Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
środa, 31 maja 2017
Placki z cukinii

Kulinarny aforyzm: Im słodsze dzieciństwo, tym okrutniejsze jest spotkanie z pustką, jaka po nim następuje. Věroslav Mertl


Pyszne placki z cukinii. Mi smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zjadła je nawet córeczka, która ucieka na widok czegokolwiek zielonego do jedzenia. Przepis znalazłam tutaj.

Placki z cukinii 

Składniki:

- 3 młode cukinie

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka suszonego koperku

- 1 jajko

- 5- 6 łyżek mąki pszennej

- sól, pieprz, olej

Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, czosnek, koperek jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Smażyć placki na oleju.

Placki z cukinii

piątek, 26 maja 2017
Kopytka z kaszy jaglanej

Kulinarny aforyzm: Tak jak rdza zżera metal, tak też zazdrosnych zżera zazdrość. Antyfanes


Alternatywa dla tradycyjnych kopytek. Przepis na podstawie tego przepisu.

Kopytka jaglane

Składniki:

- 300 g ugotowanych ziemniaków

- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

- ¾ szklanki mąki

- 1 jajko

- sól, olej

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i odsączyć. Zagotować 1 1/4 szklanki wody, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju oleju, następnie wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki oraz kaszę zmiksować na gładką masę i odstawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej z nich uformować wałek. Kroić ukośne kopytka i przekładać na deseczkę posypaną mąką. Do gotującej, osolonej wody wkładać porcjami kopytka i delikatnie zamieszać. Gotować kilka minut.

Kopytka jaglane

sobota, 20 maja 2017
Bułki do hot dogów

Kulinarny aforyzm: Tak gotuje sobie przez/dłuższy czas, aż gotów jest/najwspanialszy lek na stres – żurek! Wojciech Młynarski


Domowe bułki do hot dogów to pyszne bułki, dzięki którym tradycyjny fast food zamienia się w smaczny posiłek. Przepis znaleziony tutaj.

Bulki do hot dogow 

Składniki:

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki drożdży instant

- 1/2 szklanki wody

- 2 szklanki mleka

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki soli

- 6 -7 szklanek mąki

- 1 jajko do posmarowania

Wymieszać cukier i drożdże z ciepłą wodą. Dodać mleko, oliwę, sól oraz 3 szklanki mąki. Wymieszać. Następnie dodawać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięt wciasto podzielić na 18 części i formować podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

czwartek, 11 maja 2017
Curry z dynią i ciecierzycą

Kulinarny aforyzm: Woda w naczyniu błyszczy, woda w morzu jest ciemna. Małe prawdy wyrażają się jasnymi słowami. Wielkim towarzyszy wielka cisza. Rabindranath Tagore


Dodatek do chleba naan, który pojawił się na blogu w zeszłym tygodniu. Z niewielkiej ilości składników można wyczarować w bardzo krótkim czasie pyszne rozgrzewające danie. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 1 łyżka oleju

- 1 cebula,

- 0,5 kg dyni

- 2 ząbki czosnku

- 2 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

- 1 1/2 łyżeczki garam masala

- 1 puszka pomidorów

- 1 puszka ciecierzycy (u mnie gotowana)

Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, dynię pokrojoną w kostkę 2 cm oraz przyprawy. Dodać wodę oraz pokrojone pomidory. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 min. Dodać ciecierzycę, gotować dalej ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jogurtem i chlebem naan.



sobota, 06 maja 2017
Naan

Kulinarny aforyzm: Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze. Rabindranath Tagore


Świetny indyjski chlebek. Podałam go z warzywnym curry, które pojawi się na blogu wkrótce. Przepis na chleb pochodzi z tej strony. W przepisie do smarowania użyto słonego masła. Ja nie miałam takiego, więc dodałam trochę soli do ciasta.

Naan 

Składniki:

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 7 g drożdży instant

- 2 1/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1 łyżka oleju

- olej do smarowania patelni

- 3 łyżki stopionego masła

- sól

W misce wymieszać cukier, ciepłą wodę i drożdże. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać mieszaninę drożdży, jogurt, sól i olej, zagniatać ciasto, aż powierzchnia stanie się gładka i błyszcząca, około 10 minut. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować ciasto na placki i smażyć na rozgrzanej patelni, której powierzchnia została posmarowana olejem. Kiedy na chlebku pojawiają się bąbelki należy przewrócić je na drugą stronę. Usmażone chlebki smarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło.



03:11, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 kwietnia 2017
Pełnoziarnista focaccia

Kulinarny aforyzm: Cierpienie jest istotą życia i wobec tego nie przychodzi do nas z zewnątrz, lecz jego niewysychające źródło tkwi w każdym. Arthur Schopenhauer


Szukałam jakiegoś przepisu na focaccie z zawartością mąki pełnoziarnistej i znalazłam taki świetny przepis. Focaccię według tego przepisu robi się błyskawicznie.

 Focaccia_pelnoziarnista

Składniki:

- 1⅔ szklanki ciepłej wody

- 2 ¼ łyżeczki (1 opakowanie) drożdży instant

- 1 łyżka miodu

- ¼ szklanki oliwy

- 3⅓ szklanki mąki pełnoziarnistej

- 1 łyżeczka soli

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka suszonego oregano wymieszanego z bazylią

- 2 łyżki startego parmezanu

Wymieszać wodę z drożdżami, miodem i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać, a następnie wyrabiać ok. 5 minut. Rozciągnąć ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczeni, przykryć i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie za pomocą końcówki drewnianej łyżki zrobić w cieście otwory, skropić pozostałą oliwą, posypać ziołami i serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez10-15 minut.

06:18, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 03 kwietnia 2017
Przepisy Wielkanocne

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami wielkanocnymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i mam nadzieję, że coś nowego pojawi się jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......



06:43, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 marca 2017
Linsensuppe

Kulinarny aforyzm: Nie doprowadzaj do gniewu kucharza, poety, lekarza, pana bogacza i tego, kto zna twoje słabe strony. Przysłowie hinduskie


Czyli niemiecka zupa z soczewicy. U mnie tylko z kiełbasą, ale klasyczny przepis wymaga również dodania boczku. Jest to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, świetna na zimne zimowe lub wczesnowiosenne dni.

Zupa z soczewicy 

Składniki:

- 200 g brązowej soczewicy

- 3 ziemniaki

- 1 marchewka

- ½ pora

- 1 cebula

- 1 łyżka masła

- 3 kiełbasy

- 2 l wody

- sól, pieprz, ocet

Ugotować soczewicę w 2 l wody. Obrać i drobno posiekać ziemniaki, marchew, pora i cebulę. Podsmażyć na maśle. Dodać do soczewicy. Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Dodać pokrojoną kiełbasę i razem podgrzać.

Zupa z soczewicy

Tagi: soczewica
02:49, mirosix , Zupy
Link Dodaj komentarz »