Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 18 grudnia 2016
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Bo jak pióro białe u czarnego kruka, tak w pysznym a bogatym rzadka rzecz – nauka. Wacław Potocki


Do wigilijnego barszczu można podać zamiast uszek takie pyszne paszteciki. Z powodzeniem można upiec je kilka tygodni przed świętami i zamrozić. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Paszteciki_z_kapusta

Składniki:

Farsz

- 1 kg pieczarek
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól pieprz, oliwa do smażenia

Ciasto

- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki mleka 
- 250 g masła
- 2 jajka

Kiszoną kapustę zalać w garnku zimną wodą. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie odcedzić, gdy wystygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cały sok wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Mleko i masło podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Gdy mleko będzie letnie wbić dwa jajka i dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką. Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie płynu. Ciasto powinno by miękkie i elastyczne. Nie koniecznie trzeba zużyć całość płynu. Przykryć ciasto i odstawić do rośnięcia na około 1 godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość około 3 mm w prostokąt o wielkości około 30 x 15 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładać farsz. Wyrównać. Zwijać od krótszego boku. Powstałą mini roladę kroić na kawałki 5 cm długości. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do pieca, posmarować każdy pasztecik rozbełtanym jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Paszteciki 

środa, 14 grudnia 2016
Piernik z jabłkami

Kulinarny aforyzm: Smak publiczności, jak każdy inny, łaknie tego czym jest najobficiej karmiony. Smak publiczności jest jej nawykiem. Publiczność nie dba o źródło tego czym się żywi, lecz dostosowuje się do tego czego jej się dostarcza. Henry Ford


Bardzo prosty i szybki jabłkowy piernik. Przepis z tej strony.

 Piernik_jablkowy

 

Składniki:

- 4 jajka

- ¼ szklanki miodu

- 120 g cukru

- 150 ml oleju

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- 4 łyżeczkiprzyprawy do piernika

- 60 g orzechów

- 60 g rodzynek

- 1 kg jabłek

W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę z mąką. Miksować, tylko do momentu połączenia się składników. Wmieszać orzechy z rodzynkami. Na końcu dodać kawałki jabłek. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać oprószone cukrem pudrem.

wtorek, 06 grudnia 2016
Ciastka z melasą

Kulinarny aforyzm: Bieda jest jako rdza, co zjada wszelkie dobro. Ludwika Godlewska


Ciastka bardzo podobne do pierniczków, tylko zamiast miodu używa się do nich melasy. Na pewno można je również ozdobić, podobnie jak pierniczki. Przepis z czasopisma „Better Homes and Gardens”.

Ciastka_z_melasa2
 

Składniki:

- 5 szklanek mąki

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczka soli

- 225 g masła

- 1 szklanka brązowego cukru

- 1 szklanka melasy

- 2 jajka

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu jabłkowego

W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. W innej misce ubić masło z cukrem, dodać melasę, jajka, wodę i ocet. Ubić mikserem. Dodawać stopniowo mieszanką mąki i dalej ubijać. Wmieszać całą mąkę, w razie konieczności łyżką. Schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 1 godzinę. Rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez 10 minut.

Ciastka_z_melasa

 

sobota, 03 grudnia 2016
Przepisy bożonarodzeniowe


Postanowiłam w tym roku zmienić odrobinę listę przepisów bożonarodzeniowych. Spis będzie na bieżąco aktualizowany. W tym roku na pewno ponownie pojawi się kilka nowych przepisów.

 

WYTRAWNIE

Śledź w porach                

     

Śledź z jabłkiem

Czerwony śledź                   

Śledzie marynowane     

                                                                          

Śledzie Matki Generalnej 

Śledzie w czerwonej zalewie

Śledzie w buraczkach 

                                                                 

Śledzie w sosie chrzanowym

Sałatka z łososia      

             

Sałatka z tuńczyka 

Ryba po grecku

Pieczone pierogi                      

                

Uszka

 

Łazanki                    

Pierogi z kapustą i grzybami        

                  

Czosnkowy schab

 

 

 

 

 

Schab ze śliwką                                      

                                  

 

 

 

Bigos 

Czerwona kapusta z porto                                                                               

Schab nadziewany figami        

 

 

 

 

Schab nadziewany gruszkami 

Pieczony indyk


Kulebiak z kiszoną kapustą i kiełbasą   

                          

Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Sałatka jarzynowa                  

                              

Różowa sałatka      

Zupa rybna z uszkami

 

 

 

 

 

Szwedzka sałatka śledziowa z burakami

Zakwas na barszcz


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą  

                                        

Surówka z czerwonej kapusty  z gruszką

Sos żurawinowy

 

