Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 03 listopada 2016
Surówka z kiszonych burków

Kulinarny aforyzm: Gdzie interes dmucha/przyjaźń krucha. Aleksander Fredro


Mój zakwas już gotowy i czeka na Boże Narodzenie. Podobnie jak w zeszłym roku postanowiłam wykorzystać buraki z zakwasu do zrobienia surówki. Tym razem zdecydowałam się na przepis z tej strony.

 Salatka_z_kiszonych_burakow2

Składniki:

- 700 g buraków z zakwasu

- 3 jabłka

- 2 cebule

- 4-6 łyżek oliwy

- 1-3 ząbki czosnku

- sok z cytryny

- sól, pieprz

Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Jabłka obrać i utrzeć. Buraki pokroić w drobne paski (jest to łatwiejsze jeśli były kiszone w plasterkach) lub utrzeć. Wymieszać buraki, jabłko, podsmażoną cebulę, sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

 Surowka z kiszonych burakow

niedziela, 23 października 2016
Dyniowe biscotti

Kulinarny aforyzm: Nieobecność gasi małe uczucia, lecz rozpala wielkie, niczym wiatr, co gasi świeczkę, ale wznieca pożar. François de La Rochefoucauld


Uwielbiam biscotti, a jesienią takie korzenno-dyniowe biscotti będą najlepsze. Przepis z tej strony.

Biscotti_dyniowe 

Składniki:

- 4 łyżki masła

- 2/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 3/4 łyżeczki cynamonu

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 jajo

- 1/2 szklanki puree z dyni

- 2 szklanki mąki pszennej

- cukier z cynamonem do posypania

Ubić miękkie masło z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajo i dyniowe puree, a następnie mąkę, ubijając na niskich obrotach. Przełożyć ciasto (jest dosyć klejące) na blachę, podzielić na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki o długości około 25 cm. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe. Wyjąć, ostudzić. Następnie pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

 

niedziela, 16 października 2016
Dyniowa farma

Sezon na dynie już się rozpoczął. Po wizycie na dyniowej farmie w zeszłym tygodniu zabrałam się za przygotowywanie tegorocznych dyniowych przysmaków. Przepisy wkrótce. Część moich dyń zostałam zamieniona na puree (przepis tutaj), a część po pokrojeniu w kostkę zamrożona, więc moje dyniowe przepisy będą pewnie pojawiać się jeszcze za parę mięsięcy. :)

 

Farma dyniowa

Farma dyniowa

Farma dyniowa

03:45, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 października 2016
Dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Miłości nie można zjeść, kupić za nią konia ani ogrzać nią swych komnat w zimną noc. George R.R. Martin


Dzisiaj dalszy ciąg przepisów na zielone pomidory (ostatnio były pomidory marynowane). Tym razem coś na słodko z ostrym smaczkiem. Ja dodałam 1 papryczkę, ale jeżeli ktoś woli coś ostrzejszego można dodać więcej. Przepis pochodzi ze strony Mennonite Girls Can Cook. Tam też znalazłam propozycję podania dżemu z serkiem kremowym.

Dzem z zielonych pomidorow 

Składniki:

- 4 szklanki pokrojonych zielonych pomidorów

- 1 papryka jalapeño

- 3 szklanki cukru

- sok z 1 limonki

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, paprykę pokroić bardzo drobno. Wymieszać w garnku z cukrem oraz sokiem z limonki. Zagotować, gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików. Przechowywać w lodówce.

Dzem z zielonych pomidorow

Dzem z zielonych pomidorow

poniedziałek, 10 października 2016
Marynowane zielone pomidory

Kulinarny aforyzm: Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny/Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi. William Shakespeare


Zazwyczaj na krzaczkach zostają jakieś niedojrzałe pomidory. Warto je zebrać zanim temperatura spadnie poniżej zera w nocy i przerobić na jakieś pyszne przetwory. Słyszałam o smażonych zielonych pomidorach, ale nie bardzo miałam ochotę na smażenie, więc przetwory okazały się świetnym rozwiązaniem. Dzisiaj przepis na włoskie marynowane zielone pomidory (naprawdę wyszły pyszne), a za parę dni będzie przepis na dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeno.

Zielone pomidory

Składniki:

- 0,5 kg zielonych pomidorów

- 2 łyżki soli

- 2 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki płatków chili (można dać więcej, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki)

- 6 listków mięty

- 12 listków bazylii

- biały ocet winny

- 2-3 łyżki oliwy

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, posypać solą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie opłukać je zimną wodą na sicie. Wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem, ziołami oraz chili. Przełożyć do wyparzonego słoika, zalać octem winnym, a na wierzch polać oliwę. Przechowywać w lodówce. Po ok. 4 dniach będą nadawać się do spożycia. Po wyjęciu porcji pomidorów ze słoika należ dolać do niego octu.

Zielone pomidory

sobota, 08 października 2016
Leczo z cukinią

Kulinarny aforyzm: Czym większy smród, tym większy wachlarz. I w polityce. Stanisław Jerzy Lec


Bardzo dawno nie jadłam leczo, a jest to pyszna potrawa. Zazwyczaj jadłam je właśnie z cukinią. To raczej mało węgierska wersja tego dania, ale i tak pyszna.

Leczo z cukinia 

Składniki:

- 2 cebule

- 2-3 kiełbasy

- 4 papryki

- 1 papryka jalapeno

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 cukinie

- olej

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 2 łyżki świeżego estragonu

Psiekać drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć na oleju. Dodać pokrojona w plasterki kiełbasę oraz paprykę w proszku. Następnie dodać pokrojoną w kostkę słodką paprykę oraz jalapeno. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok 30 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę oraz estragon. Gotować ok 15-20 minut.

Leczo z cukinia

poniedziałek, 03 października 2016
Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że konie pędzą i do pustego żłobu. Elżbieta Grabosz


Ostatni słoik dżemu brzoskwiniowego. Przypomnienie lata.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda 

Składniki:

- 1 kg brzoskwiń

- 600 g cukru

- sok z 1 cytryny

- 2 łyżki posiekanej świeżej lawendy

- 1 łyżeczka masła

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, dodać lawendę i polać sokiem cytrynowym. Odstawić na 1-2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. Dodać masło. Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda

wtorek, 27 września 2016
Khiar shoor

Kulinarny aforyzm: Kiedy się wino wzburzy, wszystko na wierzch wynurzy. Grzegorz Knapski


Czyli ogórki kiszone po persku. Różnią się zestawem przypraw oraz sposobem przygotowania. Poza tym w kuchni irańskiej wykorzystuje się inny rodzaj ogórków – zdjęcia tutaj (niestety nie wiem, jak nazywa się ta odmiana).

Khiar shoor

Składniki:

- 1 kg ogórków

- 3 ząbki czosnku

- kawałek papryki chili (lub cała, jeżeli ktoś woli ostrzejszej)

- 1-2 gałązki estragonu (można dodać suszonego)

- 2 łyżki soli/1 litr wody

- kilka łyżek octu winnego

Wysterylizować słoiki. Zagotować wodę z solą. Ostudzić. Układać w słoikach umyte ogórki, czosnek, estragon i chili. Zalać słoną wodą, zostawiając trochę miejsca w słoiku. Dolać octu. Zakręcić słoiki. Przez kilka dni, w trakcie fermentacji ze słoików będzie wydobywała się woda. Dobrze jest ustawić je na talerzu. Po 6-7 dniach powinny być gotowe.