Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 07 stycznia 2018
Śledzie z ogórkiem konserwowym

Kulinarny aforyzm: Słodkie życie słono kosztuje. Józef Bułatowicz


Dzisiaj jeszcze jeden przepis świąteczny, ale taki śledzik może przydać się również w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Sledz z ogorkiem 

Składniki:

- 3 płaty śledziowe a'la matjas

- 1 cebula czerwona 

- 3-4 ogórki konserwowe 

- ok. 1/2 szkl. zalewy z ogórków konserwowych

- 3 łyżki oleju

- 1 łyżeczka białej gorczycy 

- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku 

- pieprz mielony

Płaty śledziowe namoczyć, jeśli są bardzo słone, następnie pokroić na kawałki. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać gorczycę, koperek, trochę  pieprzu, olej i zalewę od ogórków. W słoiku układać warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni.

wtorek, 02 stycznia 2018
Francuski dip z cebulą

Kulinarny aforyzm: Doskonałość należy do bogów, człowiek może liczyć najwyżej na zdrowie i brak wad. Marion Woodman


Kolejna propozycja na imprezowy dip. Przyda się w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Dip z cebula 

Składniki:

- 2 łyżki oliwy

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

-  1 1/2 łyżeczki tymianku

- 250 g kwaśnej śmietany

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

Cebulę drobno posiekać, smażyć na oliwie przez ok 15 minut, aż się skarmelizuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smażyć dalsze 2-3 minuty. Ostudzić. Do cebuli dodać śmietanę, majonez i sos Worcestershire, doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.



piątek, 29 grudnia 2017
Guacamole

Kulinarny aforyzm: Chcesz wiedzieć, jak kobiety potrafią kochać, świadomie karmiąc cię miłością, aby zatruć twoje ciało i umysł? Mario Puzo


Bardzo często jemy guacamole z naczos i piwem. Jak do tej pory nigdy jednak przepis nie trafił na bloga. Po prostu przygotowujemy guacamole wieczorem i od razu zjadamy. Trudno je sfotografować. Mam jedno zdjęcie mojego guacamole, nie najlepszej jakości, ale co tam. To świetna przekąska na Sylwestra.

Guacamole 

Składniki:

- 3 dojrzałe awokado 

- 1 pomidor

- 1 papryka jalapeño 

- 1 ząbek czosnku 

- 1-2 limonki

- sól

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem. Od razu skropić sokiem z 1 limonki, aby awokado nie ściemniało. Paprykę wypestkować i drobno pokroić. Z pomidora usunąć pestki, drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać awokado z papryką, pomidorem i czosnkiem. Doprawić solą i w razie potrzeby sokiem z 2 limonki. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można dodać więcej papryki lub zastąpić jalapeño ostrzejszą odmianą papryki chili.



czwartek, 28 grudnia 2017
Pieczony łosoś w galarecie z warzywami

Kulinarny aforyzm: Piękno świata dostrzegamy w pojedynczych elementach, na przykład w gwiazdach na niebie, ptakach w powietrzu, rybach w wodzie i ludziach na ziemi. Wilhelm z Conches


Prosty przepis na lekkiego łososia w galarecie. Świetny na Święta, Sylwestra czy imprezę karnawałową. Przepis znaleziony na tej stronie. U mnie brokuły zamiast jarmużu.

 

Składniki:

- filet świeżego łososia ze skórą, ok. 20-25 cm 

- 1 porcja włoszczyzny bez kapusty

- ok. 100 g groszku zielonego mrożonego 

- 1 nieduży brokuł 

- ok. 6 łyżeczek żelatyny - na 1 l płynu

- 1 łyżka octu winnego 

- sok z ½ cytryny

- sól, pieprz, cukier

Ugotować wywar z obranej i pokrojonej włoszczyzny zalać ok 1,2 l wody i gotować bez przykrycia 30-40 minut na niedużym ogniu. Ok. 10 minut przed m gotowania do wywaru dodać pokrojony na cząstki brokuł, a 2-3 minuty przed końcem zielony mrożony groszek. Przecedzić. Jedną marchewkę pokroić do dekoracji. Do wywaru dodać żelatynę rozmieszaną wcześniej z 6 łyżkami zimnej wody. Wywar doprawić do smaku octem, solą i odrobiną cukru. Wystudzić. Łososia pokroić na paski szer. ok. 3 cm, razem ze skórą. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem cytrynowym. Rozłożyć na blasze duży arkusz papieru do pieczenia, ułożyć kawałki łososia w odstępach 2-3 cm od siebie i zawinąć wszystkie brzegi – ryba ma być zamknięta w środku. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 15 minut. Ostudzić. Wylać kilka łyżek wywaru na dno naczynia i odstawić je na kilka minut do lodówki. Następnie na zastygniętej cienkiej warstwie galarety układać kawałki pieczonej ryby bez skóry. Rybę obłożyć brokułem, marchewką i groszkiem. Całość polać połową lekko płynnej galaretki i znowu odstawić naczynie do lodówki do zastygnięcia. Następnie wylać pozostałą galaretę. Przechowywać w lodówce.



wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki III

Kulinarny aforyzm: Najpierw żarcie, potem moralność. Bertolt Brecht


W tym roku ponownie zapomniałam o pierniczkach dojrzewających i zdecydowałam się wypróbować przepis z Małej Cukierenki. Pierniczki upiekłam jakieś 2 tygodnie temu i już sporo ich zniknęło. Tym razem ozdobiłam je polewą czekoladową. Nie ozdabiałam wszystkich, ponieważ znacznie bardziej smakują nam pierniczki bez ozdób i lukru.

 Pierniczki III

Składniki:

- 50 g masła

- 250 g naturalnego miodu

- 300 g cukru

- 3 jajka

- 2 łyżeczki cynamonu

- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu

- 1 łyżeczka sody

- ok. 770-820g mąki pszennej

Podgrzać w garnuszku masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Mieszać, aż składniki się roztopią. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do wystudzonej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Następnie wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 14 minut.

Pierniczki III

czwartek, 14 grudnia 2017
Sałatka z kiszonych buraków

Kulinarny aforyzm: Próżno myśl geniuszu świat cały pozłaca,/Na każdym szczeblu życia rzeczywistość czeka. Juliusz Słowacki


Buraki kiszone są po prostu pyszne. Trzeba koniecznie coś z nich przygotować. Ja tym razem zrobiłam sałatkę, która u mnie była propozycją na lunch, ale ładnie podana może też pojawić się na wigilijnym stole.

Salatka z kiszonych buraków 

Składniki:

- 3-4 kiszone buraki

- 2 ugotowane jajka

- ½ pęczka szczypiorku

- 1 szklanka mrożonego groszku

- 2 jabłka

- 1 łyżka majonezu

- 2 łyżki jogurtu

- sól, pieprz

Buraki, jajka i jabłka pokroić w kostkę, a szczypiorem w plasterki. Groszek ugotować. Wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem.



poniedziałek, 11 grudnia 2017
Czekoladowe ciasteczka ze świeżym imbirem

Kulinarny aforyzm: Ścierka łka nad salaterką:/„Niechże pan nie będzie ścierką,/Panie chrzanie,/Niech pan przestanie!” Jan Brzechwa


Przepis na świetne i bardzo proste ciastka imbirowe, które są idealne w tym zimowym i świątecznym czasie. Przepis znaleziony tutaj.

Ciastka z imbirem 

Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki gorzkiego kakao

- 2 cm kawałek imbiru

- ½ łyżeczki imbiru w proszku

- 2 jajka

- 100 g stopionego masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- sól

Połączyć wszystkie suche składniki oraz obrany i starty imbir. Stopione i lekko przestudzone masło wymieszać z jajkami i wlać do składników suchych. Zagnieść ciasto, formując kulę. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 5 cm. Piec 10 minut.



czwartek, 07 grudnia 2017
Wietnamski fudge z kawą

Kulinarny aforyzm: W mózgach kochanków i szaleńców kipi/Nadmiar fantazji, tworzącej złudzenia/w tempie, za którym nie nadąży rozum. William Szekspir


Przepis na szybki deser fudge z czasopisma Canadian Living. Ładnie zaprezentuje się też na świątecznym stole.

Fudge 

Składniki:

- 300 g posiekanej białej czekolady

- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady

- puszka słodkiego skondensowanego mleka

- 2 łyżki kawy espresso

W żaroodpornym naczyniu ustawionym nad garnkiem gorącej wody, podgrzać białą czekoladę, gorzką czekoladę, mleko skondensowane i espresso, mieszając, aż do stopienia, około 5 minut. Przełożyć masę do wyłożonej papierem kwadratowej foremki, wygładzając górę. Przechowywać w lodówce, aż stwardnieje (około 3 godziny). Następnie przenieść na deskę do krojenia i za pomocą gorącego noża pokroić w kwadraty.

Fudge