 

 

 

NA SŁODKO

Biscotti Regina                  

                                                                             

Ciasteczka cytrynowe 

Ciasteczka chałwowe

Migdałowe babeczki         

                           

Ciasteczka kokosowo-orzechowe

Ciastka z pekanami 

Kokosanki                         

                                  

Pierniczki                 

Pierniczki II

Pierniczki kasztelańskie

Lebkuchen                             

                      

Ciastka imbirowe

Bethmännchen

Ciasteczka bakaliowe                    

                          

Chewy Gingerbread

Milanais         

Ciastka kawowo-kakaowe                           

                                

Sezamowe ciastka

Cantuccini

Ciastka thumbprint z marmoladą                               

                                               

Kruidnoten

Skandynawskie ciastka z cynamonem 

Ciastka z kardamonem i wodą różaną

Ciastka podwójnie czekoladowe z żurawiną

Popękane ciasteczka limonkowe

Czekoladowe ciastka z sezamem

Piernikowe biscotti

Czekoladowe pierniki

Ciastka z melasą

Alfajores

Ciastka waniliowo-makowe

Piernik marchwiowy                        

                                 

Piernik jabłkowy


Piernik biszkoptowy

Piernik sułtański

Piernik żydowski

 

 

 

 

 

Placek z migdałami                

                               

 

 

 

Makowiec                 

Sernik wiedeński

Sernik cytrynowy                         

                               

Sernik krakowski

Sernik z adwokatem  

Sernik z makiem

Tort Café Amaretto

Tort Caracas

Kostka cappucino


                                     

 

 

 

 

 

NAPOJE

Kompot z suszu                               

Glögg

Wódka żurawinowa

 

 

 

05:53, mirosix , Inne
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 listopada 2016
Dżem z dyni, jabłek i gruszek

Kulinarny aforyzm: Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo, co odciąć sobie nogi, by kupić za nie parę butów. Prentice Mulford


To już ostatni wyrób z dyni w tym roku. Wkrótce rozpoczynam świąteczne przygotowania. Przepis z tej strony.

Dzem_z_dyni_jablek_gruszek 

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 kg jabłek

- 1 kg gruszek

- 1 szklanka cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Owoce obrać i zetrzeć na tarce, podlać wodą i gotować ok. 45 minut. Następnie dodać cukier i cynamon. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając. Można zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

piątek, 25 listopada 2016
Ciasto bananowe z rodzynkami

Kulinarny aforyzm: Stary amant jak piec stary/Dużo swędu, mało pary. Aleksander Fredro


Szybkie ciasto, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego i mamy kilka zbyt dojrzałych bananów. Przepis na podstawie tej strony.

 Ciasto_bananowe

Składniki:

- 100 g rodzynek

- 175 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 125 g masła, stopionego

- 150 g cukru

- 2 jajka

- 4 dojrzałe banany

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę i sól.  Stopione masło wymieszać z cukrem, a następnie dodawać po jajku, cały czas mieszając.  Dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać.  Dodać rodzynki.  Stopniowo dodawać suche składniki.  Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około godzinę.

Ciasto_bananowe1

poniedziałek, 21 listopada 2016
Ciastka dyniowe z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Ekstrakt miłości – zaczynamy od komplementowania, a kończymy na analizowaniu. Cesare Pavese


Jeszcze coś z dyni zanim zaczniemy świąteczne przygotowania. Bardzo miękkie dyniowe ciasteczka. Na zimne listopadowe dni. Przepis stąd.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka puree z dyni
- ¾ szklanki suszonej żurawiny

Przesiać i wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. Ubić jajka i cukier na gładką masę (około 2 minuty). Dodać w olej, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodać mąkę i wymieszać tylko dopóki składniki się nie połączą. Na sam koniec dodać żurawinę. Wymieszać. Układać ciastka łyżką na blasze wyłożonej pergaminem, w odległości ok. 5 cm. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

niedziela, 13 listopada 2016
Hummus z dyni

Kulinarny aforyzm: Jeżeli chcesz kochać świat, zbawiać go i karmić, to wspaniale. Lecz najpierw pokochaj i nakarm siebie. Stuart Wilde


Bardzo pyszny humus. Jeden z lepszych, jakie do tej pory przygotowałam, jednak dodałam do niego trochę więcej ostrej papryki niż w oryginalnym przepisie. Przepis z tej strony.

Hummus_z_dyni 

Składniki:

- 0,5 kg puree z pieczonej dyni

- 1 puszka ciecierzycy

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka mielonego kuminu

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1/3 szklanki oliwy

- 1 łyżeczka płatków chili

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z chlebem pita lub chipsami.