Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 18 listopada 2017
Gofry z dynią

Kulinarny aforyzm: Surowość jest wyrazem szacunku, wyrozumiałość – lekceważenia. Henryk Elzenberg


To już drugi przepis na gofry dyniowe na mojej stronie. Pierwszy to ten, a drugi oparty jest na tym przepisie. Te gofry są bardziej treściwe, ciężkie.

Gofry z dyni 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 - 1/4 łyżeczki zmielonej gałki

- 4 jaja

- 2 szklanki maślanki

- 1 szklanka purée z dyni

- 6 łyżek masła

Przesiać mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, sól i przyprawy. Ubić żółtka w misce z maślanką, dynią i roztopionym masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać suche składniki, wymieszać. W osobnej misce ubić białka jajek. Delikatnie upychaj wymieszać je z ciastem waflowym. Piec w gofrownicy (u mnie 6 minut).  

Gofry z dyni

piątek, 10 listopada 2017
Chleb z wodą z kiszonych ogórków

Kulinarny aforyzm: Dowcip jest przyprawą, a sama przyprawa potrawy nie zastąpi. Karol Juliusz Weber


Przepis z cyklu W mojej kuchni nic się nie marnuje….. Naprawdę świetny chlebek. Przepis stąd.

Chleb ogorkowy 

Składniki:

- 300 ml soku, w którym kisiły się ogórki

- 50 g roztopionego masła

- 400 g mąki pszennej

- 200 g mąki żytniej

- 3 łyżeczki drożdży suszonych

- 1 łyżka ciepłego mleka

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do keksówki o wymiarach 12 x 29 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w temperaturze C przez ok. 35-40 min. 



02:56, mirosix , Chleb
Link Komentarze (2) »