Moje ulubione przepisy
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
środa, 28 października 2009
Irański kurczak

Kulinarny aforyzmW każdym ziarenku ryżu jest kropelka potu. Przysłowie chińskie


Moja propozycja na Konkurs rosołowy to irański kurczak z ryżem. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie ugotowanego kurczaka. Ja użyłam akurat nogi kurczaka, ale piersi też jak najbardziej się nadają. Przepis, który podaję poniżej to porcja dla dwóch osób.

 

Składniki
- 2 nogi ugotowanego kurczaka + pół szklanki rosołu
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżka pokrojonych obranych ze skórki migdałów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można też użyć 250 g przecieru pomidorowego)
- 1 łyżka masła
- 2 szczypty szafranu
- 2 łyżki suszonych owoców berberysu (alternatywą są rodzynki, które używa się do tej potrawy na południu Iranu)
- 200 g ryżu ugotowanego na sypko
- olej, pieprz, sól

Cebulę obrać i pokroić w plastry. Szafran zalać 1-2 łyżkami wrzącej wody. Cebulę podsmażyć na oleju. Połowę cebuli wymieszać z berberysem, połową szafranu, migdałami oraz 1 łyżką masła, które powinno się rozpuścić. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wrzącej wody. Kurczaka włożyć do garnka, dodać pół szklanki rosołu, połowę usmażonej cebuli, połowę rozpuszczonego szafranu, koncentrat pomidorowy oraz pomidora przekrojonego na połowę. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko posypanym mieszanką berberysu i cebuli.

Bezy z orzechami

Kulinarny aforyzmNiejeden trudny do zgryzienia orzech okazuje się wewnątrz pusty. Włodzimierz Scisłowski


Zasadniczo nie lubię bez, bo są dla mnie po prostu za słodkie, jednak zostały mi białka z pieczenia babki, więc jakoś szkoda było je wyrzucić. Bezy okazały się całkiem dobre, może dzięki dodaniu do nich orzechów.

Składniki
- 2 białka
- 1 cukier waniliowy
- 120 g cukru pudru
- 60 g orzechów włoskich

Schłodzone białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz cukier waniliowy (ja używam cukru pudru aromatyzowanego laską wanilii). Na końcu dodać drobno posiekane orzechy. Formować bezy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Piec w temp. 140°C 30-40 minut.

poniedziałek, 26 października 2009
Babka z marcepanem i gruszkami

Kulinarny aforyzmOwoce zwycięstwa? Gruszki na wierzbie. Stanisław Jerzy Lec


Miałam w lodówce resztę masy marcepanowej i przepis Liski na babkę z marcepanem bardzo mi się spodobał. Ponieważ miałam 100 g masy marcepanowej dodałam jej więcej niż w oryginalnym przepisie. Chyba dlatego ciasto jest ciemniejsze niż u Liski. Poza tym nie miałam esencji waniliowej dodałam esencji migdałowej, która zasadniczo pasuje do marcepanu. Moja forma do babki jest większa, więc ciasto wyszło dosyć niskie. Chyba ta porcja ciasta pasuje bardziej do takiej mniejszej foremki. Ciasto wyszło mięciutkie, pachnące migdałami i słodkie, ale mam w domu chętnych na słodkości. Szkoda, że nie na zupę z dyni.....

Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 170 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 160 g kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- 1 gruszka 

Krem migdałowy:
- 60 g masy marcepanowej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ja dodałam migdałowej)
- 1 jajko
- 15 g mąki


Wszystkie składniki kremu migdałowego zmiksować. Jajka, żółtka, wanilię i 3 łyżki śmietany wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Miksując dodawać masło, następnie masę jajeczno-śmietanową. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie tartą bułką. Wlać ciasto. Szpatułką zrobić wgłębienie na środku ciasta i wlać we nie krem marcepanowy (tak samo jak Liska wymieszałam ciasto z masą migdałową). Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki. Ciasto piec 50-50 minut w temp. 175°C.


niedziela, 25 października 2009
Hiszpańska zupa z dyni

Kulinarny aforyzmOwoc zakazany smakuje najlepiej. Owidiusz


Na Festiwal Dyni sprobowałam zrobić zupę z dyni, zresztą po raz pierwszy. No cóż, zupa wyszła smaczna, ale jednak to nie to co tygrysy lubią najbardziej. Jednak preferuję zupy, które konsystencją nie przypominają zupek dla niemowląt. Moja druga połowa w ogóle odmówiła jedzenie, więc teraz muszę jakość zjeść cały gar sama. Przepis oparty jest na przepisie ze strony www.chefkoch.de. Ja użyłam dyni hokaiddo, bo jest mniejsza oraz dodałam ostrą paprykę.

