Moje ulubione przepisy
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 20 grudnia 2009
Ciasteczka cytrynowe

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzmKompromis to dzielenie ciastka w ten sposób, aby każdy z partnerów wierzył, że otrzymał większy kawałek. Ludwig Erhard


To już ostanie ciasteczka upieczone przeze mnie przed świętami i jednocześnie kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009. Do świąt jednak raczej nie dotrwają, bo zaraz po upieczeniu zjedliśmy już połowę…. Ciasteczka są trochę jak biszkopciki, ale chrupiące. Świetne do kawy. Miałam jedynie kłopoty z kształtem ciasteczek, ponieważ po wyciśnięciu ich na blachę i wstawieniu do piekarnika masa całkiem się rozlała (może trzeba by dodać więcej mąki? Lub może brak szczypty proszku do pieczenia, której zapomniałam dodać!!! I właśnie przygotowując wpis na bloga to zauważyłam ;)). Po prostu pokroiłam "placek" po upieczeniu na kawałki (zdj. 1). Można też sprobować wyciąć ciasteczka foremkami dopóki są jeszcze ciepłe (zdj. 2). Pomada także nie do końca była taka jak powinna być. Musiałam dodać więcej cukru pudru niż w przepisie. Co do jej wyglądu, to chyba za bardzo ją ubiłam i trochę się spieniła, ale następnym razem będzie na pewno lepiej. Praktyka czyni mistrza. ;)

Składniki:
- 220 g cukru pudru
- 50 g masła
- 220 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 cytryna
- szczypta proszku do pieczenia

Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru pudru na puszystą masę. Dodawać stopniowo 2 jajka, 2 żółtka, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę cały czas ucierając. Ciasto ucierać 10 minut, powinno być bardzo puszyste. Przełożyć ciasto do plastikowej torebki z uciętym rożkiem i wyciskać na papier do pieczenia okrągłe ciasteczka. Piec w temp. 170 stopni ok. 15-18 minut. Utrzeć pomadę z 70 g cukru pudru, 2 białek i 2 łyżek soku cytrynowego. Upieczone ciastka posmarować szybko pomadą i wstawić do wyłączonego, ale jeszcze nagrzanego piekarnika. Wyjąć, gdy pomada stwardnieje.

czwartek, 17 grudnia 2009
Pierniczki

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść. Alberto Sordi


Moje ulubione pierniczki proponuje w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 oraz Łakocie na choinkę.


Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 2 dag masła
- 30 dag mąki
- 6 dag cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody

Zrumienić miód z przyprawą do piernika, dodać 1 łyżkę wody i ostudzić. Posiekać masło z mąką, cukrem i 1 jajem, dodać miód. 2 łyżki ostudzonej, gotowanej wody wymieszać z sodą, dodać do ciasta, wyrobić. Wstawić do lodówki na ½ godziny. Rozwałkować, wykrawać foremką, posmarować rozbełtanym jajkiem Piec w temp. 200 stopni ok. 10 minut. Polukrować i ozdabiać wg. uznania.

Tagi: miód
21:37, mirosix , Ciasteczka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 15 grudnia 2009
Szpinak z jogurtem

Kulinarny aforyzmNawet tak prosta czynność jak gotowanie jajek wymaga skupienia i uświadomienia sobie roli, jaką w życiu odgrywa czynnik czasu. Arthur Conan Doyle


Kolejne danie kuchni irańskiej…

Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg szpinaku
- 250 g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 4 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
- 1 łyżka advieh
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, olej

Cebule pokroić na półplasterki. Podsmażyć na oleju z mięsem, dodać zblanszowany szpinak i dalej smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, advieh, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka i lekko wymieszać, ale tak, aby żółtko zachowało mniej więcej swój kształt. Przykryć i gotować kilka minut, aby jajka się ścieły. Jeżeli jednak ktoś woli to może jajka całkowicie rozbełtać ze szpinakiem. Szpinak podawać z jogurtem oraz chlebem.

niedziela, 13 grudnia 2009
Bethmännchen

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Wino raduje serce człowieka, a radość jest matką wszelkich zalet i cnót. Johann Wolfgang Goethe


To typowe ciasteczka, które peicze się na Boże Narodzenie we Frankfurcie nad Menem. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od nazwiska syłnnej rodziny bankierów Bethmannów (Bethmännchen oznacza małego Bethmanna). Według legendy paryski cukiernik Jean Jacques Gautenier stworzył właśnie w ich kuchni w 1838 roku ten wypiek. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.

Składniki:
- 75 g migdałów 
- 250 g masy marcepanowej 
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki (dodałam jej trochę więcej, bo masa bardzo się kleiła)
- 6 łyżek cukru pudru 
- 1 łyżka śmietany (lub wody)

Migdały sparzyć i przekroić wzdłuż na połówki. Zagnieść masę marcepanową, białko, mąkę i cukier puder. Z masy uformować malutki kulki. W każdą kulkę wcisnąć po trzy połówki migdałów. Kulki ułożyć na blasze i posmarować je wymieszanym ze śmietaną żółtkiem. Piec w temp. 150 stopni 15-20 minut.

sobota, 12 grudnia 2009
Śledź w porach

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzmKsiążki kucharskie powinny podlegać cenzurze. Stanisław Jerzy Lec


Kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 to śledzie, które bardzo często pojawiały się u mnie na wigilijnym stole.

Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 pory
- 1 jabłko
- 2 łyżki śmietany (lub jogurtu)
- 2 łyżki majonezu
- kilka ziaren pieprzu
- ocet, oliwa, cukier, sól

Płaty śledziowe namoczyć przez dobę w occie zagotowanym z wodą w proporcji 2/3 oraz pieprzem. Odsączyć. Zalać śledzie na 1 godzinę oliwą. Pora pokroić na plasterki, jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać śmietanę, majonez, cukier, sól. Wymieszać z osączonym z oliwy i pokrojonym na kawałki śledziem. Schłodzić i podawać.

piątek, 11 grudnia 2009
Bakłażan z pomidorami

Kulinarny aforyzmO, jakże uroczy jest ów upór kochanki, który tylko po to opóźnia chwile rozkoszy, by nabrały smaku. Giacomo Casanova


 

Kolejna propozycja kuchni irańskiej. Bardzo smaczny i prosty sposób na obiad z bakłażana. W Iranie jada się to danie z ryżem, ale myślę, że równie dobrze można je jeść z chlebem.

Składniki (dla 4 osób):
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 kg wołowiny
- pieprz, sól

Mięso pokroić w dużą kostkę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Bakłażany upiec w piekarniku. Skórka powinna ściemnieć. Gorące bakłażany obrać ze skóry, odkroić ogonek i pokroić je wzdłuż na ćwiartki. Pomidory przekroić na pół. Pomidory, bakłażany i koncentrat pomidorowy dodać do ugotowanego mięsa. Jeżeli zostało trochę wody z gotowania mięsa to także ją dodać. Jeżeli nie to trzeba dodać ok. pół szklanki wody. Doprawić i gotować ok. 10-15 minut od czasu do czasu wstrząsając garnkiem.

środa, 09 grudnia 2009
Piernik biszkoptowy

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady. Stanisław Jerzy Lec


Bardzo aromatyczny piernik, a do tego to dobra opcja dla osób, które mają mało czasu albo cierpliwości, żeby czekać, aż piernik zmięknie. Przepis pochodzi z magazynu „Smaki i aromaty” z grudnia 1999 roku. To kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.

Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszenna 
- 5 jajek
- 1 szklanka miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka przypraw korzennych (dałam ok. pół opakowania) 
- 1 łyżka soda oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 50 ml rumu
- 200 g bakalii (orzechów włoskich, laskowych, migdałów, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej)

Mąkę przesiać, dodać przyprawy korzenne, sodę i kakao. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i łyżce miodu, a następnie wsypywać stopniowo mąkę, wlewać porcjami śmietanę i ucierać ciasto. Wlać do ciasta rum, wsypać posiekane bakalie (rodzynek nie siekać). Białka trzeba ubić z odrobiną soli i dodać na końcu do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ta porcja ciasta nadaje się, aby upiec 2 keksówki. Piec w temp.170 stopni C ok. 50 minut.

niedziela, 06 grudnia 2009
Sernik wiedeński

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Sernik wiedeński jest walcem smaków. Wojciech Bartoszewski


Moja propozycja na Święta to mój ulubiony sernik zwany wiedeńskim, czyli bez spodu z ciasta, a złożony tylko z masy serowej.

 

Składniki:
- 1kg tłustego zmielonego białego sera 
- 2 szklanki cukru
- 8 jaj
- 1 kostka masła, 
- 1 budyń waniliowy
- cukier waniliowy (lub laska wanilii)
- 1 cytryna
- 10 dag rodzynek 
- 3 dag płatków migdałowych (inna opcja do dodać 5 dag zmielonych migdałów bez skórki)
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej (niekoniecznie)
- szczypta soli

Rozpuścić masło i odstaw do wystygnięcia. Posmarować tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbić jajka. Żółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do masy dodawać porcjami zmielony ser i proszek budyniowy (oraz zmielone migdały jeżeli zdecydujemy się na tą opcję), wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlać zimne masło i dalej ucierać. Dodać bakalie, wymieszać. Ubić białka, sztywną pianę delikatnie połączyć z masą serową. Na 1 kg sera potrzebna będzie duża tortownica, tzn. większa niż o średnicy 26 cm. Kiedyś miałam taką dużą formę, ale niestety uległa zniszczeniu i użyłam tej mniejszej. To był błąd, bo ciasto wypłyneło częściowo na zewnątrz i sernik popękał w środku. Gdyby ktoś nie miał takiej większej tortownicy, to lepiej zrobić sernik z 75 dag sera i odpowiednio zmniejszyć ilość składników. Piecz ok. 50-60 minut w temp. 180 stopni. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.