Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 29 listopada 2016
Dżem z dyni, jabłek i gruszek

Kulinarny aforyzm: Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo, co odciąć sobie nogi, by kupić za nie parę butów. Prentice Mulford


To już ostatni wyrób z dyni w tym roku. Wkrótce rozpoczynam świąteczne przygotowania. Przepis z tej strony.

Dzem_z_dyni_jablek_gruszek 

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 kg jabłek

- 1 kg gruszek

- 1 szklanka cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Owoce obrać i zetrzeć na tarce, podlać wodą i gotować ok. 45 minut. Następnie dodać cukier i cynamon. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając. Można zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

piątek, 25 listopada 2016
Ciasto bananowe z rodzynkami

Kulinarny aforyzm: Stary amant jak piec stary/Dużo swędu, mało pary. Aleksander Fredro


Szybkie ciasto, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego i mamy kilka zbyt dojrzałych bananów. Przepis na podstawie tej strony.

 Ciasto_bananowe

Składniki:

- 100 g rodzynek

- 175 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 125 g masła, stopionego

- 150 g cukru

- 2 jajka

- 4 dojrzałe banany

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę i sól.  Stopione masło wymieszać z cukrem, a następnie dodawać po jajku, cały czas mieszając.  Dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać.  Dodać rodzynki.  Stopniowo dodawać suche składniki.  Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około godzinę.

Ciasto_bananowe1

poniedziałek, 21 listopada 2016
Ciastka dyniowe z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Ekstrakt miłości – zaczynamy od komplementowania, a kończymy na analizowaniu. Cesare Pavese


Jeszcze coś z dyni zanim zaczniemy świąteczne przygotowania. Bardzo miękkie dyniowe ciasteczka. Na zimne listopadowe dni. Przepis stąd.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka puree z dyni
- ¾ szklanki suszonej żurawiny

Przesiać i wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. Ubić jajka i cukier na gładką masę (około 2 minuty). Dodać w olej, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodać mąkę i wymieszać tylko dopóki składniki się nie połączą. Na sam koniec dodać żurawinę. Wymieszać. Układać ciastka łyżką na blasze wyłożonej pergaminem, w odległości ok. 5 cm. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

niedziela, 13 listopada 2016
Hummus z dyni

Kulinarny aforyzm: Jeżeli chcesz kochać świat, zbawiać go i karmić, to wspaniale. Lecz najpierw pokochaj i nakarm siebie. Stuart Wilde


Bardzo pyszny humus. Jeden z lepszych, jakie do tej pory przygotowałam, jednak dodałam do niego trochę więcej ostrej papryki niż w oryginalnym przepisie. Przepis z tej strony.

Hummus_z_dyni 

Składniki:

- 0,5 kg puree z pieczonej dyni

- 1 puszka ciecierzycy

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka mielonego kuminu

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1/3 szklanki oliwy

- 1 łyżeczka płatków chili

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z chlebem pita lub chipsami.

 

czwartek, 03 listopada 2016
Surówka z kiszonych burków

Kulinarny aforyzm: Gdzie interes dmucha/przyjaźń krucha. Aleksander Fredro


Mój zakwas już gotowy i czeka na Boże Narodzenie. Podobnie jak w zeszłym roku postanowiłam wykorzystać buraki z zakwasu do zrobienia surówki. Tym razem zdecydowałam się na przepis z tej strony.

 Salatka_z_kiszonych_burakow2

Składniki:

- 700 g buraków z zakwasu

- 3 jabłka

- 2 cebule

- 4-6 łyżek oliwy

- 1-3 ząbki czosnku

- sok z cytryny

- sól, pieprz

Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Jabłka obrać i utrzeć. Buraki pokroić w drobne paski (jest to łatwiejsze jeśli były kiszone w plasterkach) lub utrzeć. Wymieszać buraki, jabłko, podsmażoną cebulę, sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

 Surowka z kiszonych burakow

niedziela, 23 października 2016
Dyniowe biscotti

Kulinarny aforyzm: Nieobecność gasi małe uczucia, lecz rozpala wielkie, niczym wiatr, co gasi świeczkę, ale wznieca pożar. François de La Rochefoucauld


Uwielbiam biscotti, a jesienią takie korzenno-dyniowe biscotti będą najlepsze. Przepis z tej strony.

Biscotti_dyniowe 

Składniki:

- 4 łyżki masła

- 2/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 3/4 łyżeczki cynamonu

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 jajo

- 1/2 szklanki puree z dyni

- 2 szklanki mąki pszennej

- cukier z cynamonem do posypania

Ubić miękkie masło z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajo i dyniowe puree, a następnie mąkę, ubijając na niskich obrotach. Przełożyć ciasto (jest dosyć klejące) na blachę, podzielić na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki o długości około 25 cm. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe. Wyjąć, ostudzić. Następnie pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

 

niedziela, 16 października 2016
Dyniowa farma

Sezon na dynie już się rozpoczął. Po wizycie na dyniowej farmie w zeszłym tygodniu zabrałam się za przygotowywanie tegorocznych dyniowych przysmaków. Przepisy wkrótce. Część moich dyń zostałam zamieniona na puree (przepis tutaj), a część po pokrojeniu w kostkę zamrożona, więc moje dyniowe przepisy będą pewnie pojawiać się jeszcze za parę mięsięcy. :)

 

Farma dyniowa

Farma dyniowa

Farma dyniowa

03:45, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 października 2016
Dżem z zielonych pomidorów i papryki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Miłości nie można zjeść, kupić za nią konia ani ogrzać nią swych komnat w zimną noc. George R.R. Martin


Dzisiaj dalszy ciąg przepisów na zielone pomidory (ostatnio były pomidory marynowane). Tym razem coś na słodko z ostrym smaczkiem. Ja dodałam 1 papryczkę, ale jeżeli ktoś woli coś ostrzejszego można dodać więcej. Przepis pochodzi ze strony Mennonite Girls Can Cook. Tam też znalazłam propozycję podania dżemu z serkiem kremowym.

Dzem z zielonych pomidorow 

Składniki:

- 4 szklanki pokrojonych zielonych pomidorów

- 1 papryka jalapeño

- 3 szklanki cukru

- sok z 1 limonki

Pokroić pomidory w 2-cm kawałki, paprykę pokroić bardzo drobno. Wymieszać w garnku z cukrem oraz sokiem z limonki. Zagotować, gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików. Przechowywać w lodówce.

Dzem z zielonych pomidorow

Dzem z zielonych pomidorow