Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
poniedziałek, 10 października 2016
Marynowane zielone pomidory

Kulinarny aforyzm: Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny/Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi. William Shakespeare


Zazwyczaj na krzaczkach zostają jakieś niedojrzałe pomidory. Warto je zebrać zanim temperatura spadnie poniżej zera w nocy i przerobić na jakieś pyszne przetwory. Słyszałam o smażonych zielonych pomidorach, ale nie bardzo miałam ochotę na smażenie, więc przetwory okazały się świetnym rozwiązaniem. Dzisiaj przepis na włoskie marynowane zielone pomidory (naprawdę wyszły pyszne), a za parę dni będzie przepis na dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeno.

Zielone pomidory

Składniki:

- 0,5 kg zielonych pomidorów

- 2 łyżki soli

- 2 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki płatków chili (można dać więcej, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki)

- 6 listków mięty

- 12 listków bazylii

- biały ocet winny

- 2-3 łyżki oliwy

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, posypać solą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie opłukać je zimną wodą na sicie. Wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem, ziołami oraz chili. Przełożyć do wyparzonego słoika, zalać octem winnym, a na wierzch polać oliwę. Przechowywać w lodówce. Po ok. 4 dniach będą nadawać się do spożycia. Po wyjęciu porcji pomidorów ze słoika należ dolać do niego octu.

Zielone pomidory

sobota, 08 października 2016
Leczo z cukinią

Kulinarny aforyzm: Czym większy smród, tym większy wachlarz. I w polityce. Stanisław Jerzy Lec


Bardzo dawno nie jadłam leczo, a jest to pyszna potrawa. Zazwyczaj jadłam je właśnie z cukinią. To raczej mało węgierska wersja tego dania, ale i tak pyszna.

Leczo z cukinia 

Składniki:

- 2 cebule

- 2-3 kiełbasy

- 4 papryki

- 1 papryka jalapeno

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 cukinie

- olej

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 2 łyżki świeżego estragonu

Psiekać drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć na oleju. Dodać pokrojona w plasterki kiełbasę oraz paprykę w proszku. Następnie dodać pokrojoną w kostkę słodką paprykę oraz jalapeno. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok 30 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę oraz estragon. Gotować ok 15-20 minut.

Leczo z cukinia

poniedziałek, 03 października 2016
Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że konie pędzą i do pustego żłobu. Elżbieta Grabosz


Ostatni słoik dżemu brzoskwiniowego. Przypomnienie lata.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda 

Składniki:

- 1 kg brzoskwiń

- 600 g cukru

- sok z 1 cytryny

- 2 łyżki posiekanej świeżej lawendy

- 1 łyżeczka masła

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, dodać lawendę i polać sokiem cytrynowym. Odstawić na 1-2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. Dodać masło. Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda

wtorek, 27 września 2016
Khiar shoor

Kulinarny aforyzm: Kiedy się wino wzburzy, wszystko na wierzch wynurzy. Grzegorz Knapski


Czyli ogórki kiszone po persku. Różnią się zestawem przypraw oraz sposobem przygotowania. Poza tym w kuchni irańskiej wykorzystuje się inny rodzaj ogórków – zdjęcia tutaj (niestety nie wiem, jak nazywa się ta odmiana).

Khiar shoor

Składniki:

- 1 kg ogórków

- 3 ząbki czosnku

- kawałek papryki chili (lub cała, jeżeli ktoś woli ostrzejszej)

- 1-2 gałązki estragonu (można dodać suszonego)

- 2 łyżki soli/1 litr wody

- kilka łyżek octu winnego

Wysterylizować słoiki. Zagotować wodę z solą. Ostudzić. Układać w słoikach umyte ogórki, czosnek, estragon i chili. Zalać słoną wodą, zostawiając trochę miejsca w słoiku. Dolać octu. Zakręcić słoiki. Przez kilka dni, w trakcie fermentacji ze słoików będzie wydobywała się woda. Dobrze jest ustawić je na talerzu. Po 6-7 dniach powinny być gotowe.



