Moje ulubione przepisy
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
poniedziałek, 19 października 2009
Szarlotka

Kulinarny aforyzm: (Matka) posłała po owe krótkie, pulchne ciasteczka, zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem, przytłoczony ponurym dniem i widokami smutnego jutra, machinalnie podniosłem od ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mojego podniebienia, zadrżałem czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego... Marcel Proust


To wspomnienie dzieciństwa, szarlotka mojej babci. Takie smaki są zawsze wyjątkowe i chociaż piekę także inne ciasta z jabłkami, to ma zawsze wyjątkowy smak. Pamiętam jeszcze pierniczki, które babcia często piekła, ale niestety nie znam przepisu i nie ma już możliwości, aby go odtworzyć. :(

Składniki
- 0,5 kg mąki
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- pomarańczowy aromat lub skórka otarta z 1 pomarańczy (może być również aromat cytrynowy lub skórka z cytryny)
- 1,5 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy


Przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia, posiekać masło i dodać do mąki. Dodać jajka, aromat i jeżeli potrzeba śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obrać i utrzeć jabłka. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia lub po prostu blachę (ja używam papieru do pieczenia, można też wysmarować formę masłem). Jabłka odcisnąć i ułożyć na cieście. Posypać cukrem waniliowym i przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem. Piec w tempereturze 200 °C około 30-40 minut.

Czerwona kapusta z winem

Kulinarny aforyzm: Życie jest jak kuchnia - aby zrobić w niej cokolwiek, trzeba pobrudzić ręce. Honoré de Balzac


Miała być to moja propozycja na Święto kapusty, niestety trochę spóźniona, tzn. zdjęcie zrobiłam wczoraj, ale nie dałam już rady zrobić wpisu na blogu. Kapusta podana była z kaczką. Niestety brak mi zdjęcia całej potrawy, ponieważ goście byli szybsi i wszystko zjedli! 

Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- 2-3 cebule
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu (tym razem użyłam jabłkowego i kapusta smakowała świetnie)
- 1 jabłko
- sól, cynamon, cukier, pieprz, olej lub masło

Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na oleju lub maśle, dodać kapustę, chwilę razem smażyć, wlać wino, ocet, wodę, jabłko, szczyptę cynamonu, cukier (1-2 łyżki) i dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia doprawić pieprzem i solą. 


czwartek, 15 października 2009
Barszcz zwany ukraińskim wersja wegetariańska

Kulinarny aforyzmJedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie lubisz, picie tego, czego nie chcesz, i robienie tego, na co nie masz ochoty. Mark Twain


Moja propozycja na „Różowy tydzień” (Drogie Panie badajcie się regularnie bo naprawdę warto! U mnie w rodzinie był przypadek tego schorzenia, ale dzięki szybkiej interwencji lekarza wszystko skończyło sie dobrze, dlatego ja też regularnie chodzę na badania!) to barszcz ukraiński. Zrobiło się ostatnio trochę zimno, więc rozgrzewająca zupa będzie jak najbardziej na miejscu. Ciekawe tylko jak ta zupa wygląda na Ukrainie... prawdopodobnie nasza polska wersja jest całkiem inna. Tym razem dokonałam jednej modyfikacji, z barku selera korzeniowego użyłam selera naciowego i zasadniczo smakuje tak samo. Poza tym kiedy już wszystkie składniki były pokrojone okazało się, że nie mam kapusty, więc tym razem zupa jest bez kapusty.


Składniki
- pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, 1-2 korzenie pietruszki, 1 seler)
- 15 dag kapusty
- 4 buraki
- 4 ziemniaki
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów 
- 10 dag fasoli Jasiek lub perłowej
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, cukier, czosnek, pieprz, ocet lub sok z cytryny
- posiekany koperek

Fasolę namoczyć na noc i ugotować w osolonej wodzie . Buraki, marchew, seler oraz korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Kapustę drobno pokroić. Gotować warzywa około 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrane ze skóry pomidory, gotować do miękkości. Dodać, ugotowaną fasolę oraz przecier pomidorowy, masło. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny (ilość zależy od smaku, ja dodałam 2 łyżki soku) oraz dodać 2-3 ząbki czosnku (przecisnięte przez praskę). Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, zahartować i dodać do zupy. Podawać z koperkiem.


Tagi: buraki fasola
13:49, mirosix , Zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 października 2009
Żurek

Kulinarny aforyzmIdealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa. Henry Louis Mencken


W lodówce miałam zakwas na żurek, którego ważność kończy się jutro, więc nie było innej możliwości jak zabrać się za gotowanie żurku. Jest to zresztą jedna z moich ulubionych zup, chociaż kiedyś w ogóle jej nie lubiłam. Zakwas był kupny. Raz spróbowałam zrobić zakwas samodzielnie, ale próba zakończyła się niestety klęska. Może ma ktoś jakiś super przepis na zakwas? A może zależy to od mąki? W przepisie podaję grzyby, jednak tym razem ich nie miałam, więc po prostu ich nie użyłam.

Składniki
- 2 suszone grzyby
- 1 cebula
- 1/2 l zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 50 dag białej surowej kiełbasy
- sól, pieprz, majeranek
- 250 ml śmietany


Ugotować białą kiełbasę w 2-3 l wody z suszonymi grzybami, ziarnami ziela angielskiego i 1 obraną cebulą. Wyjąć kiełbasę, pokroić na kawałki. Z wywaru wyjąć cebulę, dodać zakwas i zagotować. Czosnek wycisnąć przez praskę, utrzeć z odrobiną soli, dodać do wywaru. Następnie dodać do wywaru kiełbasę i pozostałe przyprawy. Śmietanę zahartować gorącym wywarem i dodać do zupy. Podawać z ugotowanym jajkiem.

 

20:44, mirosix , Zupy
Link Komentarze (3) »
wtorek, 06 października 2009
Kruszonka ze śliwkami

Kulinarny aforyzm: Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. James Joyce


Jesień i sezon śliwkowy w pełni, dlatego postanowiłam wypróbować przepis ze strony http://ugotuj.to na kruszonkę z jabłkami, które zastąpiłam śliwkami węgierkami. Dokonałam też pewnych modyfikacji w przepisie, tj. posypałam śliwki cynamonem, a nie cukrem, aby całość miała lekko kwaskowaty smak śliwek. Poza tym zamiast cukru waniliowego używam ostatnio cukru pudru z aromatem wanilii. Można wykorzystać laskę wanilii pozbawioną ziarenek do aromatyzownia cukru pudru, który pachnie naprawdę wspaniale! Poza tym w przepisie wkłada się ciasto na 30 minut do lodówki, jednak po tak krótkim czasie ścieranie go na tarce to po prostu gehenna. Przypomniał mi się inny przepis na kruszonkę, która była lekko zamrożona i w ten sposób znacznie łatwiej ją utrzeć.

 

Owoce Wanilia

Składniki
- 1/2 kg mąki
- 30 dag masła roślinnego
- 15 dag cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru aromatyzowanego wanilią
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 – 1,5 kg śliwek
- cynamon
- 3 łyżki cukru pudru aromatytowanego wanilią


Mąkę posiekaj z masłem roślinnym i 15 dag cukru pudru. Dodaj żółtka, śmietanę i jedną torebkę cukru waniliowego. Siekaj przez chwilę, następnie szybko zagnieć ciasto i włóż je na 20-30 minut do zamrażalnika. Połowę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Lekko przygnieć kruszonkę do blachy. Śliwki umyj, wypestkuj, podziel na połówki, ułóż na kruszonce skórką do dołu i posyp cynamonem. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz 45-50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią.

 

Kruszonka

 

1 ... 111