Moje ulubione przepisy
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 21 czerwca 2018
Salsa z mango i awokado

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że pożądanie określonych przyjemności jest częścią mego cierpienia. Khalil Gibran


Pyszna salsa, świetna do różnych grillowanych ryb i mięs oraz do taco. Przepis znaleziony tutaj.

Salsa z mango 

Składniki:

- 1 mango

- 1 awokado

- ½ czerwonej papryki

- ½ papryczki jalapeno

- 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry

- sok z 1 limonki

- ½ cebuli

- sól, pieprz

Pokroić mano, awokado, papryki i cebulę w kostkę, wymieszać z sokiem z limonki. Dodać pietruszkę lub kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.



05:07, mirosix
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 czerwca 2018
Asze Mast

Kulinarny aforyzm: Miłość. Poprzednikiem każdego owocu jest kwiat. Valeriu Butulescu


To swojego rodzaju zupa (chociaż w Iranie nikt nie nazywa jej zupą; używa się nazwy asz) bardzo popularna w kuchni irańskiej. Wcześniej pisałam już (klik) czym się charakteryzuje i jak się ją podaje. Tym razem wersja z jogurtem. Przepis oparty na tej stronie.

 

Składniki:

- 2 cebule

- 4 ząbki czosnku

- 250 g mielonej wołowiny

- ½ szklanki ciecierzycy

- 1/3 szklanki ryżu

- 4 szklanki pokrojonej natki pietruszki

- 3 szklanki pokrojonej kolendry

- 2 szklanki pokrojonej mięty

- 1 pęczek szczypiorku

- 1 szklanka jogurtu

- kurkuma, sól, pieprz, olej

Namoczyć na kilka godzin ciecierzycę. Posiekać 1 cebulę i 3 ząbki czosnku. Podsmażyć na oleju. Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, ciecierzycę, zalać wodą, posolić, dodać 4 szklanki wody i gotować ok. 1 godziny. W międzyczasie utrzeć pozostałą cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki kurkumy, sól i pieprz oraz mięso. Wymieszać i uformować malutkie klopsiki. Do gotującej się ciecierzycy dodać ryż i jeszcze 3 szklanki wody. Gotować 15 minut. Dodać klopsiki oraz posiekane zioła. Gotować 1,5 – 2 godziny na niewielkim ogniu. Gdy asz jest gotowy, można dodać 1 szklankę jogurtu i podgrzać. Zupa nie powinna się zagotować. Można też dodać jogurt bezpośrednio na talerzu.



środa, 06 czerwca 2018
Przyprawa gyros

Kulinarny aforyzm: Nawet jeśli mrok skrył przed wzrokiem drzewa i pachnące kwiaty, to nie ukryje miłości przed duszą. Khalil Gibran


Domowa przyprawa gyros, pasująca do kurczaka i wieprzowiny. Kompilacja kilku przepisów.

Gyros

Składniki:

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka suszonego czosnku

- ½ łyżeczki suszonej cebuli

- ½ łyżeczki kminu rzymskiego

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki oregano

- 1/2 łyżeczki tymianku

- ½ łyżeczki rozmaryny

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w słoiku.