Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 20 września 2018
Khoreszt Kadu

Kulinarny aforyzm: Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Jaroslav Hašek


Irańska potrawa najczęściej podawana z ryżem. Kolorowa, aromatyczna, idealna na koniec lata. Przepis na podstawie tej strony.

Khoreszt kadu 

Składniki:

- 4 łyżka chana dal

- 0,5 kg cukini

- 2 pomidory

- 1 kg kurczaka (nogi lub cały pokrojony kurczak)

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki advieh

- 1 łyżeczka kurkumy

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 papryka jalapeno

- szczypta szafranu

- 4 łyżki soku cytrynowego

- sól, pieprz, oliwa

Pokroić pomidory w ćwiartki, cukinię w grube plastry (moje cukinie były małe, więc każdą pokroiłam na 4 części). Ułożyć na blasze, posmarować oliwą i piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Kurczaka podsmażyć na oliwie, odłożyć. Cebulę pokrojoną w plasterki podsmażyć na tej samej oliwie, dodać posiekany czosnek, advieh, kurkumę, koncentrat, jalapeno, sól, pieprz oraz szafran (należy go wcześniej rozetrzeć w moździerzu i zalać łyżką gorącej wody). Zalać ½ szklanki wody i zagotować. Dodać podsmażonego kurczaka oraz chana dal. Gotować 30 minut, a następnie dodać upieczone pomidory i cukinię. Gotować 15 minut, dodając w razie potrzeby wody. Doprawić sokiem cytrynowym.

Khoreszt kadu

niedziela, 09 września 2018
Szarlotka z budyniem

Kulinarny aforyzm: Szata wydaje człeka obyczaje. Grzegorz Knapski


Pyszne ciasto. Idealne w sezonie jabłkowym. Przepis znaleziony tutaj.

Jablkowe z budyniem

 

Składniki:

Ciasto

- 500 g mąki pszennej

- 1 szklanka mleka

- 50 g  masła

- 50 g świeżych drożdży

- 2 żółtka i 1 jajko

- 2/3 szklanki cukru

- ¼ łyżeczki soli

Warstwa budyniowo-jabłkowa

- 2 budynie waniliowe

- 1 litr mleka

- ¾ szklanki cukru

- 700 g jabłek

Kruszonka

- 100 g mąki pszennej

- 60 g masła schłodzonego

- 80 g cukru pudru

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

Wymieszać drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzeć 2 żółtka i 1 jajko z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodać utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto wlewając ciepłe mleko, a następnie schłodzone roztopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto do prostokątnej formy (28 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Dobrze schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do przesianej mąki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, zagnieść i palcami rozcierać grudki masła, aż do uzyskania kruszonki. Jabłka obrać i pokroić na szesnastki. Poukładać jabłka na cieście, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ugotować budyń z cukrem. Gdy odrobinę ostygnie, rozłożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 45 minut.

Tagi: jabłka
02:51, mirosix , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 31 sierpnia 2018
Pikle z ogórków i jalapeño

Kulinarny aforyzm: Wyśpiewać ostatnie kwitnienie wrześniowe, zamieszanie przeszywających zapachów. Léopold Sédar Senghor


U mnie w ogródku w tym roku ponownie obrodziły papryczki jalapeño. Może dlatego, że ich króliki i wiewiórki za bardzo nie chcą obgryzać, jak np. rzodkiewki, ogórki czy sałatę. Oprócz meksykańskiej marynaty z zeszłego roku, zrobiłam również 2 słoiki (1 litrowe) ogórków z papryczką. Przed końcem sezonu na pewno uda mi się nazbierać jeszcze trochę papryczek i zrobić kilka słoików więcej. Smakują świetnie z różnego rodzaju kanapkami, burgerami itd. Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę. Z papryczek można usunąć pestki, jeżeli ktoś woli łagodniejsze smaki.

Pikle z jalapeno 

Składniki:

- 1 ogórek sałatkowy lub 2-3 gruntowe

- 1 duża cebula

- 4 papryki jalapeño

- 8 gałązek koperku

- 4 łyżki nasion kolendry

- 4 łyżki nasion gorczycy

- 4 szklanki octu

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżki soli

Pokroić ogórka, cebulę i papryki w plasterki. Poukładać w słoikach, dodając koperek, kolendrę i gorczycę. Zagotować ocet z solą i cukrem. Zalać warzywa w słoikach. Zakręcić. Można zapasteryzować, ale ja przechowuję je w lodówce do bezpośredniego spożycia.

Pikle z jalapeno

środa, 29 sierpnia 2018
Zupa pomidorowo-jarzynowa z orzo

Kulinarny aforyzm: Piękno świata dostrzegamy w pojedynczych elementach, na przykład w gwiazdach na niebie, ptakach w powietrzu, rybach w wodzie i ludziach na ziemi. Wilhelm z Conches


Idealna zupa na koniec lata. Można wykorzystać świeże pomidory, pomidory z puszki lub passatę. Przepis oparty na tej stronie.

