Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Maud
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 24 lipca 2014
Lody bananowe z rodzynkami

Kulinarny aforyzm: Pijanego a dziecięcia Pan Bóg strzeże. Salomon Rysiński


Kolejne lody (po szafranowych) oparte na przepisie Nigelli Lawson na lody kawowe, które robiłam w zeszłym roku.

Lody bananowe 

Składniki:

- 300 ml śmietanki kremówki

- 175 g mleka skondensowanego słodzonego

- ¾ szklanki rodzynek

- ¾ szklanki herbaty

- ¼ szklanki cukru

- 1 kieliszek rumu (można pominąć)

- 3 banany

Zagotować herbatę z cukrem i rumem oraz rodzynkami. Odstawić do ostudzenia. Banany obrać i zmiksować. Ubić śmietankę z mlekiem, dodać banany i zmiksować. Na zakończenie dodać rodzynki. Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.

 

Akcja lodowa 2014

poniedziałek, 21 lipca 2014
Kotlety wieprzowe z grilla z warzywami

Kulinarny aforyzm: Ordery ułatwiają odróżnianie polityków od kelnerów. Erich Mende


Najsmaczniejszy letni obiad. :)

Kotlety z grilla

Składniki:

Mięso

- 4 kotlety wieprzowe z kostką

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- 1 łyżka oliwy

- 1 limonka

- szczypta papryki w płatkach

Warzywa

- 2 marchewki

- 4 ziemniaki

- 2 cukinie

- zioła: koperek, tymianek, rozmaryn, oregano

- oliwa, pieprz, sól

Przecisnąć obrany czosnek przez praskę, wymieszać z oliwą, papryką, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Obtoczyć kotlety w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Pokroić marchew w plasterki, cukinie w 3-4 cm kawałki, ziemniaki w kawałki. Skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Kiedy warzywa będą prawie gotowe, upiec kotlety na grillu. Od razu podawać.

Kotlety z grilla

wtorek, 15 lipca 2014
Pieczony tuńczyk

Kulinarny aforyzm: Śmiech jest jak sól, nie smakuje życie bez niego. Karol Bunsch


W Kanadzie można zakupić różne ciekawe rodzaje ryb. Jednym z takich zakupów był mały tuńczyk w całości. Postanowiłam go upiec posiłkując się przepisem z tej strony. Można podawać go z chlebem, ryżem, pieczonymi ziemniakami. Taki mały tuńczyk ma sporo mięsa i ja część wykorzystałam do sosu do makaronu.

Pieczony tunczyk

Składniki:

- 1 mały tuńczyk

- ½ szklanki oliwy

- sól, pieprz

- 1 limonka

Limonkę pokroić w plasterki. Tuńczyka naciąć wzdłuż z obu stron. Ułożyć rybę na blasze wyłożonej pergaminem. Polać oliwą na zewnątrz i wewnątrz, posolić i popieprzyć. Do brzucha ryby włożyć plasterki limonki. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia obrócić tuńczyka na drugą stronę.

Pieczony tunczyk

piątek, 11 lipca 2014
Mrożona miętowa herbata

Kulinarny aforyzm: Gdy się trunkiem zagrzeje głowa, wtenczas najlepiej płyną słowa. Grzegorz Knapski


Coś orzeźwiającego na upalne letnie dni. Polecam!

mrozona herbata

Składniki:

- 2 torebki mięty (mięta suszona lub świeża)

- 1 litr wody

- 2 limonki

- kilka listków mięty

- 2-3 łyżki miodu

Zaparzyć miętę. Po 5-10 minutach wyjąć torebki (lub odcedzić gdy używamy suszonej albo świeżej). Dodać miód (według uznania). Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Dodać pokrojone w plasterki limonki oraz listki mięty. Schłodzić, podawać z lodem.

mrozona herbata

mrozona herbata



Letnie Orzeźwienie 2014

wtorek, 08 lipca 2014
Lody szafranowe

Kulinarny aforyzm: Czas krok po kroku nam zmienia/Gorycz pamięci w słodycz zapomnienia. Jan Sztaudynger


To moje trzecie podejście do lodów szafranowych (klik oraz klik) i muszę powiedzieć, że te lody były najbardziej udane i najbardziej zbliżone do perskich lodów szafranowych. Przepis oparty na przepisie Nigelli Lawson na lody kawowe, które robiłam w zeszłym roku.

Lody szafranowe

Składniki:

- 300 ml śmietanki kremówki

- 175 g mleka skondensowanego słodzonego

- 4 łyżki wody różanej

- ¼ łyżeczki szafranu

Szafran utrzeć w moździerzu. Podgrzać wodę różaną (może być w mikrofalówce). Rozpuścić szafran w gorącej wodzie różanej. Ostudzić. Ubić śmietankę, mleko oraz wodę z szafranem na puszystą masę. Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Można podawać posypane płatkami różanymi lub pistacjami.

Lody szafranowe

Lody szafranowe



Akcja lodowa 2014

sobota, 05 lipca 2014
Rogale

Kulinarny aforyzm: Kiedy młynarz pobije się z kominiarzem, młynarz wróci czarny, a kominiarz biały. Przysłowie żydowskie


Przepis znaleziony na tej stronie. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Rogale

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej

- 3 jajka

- 1  żółtko

- 4 dag świeżych drożdży

- ok. 550 ml mleka

- 4 łyżki cukru

- szczypta soli

 - 5 łyżek oleju

- mak i sezam do posypania

- 1 jajko do posmarowania

Podgrzać mleko i połączyć z drożdżami, dodać cukier oraz niewielką ilość mąki, tak aby powstała gęsta konsystencja. Przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie oddzielić żółtko od białka. Żółtka połączyć z pozostałą mąki i szczyptą soli. Następnie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć rozczyn drożdżowy z  mąką i jajkami. Dodać białka. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na cztery części. Każdą z części rozwałkować i pokroić na sześć trójkątów. Za pomocą pędzelka posmarować olejem rozwałkowany trójkąt, z którego zwinąć rogal zaczynając od najkrótszego boku. Tak zwinięte rogale układać na blasze wyłożonej pergaminem, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni.

Rogale

Rogale

wtorek, 01 lipca 2014
Łosoś pieczony z warzywami

Kulinarny aforyzm: Działanie jednostki jest na całym świecie trzeźwo wykalkulowane, działanie masowe – nieświadome, pijane niejako wspólnym, jednoczącym je nurtem życia. Borys Pasternak


Świetny pomysł na szybki letni obiad. Przepis znaleziony w jednym z kanadyjskich czasopism.

Losos z cukinia

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 2 cukinie

- 3 ziemniaki

- 2 pomidory

- 0,5 g łososia

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- oliwa, sól, pieprz

- 1 limonka

Cukinie pokroić w 1-cm plasterki, ziemniaki oraz pomidory w ćwiartki (można użyć pomidorków koktajlowych, wtedy ich nie kroimy). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W międzyczasie posolić i popieprzyć łososia, skropić sokiem z limonki. Wyjąć blachę z piekarnika, wymieszać warzywa, zrobić w środku miejsce, ułożyć łososia i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.

niedziela, 29 czerwca 2014
Asze jow

Kulinarny aforyzm: Jeśli pasterz pracuje rzetelnie, wydoi mleko nawet z kozła. Przysłowie osmańskie


To swojego rodzaju zupa (chociaż w Iranie nikt nie nazywa jej zupą; używa się nazwy asz) bardzo popularna w kuchni irańskiej. Wcześniej pisałam już (klik) czym się charakteryzuje i jak się ją podaje. Tym razem wersja z pęczakiem. Przepis oparty na tej stronie.

Dla przypomnienia, podaję listę aszy, jakie do tej pory przygotowałam:

Asze Anar

Asze Reszte

Asze Kalam

Asze Dugh

Asze Hububaat

 

Asze Jow

Składniki:

- 1 szklanka pęczaku   

- 1/2 szklanki ciecierzycy

- 1/2 szklanki fasoli (dowolnej)

- 1/2 szklanki brązowej soczewicy

- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki

- 1 szklanka posiekanego szczypiorku

- 1/2 szklanki posiekanej kolendry

- 1/2 szklanki posiekanego szpinaku

- 1/2 szklanki posiekanego koperku

- pieprz, sól

oraz

- 1/2 szklanki kaszku (można użyć jogurtu)

- 1 cebula

- 2 łyżki suszonej mięty

- 1/4 łyżeczki kurkumy

- 2-3 łyżki oleju  

Namoczyć na noc ciecierzycę, fasolę oraz pęczak. Gotować przez ok. 1,5 godziny w dużym garnku do miękkości, razem z soczewicą. Następnie dodać posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej wody. Trzeba uważać, ponieważ pęczak może przywierać do dna garnka. Gotować na małym gazie ok. 30 minut. W międzyczasie posiekać cebulę w plasterki i podsmażyć na oleju razem z kurkumą. Dodać suszoną miętę. Asz podawać z kaszkiem (lub jogurtem) oraz podsmażoną cebulką.

Asze Jow

 

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 89