Moje ulubione przepisy
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka5
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 01 grudnia 2018
Przepisy na Boże Narodzenie

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami bożonarodzeniowymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i coś nowego pojawi się na pewno jeszcze przed świętami.

Klik, klik ....



01:44, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 listopada 2018
Pierniczki Aganiok

Kulinarny aforyzm: sercu zaufaj/gdy morza ogień ogarnie/(i żyj miłością/choć gwiazdy pędzą wspak). Edward Estlin Cummings


W tym roku w końcu udało mi się zrobić na czas ciasto na pierniczki Aganiok. Najlepiej jest przygotować je na początku listopada. Ja zrobiłam połowę porcji, ponieważ nie będzie nas dużo na Święta.

Pierniczki Aganiok

Składniki:

-  500 g miodu naturalnego

-  2 szklanki cukru

-  250 g masła

-  1 kg + 1 szklanka mąki pszennej

-  3 jaja

-  3 łyżeczki sody oczyszczonej

-  125 ml mleka

-  1 łyżka ciemnego kakao

-  100 g orzechów włoskich

-  100 g migdałów

-  100 g rodzynek

-  50 g skórki pomarańczowej

-  2 łyżeczki mielonego cynamonu

-  2 łyżeczki mielonego imbiru

-  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

-  1/2 łyżeczki mielonych goździków

-  1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 

-  szczypta soli 

Bakalie posiekać. Mąkę przesiać. Miód, cukier i tłuszcz wymieszać w garnku, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawią z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy. Wymieszać część przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu dodać pozostałą mąkę i znowu zamieszać. Ciasto przełożyć do naczynia, owinąć folią spożywczą i odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce, aby dojrzewało. Cdn…



niedziela, 11 listopada 2018
Zupa dyniowo-marchwiowo-jabłkowa z imbirem

Kulinarny aforyzm: Trzeba być bardzo głodnym, żeby naprawdę rozkoszować się posiłkiem. Trzeba rzeczywiście chcieć wygrywać, żeby całkowicie zmobilizować się do walki. Hans Selye


Świetna rozgrzewająca zupa na jesień – przepis znaleziony tutaj.

Zupa z dyni

 

Składniki:

- 1 łyżka oliwy

- 1 cebula

- 6 dużych marchewek

- 2 szklanki dyni piżmowej

- 2 łyżki świeżego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka curry

- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

- 2 szklanki musu jabłkowego

- 5 szklanek wody

- ½ szklanki mleka koksowego lub śmietany

Posiekać cebulę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek oraz imbir, pokrojoną w kostki dynię oraz marchew, kurkumę, curry, pieprz kajeński, mus jabłkowy i wodę. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Zmiksować, dodać mleko lub śmietanę. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

sobota, 27 października 2018
Chałka z mąki pełnoziarnistej

Kulinarny aforyzm: Kłamstwo jest jak królik – rodzi mnóstwo małych kłamstw. Magdalena Samozwaniec


Uwielbiam chałki – przepis znaleziony tutaj.

Chalka pelnoziarnista

 

Składniki:

- 2 opakowania suchych drożdży

- 1/2 szklanki + 1 łyżka brązowego cukru

- 1 i 3/4 szklanki letniej wody

- 1/2 szklanki oliwy

- 5 jaj

- 1 łyżka soli koszernej

- 4 i 1/2 szklanek mąki pełnoziarnistej

- 4 szklanki mąki pszennej

W misce rozpuść drożdże i 1 łyżkę brązowego cukru w ​​ciepłej wodzie. Odstawić na 5 minut. Wymieszać olej z drożdżami, a następnie dodawać po jednym 4 jajka, pozostały brązowy cukier i sól. Stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać, aż będzie gładkie, około 5-10 minut. Przełożyć ciasto do miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 2 części, a każdą część na 3 wałki. Zapleść z nich chałkę. Odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Przed pieczeniem chałki posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami maku lub sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.

poniedziałek, 08 października 2018
Surówka z kapusty i buraków z zakwasu

Kulinarny aforyzm: A za oknami jesień – młodopolska dama/w woalu szaromglistym przechadza się sama,/umarłe drzewa żegna, zwiędłe liście liczy/– pamiątki snu o lecie, minionych słodyczy… Anna Maria Kowlaczyk


Kolejny sposób na wykorzystanie buraków z zakwasu, chociaż w tym roju wyszły mi tak dobre, że zjadam je same, to taka surówka na pewno będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Zabrałam się za zbiór ostatnich ziół w ogrodzie i dodaję je praktycznie do wszystkiego. Ten zestaw natomiast dostałam od sąsiadki, która też właśnie zbierała.