Zupa z orzo 

Składniki:

- 3 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 2 marchewki

- 2 laski selera naciowego

- 1 cukinia

- 2 szklanki bulionu

- 2 puszki pomidorów lub 4 pomidory świeże

- 1 puszka białej fasolki

- 1 szklanka orzo

- ½ łyżeczki tymianku

- kilka listków świeżej bazylii

- oliwa, sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekać. Marchew, seler i cukinię pokroić w plasterki, a pomidory w kostkę. Podsmażyć czosnek i cebulę na oliwie, dodać, marchew, seler, cukinię i smażyć 10 do 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać bulion, pomidory, fasolkę i orzo do zupy, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut. Przed podaniem posypać bazylią. Można podawać z grzankami z serem.

czwartek, 23 sierpnia 2018
Rumuńskie ciasto z brzoskwiniami

Kulinarny aforyzm: Patrzę na Ciebie przez serce/Tajemne słońce naszej krwi/Twoja obecność jak narkotyk/Ucisza lęki, oddala świt. Kora Jackowska


Pyszne, letnie ciasto. Przepis znaleziony tutaj.

Ciasto brzoskwiniowe 

Składniki:

Ciasto

- 150 g mąki

- 100 g + 1 1/2 łyżki masła

- 100 g cukru

- szczypta soli

- 1 jajko

- 2 łyżki bułki tartej

- 650 g brzoskwiń

Polewa:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

Zmiksować mąkę, zimne masło, cukier i jajko. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Równomiernie rozłożyć. Piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. W międzyczasie pokroić brzoskwinie w grube plasterki. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, posypać bułką tartą, poukładać owoce, piec 10 minut. W międzyczasie przygotować polewę - rozdzielić białka od żółtek, ubić białka. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Dodać białka. Wylać polewę na ciasto i piec dalsze 15 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasto brzoskwiniowe

niedziela, 12 sierpnia 2018
Przyprawa do grillowanej wieprzowych

Kulinarny aforyzmAkwedukt nabiera życia od momentu, gdy przestaje nieść wodę. Luigi Snozzi


Mieszanka przypraw pasująca do wieprzowiny lub kurczaka. Świetna na grilla. Przepis znaleziony tutaj.

Pork_rub1 

Składniki:

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 2,5 łyżki soli

- 2 łyżki czosnku w proszku

- 1-2 łyżki ostrej papryki

- 1 łyżka wędzonej papryki

- 1/2 łyżki czarnego pieprzu

Wymieszać przyprawy, dodając więcej lub mniej ostrej papryki w zależności od upodobań. Przechowywać w słoiczku. Nacierać mięso przed pieczeniem. Można też zamarynować w przyprawie mięso na noc.

Pork rub

 

środa, 08 sierpnia 2018
Smażony ryż z pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Czy mamy oglądać kwiaty wiśni tylko wtedy, gdy są w pełnym rozkwicie, zaś księżyc wyłącznie wtedy, gdy nie skrywają go chmury? Kenkō Yoshida


Świetne chińskie danie, które można przygotować błyskawicznie z resztek ryżu oraz wszystkiego, co akurat mamy w lodówce. Tym razem przygotowałam go z pieczarkami.

 Smazony ryz

 

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego ryżu

- 200 g pieczarek

- 1 łyżka startego imbiru

- 1 ząbek czosnku

- 6 zielonych cebulek

- ½ szklanki mrożonego groszku

- 1 marchewka

- 1 puszka fasolki szparagowej

- 1 jajko

- ¼ łyżeczki płatków papryki

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

- 4 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka sosu Hoisin

Pokroić pieczarki w plastry, marchew w kostkę, a cebuli w kawałki ok. 2 cm. Usmażyć w woku na oleju pieczarki. Odłożyć na bok. Na oleju podsmażyć marchew, fasolkę i groszek. Odłożyć na bok. Teraz podsmażyć czosnek, imbir, papryczkę. Dodać ryż oraz sosy i olej sezamowy. Dobrze podgrzać i dodać usmażone wcześniej warzywa. Gdy potrawa jest gotowa, wbić do woka jajko i wymieszać z ryżem.



czwartek, 19 lipca 2018
Pesto z cukinii

Kulinarny aforyzm: Kobieto, jeśli nie możesz być gwiazdą na niebie, bądź przynajmniej lampą naftową w domu! George Eliot


Wspaniały letni obiad. Resztki pesto można wykorzystać do wrapów, hamburgerów lub wymieszać z jogurtem i podawać jako dip.

Pesto z cukini 

Składniki:

- 3 cukinie

- 3 ząbki czosnku

- 1 cebula

- kilka liści rukoli

- 50 g parmezanu

- 50 ml oliwy

- sok z ½ limonki

- kilka orzechów włoskich

- pieprz, sól

Pokroić cukinię w plastry. Posiekać cebulę. Podsmażyć cebulę i cukinię na oliwie. Ostudzić. Zmiksować dodając kilka liści rukoli, parmezan, sok z limonki, czosnek, orzechy. Doprawić solą i pieprzem.

Pesto z cukini

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116