Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 03 lutego 2017
Zapiekanka z makaronu, indyka i kalafiora

Kulinarny aforyzm: Byk Jowisz, panie, igrał z pięknym rykiem./Lecz twego ojca krowa z pewnym bykiem,/Miała cielaka – skutek tych słodyczy./Rysy ma twoje i podobnie ryczy. William Shakespeare


Kolejny przepis dotyczący resztek poświątecznych (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę, paje z ciasta francuskiego i kruszonkę z żurawiną). Dzisiaj pyszna zapiekanka z makaronem i indykiem (niestety zdjęcie udało mi się pstryknąć tylko takie w pośpiechu). Przepis znaleziony tutaj.

Zapiekanka_z_indykiem_i_makaronem 

Składniki:

- 250 g makaron penne

- 3 szklanki małych różyczek kalafiora

- 3 łyżki masła

- 1 cebula, pokrojona w kostkę

- 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka suszonych liści tymianku

- szczypta pieprzu

- 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

- 2 szklanki utartego sera

- 2 szklanki posiekanego upieczonego mięsa indyka

- 4 szklanki grubo pokrojonych liści szpinaku

Zagotować wodę, wrzucić makaron, a po 6 minutach dodać kalafior, przykryć, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Odcedzić. Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę przez około 2 minuty. Dodać mąkę, sól, tymianek i pieprz, stopniowo dolewać bulion, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać 1 i ½ szklanki sera. Wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Wymieszać szpinak, makaron z kalafiorem, indyka oraz sos. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.

piątek, 27 stycznia 2017
Kruszonka z sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać rzeczy bez końca. Ci, co mają lodówki, z pewnością widzą życie inaczej, niż ci, co ich nie mają. Czym bank jest dla pieniędzy, tym lodówka dla jedzenia. Margaret Atwood


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę oraz paje z ciasta francuskiego). Z resztek sosu żurawinowego można na przykład przygotować taką prościutką kruszonkę. Świetnie smakuje podawana ciepła z lodami waniliowymi. Przepis znaleziony tutaj.

Canberry_crisp 

Składniki:

- 3 jabłka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 i ¼ szklanki sosu żurawinowego

- 2 łyżki cukru

- ½ szklanki brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki masła

- ¾ szklanki płatków owsianych

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sosem żurawinowym. Przedłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Posypać owoce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopnie przez 30-35 minut.

sobota, 21 stycznia 2017
Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. Stanisław Jerzy Lec


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę). Bardzo prosty przepis, szczególnie gdy po świętach nie chce nam się już gotować. Właściwie tylko 4 składniki i mamy gotową szybką kolację lub wykwintną przekąskę na imprezę. Przepis pochodzi z tej strony.

Indyk_i_sos_w_ciescie

Składniki:

- 1 porcja ciasta francuskiego

- 250 g indyka

- 2 łyżeczek sosu żurawinowego

- 8 łyżek śmietany

- 1 jajko

Z ciasta francuskiego wyciąć 8 krążków o obwodzie 10 cm i 8 krążków o obwodzie 9 cm (u mnie jest to trochę bardziej rustykalne, zrobiłam tylko 4 większe paje). Poukładać większe krążki w foremkach do muffinek. Wymieszać pokrojonego indyka z sosem żurawinowym i śmietaną. Powkładać nadzienie do foremek. Posmarować brzegi rozbełtanym jajkiem. Przykryć mniejszymi krążkami, skleić. Posmarować z wierzchu jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

sobota, 14 stycznia 2017
Pomysły na wykorzystanie resztek z indyka i sosu żurawinowego

Kulinarny aforyzm: Dzień świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza. Przysłowie polskie


Na pewno wszyscy już zjedli swoje świąteczne indyki oraz ich resztki (niestety nie byłam w stanie wcześniej przygotować wpisu), ale może te pomysły przydadzą się komuś w przyszłym roku. Zaczniemy od ugotowania wywaru z kości indyka i zupy z makaronem (pomysł z tej strony). W kolejnych wpisach pojawią się następujące pomysły:

Zapiekanka z makaronem i indykiem

Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kruszonka z sosem żurawinowym

 

Tutaj jeszcze linki do przepisu na pieczonego indyka i sos żurawinowy.

 

Noodle_soup_turkey 

Składniki:

Wywar

- kości i resztki z upieczonego indyka

Zupa z makaronem

- 1,5 l wywaru

- 150 g makaronu

- 2 marchewki

- 200 g groszku mrożonego

- 1 pęczek szczypiorku

- 200 g ugotowanego mięsa z indyka

Resztki indyka zalać wodą i gotować przez 3 godziny. Ja gotuję ten wywar w szybkowarze, co skraca czas gotowania do 1 godziny. Wywar odcedzić i posolić. Można zamrozić lub od razu ugotować zupę.

