Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 05 stycznia 2017
Alfajores

Kulinarny aforyzm: Nikt nie niszczy ogniska domowego, jeśli nie jest ono już w ruinie. Silvina Bullrich


Na blogach pełno już dietetycznych poświątecznych przepisów, a u mnie wciąż świąteczna atmosfera. Jak zwykle ostatnio nie nadążam z publikowaniem przepisów na czas. Może kiedyś… Alfajores to południowoamerykańskie ciastka przekładane dulche de leche (można zrobić samemu, ale ja kupiłam w sklepie). Ciastka robi się z mąką kukurydzianą. Są one bardzo kruche i nie można ich wałkować za cienko, bo się łamią. Ciastka można zrobić parę dni wcześniej, a przekładać je nadzieniem przed samym podaniem. Przepis znaleziony tutaj.

Alfajores2 

Składniki:

- 200 g mąki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 350 g dulce de leche
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania

Przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować masło i cukier, aż staną się puszyste. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Dodać mąkę i ubijać na mniejszych obrotach do połączenia. Nie należy za długo ubijać, bo ciastka będą twarde. Uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aż ciasto stwardnieje. Wyjąć ciasto z lodówki. Na powierzchni lekko posypanej mąką wałkować ciasto do grubości 3-5 mm. Wycinać okrągłe ciastka (foremką lub kieliszkiem) i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka lekko ostudzić i dopiero zdejmować z blachy. Całkiem zimne ciastka przekładać dulche de leche i obtaczać w wiórkach kokosowych. Można również posypać je cukrem pudrem.

Alfajores

Alfajores 

piątek, 30 grudnia 2016
Ciastka waniliowo-makowe

Kulinarny aforyzm: Są ludzie, którzy od razu idą na dno, kiedy utkwi w nich parę ziaren śrutu, i nigdy się już nie podniosą. Henryk Ibsen


Kolejne ciastka świąteczne. Naprawdę pyszne. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 40 g budyniu wanilinowego bez cukru
– 200 g masła w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 100 g cukru pudru
– 1/2 szklanki maku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– mąka do podsypywania blatu

Mąkę, budyń, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie do którego dodać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką ciasteczka (nie mogą być zbyt cienkie bo będą się łamać). Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut na złoty kolor.

poniedziałek, 26 grudnia 2016
Ciastka świąteczne

Kulinarny aforyzm: Niebo ziemi, niebu ziemia/Wszyscy wszystkim ślą życzenia/Drzewa ptakom, ptaki drzewom/Tchnienie wiatru płatkom śniegu. Krzysztof Dzikowski


W tym roku nie upiekłam żadnego ciasta na święta tylko kilka rodzajów ciastek. Jest to świetny pomysł, aby ograniczyć spożycie słodyczy podczas świąt. Zjadamy zaledwie 2-3 ciastka zamiast 2-3 kawałków ciasta. Na zdjęciu znajdują się 4 rodzaje ciastek. Zapraszam!

 

Ciastka_swiateczne 

Nr 1 – Popękane ciastka kawowo-kakaowe

Nr 2 – Ciastka waniliowo-makowe

Nr 3 – Pierniczki II

Nr 4 - Alfajores

piątek, 23 grudnia 2016
Pierniczki (II)

Kulinarny aforyzm: A za naszym domkiem będzie sad zielony/Ślicznymi kwiatkami pięknie zasadzony/A za sadem pole z żytem, jak potrzeba/Żeby żaden głodny nie odszedł bez chleba. Maria Konopnicka


W tym roku wypróbowałam nowy przepis na pierniczki. Były one inne niż te, które zazwyczaj przygotowywałam, ale nie mniej smaczne. Tak naprawdę chciałam zrobić w tym roku pierniczki dojrzewające, ale trochę za późno się obudziłam. Może za rok. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Pierniczki_II 

Składniki:

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g masła

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 - 2 łyżki przyprawy do piernika

Miód, masło i cukier podgrzewać w garnuszku, aż do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170 – 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Można je upiec kilka tygodni przed świętami, a ozdobić później.

 

Tagi: miód
04:19, mirosix , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2016
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Bo jak pióro białe u czarnego kruka, tak w pysznym a bogatym rzadka rzecz – nauka. Wacław Potocki


Do wigilijnego barszczu można podać zamiast uszek takie pyszne paszteciki. Z powodzeniem można upiec je kilka tygodni przed świętami i zamrozić. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Paszteciki_z_kapusta

Składniki:

Farsz

- 1 kg pieczarek
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól pieprz, oliwa do smażenia

Ciasto

- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki mleka 
- 250 g masła
- 2 jajka

Kiszoną kapustę zalać w garnku zimną wodą. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie odcedzić, gdy wystygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cały sok wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Mleko i masło podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Gdy mleko będzie letnie wbić dwa jajka i dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką. Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie płynu. Ciasto powinno by miękkie i elastyczne. Nie koniecznie trzeba zużyć całość płynu. Przykryć ciasto i odstawić do rośnięcia na około 1 godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość około 3 mm w prostokąt o wielkości około 30 x 15 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładać farsz. Wyrównać. Zwijać od krótszego boku. Powstałą mini roladę kroić na kawałki 5 cm długości. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do pieca, posmarować każdy pasztecik rozbełtanym jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Paszteciki 

środa, 14 grudnia 2016
Piernik z jabłkami

Kulinarny aforyzm: Smak publiczności, jak każdy inny, łaknie tego czym jest najobficiej karmiony. Smak publiczności jest jej nawykiem. Publiczność nie dba o źródło tego czym się żywi, lecz dostosowuje się do tego czego jej się dostarcza. Henry Ford


Bardzo prosty i szybki jabłkowy piernik. Przepis z tej strony.

