Moje ulubione przepisy
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 13 października 2017
Ciasto jabłkowo-migdałowe

Kulinarny aforyzm: Co staje się z niespełnionym marzeniem?/Czy usycha jak rodzynek w słońcu?/Czy też jak ropa z wrzodu się sączy?/Czy jak gnijący ochłap cuchnie/Lub skorupieje jak zastygły lukier? Langston Hughes


 Świetne jesienne ciasto. Przepis z tej strony.

Ciasto jablkowo-migdalowe 

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 2/3 szklanki mielonych migdałów

- ½ łyżeczki sody

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ¾ łyżeczki cynamonu

- ¾ łyżeczki kardamonu

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

- ¼ łyżeczki soli

- 1 jajko

- ½ szklanki brązowego cukru

- ¼ szklanki mleka

- ¼ szklanki oleju

- ¼ szklanki miodu

- 2 jabłka

Glazura

- ½ szklanki miodu

- 2 łyżki soku jabłkowego

- szczypta kardamonu

- ¼ szklanki prażonych płatków migdałowych

Wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce ubić jajko z brązowym cukrem. Do jajka dodać mleko, olej i miód, dalej ubijać. Dodać mieszankę do suchych składników. Wmieszać obranie i pokrojone w plasterki jabłka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem (20 x 20 cm).Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 do 40 minut. Glazura: W małym rondlu zagotować miód, sok jabłkowy i kardamon, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut aż zgęstnieje. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i polać ciepłą glazurą, posypać migdałami.

Ciasto jablkowo-migdalowe

wtorek, 03 października 2017
Makaron z brokułami i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Pamiętam, księżyc był wysoko/i spały ptaki w dzikim winie,/i cisza była tak głęboką,/że tylko chrząszcz brzmiał w trzcinie. Agnieszka Osiecka


U mnie znowu brokuły. Uwielbiam. Przepis na podstawie tej strony.

Makaron z brokulem 

Składniki:

- 400 g makaronu penne

- 200 g pieczarek

- 1 brokuł

- 100 g sera żółtego

- 50 g parmezanu

- 50 g masła

- 50 g mąki

- 250 ml śmietany

- 200 ml passaty

- 2 ząbki czosnku

- tymianek

- sól, pieprz, oliwa

Makaron u brokuły ugotować al dente. Podsmażyć mąkę na maśle, dodać passatę wymieszaną ze śmietaną. Gotować, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ser utarty na tarce. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, doprawić tymiankiem, solą i pierzem. Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, brokułami i pomidorowym sosem. Z wierzchu posypać parmezanem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Makaron z brokulem