Surowka z kapusty i burakow 

Składniki:

- ½ białej kapusty

- 2 marchewki

- ½ pęczka szczypiorku

- 2-3 buraki z zakwasu

- zioła (u mnie oregano, szałwia, tymianek, estragon)

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżka musztardy

- 1 łyzka octu ryżowego

- sól, pieprz

Drobno poszatkować kapustę, utrzeć na tarce marchewki i buraki. Posiekać zioła. Wymieszać warzywa i zioła. Doprawić oliwą, musztardą, octem, solą i pieprzem. Schłodzić przez 30 minut i podawać.

Surowka z kapusty i burakow

sobota, 29 września 2018
Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami

Kulinarny aforyzm: Samotność jest jak światło bez słońca. Choćby słońce się wypaliło, zostanie jasność. Marcela Serrano


Pyszne, jesienne ciasto. Przepis znaleziony tutaj.

Drozdzowe z jablkami

Składniki:

-      1 szklanka mleka

-      110 g masła, roztopionego

-      1/3 szklanki cukru

-      2 jajka

-      10 g drożdży suchych

-      1/4 łyżeczki soli

-      3,5 szklanki mąki pszennej

-      700 g słoik prażonych jabłek

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę, odstawić do wyrośnięcia. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować warstwą prażonych jabłek pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć  w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12-15 części. Ślimaczki układać w formie, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 przez około 25 - 30 minut.



Tagi: jabłko
05:29, mirosix , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 września 2018
Khoreszt Kadu

Kulinarny aforyzm: Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Jaroslav Hašek


Irańska potrawa najczęściej podawana z ryżem. Kolorowa, aromatyczna, idealna na koniec lata. Przepis na podstawie tej strony.

Khoreszt kadu 

Składniki:

- 4 łyżka chana dal

- 0,5 kg cukini

- 2 pomidory

- 1 kg kurczaka (nogi lub cały pokrojony kurczak)

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki advieh

- 1 łyżeczka kurkumy

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 papryka jalapeno

- szczypta szafranu

- 4 łyżki soku cytrynowego

- sól, pieprz, oliwa

Pokroić pomidory w ćwiartki, cukinię w grube plastry (moje cukinie były małe, więc każdą pokroiłam na 4 części). Ułożyć na blasze, posmarować oliwą i piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Kurczaka podsmażyć na oliwie, odłożyć. Cebulę pokrojoną w plasterki podsmażyć na tej samej oliwie, dodać posiekany czosnek, advieh, kurkumę, koncentrat, jalapeno, sól, pieprz oraz szafran (należy go wcześniej rozetrzeć w moździerzu i zalać łyżką gorącej wody). Zalać ½ szklanki wody i zagotować. Dodać podsmażonego kurczaka oraz chana dal. Gotować 30 minut, a następnie dodać upieczone pomidory i cukinię. Gotować 15 minut, dodając w razie potrzeby wody. Doprawić sokiem cytrynowym.

Khoreszt kadu

niedziela, 09 września 2018
Szarlotka z budyniem

Kulinarny aforyzm: Szata wydaje człeka obyczaje. Grzegorz Knapski


Pyszne ciasto. Idealne w sezonie jabłkowym. Przepis znaleziony tutaj.

Jablkowe z budyniem

 

Składniki:

Ciasto

- 500 g mąki pszennej

- 1 szklanka mleka

- 50 g  masła

- 50 g świeżych drożdży

- 2 żółtka i 1 jajko

- 2/3 szklanki cukru

- ¼ łyżeczki soli

Warstwa budyniowo-jabłkowa

- 2 budynie waniliowe

- 1 litr mleka

- ¾ szklanki cukru

- 700 g jabłek

Kruszonka

- 100 g mąki pszennej

- 60 g masła schłodzonego

- 80 g cukru pudru

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

Wymieszać drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzeć 2 żółtka i 1 jajko z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodać utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto wlewając ciepłe mleko, a następnie schłodzone roztopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto do prostokątnej formy (28 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Dobrze schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do przesianej mąki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, zagnieść i palcami rozcierać grudki masła, aż do uzyskania kruszonki. Jabłka obrać i pokroić na szesnastki. Poukładać jabłka na cieście, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ugotować budyń z cukrem. Gdy odrobinę ostygnie, rozłożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 45 minut.

Tagi: jabłko
02:51, mirosix , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 117