Moje ulubione przepisy
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 07 marca 2017
Muffiny owsiane z morelami

Kulinarny aforyzm: Ból trwania w obcym miejscu/przecina moje serce, jest jak słodki owoc./I gdzież są dobre łzy? Jehuda Amichaj


Zazwyczaj, gdy nie mam czasu, a mam ochotę na coś słodkiego robię muffiny. Tym razem taki owsiano-morelowe. Przepis znaleziony na tej stronie.

Muffiny_owsiane 

Składniki:

 - 1,5 szklanki mąki

- 1 szklanka płatków owsianych

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka brązowego cukru

- szczypta soli

- 2/3 szklanki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 2 jajka

- 6 łyżek oleju

- ¾ szklanki posiekanych suszonych moreli

Wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszać olej z cukrem, jajkiem, ekstraktem waniliowym oraz mlekiem. Dodać suche składniki, wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone morele. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Można posypać cukrem lub płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.

Muffiny_owsiane1

piątek, 03 marca 2017
Grochówka z kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Pocałunek jest ostatnim przykładem ludożerstwa. Dimitrios Kamburoglu


Pożywna zupa na chłodne, deszczowe dni. Mniam!

Grochowka 

Składniki:

 -wywar mięsny (razem z wodą ok. 4 l)

- 500 g grochu łuskanego

- 1 korzeń pietruszki

- 2 marchewki

- 2 listki laurowe

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- 2 łyżki mąki

- 2 kiełbasy

- olej sól, pieprz, majeranek

Do podgrzanego wywaru dodać groch oraz sól. Gotować ok 35-45 minut. Następnie dodać pokrojone lub starte na tarce warzywa (ziemniaki pokrojone w kostkę) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do zupy. Następnie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej mąkę i chwilę razem smażyć. Dodać cebulę do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Tagi: groch
04:23, mirosix , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 lutego 2017
Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty

Kulinarny aforyzm: (...) miłość wszystko rozkruszy, roztopi, i skrzepi. Maite Carranza


W tym roku z okazji Tłustego Czwartku usmażyłam tylko takie szybkie małe pączusie. Zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w zeszłym roku na tej stronie.

 

Składniki:

- 100 g mąki

- 15 g proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

- 250 g sera ricotta

- 2 duże jajka

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszać ricottę z jajkami, cukrem i ekstraktem. Dodać suche składniki i całość wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć małe pączki na oleju nagrzanym do temp. 160 stopni, nabierając porcje ciasta łyżeczką i zsuwając je do garnka drugą łyżeczką. Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

piątek, 10 lutego 2017
Tort brzoskwiniowy

Kulinarny aforyzm: Gdy nas losu igrzysko zrobiło wielkiemi/Nie gardźmy biednym grzybem rosnącym przy ziemi. Stanisław Jachowicz


Dzisiaj bardzo smaczny i lekki tort brzoskwiniowy. Można go przygotować nawet w zimie, ponieważ dodaje się do niego brzoskwinie z puszki. U nas gościł latem i upiekłam go z okazji 2-urodzin córeczki. Przepis ze strony Kotlet.tv, z drobnymi zmianami. Co do biszkoptu, to jeszcze nie znalazłam ulubionego przepisu. Co jakiś czas próbuję nowe przepisy, ale żaden do końca mi się nie spodobał.

 Tort_brzoskwiniowy2

Składniki:

- ulubiony biszkopt
- 400 g śmietany kremówki
- 150 g białej czekolady
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- puszka brzoskwiń
- 100 g wiórków kokosowych

Do kremówki dodać cukier puder i ekstrakt, ubić na sztywno. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do śmietany. Lekko wymieszać. Biszkopt pokroić na 2 lub 3 blaty, nasączyć wodą syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą. Posmarować kremem, poukładać plasterki brzoskwiń, blat biszkoptu, ponownie nasączyć, posmarować kremem, poukładać brzoskwinie. Tort z wierzchu posmarować kremem, ozdobić brzoskwiniami i obsypać go bo bokach wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

piątek, 03 lutego 2017
Zapiekanka z makaronu, indyka i kalafiora

Kulinarny aforyzm: Byk Jowisz, panie, igrał z pięknym rykiem./Lecz twego ojca krowa z pewnym bykiem,/Miała cielaka – skutek tych słodyczy./Rysy ma twoje i podobnie ryczy. William Shakespeare


Kolejny przepis dotyczący resztek poświątecznych (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę, paje z ciasta francuskiego i kruszonkę z żurawiną). Dzisiaj pyszna zapiekanka z makaronem i indykiem (niestety zdjęcie udało mi się pstryknąć tylko takie w pośpiechu). Przepis znaleziony tutaj.

Zapiekanka_z_indykiem_i_makaronem 

Składniki:

- 250 g makaron penne

- 3 szklanki małych różyczek kalafiora

- 3 łyżki masła

- 1 cebula, pokrojona w kostkę

- 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka suszonych liści tymianku

- szczypta pieprzu

- 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

- 2 szklanki utartego sera

- 2 szklanki posiekanego upieczonego mięsa indyka

- 4 szklanki grubo pokrojonych liści szpinaku

Zagotować wodę, wrzucić makaron, a po 6 minutach dodać kalafior, przykryć, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Odcedzić. Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę przez około 2 minuty. Dodać mąkę, sól, tymianek i pieprz, stopniowo dolewać bulion, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać 1 i ½ szklanki sera. Wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Wymieszać szpinak, makaron z kalafiorem, indyka oraz sos. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.

piątek, 27 stycznia 2017
Kruszonka z sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać rzeczy bez końca. Ci, co mają lodówki, z pewnością widzą życie inaczej, niż ci, co ich nie mają. Czym bank jest dla pieniędzy, tym lodówka dla jedzenia. Margaret Atwood


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę oraz paje z ciasta francuskiego). Z resztek sosu żurawinowego można na przykład przygotować taką prościutką kruszonkę. Świetnie smakuje podawana ciepła z lodami waniliowymi. Przepis znaleziony tutaj.

Canberry_crisp 

Składniki:

- 3 jabłka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 i ¼ szklanki sosu żurawinowego

- 2 łyżki cukru

- ½ szklanki brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki masła

- ¾ szklanki płatków owsianych

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sosem żurawinowym. Przedłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Posypać owoce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopnie przez 30-35 minut.

sobota, 21 stycznia 2017
Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. Stanisław Jerzy Lec


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę). Bardzo prosty przepis, szczególnie gdy po świętach nie chce nam się już gotować. Właściwie tylko 4 składniki i mamy gotową szybką kolację lub wykwintną przekąskę na imprezę. Przepis pochodzi z tej strony.

Indyk_i_sos_w_ciescie

Składniki:

- 1 porcja ciasta francuskiego

- 250 g indyka

- 2 łyżeczek sosu żurawinowego

- 8 łyżek śmietany

- 1 jajko

Z ciasta francuskiego wyciąć 8 krążków o obwodzie 10 cm i 8 krążków o obwodzie 9 cm (u mnie jest to trochę bardziej rustykalne, zrobiłam tylko 4 większe paje). Poukładać większe krążki w foremkach do muffinek. Wymieszać pokrojonego indyka z sosem żurawinowym i śmietaną. Powkładać nadzienie do foremek. Posmarować brzegi rozbełtanym jajkiem. Przykryć mniejszymi krążkami, skleić. Posmarować z wierzchu jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

sobota, 14 stycznia 2017
Pomysły na wykorzystanie resztek z indyka i sosu żurawinowego

Kulinarny aforyzm: Dzień świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza. Przysłowie polskie


Na pewno wszyscy już zjedli swoje świąteczne indyki oraz ich resztki (niestety nie byłam w stanie wcześniej przygotować wpisu), ale może te pomysły przydadzą się komuś w przyszłym roku. Zaczniemy od ugotowania wywaru z kości indyka i zupy z makaronem (pomysł z tej strony). W kolejnych wpisach pojawią się następujące pomysły:

Zapiekanka z makaronem i indykiem

Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kruszonka z sosem żurawinowym

 

Tutaj jeszcze linki do przepisu na pieczonego indyka i sos żurawinowy.

 

Noodle_soup_turkey 

Składniki:

Wywar

- kości i resztki z upieczonego indyka

Zupa z makaronem

- 1,5 l wywaru

- 150 g makaronu

- 2 marchewki

- 200 g groszku mrożonego

- 1 pęczek szczypiorku

- 200 g ugotowanego mięsa z indyka

Resztki indyka zalać wodą i gotować przez 3 godziny. Ja gotuję ten wywar w szybkowarze, co skraca czas gotowania do 1 godziny. Wywar odcedzić i posolić. Można zamrozić lub od razu ugotować zupę.

Zagotować wywar, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. Gotować ok. 5 minut. Dodać makaron i gotować do miękkości. Dodać rozmrożony groszek oraz indyka. Doprawić solą i pieprzem. Gdy indyk i groszek będą ciepłe, podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.