Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
środa, 06 grudnia 2017
Ryba w zalewie octowej

Kulinarny aforyzm: Stoicka zasada zaspokajania potrzeb poprzez rezygnację z pragnień jest jak amputacja stóp po to, by nie potrzebować butów. Jonathan Swift


Pyszna zakąska. Idealna na wigilijną kolację.

Ryba w zalewie

Składniki:

- 1 kg filetów z białej ryby

- 1 cebula

- 2 l wody

- 3/4 szklanki octu

- 5 łyżek cukru

- ziele angielskie

- liść laurowy

- ziarna pieprzu

- mąka

- jajko

- bułka tarta

- sól

- pieprz

Filety posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Usmażyć rybę z obu stron na złoto. Do słoików wkładać warstwami ryby. Zagotować wodę, ocet, cukier i przyprawy, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zalać ryby gorącą zalewą octową i szczelnie zamknąć. Ostudzone słoiki wstawić na kilka dni do lodówki.



sobota, 02 grudnia 2017
Przepisy na Boże Narodzenie

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami bożonarodzeniowymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i coś nowego pojawi się na pewno jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......





05:01, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 listopada 2017
Gofry z dynią

Kulinarny aforyzm: Surowość jest wyrazem szacunku, wyrozumiałość – lekceważenia. Henryk Elzenberg


To już drugi przepis na gofry dyniowe na mojej stronie. Pierwszy to ten, a drugi oparty jest na tym przepisie. Te gofry są bardziej treściwe, ciężkie.

Gofry z dyni 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 - 1/4 łyżeczki zmielonej gałki

- 4 jaja

- 2 szklanki maślanki

- 1 szklanka purée z dyni

- 6 łyżek masła

Przesiać mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, sól i przyprawy. Ubić żółtka w misce z maślanką, dynią i roztopionym masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać suche składniki, wymieszać. W osobnej misce ubić białka jajek. Delikatnie upychaj wymieszać je z ciastem waflowym. Piec w gofrownicy (u mnie 6 minut).  

Gofry z dyni

piątek, 10 listopada 2017
Chleb z wodą z kiszonych ogórków

Kulinarny aforyzm: Dowcip jest przyprawą, a sama przyprawa potrawy nie zastąpi. Karol Juliusz Weber


Przepis z cyklu W mojej kuchni nic się nie marnuje….. Naprawdę świetny chlebek. Przepis stąd.

Chleb ogorkowy 

Składniki:

- 300 ml soku, w którym kisiły się ogórki

- 50 g roztopionego masła

- 400 g mąki pszennej

- 200 g mąki żytniej

- 3 łyżeczki drożdży suszonych

- 1 łyżka ciepłego mleka

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do keksówki o wymiarach 12 x 29 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w temperaturze C przez ok. 35-40 min. 



02:56, mirosix , Chleb
Link Komentarze (2) »
piątek, 13 października 2017
Ciasto jabłkowo-migdałowe

Kulinarny aforyzm: Co staje się z niespełnionym marzeniem?/Czy usycha jak rodzynek w słońcu?/Czy też jak ropa z wrzodu się sączy?/Czy jak gnijący ochłap cuchnie/Lub skorupieje jak zastygły lukier? Langston Hughes


 Świetne jesienne ciasto. Przepis z tej strony.

Ciasto jablkowo-migdalowe 

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 2/3 szklanki mielonych migdałów

- ½ łyżeczki sody

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ¾ łyżeczki cynamonu

- ¾ łyżeczki kardamonu

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

- ¼ łyżeczki soli

- 1 jajko

- ½ szklanki brązowego cukru

- ¼ szklanki mleka

- ¼ szklanki oleju

- ¼ szklanki miodu

- 2 jabłka

Glazura

- ½ szklanki miodu

- 2 łyżki soku jabłkowego

- szczypta kardamonu

- ¼ szklanki prażonych płatków migdałowych

Wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce ubić jajko z brązowym cukrem. Do jajka dodać mleko, olej i miód, dalej ubijać. Dodać mieszankę do suchych składników. Wmieszać obranie i pokrojone w plasterki jabłka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem (20 x 20 cm).Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 do 40 minut. Glazura: W małym rondlu zagotować miód, sok jabłkowy i kardamon, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut aż zgęstnieje. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i polać ciepłą glazurą, posypać migdałami.

Ciasto jablkowo-migdalowe

wtorek, 03 października 2017
Makaron z brokułami i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Pamiętam, księżyc był wysoko/i spały ptaki w dzikim winie,/i cisza była tak głęboką,/że tylko chrząszcz brzmiał w trzcinie. Agnieszka Osiecka


U mnie znowu brokuły. Uwielbiam. Przepis na podstawie tej strony.

Makaron z brokulem 

Składniki:

- 400 g makaronu penne

- 200 g pieczarek

- 1 brokuł

- 100 g sera żółtego

- 50 g parmezanu

- 50 g masła

- 50 g mąki

- 250 ml śmietany

- 200 ml passaty

- 2 ząbki czosnku

- tymianek

- sól, pieprz, oliwa

Makaron u brokuły ugotować al dente. Podsmażyć mąkę na maśle, dodać passatę wymieszaną ze śmietaną. Gotować, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ser utarty na tarce. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, doprawić tymiankiem, solą i pierzem. Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, brokułami i pomidorowym sosem. Z wierzchu posypać parmezanem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Makaron z brokulem

sobota, 30 września 2017
Jajka zapiekane z brokułami i cukinią

Kulinarny aforyzm: Zapominacie, że owoce należą do wszystkich, a ziemia – nie należy do nikogo. Jean-Jacques Rousseau


Kolejny letnio-jesienny przepis. Przepis na podstawie strony.

 

Składniki:

- 1 cebula

- 1 brokuł (razem z łodygą)

- 1/2 szklanki mrożonego groszku

- ½ szklanki listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- 2 cukinie

- ½ szklanki mąki

- 1 szklanka startego sera

- 8 jajek

- ½ szklanki mleka

- sól, pieprz, oliwa

Pokroić cukinię, cebulę i czosnek w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Brokuł ugotować we wrzątku. Pokroić. Wymieszać cukinię, brokuł, rozmrożony groszek, grubo posiekane listki bazylii, ser i mąkę. Jaja rozkłócić z mlekiem, doprawić. Dodać do warzyw. Wysmarować formę żaroodporną masłem, przelać masę warzywno-jajeczną. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

czwartek, 14 września 2017
Pesto z orzechami włoskimi

Kulinarny aforyzm: Zło ukrywane rośnie. Wergiliusz


W tym roku wszystko w ogródku rosło mi dosyć słabo z powodu wilgoci, a to co urosło zjadły wiewiórki i królik. Natomiast bazylia obrodziła niesamowicie. Postanowiłam przygotować z niej pesto i częściowo zamrozić (ale bez sera, który dodam po prostu po rozmrożeniu). W zimie będzie przypominać letnie dni. Przepis z tej strony.

Składniki:

- 2 szklanki listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- ½ szklanki parmezanu

- 1/3 szklanki orzechów włoskich

- 1/2 łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 2/3 szklanki oliwy

Posiekać grubo orzechy oraz czosnek. Następnie wymieszać wszystkie składniki i zmiksować. Można dodać więcej oliwy, gdy pesto będzie za gęste. Pesto szybko ciemnieje i najlepiej jest przełożyć je do słoiczka i zalać oliwą.