Składniki
- 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory 
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam suszoną paprykę w płatkach)
- pieprz, sól, olej,  
- 1 śmietana

Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 minut. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą.

Na szczęście po ugotowaniu zupy pozostał mi mały bonus w postaci pestek z dyni, które uwielbiam. Można je wysuszyć w piekarniku w temperaturze 60°C przez około godzinę. Drzwiczki piekarnika najlepiej zostawić uchylone.

 

Tagi: dynia
19:27, mirosix , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 21 października 2009
Czerwony Śledź

Kulinarny aforyzm: Kto zna gorycz, zna prawdziwy smak potrawy. Talmud


Naszła mnie ochota na ryby, więc sięgnełam po jeden z moich ulubionych przepisów na czerwone śledzie ze strony Ugotuj.to.

 

Składniki
- 4 sprawione filety śledziowe (ja użyłam matjasów w oleju, którego część wykorzystałam do smażenia cebuli)
- 3 cebule
- 70 ml oleju
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól, cukier, papryka, pieprz

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj koncentrat i nieco wody. Przypraw, podgrzewaj minutę, ostudź. Śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą. Pozostaw na noc w lodówce.

 

 

wtorek, 20 października 2009
Kokosanki

Kulinarny aforyzm: Słodycz w nadmiarze to rzecz obojętna. William Shakespeare


Z pieczenia szarlotki zostały mi białka, więc jedną z najszybszych i najłatwiejszych metod ich wykorzystania jest upieczenie kokosanek. Niestety nie pamiętam z jakiej strony internetowej mam ten przepis.


Składniki
- 4 białka 
- 1 szklanka cukru 
- 30 dag kokosu 
- skórka z cytryny lub sok cytrynowy

Białka ubić, dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i sk wiórków ę lub sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 160 - 170 °C.

poniedziałek, 19 października 2009
Szarlotka

Kulinarny aforyzm: (Matka) posłała po owe krótkie, pulchne ciasteczka, zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem, przytłoczony ponurym dniem i widokami smutnego jutra, machinalnie podniosłem od ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mojego podniebienia, zadrżałem czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego... Marcel Proust


To wspomnienie dzieciństwa, szarlotka mojej babci. Takie smaki są zawsze wyjątkowe i chociaż piekę także inne ciasta z jabłkami, to ma zawsze wyjątkowy smak. Pamiętam jeszcze pierniczki, które babcia często piekła, ale niestety nie znam przepisu i nie ma już możliwości, aby go odtworzyć. :(

Składniki
- 0,5 kg mąki
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- pomarańczowy aromat lub skórka otarta z 1 pomarańczy (może być również aromat cytrynowy lub skórka z cytryny)
- 1,5 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy


Przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia, posiekać masło i dodać do mąki. Dodać jajka, aromat i jeżeli potrzeba śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obrać i utrzeć jabłka. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia lub po prostu blachę (ja używam papieru do pieczenia, można też wysmarować formę masłem). Jabłka odcisnąć i ułożyć na cieście. Posypać cukrem waniliowym i przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem. Piec w tempereturze 200 °C około 30-40 minut.

Czerwona kapusta z winem

Kulinarny aforyzm: Życie jest jak kuchnia - aby zrobić w niej cokolwiek, trzeba pobrudzić ręce. Honoré de Balzac


Miała być to moja propozycja na Święto kapusty, niestety trochę spóźniona, tzn. zdjęcie zrobiłam wczoraj, ale nie dałam już rady zrobić wpisu na blogu. Kapusta podana była z kaczką. Niestety brak mi zdjęcia całej potrawy, ponieważ goście byli szybsi i wszystko zjedli! 

Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- 2-3 cebule
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu (tym razem użyłam jabłkowego i kapusta smakowała świetnie)
- 1 jabłko
- sól, cynamon, cukier, pieprz, olej lub masło

Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na oleju lub maśle, dodać kapustę, chwilę razem smażyć, wlać wino, ocet, wodę, jabłko, szczyptę cynamonu, cukier (1-2 łyżki) i dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia doprawić pieprzem i solą.