Moje ulubione przepisy
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 09 stycznia 2010
Fasola z jajkiem (Baghali ghatogh)

Kulinarny aforyzm: Jedz mniej, bramy raju są wąskie. Archibald Joseph Cronin


Tak przygotowaną fasolę (znakomite danie wegetariańskie) podaje się w Iranie w prowincji Gilan, nad Morzem Kaspijskim. Fasolę zalewa się wrzątkiem i moczy przez noc, a następnie obiera się ją ze skórki.  Do potrawy tej używa się fasolki o lekko różowym kolorze, czasem brązowo nakrapianej. Niestety nie mogłam znaleźć nazwy tego gatunku fasoli, a może po prostu rośnie tylko w Iranie. Na pewno można by użyć jakiejś innej niewielkiej fasoli.

Składniki:

- 250 g fasoli

- 3 jajka

- 2 pęczki koperku

- 3-4 ząbki czosnku

- 2 łyżki kurkumy

- sól, olej

 

Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju razem z kurkumą, dodać obrane ze skóki fasolki, posiekany koperek i sól. Gotować do miękkości uważając, aby fasola się nie rozgotowała. Wbić jajka i nie mieszać (zdj. 2). Przykryć i gotować kilka minut, aby jajka się ścięły. Podawać z ryżem i świeżymi ziołami.

piątek, 08 stycznia 2010
Pierożki


Kulinarny aforyzmNa przyjęciu powinno się jeść mądrze, ale niezbyt dużo, i mówić dużo, ale niezbyt mądrze. William Somerset Maugham


Moja propozycja w ramach akcji Karnawałowe Przekąski to swojego rodzaju pierożki. Przepis oparty jest na wcześniej podanym przeze mnie przepisie na pieróg. Na Sylwestra nie udało mi się kupić francuskiego ciasta i zakupiłam meksykańskie tortille. Tak powstał wariant mojego pieroga. Wszystkim smakowało w czasie Sylwestra, więc na pewno potrawa ta będzie się nadawać na imprezę karnawałową.

Składniki jak w przepisie na Pieróg. Ta ilość powinna wystarczyć na 3-4 tortille. Nadzienie zawinąć w tortille (ja spiełam je dodatkowo wykałaczkami, żeby całość się nie rozpadła) i podsmażyć na oleju z obu stron. Można podawać na ciepło (na przykład z czystym barszczem) lub na zimno.

 

czwartek, 07 stycznia 2010
Brownies z pomarańczą i białą czekoladą

Kulinarny aforyzm: Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady. Stanisław Jerzy Lec


Witam po Świętach!!! Moja pierwsza propozycja to ciasto ze strony Raspberries and Cream, które upiekłam w okolicach Sylwestra, ale teraz dopiero mam czas zamieścić je na blogu. Było pyszne, wszystkim bardzo smakowało, chociaż ja chyba następnym razem nie dodam całej pomarańczy tylko samą otartą skórkę pomarańczową.

Składniki:- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 100 g orzechów włoskich
- 1 duża pomarańcza z cienką skórką
- 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka łączymy z cukrem, mąką i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy i wrzucamy do ciasta. Sparzona pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni.

poniedziałek, 21 grudnia 2009
Jarmark Świąteczny

To mój ostatni wpis przed Świętami i postanowiłam zamieścić kilka zdjęć z niemieckiego jarmarku świątecznego, który oddaje świąteczną atmosferę, a poza tym można na nim kupić różne pyszne rzeczy, jak na przykład:

- grzane wino

- pierniki

- likiery owocowe

- chleb o pysznym wiśniowym aromacie pieczony w piecu chlebowym

A na tym zdjęciu widać poncz z adwokata, na który przepis znalazłam tutaj.

Składniki dla 6 osób:
- 0,5 l adwokata
- 1 l półwytrawnego białego wina
- 15 ml drobno zmielonego brązowego cukru kandyzowanego
- cynamon (wg. gustu, poncz, który piłam miał wyraźny cynamonowy smak)

Podgrzać cukier z adwokatem na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać wino oraz cynamon, ubijać podgrzewając, aż się raz zagotuje. Na powierzchni utworzy się biała pianka. Podawać od razu. Można ozdobić poncz bitą śmietaną.

 

A zatem życzę wszystkim smacznych i pachnących Świąt Bożego Narodzenia. :)

niedziela, 20 grudnia 2009
Ciasteczka cytrynowe

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzmKompromis to dzielenie ciastka w ten sposób, aby każdy z partnerów wierzył, że otrzymał większy kawałek. Ludwig Erhard


To już ostanie ciasteczka upieczone przeze mnie przed świętami i jednocześnie kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009. Do świąt jednak raczej nie dotrwają, bo zaraz po upieczeniu zjedliśmy już połowę…. Ciasteczka są trochę jak biszkopciki, ale chrupiące. Świetne do kawy. Miałam jedynie kłopoty z kształtem ciasteczek, ponieważ po wyciśnięciu ich na blachę i wstawieniu do piekarnika masa całkiem się rozlała (może trzeba by dodać więcej mąki? Lub może brak szczypty proszku do pieczenia, której zapomniałam dodać!!! I właśnie przygotowując wpis na bloga to zauważyłam ;)). Po prostu pokroiłam "placek" po upieczeniu na kawałki (zdj. 1). Można też sprobować wyciąć ciasteczka foremkami dopóki są jeszcze ciepłe (zdj. 2). Pomada także nie do końca była taka jak powinna być. Musiałam dodać więcej cukru pudru niż w przepisie. Co do jej wyglądu, to chyba za bardzo ją ubiłam i trochę się spieniła, ale następnym razem będzie na pewno lepiej. Praktyka czyni mistrza. ;)

Składniki:
- 220 g cukru pudru
- 50 g masła
- 220 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 cytryna
- szczypta proszku do pieczenia

Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru pudru na puszystą masę. Dodawać stopniowo 2 jajka, 2 żółtka, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę cały czas ucierając. Ciasto ucierać 10 minut, powinno być bardzo puszyste. Przełożyć ciasto do plastikowej torebki z uciętym rożkiem i wyciskać na papier do pieczenia okrągłe ciasteczka. Piec w temp. 170 stopni ok. 15-18 minut. Utrzeć pomadę z 70 g cukru pudru, 2 białek i 2 łyżek soku cytrynowego. Upieczone ciastka posmarować szybko pomadą i wstawić do wyłączonego, ale jeszcze nagrzanego piekarnika. Wyjąć, gdy pomada stwardnieje.

czwartek, 17 grudnia 2009
Pierniczki

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść. Alberto Sordi


Moje ulubione pierniczki proponuje w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 oraz Łakocie na choinkę.


Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 2 dag masła
- 30 dag mąki
- 6 dag cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody

Zrumienić miód z przyprawą do piernika, dodać 1 łyżkę wody i ostudzić. Posiekać masło z mąką, cukrem i 1 jajem, dodać miód. 2 łyżki ostudzonej, gotowanej wody wymieszać z sodą, dodać do ciasta, wyrobić. Wstawić do lodówki na ½ godziny. Rozwałkować, wykrawać foremką, posmarować rozbełtanym jajkiem Piec w temp. 200 stopni ok. 10 minut. Polukrować i ozdabiać wg. uznania.

Tagi: miód
21:37, mirosix , Ciasteczka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 15 grudnia 2009
Szpinak z jogurtem

Kulinarny aforyzmNawet tak prosta czynność jak gotowanie jajek wymaga skupienia i uświadomienia sobie roli, jaką w życiu odgrywa czynnik czasu. Arthur Conan Doyle


Kolejne danie kuchni irańskiej…

Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg szpinaku
- 250 g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 4 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
- 1 łyżka advieh
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, olej

Cebule pokroić na półplasterki. Podsmażyć na oleju z mięsem, dodać zblanszowany szpinak i dalej smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, advieh, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka i lekko wymieszać, ale tak, aby żółtko zachowało mniej więcej swój kształt. Przykryć i gotować kilka minut, aby jajka się ścieły. Jeżeli jednak ktoś woli to może jajka całkowicie rozbełtać ze szpinakiem. Szpinak podawać z jogurtem oraz chlebem.

niedziela, 13 grudnia 2009
Bethmännchen

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Wino raduje serce człowieka, a radość jest matką wszelkich zalet i cnót. Johann Wolfgang Goethe


To typowe ciasteczka, które peicze się na Boże Narodzenie we Frankfurcie nad Menem. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od nazwiska syłnnej rodziny bankierów Bethmannów (Bethmännchen oznacza małego Bethmanna). Według legendy paryski cukiernik Jean Jacques Gautenier stworzył właśnie w ich kuchni w 1838 roku ten wypiek. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.

Składniki:
- 75 g migdałów 
- 250 g masy marcepanowej 
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki (dodałam jej trochę więcej, bo masa bardzo się kleiła)
- 6 łyżek cukru pudru 
- 1 łyżka śmietany (lub wody)

Migdały sparzyć i przekroić wzdłuż na połówki. Zagnieść masę marcepanową, białko, mąkę i cukier puder. Z masy uformować malutki kulki. W każdą kulkę wcisnąć po trzy połówki migdałów. Kulki ułożyć na blasze i posmarować je wymieszanym ze śmietaną żółtkiem. Piec w temp. 150 stopni 15-20 minut.