Moje ulubione przepisy
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka4
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 12 sierpnia 2018
Przyprawa do grillowanej wieprzowych

Kulinarny aforyzmAkwedukt nabiera życia od momentu, gdy przestaje nieść wodę. Luigi Snozzi


Mieszanka przypraw pasująca do wieprzowiny lub kurczaka. Świetna na grilla. Przepis znaleziony tutaj.

Pork_rub1 

Składniki:

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 2,5 łyżki soli

- 2 łyżki czosnku w proszku

- 1-2 łyżki ostrej papryki

- 1 łyżka wędzonej papryki

- 1/2 łyżki czarnego pieprzu

Wymieszać przyprawy, dodając więcej lub mniej ostrej papryki w zależności od upodobań. Przechowywać w słoiczku. Nacierać mięso przed pieczeniem. Można też zamarynować w przyprawie mięso na noc.

Pork rub

 

środa, 08 sierpnia 2018
Smażony ryż z pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Czy mamy oglądać kwiaty wiśni tylko wtedy, gdy są w pełnym rozkwicie, zaś księżyc wyłącznie wtedy, gdy nie skrywają go chmury? Kenkō Yoshida


Świetne chińskie danie, które można przygotować błyskawicznie z resztek ryżu oraz wszystkiego, co akurat mamy w lodówce. Tym razem przygotowałam go z pieczarkami.

 Smazony ryz

 

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego ryżu

- 200 g pieczarek

- 1 łyżka startego imbiru

- 1 ząbek czosnku

- 6 zielonych cebulek

- ½ szklanki mrożonego groszku

- 1 marchewka

- 1 puszka fasolki szparagowej

- 1 jajko

- ¼ łyżeczki płatków papryki

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

- 4 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka sosu Hoisin

Pokroić pieczarki w plastry, marchew w kostkę, a cebuli w kawałki ok. 2 cm. Usmażyć w woku na oleju pieczarki. Odłożyć na bok. Na oleju podsmażyć marchew, fasolkę i groszek. Odłożyć na bok. Teraz podsmażyć czosnek, imbir, papryczkę. Dodać ryż oraz sosy i olej sezamowy. Dobrze podgrzać i dodać usmażone wcześniej warzywa. Gdy potrawa jest gotowa, wbić do woka jajko i wymieszać z ryżem.



czwartek, 19 lipca 2018
Pesto z cukinii

Kulinarny aforyzm: Kobieto, jeśli nie możesz być gwiazdą na niebie, bądź przynajmniej lampą naftową w domu! George Eliot


Wspaniały letni obiad. Resztki pesto można wykorzystać do wrapów, hamburgerów lub wymieszać z jogurtem i podawać jako dip.

Pesto z cukini 

Składniki:

- 3 cukinie

- 3 ząbki czosnku

- 1 cebula

- kilka liści rukoli

- 50 g parmezanu

- 50 ml oliwy

- sok z ½ limonki

- kilka orzechów włoskich

- pieprz, sól

Pokroić cukinię w plastry. Posiekać cebulę. Podsmażyć cebulę i cukinię na oliwie. Ostudzić. Zmiksować dodając kilka liści rukoli, parmezan, sok z limonki, czosnek, orzechy. Doprawić solą i pieprzem.

Pesto z cukini

sobota, 07 lipca 2018
Pieczona ciecierzyca

Kulinarny aforyzm: Względność gustów to wymówka, wymyślona przez epoki o zepsutym smaku. Nicolás Gómez Dávila


Bardzo smaczna przekąska, ale niestety była smaczna zaraz po upieczeniu, potem jej smak zdecydowanie był gorszy.

Pieczona ciecierzyca 

Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki ostrej papryki

- szczypta soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

Odcedzić ciecierzycę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na blasze do pieczenia, pozostawiając odstęp pomiędzy ziarnami. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



czwartek, 21 czerwca 2018
Salsa z mango i awokado

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że pożądanie określonych przyjemności jest częścią mego cierpienia. Khalil Gibran


Pyszna salsa, świetna do różnych grillowanych ryb i mięs oraz do taco. Przepis znaleziony tutaj.

Salsa z mango 

Składniki:

- 1 mango

- 1 awokado

- ½ czerwonej papryki

- ½ papryczki jalapeno

- 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry

- sok z 1 limonki

- ½ cebuli

- sól, pieprz

Pokroić mano, awokado, papryki i cebulę w kostkę, wymieszać z sokiem z limonki. Dodać pietruszkę lub kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.



05:07, mirosix
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 czerwca 2018
Asze Mast

Kulinarny aforyzm: Miłość. Poprzednikiem każdego owocu jest kwiat. Valeriu Butulescu


To swojego rodzaju zupa (chociaż w Iranie nikt nie nazywa jej zupą; używa się nazwy asz) bardzo popularna w kuchni irańskiej. Wcześniej pisałam już (klik) czym się charakteryzuje i jak się ją podaje. Tym razem wersja z jogurtem. Przepis oparty na tej stronie.

 

Składniki:

- 2 cebule

- 4 ząbki czosnku

- 250 g mielonej wołowiny

- ½ szklanki ciecierzycy

- 1/3 szklanki ryżu

- 4 szklanki pokrojonej natki pietruszki

- 3 szklanki pokrojonej kolendry

- 2 szklanki pokrojonej mięty

- 1 pęczek szczypiorku

- 1 szklanka jogurtu

- kurkuma, sól, pieprz, olej

Namoczyć na kilka godzin ciecierzycę. Posiekać 1 cebulę i 3 ząbki czosnku. Podsmażyć na oleju. Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, ciecierzycę, zalać wodą, posolić, dodać 4 szklanki wody i gotować ok. 1 godziny. W międzyczasie utrzeć pozostałą cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki kurkumy, sól i pieprz oraz mięso. Wymieszać i uformować malutkie klopsiki. Do gotującej się ciecierzycy dodać ryż i jeszcze 3 szklanki wody. Gotować 15 minut. Dodać klopsiki oraz posiekane zioła. Gotować 1,5 – 2 godziny na niewielkim ogniu. Gdy asz jest gotowy, można dodać 1 szklankę jogurtu i podgrzać. Zupa nie powinna się zagotować. Można też dodać jogurt bezpośrednio na talerzu.



środa, 06 czerwca 2018
Przyprawa gyros

Kulinarny aforyzm: Nawet jeśli mrok skrył przed wzrokiem drzewa i pachnące kwiaty, to nie ukryje miłości przed duszą. Khalil Gibran


Domowa przyprawa gyros, pasująca do kurczaka i wieprzowiny. Kompilacja kilku przepisów.

Gyros

Składniki:

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka suszonego czosnku

- ½ łyżeczki suszonej cebuli

- ½ łyżeczki kminu rzymskiego

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki oregano

- 1/2 łyżeczki tymianku

- ½ łyżeczki rozmaryny

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w słoiku.



sobota, 05 maja 2018
Zupa pieczarkowa

Kulinarny aforyzm: Nauka jest jak niezmierne morze… Im więcej jej pijesz, tym bardziej jesteś spragniony. Kiedyś poznasz, jaka to jest rozkosz. Ucz się tylko, co jest sił w tobie, żeby jej zakosztować. Stefan Żeromski


Bardzo smaczna zupa pieczarkowa. Przepis na podstawie tej strony.

Zupa pieczarkowa 

Składniki:

- 2 łyżki oliwy

- 1 cebula

- 1/2 małego pora

- 500 g pieczarek

- 1/2 marchewki

- 1/2 pietruszki

- 1 mały ziemniak

- 600 ml bulionu

- 100 ml mleka

Zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodać umyte oraz pokrojone pieczarki i smażyć ok. 10 minut mieszając. Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem, pod koniec dodać mleko. Zupę można udekorować plasterkami zrumienionych na maśle pieczarek.



Tagi: pieczarki
02:32, mirosix
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116