Zagotować wywar, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. Gotować ok. 5 minut. Dodać makaron i gotować do miękkości. Dodać rozmrożony groszek oraz indyka. Doprawić solą i pieprzem. Gdy indyk i groszek będą ciepłe, podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.

czwartek, 05 stycznia 2017
Alfajores

Kulinarny aforyzm: Nikt nie niszczy ogniska domowego, jeśli nie jest ono już w ruinie. Silvina Bullrich


Na blogach pełno już dietetycznych poświątecznych przepisów, a u mnie wciąż świąteczna atmosfera. Jak zwykle ostatnio nie nadążam z publikowaniem przepisów na czas. Może kiedyś… Alfajores to południowoamerykańskie ciastka przekładane dulche de leche (można zrobić samemu, ale ja kupiłam w sklepie). Ciastka robi się z mąką kukurydzianą. Są one bardzo kruche i nie można ich wałkować za cienko, bo się łamią. Ciastka można zrobić parę dni wcześniej, a przekładać je nadzieniem przed samym podaniem. Przepis znaleziony tutaj.

Alfajores2 

Składniki:

- 200 g mąki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 350 g dulce de leche
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania

Przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować masło i cukier, aż staną się puszyste. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Dodać mąkę i ubijać na mniejszych obrotach do połączenia. Nie należy za długo ubijać, bo ciastka będą twarde. Uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aż ciasto stwardnieje. Wyjąć ciasto z lodówki. Na powierzchni lekko posypanej mąką wałkować ciasto do grubości 3-5 mm. Wycinać okrągłe ciastka (foremką lub kieliszkiem) i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka lekko ostudzić i dopiero zdejmować z blachy. Całkiem zimne ciastka przekładać dulche de leche i obtaczać w wiórkach kokosowych. Można również posypać je cukrem pudrem.

Alfajores

Alfajores 

piątek, 30 grudnia 2016
Ciastka waniliowo-makowe

Kulinarny aforyzm: Są ludzie, którzy od razu idą na dno, kiedy utkwi w nich parę ziaren śrutu, i nigdy się już nie podniosą. Henryk Ibsen


Kolejne ciastka świąteczne. Naprawdę pyszne. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 40 g budyniu wanilinowego bez cukru
– 200 g masła w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 100 g cukru pudru
– 1/2 szklanki maku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– mąka do podsypywania blatu

Mąkę, budyń, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie do którego dodać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką ciasteczka (nie mogą być zbyt cienkie bo będą się łamać). Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut na złoty kolor.

poniedziałek, 26 grudnia 2016
Ciastka świąteczne

Kulinarny aforyzm: Niebo ziemi, niebu ziemia/Wszyscy wszystkim ślą życzenia/Drzewa ptakom, ptaki drzewom/Tchnienie wiatru płatkom śniegu. Krzysztof Dzikowski


W tym roku nie upiekłam żadnego ciasta na święta tylko kilka rodzajów ciastek. Jest to świetny pomysł, aby ograniczyć spożycie słodyczy podczas świąt. Zjadamy zaledwie 2-3 ciastka zamiast 2-3 kawałków ciasta. Na zdjęciu znajdują się 4 rodzaje ciastek. Zapraszam!

 

Ciastka_swiateczne 

Nr 1 – Popękane ciastka kawowo-kakaowe

Nr 2 – Ciastka waniliowo-makowe

Nr 3 – Pierniczki II

Nr 4 - Alfajores

piątek, 23 grudnia 2016
Pierniczki (II)

Kulinarny aforyzm: A za naszym domkiem będzie sad zielony/Ślicznymi kwiatkami pięknie zasadzony/A za sadem pole z żytem, jak potrzeba/Żeby żaden głodny nie odszedł bez chleba. Maria Konopnicka


W tym roku wypróbowałam nowy przepis na pierniczki. Były one inne niż te, które zazwyczaj przygotowywałam, ale nie mniej smaczne. Tak naprawdę chciałam zrobić w tym roku pierniczki dojrzewające, ale trochę za późno się obudziłam. Może za rok. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Pierniczki_II 

Składniki:

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g masła

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 - 2 łyżki przyprawy do piernika

Miód, masło i cukier podgrzewać w garnuszku, aż do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170 – 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Można je upiec kilka tygodni przed świętami, a ozdobić później.

 

Tagi: miód
04:19, mirosix , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »