Ostatnie wpisy
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |
sobota, 02 lutego 2019
Azjatycka surówka z kapusty
Kulinarny aforyzm: Teoria i praktyka – pierwsza zna nazwę leczniczej rośliny, a druga ją znajduje i stosuje. Ajahn Cha Chrupiąca surówka w azjatyckim stylu. Przepis znaleziony tutaj.
Składniki: - ¼ główki kapusty białej lub czerwonej - 1 jabłko - 1 marchewka - 3-4 łyżki natki pietruszki lub kolendry - 1/3 szklanki grubo posiekanych prażonych orzeszków ziemnych - 2 łyżeczki oleju sezamowego - 2 ½ łyżki sosu sojowego - sok z 1 limonki - 1 łyżka oliwy Drobno posiekać kapustę, jabłko pokroić w słupki, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki sosu i połączyć z warzywami i orzeszkami.
niedziela, 13 stycznia 2019
Montrealska przyprawa do steków
Kulinarny aforyzm: Człowiek powinien by widzieć wszystko i wszystkiego dotknąć, tak jak poklepał tego osła w Toledo albo jak głaskał pień palmy w ogrodzie Alcazaru. Wszystkiego dotknąć choćby palcem. Cały świat przesunąć dłonią. To ci dopiero radość, człowieku, gdy widzisz lub dotykasz coś, czegoś nie znał. Każda różnica w rzeczach i ludziach pomnaża życie. Karel Čapek Mieszanka przypraw do steków wołowych pochodząca z Montrealu, gdzie była kiedyś używana do wędzenia mięsa. Może być również używana do kurczaka, łososia czy wieprzowiny. Przepis znaleziony tutaj.
Składniki: - 2 łyżki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu - 2 łyżki suszonego czosnku - 2 łyżki soli - 2 łyżki papryki - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry - 1 łyżka suszonego koperku - 1 łyżka płatków papryki chili Wymieszać przyprawy. Ziarna pieprzu, kolendry i płatki papryki nie powinny być zmielone, tylko lekko zmiażdżone. Przechowywać w słoiczku. Nacierać mięso przed smażeniem lub grillowaniem.
poniedziałek, 07 stycznia 2019
Brownie z orzeszkami ziemnymi
Kulinarny aforyzm: Korzeń jest kwiatem, co gardzi sławą. Khalil Gibran Ciasto przygotowałam w okresie świątecznym, ale będzie pasować na każdą okazję. Poza tym łatwo i szybko można je przygotować. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: - 120 g gorzkiej czekolady - 1/2 szklanki masła - 30 g czekolady mlecznej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - sól - 1/2 szklanki grubo posiekanych prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych Polewa - 70 g gorzkiej czekolady - 1/3 szklanki śmietanki - 1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych Podgrzewać razem czekolady i masło na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopią. Schłodzić przez 10 minut. Wymieszać z cukrem i wanilią. Dodawać jajka po jednym i cały czas ubijać. Dodać mąkę i sól, wymieszać. Na końcu wmieszać do ciasta orzeszki ziemne. Przełożyć do wyłożonej papierem kwadratowej foremki o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Ostudzić. W międzyczasie przygotować polewę: zagotować śmietanę i zalać nią posiekaną czekoladę, ubijać aż polewa będzie lśniąca i gładka. Rozprowadzić na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi.
środa, 02 stycznia 2019
Ciastka z białą czekoladą i bakaliami
Kulinarny aforyzm: Ognisko domowe dlatego przecież jest ogniskiem domowym, że niepodsycane – gaśnie. Zofia Bystrzycka Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka. Przepis znaleziony tutaj, z drobnymi zmianami.
Składniki: - 120 g miękkiego masła - 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego - 120 g brązowego cukru - 1 duże jajko - 230 g pszennej mąki - 1/3 łyżeczki sody - szczypta soli - 100 g poszatkowanej białej czekolady - 100 g poszatkowanych orzechów włoskich i migdałów - 1/2 szklanki poszatkowanych rodzynek Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć mikserem, dodać cukier, aromat i ucierać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać jajko. Ucierać, aż składniki dobrze się połączą. Wsypać mąkę i wymieszać. Dodać białą czekoladę, orzechy i pozostałe bakalie, wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 17-18 minut.
poniedziałek, 31 grudnia 2018
Sałatka z awokado, ogórka i krewetek
Kulinarny aforyzm: Śmierci, śmierci, przybądź po mnie,/Ciało me w cyprysach złóż,/Bo dziewczyna, bo dziewczyna/W serce moje wbiła nóż. William Shakespeare Szybka sałatka, która ładnie będzie się prezentować podczas sylwestrowej imprezy.
