Moje ulubione przepisy
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 26 stycznia 2018
Marynowane papryczki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Kradziona woda jest słodka, a chleb jedzony na ustroniu lepiej smakuje. Jacob Cats


Jesienią obrodziły u mnie w doniczce papryczki jalapeño. Było ich znacznie więcej niż byliśmy w stanie od razu zjeść. Zamarynowałam je, korzystając z tego przepisu.

 

Składniki:

- 8 papryk jalapeño

- 1 marchewka

- 1/2 cebuli

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka wody

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki soli

- 1 łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- 10 ziaren pieprzu

- 1 liść laurowy

Odciąć ogonki papryczek, pokroić je w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Obrać czosnek i lekko zgnieść. Rozgnieść ziarna pieprzu. Zagotować wodę z octem, dodając przyprawy, czosnek i cukier. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodać paprykę, marchew i cebulę. Po 1 minucie przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.



czwartek, 11 stycznia 2018
Czerwona kapusta marynowana z imbirem

Kulinarny aforyzm: Jedzenie i seks to najważniejsze części składowe życia, stanowiące klucz do naszych pragnień. Ang Lee


Miałam w lodówce ¾ główki czerwonej kapusty i imbir. Znalazłam taki przepis na szybką marynatę w azjatyckim stylu. Przepis jest na zaledwie 2 szklanki kapusty. Ja podwoiłam składniki, zużywając ok. ¾ główki kapusty średniej wielkości. Polecam!

Kapusta z imbirem 

Składniki:

- 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty

- 1 łyżka startego świeżego imbiru

- ½ łyżeczki ziaren pieprzu

- ½ szklanki wody

- ½ szklanki octu ryżowego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka soli

Kapustę wymieszać z imbirem i pieprzem. Przełożyć do słoika. Zagotować wodę, ocet, miód i sól. Zalać kapustę. Ostudzić i schować do lodówki.

Kapusta z imbirem

niedziela, 07 stycznia 2018
Śledzie z ogórkiem konserwowym

Kulinarny aforyzm: Słodkie życie słono kosztuje. Józef Bułatowicz


Dzisiaj jeszcze jeden przepis świąteczny, ale taki śledzik może przydać się również w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Sledz z ogorkiem 

Składniki:

- 3 płaty śledziowe a'la matjas

- 1 cebula czerwona 

- 3-4 ogórki konserwowe 

- ok. 1/2 szkl. zalewy z ogórków konserwowych

- 3 łyżki oleju

- 1 łyżeczka białej gorczycy 

- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku 

- pieprz mielony

Płaty śledziowe namoczyć, jeśli są bardzo słone, następnie pokroić na kawałki. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać gorczycę, koperek, trochę  pieprzu, olej i zalewę od ogórków. W słoiku układać warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni.

wtorek, 02 stycznia 2018
Francuski dip z cebulą

Kulinarny aforyzm: Doskonałość należy do bogów, człowiek może liczyć najwyżej na zdrowie i brak wad. Marion Woodman


Kolejna propozycja na imprezowy dip. Przyda się w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Dip z cebula 

Składniki:

- 2 łyżki oliwy

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

-  1 1/2 łyżeczki tymianku

- 250 g kwaśnej śmietany

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

Cebulę drobno posiekać, smażyć na oliwie przez ok 15 minut, aż się skarmelizuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smażyć dalsze 2-3 minuty. Ostudzić. Do cebuli dodać śmietanę, majonez i sos Worcestershire, doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.