solą i papryką. Natrzeć schab. Peklować 3 dni, obracając codziennie. Zagotować ok. 2 litry wody z listkami laurowymi i zielem anielskim, włożyć schab i parzyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Zostawić schab na całą noc w garnku, następnego dnia znów zagotować i parzyć schab przez kolejne 5 minut, zostawić aż płyn ostygnie.

Schab peklowany

wtorek, 29 marca 2016
Pasztet drobiowy

Kulinarny aforyzm: Dobra żona tym się chlubi, że gotuje, co mąż lubi.  Aleksander Fredro


Po raz pierwszy zrobiłam pasztet drobiowy i po raz pierwszy w słoiku. Jest to świetne rozwiązanie, gdy nie ma kto zjeść świątecznego pasztetu, a samemu chciałoby się zjeść go później. Z podanej ilości wyszło mi 7 słoików (ok. 250-300 ml każdy) oraz dwie kokilki, które upiekłam w piekarniku do natychmiastowego spożycia. Pasztet podzieliłam na 3 części i doprawiłam estragonem, majerankiem oraz imbirem. Co do aforyzmu: to mój mąż akurat pasztetu nie lubi… ;)

Pasztet drobiowy

Składniki:

- 1,2 kg mięsa kurczaka (nogi i piersi)

- 400 g mięsa indyka (skrzydła)

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1 seler

- 1 cebula

- 1 mały por

- 2 liście laurowe

- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

- 300 g wątróbki drobiowej

- 160 g kaszy manny

- 5 jajek

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

- sól, pieprz, przyprawy ziołowe (np. majeranek, estragon, tymianek)

Ugotować mięso z warzywami, liśćmi laurowymi oraz ziarnami. Odcedzić wywar. Obrać mięso z kości. Oczyścić wątróbki. Zagotować 1 szklankę wywaru i gotować w niej wątróbki przez 3-4 minuty. Odcedzić. Do pozostałego wywaru dodać 1,2 l wody i kaszę mannę, gotować ok. 5 minut. Zmielić w maszynce (2-3 razy) lub w blenderze mięso, warzywa z gotowania wywaru, wątróbkę i kaszę mannę z całym wywarem. Dodać jajka i doprawić solą pieprzem, gałką muszkatołową i wybranymi ziołami. Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 2-3 razy przez 30-40 minut. Przechowywać w lodówce.

Pasztet drobiowy

sobota, 20 lutego 2016
Smalec

Kulinarny aforyzm: Dlaczego płacz słodkim jest dla nieszczęśliwych? Św. Augutyn


Jedzenie smalcu wydaj się obecnie prawie przestępstwem ;) Na blogach same diety, kasze jaglane i zielone koktajle. Ja jednak lubię od czasu do czasu zjeść coś bardziej konkretnego, szczególnie zimą. Robię smalec raz na kilka lat, trochę częściej mięso w słoiku. Bardzo lubię różnego rodzaju pasztety oraz salcesony. Jeszcze trzeba by tylko upiec jakiś pyszny razowy chleb…

Smalec

Składniki:

- 0,5 kg słoniny lub surowego boczku

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- sól, pieprz

Pokroić boczek lub słoninę w kostkę. Włożyć do garnka i smażyć na niewielkim ogniu przez 30-40 minut. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.

Smalec

środa, 20 sierpnia 2014
Rillettes

Kulinarny aforyzm: A przeto kto chce bogaty być/Oplwawszy ręce, trzeba-ć robić!/Orz rolą, kopaj korzenie,/Nie troszcz się o dobre mienie. Biernat z Lublina


Od dawna chciałam spróbować rillettes, a właściwie to już parę ładnych lat temu je zrobiłam, ale wtedy mi nie wyszło, bo się przypaliło. Tym razem bardziej pilnowałam piekarnika. Zdecydowałam się na wykorzystanie przepisu (ze zmianami) Rachel Khoo.

Rillettes

Składniki:

- 1 kg tłustej wieprzowiny

- 2 liście laurowe

- 1 gałązka rozmarynu

- 2 gałązki tymianku

- sól, pieprz

Mięso pokroić na duże kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę, dodać liście, tymianek oraz rozmaryn. Przykryć i piec 3-3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Następnie ostudzić i widelcem lub blenderem rozdrobnić mięso, doprawić solą i pieprzem.

Rillettes

Rillettes

Tagi: zioła
17:49, mirosix , Wędliny
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 listopada 2012
Peklowane polędwiczki wieprzowe

Kulinarny aforyzm: Wyrozumiałość jest owocem znajomości własnych błędów. Joseph Conrad


Planowałam zrobić szynkę parzoną według przepisu ze strony Wyroby Domowe, jednak nie udało mi się kupić szynki. Za to wpadły mi w ręce 4 polędwiczki wieprzowe, które przygotowałam według przepisu na szynkę. 

Peklowane poledwiczki

Składniki:

- 1 kg polędwiczek

- 2 l wody

- 2 łyżki soli peklowej

- 2 ząbki czosnku

- 3 ziarna pieprzu

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 2 liście laurowe

- ½ łyżeczki majeranku

- żelatyna

Wymieszać wodę, sól peklową, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, majeranek i liście laurowe. Do marynaty włożyć mięso, tak aby marynata zakrywała je całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni (3-5). Każdego kolejnego dnia mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Polędwiczki włożyć do osłonek poliamidowych, dodać troszkę żelatyny do osłonki i zawiązać. Do zagotowanej wody włożyć osłonki. Poczekać aż woda osiągnie temperaturę 80-85 stopni (woda nie powinna się zagotować). Początek czasu parzenia liczymy od momentu, gdy temperatura wody osiągnie temperaturę przewidzianą w przepisie. Parzyć  ok. 2 godzin. Po zakończeniu parzenia wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Włożyć do lodowki na 10-12 godzin.

