Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
poniedziałek, 26 marca 2018
Przepisy Wielkanocne

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami wielkanocnymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i mam nadzieję, że coś nowego pojawi się jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......





05:38, mirosix , Inne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 marca 2018
Perskie ciasto Baklawa

Kulinarny aforyzm: Nie mąćmy wody:/może gdzieś w dole gołąb ją pije/lub w odległym zakątku sikorka myje skrzydła/lub gdzieś w wiosce dzban się napełnia. Sohrab Sepehri


Czyli baklawa dla zabieganych. Po prostu ciasto ucierane nasączone jak tradycyjna baklawa i ozdobione pistacjami i płatkami różanymi. Przepis znaleziony tutaj. Dzisiaj pierwszy dzień wiosny i Perski Nowy Rok (Nowruz). Idealna okazja. Obchody te sięgają tradycji zaratusztriańskiej i przedstawione zostały na reliefach w Persepolis. Obecnie Nowruz świętuje się również w Afganistanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie, Kudrystanie, Turkmenistanie. Symbolika Perskiego Nowego Roku przypomina symbolikę naszej Wielkanocy. Tradycyja dekoracja domu, zwana Haft-Sin (siedem razy "S"), zawiera na przykład malowane jajka oraz świeże zioła. Poszczególne elementy dekoracji mają symboliczne znaczenie – zioła (sabzi) oznaczają odrodzającą się przyrodę, ocet (serkeh) cierpliwość, jabłka (sib) zdrowie, sumak wschodzące słońce, monety (sekkeh) dostatek, itd.

Baklawa

Składniki:

Ciasto

- 150 g zblanszowanych migdałów

- 10 g cukru

- 65 g mąki pszennej

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1½ łyżeczki zmielonego kardamonu

- 2 łyżki masła

- 2 jaja

Do nasączenia

- 100 g cukru

- 120 ml wody

- 1½ łyżeczki wody różanej

Do ozdobienia

- suszone płatki różane, pistacje, migdały


W garnuszku połączyć cukier, wodę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu, dodać wodę różaną. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić migdały, wymieszać z mąką, proszkiem, cukrem i kardamonem. Ubić masło, dodać jajka. Dalej ubijać. Wmieszać suche składniki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy o średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez 23-28 minut. Wyjąć, lekko ostudzić i pokroić w romby długości ok. 2,5 cm. Nasączyć syropem nie wyjmując z foremki. Ozdobić, migdałami, płatkami róż, pistacjami

Baklawa

Baklawa

poniedziałek, 05 marca 2018
Kurczak pieczony z warzywami

Kulinarny aforyzm: Jedyne lekarstwo dla znużonych życiem w gromadzie: życie w wielkim mieście. To jedyna pustynia, jaka jest dziś dostępna. Albert Camus


Przepis na podstawie tej strony. Szybki i prosty pomysł na obiad lub kolację. U mnie porcja dla 3 osób.

Kurczak z warzywami 

Składniki:

- 3 nogi kurczaka

- 1 batat

- 300 g brukselki

- 1 jabłko

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżka czerwonego octu winnego

- 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu i cząbru

- sól, pieprz

Wymieszać 1 łyżkę oliwy, ocet, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła, sól i pieprz. Zamarynować kurczaka w doprawionej oliwie. W międzyczasie pokroić batat w kostkę, brukselki na pół, jabłko w ósemki, a cebulę w piórka. Wymieszać i skropić oliwą. Ułożyć warzywa na blasze, na wierzchu rozłożyć kurczaka. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Kurczak z warzywami

04:54, mirosix
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 lutego 2018
Brownie z kozim serem

Kulinarny aforyzm: Do polowania na pchły i męża nie trzeba mieć karty myśliwskiej. Zygmunt Fijas


Jakiś czas temu zakupiłam sporo sera koziego o dość krótkim terminie ważności. Skończyło się to tym, że jedliśmy wszystko z kozim serem przez 3 tygodnie. Znalazłam też przepis na ciasto z tymże serem.

Brownie z kozim serem 

Składniki:

- 220 g gorzkiej czekolady

- 5 łyżek masła

- 170 g koziego sera twarogowego

- 2 łyżki miodu

- 3 jajka

- 1 ½ szklanki cukru

- 1/3 szklanka wody

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 ¼ szklanki mąki

- ¾ łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczka soli

- ½ szklanki posiekanych migdałów

Wyłożyć formę do pieczenia (ok. 30 x 20 cm) pergaminem. Stopić czekoladę i 3 łyżki masła na małym ogniu, ostudzić. Na nadzienie wymieszać mikserem: ser kozi, 2 łyżki masła, ¼ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki, miód i 1 jajko. Ciasto: ubić 2 jajka, dodać 1 i ¼ szklanki cukru, wodę i ekstrakt waniliowy. Dobrze ubić. Dodać schłodzoną czekoladę, 1 szklankę maki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Na koniec do ciasta dodać migdały. Połowę ciasta rozłożyć w formie, następnie rozłożyć nadzienie z sera i drugą część masy czekoladowej w formie małych kopczyków. Nożem delikatnie wymieszać na powierzchni, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.

