Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 15 lipca 2017
Ciastka maślane z mąką razową

Kulinarny aforyzm: Entuzjazm to delirium rozumu. Napoleon Bonaparte


Przepis z magazynu Kuchnia. Pyszne!

 

Składniki:

- 70 g mąki pszennej razowej

- 60 g mąki pszennej białej

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 80 g miękkiego masła

- 70 g cukru pudru

- 1 łyżka aromatu migdałowego

- 2 łyżki mleka

- dżem – u mnie malinowy

Wymieszać w misce mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Stopniowo dodawać mieszankę mąki. Zagnieść ciasto i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej zrobić kciukiem dołek i napełnić go dżemem. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w 190°C.



sobota, 08 lipca 2017
Zapiekana sola

Kulinarny aforyzm: Jak długo jeszcze można siedzieć i wyprawiać sobie uczty z myśli, tak długo wszystko dobrze! Selma Lagerlöf 


Aromatyczna, pieczona ryba na szybki lunch lub kolację. Można ją podać z pieczonymi ziemniakami. Przepis na podstawie tego przepisu.

Pieczona sola 

Składniki:

- 2 limonki

- 1/2 szklanki oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki kaparów

- 1 łyżeczka soli

- 3/4 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 10-12 filetów z soli

- 4-6 cebulek ze szczypiorkiem

Wymieszać sok z 1 limonki, oliwę, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz kapary. W osobnej miseczce wymieszać sól, pieprz, kolendrę i koperek. Obsypać filety z obu stron przyprawą. Ułożyć filety na blasze wyłożonej pergaminem. Polać przyprawioną oliwą, poukładać szczypiorek przecięty wzdłuż na pół. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni.



wtorek, 04 lipca 2017
Żeberka i sos barbecue

Kulinarny aforyzm: Śmierć przeważnie kosi nagle, zło zaś ogryza cię powoli, tak jak zając aż do rdzenia ogryza korę drzewa. Věroslav Mertl


Świetny przepis na żeberka i sos barbecue. Przepis znaleziony tutaj. Wydaje się, że przygotowanie jest skomplikowane, ale tak naprawdę to trwa krótko. Jedyne, co jest potrzebne to trochę cierpliwości, gdy żeberka pieką się w piekarniku. W ostatnim etapie można oczywiście użyć grilla. Ja całość przygotowałam w piekarniku. Najbardziej polecam sos. Jest rewelacyjny!

Sos barbecue

Składniki:

Przyprawa

- 2 łyżeczki papryki

- 2 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka cebuli w proszku

- 1 łyżeczka pieprzu cayenne

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

Sos Barbecue 

- 1 szklanka octu balsamicznego

- 1 szklanka ketchupu pomidorowego

- ¾ szklanki cydru lub soku jabłkowego

- ½ szklanki wody

- ¼ szklanki miodu

- ¼ szklanki brązowego cukru

- 2 łyżki musztardy Dijon

- 2 zgniecione ząbki czosnku

- 1 cebula pokrojona w duże kawałki

- 2 łyżeczki melasy

- 2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka Tabasco

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

- 1,5 - 2 kg żeberek wieprzowych

- 300 ml cydru lub soku jabłkowego


Wymieszać składniki przyprawy, natrzeć żeberka i marynować do 24 godzin. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez 45 minut do zgęstnienia. Wyjąć kawałki cebuli. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Każdy kawałek żeberek zawinąć w folię aluminiową (widoczne na zdjęciu w oryginalnym przepisie) i polać cydrem lub sokiem jabłkowym. Piec 2 godziny. Następnie odwinąć żeberka z folii i posmarować sosem barbecue ze wszystkich stron. Piec 15-20 min w piekarniku lub na grillu. Podawać z pozostałym sosem.

Zeberka barbecue