Peklowane poledwiczki

Peklowane poledwiczki

piątek, 09 listopada 2012
Mielonka wieprzowa

Kulinarny aforyzm: Serce jest jak orzech, z którego wyrasta drzewo tętnic i żył. Leonardo da Vinci


Dzisiaj kolejna domowa wędlina. Można przygotować ją w szynkowarze lub w osłonkach barierowych. Ja tym razem wykorzystałam osłonki, ponieważ miałam więcej mięsa, a mój szynkowar jest niewielki. Przepis ze strony Wyroby Domowe. Na zdjęciu widać również chleb razowy pszenno-żytni Michela Suasa – przepis już jutro.

Mielonka

Składniki:

- 1,5 kg łopatki wieprzowej

- 22-25 g soli do peklowania

- 1 łyżka czosnku granulowanego

- 2,3 g kolendry mielonej

- 2 łyżeczki żelatyny

- 1,5 g pieprzu

Mięso zmielić (połowę na drobnym sitku, połowę grubiej: ja nie mam maszynki, więc wykorzystałam malakser i część mięsa pozostała niezmielona, tzn. są to 1-cm kawałki), dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki na 24 godzin. Po zapeklowaniu mięso włożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru (ja parzyłam wędlinę w osłonkach barierowych). W szynkowarze ubić mięso wewnątrz woreczka bardzo starannie, aby pomiędzy kawałkami nie pozostawić szczelin z powietrzem. Skręcić górną cześć woreczka pamiętając o usunięciu powietrza z gornej jego części a następnie zawiązać mocno cienkim sznurkiem lub nitką. Zamknąć szynkowar oraz schłodzić go w lodówce przez ok. godzinę. Zagotować wodę w dużym garnku (poziom wody powinien sięgać szynki w szynkowarze). Do zagotowanej wody wstawić schłodzony szynkowar. Poczekać aż woda osiągnie temperaturę 80-85 stopni (woda nie powinna się zagotować). Początek czasu parzenia liczymy od momentu, gdy temperatura wody osiągnie temperaturę przewidzianą w przepisie. Parzyć  2 godziny. Po zakończeniu parzenia wyjąć szynkowar i schłodzić w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Schłodzony szynkowar włożyć do lodowki na 10-12 godzin.

Mielonka

Mielonka

niedziela, 02 września 2012
Pieczony peklowany schab

Kulinarny aforyzm: Zjesz niegotowane mięso – zaszkodzi żołądkowi. Powiesz nieprzyzwoite słowo – zaszkodzi całemu tobie. Przysłowie chińskie


Bardzo fajna alternatywa dla kupnej wędliny. Przepis z tej strony. Peklowałam schab 3 dni, ale następnym razem będę go peklować co najmniej 4 dni. Tym razem mięso w samym środku nie było dobrze zapeklowane.

Schab peklowany

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości

- 2 l wody

- 2 łyżki soli peklowej

- 5 ząbków czosnku

- 5 ziaren pieprzu

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 5 liści laurowych

- tymianek, majeranek, oregano

Wymieszać wodę, sól peklową, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Do marynaty włożyć mięso, tak aby marynata zakrywała mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni (3-5). Każdego kolejnego dnia mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć przyprawami ziołowymi. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia (lub naczynia żaroodprnego z pokrywką) i piec w 180 stopni ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło".

niedziela, 22 lipca 2012
Szynka drobiowa

Kulinarny aforyzm: Nawet Bóg nie oprze się pachnącej kobiecie wychodzącej w kąpieli. Nikos Kazantzakis


Kolejna próba z szynkowarem zakończyła się sukcesem, a szyneczka drobiowa smakowała mi znacznie bardziej niż wieprzowa. Po prostu uwielbiam taką domową wędlinę!

Szynka drobiowa

Składniki:

- 1,2 kg nóżek drobiowych

- 22-23 g peklosoli

- pieprz

- rozdrobniony ząbek czosnku

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 80 ml wody

- 1 łyżeczka żelatyny

Z nóżek ściągnąć skórę (można ją drobno pokroić i wykorzystać do zrobienia szynki, ale będzie wtedy bardziej tłusta, ja zrezygnowałam ze skórek). Wytrybować kości z miesa starając się, aby było w jak największych kawałkach. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Dodać peklosól, wymieszać, ugnieść i umieścić w lodówce na 24 godziny. Następnie dodać do mięsa wodę wymieszaną z cukrem pudrem i żelatyną, pieprzem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Wszystko razem dokładnie wymieszać aż woda zostanie wchłonięta przez mięso. Następnie mięso włożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru. W szynkowarze ubić mięso wewnątrz woreczka bardzo starannie, aby pomiędzy kawałkami nie pozostawić szczelin z powietrzem. Skręcić gorną cześć woreczka pamiętając o usunięciu powietrza z gornej jego części a następnie zawiązać mocno cienkim sznurkiem lub nitką. Zamknąć szynkowar oraz schłodzić go w lodówce przez 24 godziny. Zagotować wodę w dużym garnku (poziom wody powinien sięgać szynki w szynkowarze). Do zagotowanej wody wstawić schłodzony szynkowar. Poczekać aż woda osiągnie temperaturę 85 stopni (woda nie powinna się zagotować). Początek czasu parzenia liczymy od momentu, gdy temperatura wody osiągnie temperaturę przewidzianą w przepisie. Parzyć  2 godziny 20 minut. Po zakończeniu parzenia wyjąć szynkowar i schłodzić w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Schłodzony szynkowar włożyć do lodowki na 10-12 godzin.

Szynka drobiowa

 
1 , 2