Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 26 maja 2017
Kopytka z kaszy jaglanej

Kulinarny aforyzm: Tak jak rdza zżera metal, tak też zazdrosnych zżera zazdrość. Antyfanes


Alternatywa dla tradycyjnych kopytek. Przepis na podstawie tego przepisu.

Kopytka jaglane

Składniki:

- 300 g ugotowanych ziemniaków

- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

- ¾ szklanki mąki

- 1 jajko

- sól, olej

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i odsączyć. Zagotować 1 1/4 szklanki wody, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju oleju, następnie wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki oraz kaszę zmiksować na gładką masę i odstawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej z nich uformować wałek. Kroić ukośne kopytka i przekładać na deseczkę posypaną mąką. Do gotującej, osolonej wody wkładać porcjami kopytka i delikatnie zamieszać. Gotować kilka minut.

Kopytka jaglane

sobota, 20 maja 2017
Bułki do hot dogów

Kulinarny aforyzm: Tak gotuje sobie przez/dłuższy czas, aż gotów jest/najwspanialszy lek na stres – żurek! Wojciech Młynarski


Domowe bułki do hot dogów to pyszne bułki, dzięki którym tradycyjny fast food zamienia się w smaczny posiłek. Przepis znaleziony tutaj.

Bulki do hot dogow 

Składniki:

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki drożdży instant

- 1/2 szklanki wody

- 2 szklanki mleka

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki soli

- 6 -7 szklanek mąki

- 1 jajko do posmarowania

Wymieszać cukier i drożdże z ciepłą wodą. Dodać mleko, oliwę, sól oraz 3 szklanki mąki. Wymieszać. Następnie dodawać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięt wciasto podzielić na 18 części i formować podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

czwartek, 11 maja 2017
Curry z dynią i ciecierzycą

Kulinarny aforyzm: Woda w naczyniu błyszczy, woda w morzu jest ciemna. Małe prawdy wyrażają się jasnymi słowami. Wielkim towarzyszy wielka cisza. Rabindranath Tagore


Dodatek do chleba naan, który pojawił się na blogu w zeszłym tygodniu. Z niewielkiej ilości składników można wyczarować w bardzo krótkim czasie pyszne rozgrzewające danie. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 1 łyżka oleju

- 1 cebula,

- 0,5 kg dyni

- 2 ząbki czosnku

- 2 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

- 1 1/2 łyżeczki garam masala

- 1 puszka pomidorów

- 1 puszka ciecierzycy (u mnie gotowana)

Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, dynię pokrojoną w kostkę 2 cm oraz przyprawy. Dodać wodę oraz pokrojone pomidory. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 min. Dodać ciecierzycę, gotować dalej ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jogurtem i chlebem naan.



sobota, 06 maja 2017
Naan

Kulinarny aforyzm: Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze. Rabindranath Tagore


Świetny indyjski chlebek. Podałam go z warzywnym curry, które pojawi się na blogu wkrótce. Przepis na chleb pochodzi z tej strony. W przepisie do smarowania użyto słonego masła. Ja nie miałam takiego, więc dodałam trochę soli do ciasta.

Naan 

Składniki:

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 7 g drożdży instant

- 2 1/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1 łyżka oleju

- olej do smarowania patelni

- 3 łyżki stopionego masła

- sól

W misce wymieszać cukier, ciepłą wodę i drożdże. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać mieszaninę drożdży, jogurt, sól i olej, zagniatać ciasto, aż powierzchnia stanie się gładka i błyszcząca, około 10 minut. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować ciasto na placki i smażyć na rozgrzanej patelni, której powierzchnia została posmarowana olejem. Kiedy na chlebku pojawiają się bąbelki należy przewrócić je na drugą stronę. Usmażone chlebki smarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło.



03:11, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »