Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 15 lipca 2017
Ciastka maślane z mąką razową

Kulinarny aforyzm: Entuzjazm to delirium rozumu. Napoleon Bonaparte


Przepis z magazynu Kuchnia. Pyszne!

 

Składniki:

- 70 g mąki pszennej razowej

- 60 g mąki pszennej białej

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 80 g miękkiego masła

- 70 g cukru pudru

- 1 łyżka aromatu migdałowego

- 2 łyżki mleka

- dżem – u mnie malinowy

Wymieszać w misce mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Stopniowo dodawać mieszankę mąki. Zagnieść ciasto i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej zrobić kciukiem dołek i napełnić go dżemem. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w 190°C.



sobota, 08 lipca 2017
Zapiekana sola

Kulinarny aforyzm: Jak długo jeszcze można siedzieć i wyprawiać sobie uczty z myśli, tak długo wszystko dobrze! Selma Lagerlöf 


Aromatyczna, pieczona ryba na szybki lunch lub kolację. Można ją podać z pieczonymi ziemniakami. Przepis na podstawie tego przepisu.

Pieczona sola 

Składniki:

- 2 limonki

- 1/2 szklanki oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki kaparów

- 1 łyżeczka soli

- 3/4 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 10-12 filetów z soli

- 4-6 cebulek ze szczypiorkiem

Wymieszać sok z 1 limonki, oliwę, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz kapary. W osobnej miseczce wymieszać sól, pieprz, kolendrę i koperek. Obsypać filety z obu stron przyprawą. Ułożyć filety na blasze wyłożonej pergaminem. Polać przyprawioną oliwą, poukładać szczypiorek przecięty wzdłuż na pół. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni.



wtorek, 04 lipca 2017
Żeberka i sos barbecue

Kulinarny aforyzm: Śmierć przeważnie kosi nagle, zło zaś ogryza cię powoli, tak jak zając aż do rdzenia ogryza korę drzewa. Věroslav Mertl


Świetny przepis na żeberka i sos barbecue. Przepis znaleziony tutaj. Wydaje się, że przygotowanie jest skomplikowane, ale tak naprawdę to trwa krótko. Jedyne, co jest potrzebne to trochę cierpliwości, gdy żeberka pieką się w piekarniku. W ostatnim etapie można oczywiście użyć grilla. Ja całość przygotowałam w piekarniku. Najbardziej polecam sos. Jest rewelacyjny!

Sos barbecue

Składniki:

Przyprawa

- 2 łyżeczki papryki

- 2 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka cebuli w proszku

- 1 łyżeczka pieprzu cayenne

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

Sos Barbecue 

- 1 szklanka octu balsamicznego

- 1 szklanka ketchupu pomidorowego

- ¾ szklanki cydru lub soku jabłkowego

- ½ szklanki wody

- ¼ szklanki miodu

- ¼ szklanki brązowego cukru

- 2 łyżki musztardy Dijon

- 2 zgniecione ząbki czosnku

- 1 cebula pokrojona w duże kawałki

- 2 łyżeczki melasy

- 2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka Tabasco

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

- 1,5 - 2 kg żeberek wieprzowych

- 300 ml cydru lub soku jabłkowego


Wymieszać składniki przyprawy, natrzeć żeberka i marynować do 24 godzin. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez 45 minut do zgęstnienia. Wyjąć kawałki cebuli. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Każdy kawałek żeberek zawinąć w folię aluminiową (widoczne na zdjęciu w oryginalnym przepisie) i polać cydrem lub sokiem jabłkowym. Piec 2 godziny. Następnie odwinąć żeberka z folii i posmarować sosem barbecue ze wszystkich stron. Piec 15-20 min w piekarniku lub na grillu. Podawać z pozostałym sosem.

Zeberka barbecue

środa, 31 maja 2017
Placki z cukinii

Kulinarny aforyzm: Im słodsze dzieciństwo, tym okrutniejsze jest spotkanie z pustką, jaka po nim następuje. Věroslav Mertl


Pyszne placki z cukinii. Mi smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zjadła je nawet córeczka, która ucieka na widok czegokolwiek zielonego do jedzenia. Przepis znalazłam tutaj.