Brownie z kozim serem

poniedziałek, 12 lutego 2018
Wegetariańskie chili

Kulinarny aforyzm: Banany są jedynym demokratycznym pożywieniem: każde stworzenie wygląda śmiesznie, kiedy je banana. Jonathan Carroll


Trochę lżejsza wersja chili. Inspiracja z tej strony.

 Chili warzywne

Składniki:

- 1 cebula

- 1 czerwona papryka

- 2 marchewki

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka płatków papryczki chili

- 2 łyżeczki kuminu

- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 2 puszki pomidorów

- 2 puszki czarnej fasoli

- 1 puszka fasoli pinto

- 1 liść laurowy

- 1 - 2 łyżeczki soku z limonki

- oliwa, sól, pieprz

Podsmażyć na oliwie pokrojone w kostkę cebulę, świeżą paprykę i marchew. Posolić, dodać drobno posiekany czosnek, paprykę, kumin i oregano. Po 1 minucie dodać rozdrobnione pomidory z sokiem, odcedzone fasole, liść laurowy i 2 szklanki wody lub wywaru warzywnego. Gotować ok. 30 minut. Można zmiksować 1 szklankę chili, aby je zagęścić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Można podawać z awokado i kolendrą.

niedziela, 04 lutego 2018
Fish taco

Kulinarny aforyzm: Jedzą, piją, lulki palą/Tańce, hulanka, swawola. Adam Mickiewicz


Zamarynowane papryczki jalapeño można wykorzystać jako dodatek do taco, np. z rybą. To szybkie do przygotowania danie i naprawdę pyszne. Przepis inspirowany stroną. U mnie jest to porcja dla 2-3 osób.

Fish taco 

Składniki:

- 3 filety z białej ryby

- ¼ łyżeczki kuminu

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- sól, pieprz, oliwa

- ½ łyżki masła

- 12 tortilli do taco

- 1 awokado

- 1 pomidor

- 2 liście sałaty lodowej

- 2-3 gałązki szczypiorku

- marynowana czerwona kapusta

- marynowane papryki jalapeño

Sos:

- 1/4 szklanki jogurtu

- 2 łyżki majonezu

- 1 łyżka soku z limonki

- 1 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka ostrego sosu (u mnie piri-piri)

Wymieszać składniki sosu. Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką kuminu, papryki, soli i pieprzu. Skropić sokiem z limonki. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Tortille opiec na patelni lub w piekarniku. Pokroić awokado, pomidory na plasterki. Sałatę grubo posiekać. Podawać tortillę z kawałkami ryby, warzywami, marynatami i sosem. Najlepiej porozkładać składniki na talerzykach i każdy może przygotować sobie taco takie, jakie lubi.

Fish taco

piątek, 26 stycznia 2018
Marynowane papryczki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Kradziona woda jest słodka, a chleb jedzony na ustroniu lepiej smakuje. Jacob Cats


Jesienią obrodziły u mnie w doniczce papryczki jalapeño. Było ich znacznie więcej niż byliśmy w stanie od razu zjeść. Zamarynowałam je, korzystając z tego przepisu.

 

Składniki:

- 8 papryk jalapeño

- 1 marchewka

- 1/2 cebuli

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka wody

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki soli

- 1 łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- 10 ziaren pieprzu

- 1 liść laurowy

Odciąć ogonki papryczek, pokroić je w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Obrać czosnek i lekko zgnieść. Rozgnieść ziarna pieprzu. Zagotować wodę z octem, dodając przyprawy, czosnek i cukier. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodać paprykę, marchew i cebulę. Po 1 minucie przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.



czwartek, 11 stycznia 2018
Czerwona kapusta marynowana z imbirem

Kulinarny aforyzm: Jedzenie i seks to najważniejsze części składowe życia, stanowiące klucz do naszych pragnień. Ang Lee


Miałam w lodówce ¾ główki czerwonej kapusty i imbir. Znalazłam taki przepis na szybką marynatę w azjatyckim stylu. Przepis jest na zaledwie 2 szklanki kapusty. Ja podwoiłam składniki, zużywając ok. ¾ główki kapusty średniej wielkości. Polecam!

Kapusta z imbirem 

Składniki:

- 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty

- 1 łyżka startego świeżego imbiru

- ½ łyżeczki ziaren pieprzu

- ½ szklanki wody

- ½ szklanki octu ryżowego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka soli

Kapustę wymieszać z imbirem i pieprzem. Przełożyć do słoika. Zagotować wodę, ocet, miód i sól. Zalać kapustę. Ostudzić i schować do lodówki.

Kapusta z imbirem