Składniki: - 1 awokado - 12 małych, ugotowanych krewetek - ½ ogórka - 1 łyżka soku z limonki - ½ łyżeczki ketchupu - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i pokroić miąższ w kostkę. Zachować wydrążone skórki. Skropić awokado sokiem z limonki. Ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa i krewetki z majonezem oraz ketchupem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć sałatkę do skórek awokado. Można ozdobić pietruszką. Schłodzić.
czwartek, 27 grudnia 2018
Łosoś ze szpinakiem
Kulinarny aforyzm: Oto jest fiolet – drzewa cień idący żwirem,/fiolet łączący miłość czerwieni z szafirem. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska U mnie jak zwykle nie ma karpia. Tym razem przygotowałam łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (przepis stąd). Nie miałam świeżego szpinaku, tylko mrożony, więc mój sos wygląda inaczej niż w oryginale, ale był naprawdę pyszny. Po prostu połączenie łososia i szpinaku jest rewelacyjne.
Składniki: - 0,5 kg filetów z łososia Marynata do ryby - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - 2 ząbki czosnku, starte - 2 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów Szpinak - 1/2 łyżki masła - 1 ząbek czosnku - 100 g szpinaku - 80 ml śmietanki kremówki - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 3 suszone pomidory Łososia podzielić na 3 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki ryby. Włożyć do lodówki na 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 17 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, dodać szpinak i mieszając podgrzewać. Dodać śmietankę, sól oraz pieprz i zagotować. Na koniec posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzać. Wyjąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty.
środa, 26 grudnia 2018
Kompot z żurawiny
Kulinarny aforyzm: Przyszłość albowiem zdobywają te trzy rzeczy: duch, cierpliwość i dopełnienie – ale wcale nie krew: to bajka. Cyprian Kamil Norwid Alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszu. Bardzo smaczny, kwaskowaty kompot (przepis stąd). Zniknął natychmiast.
Składniki: - 0,5 kg świeżej żurawiny - 2 l wody - 1 pomarańcza - ½ cytryny - 3-4 goździki - szczypta cynamonu - 4-5 łyżek cukru Zalać żurawinę wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Gdy żurawina zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone w plasterki pomarańczę oraz cytrynę, goździki i cytrynę. Gotować jeszcze 15 minut, dosypać cukier. Odcedzić.
poniedziałek, 24 grudnia 2018
Spiralki z żurawiną i orzechami włoskimi
Kulinarny aforyzm: Kiedy choinka, leśna dama,/Włoży już swoje stroje,/A w kuchni ciasto piecze mama,/Aż pachnie na pokoje/Wszystkich ogarnia podniecenie,/Nas i sąsiadów z bloku…/Szkoda, że Boże Narodzenie/Jest tylko raz do roku. Ludwik Jerzy Kern Po prostu pyszne ciasteczka. Lekko kwaskowate, chrupiące. Bardzo polecam (przepis z tej strony).
Składniki: - 1/2 szklanki masła - 3/4 szklanki cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 szklanki zmielonej świeżej żurawiny - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1 łyżka startej skórki pomarańczowej - 3 łyżki brązowego cukru - 2 łyżeczki mleka Ubić mikserem miękkie masło, cukier, jajko i wanilię. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawać do ubitego masła Dobrze wymieszać. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wymieszać żurawinę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na kwadrat o boku 25 cm. Połącz brązowy cukier i mleko, rozprowadzić na cieście. Posypać mieszanką żurawinową i zwinąć ciasno, tworząc roladę. Zawinąć w folię spożywczą, przechowywać w lodówce kilka godzin lub przez noc. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Pokroić ciasto poprzecznie na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Porozkładać w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem. Piec 14-15 minut. |