poniedziałek, 12 września 2016
Suszona papryka chili

Kulinarny aforyzm: Kiedy tysiąc baranów pozna, że razem mają dwa tysiące rogów, nie ma tam co robić ani pasterz, ani pies. Kazimierz Przerwa-Tetmajer


Papryczka chili świetnie wygląda w doniczce na balkonie, ale można również ją ususzyć. Ja suszyłam moją w piekarniku, ale można ją także rozwiesić na sznurku. W piekarniku paprykę suszy się przez 4-5 godzin w temp. 50 stopni. Potem można ją pokruszyć na płatki.

Suszone chili

Suszone chili

Suszone chili



czwartek, 08 września 2016
Sałatka z pieczonej papryki

Kulinarny aforyzm: Jeśli żarcik ma ukąsić, nie jak pies ale jak jagnię kąsać powinien. Giovanni Boccaccio


I znowu Jamie Oliver. Pieczona papryka jest naprawdę świetna. Tak samo jak bakłażan. Tym razem z ziołami. Świetnie smakuje wg. Pomysłu Olivera z souvlakami, ale będzie pasować do innych mięs z grilla.

Salatka z papryki

Składniki:

- 3 papryki

- listki z 4 gałązek mięty

- 3 łyżki posiekanego koperku

- sól, pieprz, oliwa, ocet winny

Papryki upiec na grillu lub w piekarniku. Skórka powinna być czarna. Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Po ostudzeniu obrać skórkę z papryki. Pokroić je w paski. Wymieszać z pokrojonymi ziołami. Posolić, popieprzyć, skropić octem winnym i oliwą.



czwartek, 25 sierpnia 2016
Chowder z owocami morza

Kulinarny aforyzm: Kiedy bogaty człowiek zubożeje, staje się owcą; kiedy biedny człowiek się wzbogaci staje się wilkiem. Przysłowie ordoskie


Szybka i lekka zupa. Idealna na lato. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Canadian Living”.

Chowder 

Składniki:

- 2 łyżki masła

- 1 cebula

- 3 łyżki mąki

- 3 szklanki wywaru z ryby

- 2 ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 gałązka selera naciowego

- ½ łyżeczki suszonego tymianku i cząbru

- ¼ łyżeczki soli i pieprzu

- 400 g mieszanych owoców morza (u mnie krewetki, ośmiorniczki, małże)

- 1 szklanka mleka

 Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać mąkę i dalej smażyć przez 1 minutę. Dodać rybny wywar oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Posolić i popieprzyć, dodać tymianek i cząber. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut. Dodać grubo pokrojone owoce morza, gotować przez 3 minuty. Dodać śmietanę i podgrzać, ale nie zagotować.



wtorek, 16 sierpnia 2016
Łosoś z grilla, pieczone ziemniaki i salsa z papryki

Kulinarny aforyzm:  Wszelka, mój bracie, teoria jest szara/Zielone zaś jest życia drzewo złote. Johann Wolfgang von Goethe


Obiad inspirowany przepisami Jamiego Olivera – na salsę i ziemniaki pieczone. Pyszny!

Salsa

Składniki:

Łosoś

- 2 filety z łososia

- sok z limonki

- sól, pieprz

Salsa

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- 1 limonka

- 3 łyżki oliwy

- kilka gałązek mięty

Ziemniaki

- 60 dag ziemniaków

- oliwa

- sól, pieprz

Łososia doprawić solą i pieprzem, pokropić sokiem z limonki. Odstawić. Pokroić paprykę w kostkę, a miętę drobno posiekać. Wymieszać i dodać sok z limonki oraz oliwę. Ziemniaki umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zagotować wodę z solą, wrzucić ziemniaki. Gotować przez 8 minut. Odcedzić i odstawić, aż trochę ostygną. Przełożyć ziemniaki na blachę, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, usmażyć łososia na patelni grillowej lub na grillu.

Losos