Placki z cukinii 

Składniki:

- 3 młode cukinie

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka suszonego koperku

- 1 jajko

- 5- 6 łyżek mąki pszennej

- sól, pieprz, olej

Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, czosnek, koperek jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Smażyć placki na oleju.

Placki z cukinii

piątek, 26 maja 2017
Kopytka z kaszy jaglanej

Kulinarny aforyzm: Tak jak rdza zżera metal, tak też zazdrosnych zżera zazdrość. Antyfanes


Alternatywa dla tradycyjnych kopytek. Przepis na podstawie tego przepisu.

Kopytka jaglane

Składniki:

- 300 g ugotowanych ziemniaków

- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

- ¾ szklanki mąki

- 1 jajko

- sól, olej

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i odsączyć. Zagotować 1 1/4 szklanki wody, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju oleju, następnie wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki oraz kaszę zmiksować na gładką masę i odstawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej z nich uformować wałek. Kroić ukośne kopytka i przekładać na deseczkę posypaną mąką. Do gotującej, osolonej wody wkładać porcjami kopytka i delikatnie zamieszać. Gotować kilka minut.

Kopytka jaglane

sobota, 20 maja 2017
Bułki do hot dogów

Kulinarny aforyzm: Tak gotuje sobie przez/dłuższy czas, aż gotów jest/najwspanialszy lek na stres – żurek! Wojciech Młynarski


Domowe bułki do hot dogów to pyszne bułki, dzięki którym tradycyjny fast food zamienia się w smaczny posiłek. Przepis znaleziony tutaj.

Bulki do hot dogow 

Składniki:

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki drożdży instant

- 1/2 szklanki wody

- 2 szklanki mleka

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki soli

- 6 -7 szklanek mąki

- 1 jajko do posmarowania

Wymieszać cukier i drożdże z ciepłą wodą. Dodać mleko, oliwę, sól oraz 3 szklanki mąki. Wymieszać. Następnie dodawać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięt wciasto podzielić na 18 części i formować podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

czwartek, 11 maja 2017
Curry z dynią i ciecierzycą

Kulinarny aforyzm: Woda w naczyniu błyszczy, woda w morzu jest ciemna. Małe prawdy wyrażają się jasnymi słowami. Wielkim towarzyszy wielka cisza. Rabindranath Tagore


Dodatek do chleba naan, który pojawił się na blogu w zeszłym tygodniu. Z niewielkiej ilości składników można wyczarować w bardzo krótkim czasie pyszne rozgrzewające danie. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 1 łyżka oleju

- 1 cebula,

- 0,5 kg dyni

- 2 ząbki czosnku

- 2 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

- 1 1/2 łyżeczki garam masala

- 1 puszka pomidorów

- 1 puszka ciecierzycy (u mnie gotowana)

Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, dynię pokrojoną w kostkę 2 cm oraz przyprawy. Dodać wodę oraz pokrojone pomidory. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 min. Dodać ciecierzycę, gotować dalej ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jogurtem i chlebem naan.



sobota, 06 maja 2017
Naan

Kulinarny aforyzm: Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze. Rabindranath Tagore


Świetny indyjski chlebek. Podałam go z warzywnym curry, które pojawi się na blogu wkrótce. Przepis na chleb pochodzi z tej strony. W przepisie do smarowania użyto słonego masła. Ja nie miałam takiego, więc dodałam trochę soli do ciasta.

Naan 

Składniki:

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 7 g drożdży instant

- 2 1/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1 łyżka oleju

- olej do smarowania patelni

- 3 łyżki stopionego masła

- sól

W misce wymieszać cukier, ciepłą wodę i drożdże. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać mieszaninę drożdży, jogurt, sól i olej, zagniatać ciasto, aż powierzchnia stanie się gładka i błyszcząca, około 10 minut. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować ciasto na placki i smażyć na rozgrzanej patelni, której powierzchnia została posmarowana olejem. Kiedy na chlebku pojawiają się bąbelki należy przewrócić je na drugą stronę. Usmażone chlebki smarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło.



03:11, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »