Moje ulubione przepisy
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 19 kwietnia 2018
Sushi bowl

Kulinarny aforyzm: Przyjaciel jest bardziej konieczny niż ogień i woda. Plutarch


Co zrobić, gdy zostanie nam ryż do sushi? Najlepiej taką miskę, do której można dodać wszystko, co się lubi lub ma w lodówce. Bardzo pyszne potrawa. Przepis inspirowany stroną. A sos z tej strony.

Sushi bowl 

Składniki:

Krewetki

- 2 łyżki sezamowego oleju

- 400 g krewetek

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżka miodu

- kilka kropel Tabasco (wg. gustu)

- 1 łyżeczka startego imbiru

Do podania

- 4 szklanki ugotowanego ryżu sushi

- 2 marchewki

- 1 awokado

- 1 mały ogórek

- szczypiorek

- kilka listków czerwonej kapusty

- 1 arkusz nori

Azjatycki vinaigrette

- 1 łyżka sosu sojowego

- 2 łyżeczka oleju sezamowego

- 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego

- 1 łyżka oliwy

- 1 i 1/2 łyżeczki miodu

Podsmażyć krewetki na oleju sezamowym. Dodać sos sojowy, miód, Tabasco oraz imbir. Gotować 2-3 minuty. Rozdzielić ryż na 4 miseczki/pojemniki. Obłożyć krewetkami, marchewką pokrojoną w paski (u mnie obieraczką do jarzyn), ogórkiem w słupki, posiekaną czerwoną kapustą i plasterkami awokado. Posypać szczypiorkiem oraz nori pokrojonym w paski. Polać sosem i podawać.



środa, 04 kwietnia 2018
Sernik na zimno z mango

Kulinarny aforyzm: Są chwile o świcie jak jabłka rumiane./Jest południe jak złota lawina./A potem wieczór ścieżki dnia splątane/księżycowym sierpem przecina. Jan Zych


To taka bardziej letnia propozycja, lżejszy sernik, ale w okresie Wielkanocy też może się przydać. Przepis na podstawie tej strony.

Sernik z mango 

Składniki:

- 1/4 szklanki zimnej wody

- 1 łyżka żelatyny

- 120 g pokruszonych herbatników

- 75 g stopionego masła

- 500 g serka kremowego

- 2/3 szklanki cukru

- 500 g pokrojonego mango

- 300 ml kremówki

- 1 mango i 1 galaretka do dekoracji

Wymieszać żelatynę z wodą. Odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać masę, aby żelatyna się rozpuściła (można w mikrofalówce). Wymieszać herbatniki z masłem. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić. Zmiksować ser, cukier i 250 g mango. Dodać śmietanę. Ubić. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać pozostałe 250 g pokrojonego mango. Przelać do formy z masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ozdobić pokrojonym mango i galaretką (np. cytrynową).

Sernik z mango

Tagi: mango
04:49, mirosix , Serniki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 marca 2018
Sernik z lemon curd

Kulinarny aforyzm: Gdy człowiek jest szczęśliwy, żyje w harmonii z samym sobą i swoim otoczeniem. Oskar Wild


Całkiem niezły sernik z kanadyjskiego magazynu Canadian Living. Zasadniczo wolę polskie serniki, ale za granicą nie zawsze można dostać twaróg. Taki sernik jest całkiem smaczną alternatywą. Oczywiście można zrobić lemon curd samemu, jednak jak dla mnie to obecnie trochę za dużo w związku z permanentnym brakiem czasu. Skorzystałam z gotowego lemon curd ze słoiczka.

Sernik z lemon curd


Składniki:
Masa serowa
- 2 opakowania sera kremowego, np. Philadelphia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 szklanki kwaśnej śmietany

Spód
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników Digestive
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki stopionego masła

Do ozdobienia
- lemon curd

Wymieszać herbatniki, cukier i masło. Formę o wymiarach ok. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 12 minut. Ostudzić. W misce ubić ser, dodać cukier i mąkę, ubijać około 3 minut. Następnie dodawać jaja po jednym, dalej miksować. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię i sól oraz kwaśną śmietanę. Przelać do formy z masą ciasteczkową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 1 godzinę. Ostudzić. Na wierzchu rozłożyć lemon curd. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Sernik z lemon curd

poniedziałek, 26 marca 2018
Przepisy Wielkanocne

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami wielkanocnymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i mam nadzieję, że coś nowego pojawi się jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......





05:38, mirosix , Inne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 marca 2018
Perskie ciasto Baklawa

Kulinarny aforyzm: Nie mąćmy wody:/może gdzieś w dole gołąb ją pije/lub w odległym zakątku sikorka myje skrzydła/lub gdzieś w wiosce dzban się napełnia. Sohrab Sepehri


Czyli baklawa dla zabieganych. Po prostu ciasto ucierane nasączone jak tradycyjna baklawa i ozdobione pistacjami i płatkami różanymi. Przepis znaleziony tutaj. Dzisiaj pierwszy dzień wiosny i Perski Nowy Rok (Nowruz). Idealna okazja. Obchody te sięgają tradycji zaratusztriańskiej i przedstawione zostały na reliefach w Persepolis. Obecnie Nowruz świętuje się również w Afganistanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie, Kudrystanie, Turkmenistanie. Symbolika Perskiego Nowego Roku przypomina symbolikę naszej Wielkanocy. Tradycyja dekoracja domu, zwana Haft-Sin (siedem razy "S"), zawiera na przykład malowane jajka oraz świeże zioła. Poszczególne elementy dekoracji mają symboliczne znaczenie – zioła (sabzi) oznaczają odrodzającą się przyrodę, ocet (serkeh) cierpliwość, jabłka (sib) zdrowie, sumak wschodzące słońce, monety (sekkeh) dostatek, itd.

Baklawa

Składniki:

Ciasto

- 150 g zblanszowanych migdałów

- 10 g cukru

- 65 g mąki pszennej

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1½ łyżeczki zmielonego kardamonu

- 2 łyżki masła

- 2 jaja

Do nasączenia

- 100 g cukru

- 120 ml wody

- 1½ łyżeczki wody różanej

Do ozdobienia

- suszone płatki różane, pistacje, migdały


W garnuszku połączyć cukier, wodę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu, dodać wodę różaną. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić migdały, wymieszać z mąką, proszkiem, cukrem i kardamonem. Ubić masło, dodać jajka. Dalej ubijać. Wmieszać suche składniki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy o średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez 23-28 minut. Wyjąć, lekko ostudzić i pokroić w romby długości ok. 2,5 cm. Nasączyć syropem nie wyjmując z foremki. Ozdobić, migdałami, płatkami róż, pistacjami

Baklawa

Baklawa

poniedziałek, 05 marca 2018
Kurczak pieczony z warzywami

Kulinarny aforyzm: Jedyne lekarstwo dla znużonych życiem w gromadzie: życie w wielkim mieście. To jedyna pustynia, jaka jest dziś dostępna. Albert Camus


Przepis na podstawie tej strony. Szybki i prosty pomysł na obiad lub kolację. U mnie porcja dla 3 osób.

Kurczak z warzywami 

Składniki:

- 3 nogi kurczaka

- 1 batat

- 300 g brukselki

- 1 jabłko

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżka czerwonego octu winnego

- 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu i cząbru

- sól, pieprz

Wymieszać 1 łyżkę oliwy, ocet, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła, sól i pieprz. Zamarynować kurczaka w doprawionej oliwie. W międzyczasie pokroić batat w kostkę, brukselki na pół, jabłko w ósemki, a cebulę w piórka. Wymieszać i skropić oliwą. Ułożyć warzywa na blasze, na wierzchu rozłożyć kurczaka. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Kurczak z warzywami

04:54, mirosix
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 lutego 2018
Brownie z kozim serem

Kulinarny aforyzm: Do polowania na pchły i męża nie trzeba mieć karty myśliwskiej. Zygmunt Fijas


Jakiś czas temu zakupiłam sporo sera koziego o dość krótkim terminie ważności. Skończyło się to tym, że jedliśmy wszystko z kozim serem przez 3 tygodnie. Znalazłam też przepis na ciasto z tymże serem.

Brownie z kozim serem 

Składniki:

- 220 g gorzkiej czekolady

- 5 łyżek masła

- 170 g koziego sera twarogowego

- 2 łyżki miodu

- 3 jajka

- 1 ½ szklanki cukru

- 1/3 szklanka wody

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 ¼ szklanki mąki

- ¾ łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczka soli

- ½ szklanki posiekanych migdałów

Wyłożyć formę do pieczenia (ok. 30 x 20 cm) pergaminem. Stopić czekoladę i 3 łyżki masła na małym ogniu, ostudzić. Na nadzienie wymieszać mikserem: ser kozi, 2 łyżki masła, ¼ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki, miód i 1 jajko. Ciasto: ubić 2 jajka, dodać 1 i ¼ szklanki cukru, wodę i ekstrakt waniliowy. Dobrze ubić. Dodać schłodzoną czekoladę, 1 szklankę maki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Na koniec do ciasta dodać migdały. Połowę ciasta rozłożyć w formie, następnie rozłożyć nadzienie z sera i drugą część masy czekoladowej w formie małych kopczyków. Nożem delikatnie wymieszać na powierzchni, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.

Brownie z kozim serem

poniedziałek, 12 lutego 2018
Wegetariańskie chili

Kulinarny aforyzm: Banany są jedynym demokratycznym pożywieniem: każde stworzenie wygląda śmiesznie, kiedy je banana. Jonathan Carroll


Trochę lżejsza wersja chili. Inspiracja z tej strony.

 Chili warzywne

Składniki:

- 1 cebula

- 1 czerwona papryka

- 2 marchewki

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka płatków papryczki chili

- 2 łyżeczki kuminu

- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 2 puszki pomidorów

- 2 puszki czarnej fasoli

- 1 puszka fasoli pinto

- 1 liść laurowy

- 1 - 2 łyżeczki soku z limonki

- oliwa, sól, pieprz

Podsmażyć na oliwie pokrojone w kostkę cebulę, świeżą paprykę i marchew. Posolić, dodać drobno posiekany czosnek, paprykę, kumin i oregano. Po 1 minucie dodać rozdrobnione pomidory z sokiem, odcedzone fasole, liść laurowy i 2 szklanki wody lub wywaru warzywnego. Gotować ok. 30 minut. Można zmiksować 1 szklankę chili, aby je zagęścić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Można podawać z awokado i kolendrą.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 115