 Piernik_jablkowy

 

Składniki:

- 4 jajka

- ¼ szklanki miodu

- 120 g cukru

- 150 ml oleju

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- 4 łyżeczkiprzyprawy do piernika

- 60 g orzechów

- 60 g rodzynek

- 1 kg jabłek

W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę z mąką. Miksować, tylko do momentu połączenia się składników. Wmieszać orzechy z rodzynkami. Na końcu dodać kawałki jabłek. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać oprószone cukrem pudrem.

wtorek, 06 grudnia 2016
Ciastka z melasą

Kulinarny aforyzm: Bieda jest jako rdza, co zjada wszelkie dobro. Ludwika Godlewska


Ciastka bardzo podobne do pierniczków, tylko zamiast miodu używa się do nich melasy. Na pewno można je również ozdobić, podobnie jak pierniczki. Przepis z czasopisma „Better Homes and Gardens”.

Ciastka_z_melasa2
 

Składniki:

- 5 szklanek mąki

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczka soli

- 225 g masła

- 1 szklanka brązowego cukru

- 1 szklanka melasy

- 2 jajka

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu jabłkowego

W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. W innej misce ubić masło z cukrem, dodać melasę, jajka, wodę i ocet. Ubić mikserem. Dodawać stopniowo mieszanką mąki i dalej ubijać. Wmieszać całą mąkę, w razie konieczności łyżką. Schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 1 godzinę. Rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez 10 minut.

Ciastka_z_melasa

 

sobota, 03 grudnia 2016
Przepisy bożonarodzeniowe


Postanowiłam w tym roku zmienić odrobinę listę przepisów bożonarodzeniowych. Spis będzie na bieżąco aktualizowany. W tym roku na pewno ponownie pojawi się kilka nowych przepisów.

 

WYTRAWNIE

Śledź w porach                

     

Śledź z jabłkiem

Czerwony śledź                   

Śledzie marynowane     

                                                                          

Śledzie Matki Generalnej 

Śledzie w czerwonej zalewie

Śledzie w buraczkach 

                                                                 

Śledzie w sosie chrzanowym

Sałatka z łososia      

             

Sałatka z tuńczyka 

Ryba po grecku

Pieczone pierogi                      

                

Uszka

 

Łazanki                    

Pierogi z kapustą i grzybami        

                  

Czosnkowy schab

 

 

 

 

 

Schab ze śliwką                                      

                                  

 

 

 

Bigos 

Czerwona kapusta z porto                                                                               

Schab nadziewany figami        

 

 

 

 

Schab nadziewany gruszkami 

Pieczony indyk


Kulebiak z kiszoną kapustą i kiełbasą   

                          

Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Sałatka jarzynowa                  

                              

Różowa sałatka      

Zupa rybna z uszkami

 

 

 

 

 

Szwedzka sałatka śledziowa z burakami

Zakwas na barszcz


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą  

                                        

Surówka z czerwonej kapusty  z gruszką

Sos żurawinowy

 

 

 

 

NA SŁODKO

Biscotti Regina                  

                                                                             

Ciasteczka cytrynowe 

Ciasteczka chałwowe

Migdałowe babeczki         

                           

Ciasteczka kokosowo-orzechowe

Ciastka z pekanami 

Kokosanki                         

                                  

Pierniczki                 

Pierniczki II

Pierniczki kasztelańskie

Lebkuchen                             

                      

Ciastka imbirowe

Bethmännchen

Ciasteczka bakaliowe                    

                          

Chewy Gingerbread

Milanais         

Ciastka kawowo-kakaowe                           

                                

Sezamowe ciastka

Cantuccini

Ciastka thumbprint z marmoladą                               

                                               

Kruidnoten

Skandynawskie ciastka z cynamonem 

Ciastka z kardamonem i wodą różaną

Ciastka podwójnie czekoladowe z żurawiną

Popękane ciasteczka limonkowe

Czekoladowe ciastka z sezamem

Piernikowe biscotti

Czekoladowe pierniki

Ciastka z melasą

Alfajores

Ciastka waniliowo-makowe

Piernik marchwiowy                        

                                 

Piernik jabłkowy


Piernik biszkoptowy

Piernik sułtański

Piernik żydowski

 

 

 

 

 

Placek z migdałami                

                               

 

 

 

Makowiec                 

Sernik wiedeński

Sernik cytrynowy                         

                               

Sernik krakowski

Sernik z adwokatem  

Sernik z makiem

Tort Café Amaretto

Tort Caracas

Kostka cappucino


                                     

 

 

 

 

 

NAPOJE

Kompot z suszu                               

Glögg

Wódka żurawinowa

 

 

 

05:53, mirosix , Inne
Link Komentarze (2) »