Moje ulubione przepisy
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Upiory
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 07 kwietnia 2017
Pełnoziarnista focaccia

Kulinarny aforyzm: Cierpienie jest istotą życia i wobec tego nie przychodzi do nas z zewnątrz, lecz jego niewysychające źródło tkwi w każdym. Arthur Schopenhauer


Szukałam jakiegoś przepisu na focaccie z zawartością mąki pełnoziarnistej i znalazłam taki świetny przepis. Focaccię według tego przepisu robi się błyskawicznie.

 Focaccia_pelnoziarnista

Składniki:

- 1⅔ szklanki ciepłej wody

- 2 ¼ łyżeczki (1 opakowanie) drożdży instant

- 1 łyżka miodu

- ¼ szklanki oliwy

- 3⅓ szklanki mąki pełnoziarnistej

- 1 łyżeczka soli

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka suszonego oregano wymieszanego z bazylią

- 2 łyżki startego parmezanu

Wymieszać wodę z drożdżami, miodem i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać, a następnie wyrabiać ok. 5 minut. Rozciągnąć ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczeni, przykryć i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie za pomocą końcówki drewnianej łyżki zrobić w cieście otwory, skropić pozostałą oliwą, posypać ziołami i serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez10-15 minut.

06:18, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 03 kwietnia 2017
Przepisy Wielkanocne

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami wielkanocnymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i mam nadzieję, że coś nowego pojawi się jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......



06:43, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 marca 2017
Linsensuppe

Kulinarny aforyzm: Nie doprowadzaj do gniewu kucharza, poety, lekarza, pana bogacza i tego, kto zna twoje słabe strony. Przysłowie hinduskie


Czyli niemiecka zupa z soczewicy. U mnie tylko z kiełbasą, ale klasyczny przepis wymaga również dodania boczku. Jest to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, świetna na zimne zimowe lub wczesnowiosenne dni.

Zupa z soczewicy 

Składniki:

- 200 g brązowej soczewicy

- 3 ziemniaki

- 1 marchewka

- ½ pora

- 1 cebula

- 1 łyżka masła

- 3 kiełbasy

- 2 l wody

- sól, pieprz, ocet

Ugotować soczewicę w 2 l wody. Obrać i drobno posiekać ziemniaki, marchew, pora i cebulę. Podsmażyć na maśle. Dodać do soczewicy. Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Dodać pokrojoną kiełbasę i razem podgrzać.

Zupa z soczewicy

Tagi: soczewica
02:49, mirosix , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 marca 2017
Miodowe ciasto marchewkowe

Kulinarny aforyzm: Jak los liści na drzewach, taki też los rodu ludzkiego. Homer


Bardzo szybkie i pyszne ciasto. Dzięki marchewce wilgotne i długo zachowujące świeżość. Przepis znaleziony tutaj.

Ciasto_marchewkowe

Składniki:

- 250 g marchewki

- 100 g masła

- 4 łyżki miodu

- 125 ml mleka

- 2 jajka

- 250 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 60 g orzechów włoskich

- 100 g cukru trzcinowego

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Stopić w garnku pokrojone na kawałki masło, dodać miód i ekstrakt waniliowy. Lekko ostudzić. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać. W misce wymieszać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.

wtorek, 07 marca 2017
Muffiny owsiane z morelami

Kulinarny aforyzm: Ból trwania w obcym miejscu/przecina moje serce, jest jak słodki owoc./I gdzież są dobre łzy? Jehuda Amichaj


Zazwyczaj, gdy nie mam czasu, a mam ochotę na coś słodkiego robię muffiny. Tym razem taki owsiano-morelowe. Przepis znaleziony na tej stronie.

Muffiny_owsiane 

Składniki:

 - 1,5 szklanki mąki

- 1 szklanka płatków owsianych

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka brązowego cukru

- szczypta soli

- 2/3 szklanki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 2 jajka

- 6 łyżek oleju

- ¾ szklanki posiekanych suszonych moreli

Wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszać olej z cukrem, jajkiem, ekstraktem waniliowym oraz mlekiem. Dodać suche składniki, wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone morele. Wypełnić papilotki w ¾ ciastem. Można posypać cukrem lub płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.

Muffiny_owsiane1

piątek, 03 marca 2017
Grochówka z kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Pocałunek jest ostatnim przykładem ludożerstwa. Dimitrios Kamburoglu


Pożywna zupa na chłodne, deszczowe dni. Mniam!

Grochowka 

Składniki:

 -wywar mięsny (razem z wodą ok. 4 l)

- 500 g grochu łuskanego

- 1 korzeń pietruszki

- 2 marchewki

- 2 listki laurowe

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- 2 łyżki mąki

- 2 kiełbasy

- olej sól, pieprz, majeranek

Do podgrzanego wywaru dodać groch oraz sól. Gotować ok 35-45 minut. Następnie dodać pokrojone lub starte na tarce warzywa (ziemniaki pokrojone w kostkę) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do zupy. Następnie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej mąkę i chwilę razem smażyć. Dodać cebulę do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Tagi: groch
04:23, mirosix , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 lutego 2017
Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty

Kulinarny aforyzm: (...) miłość wszystko rozkruszy, roztopi, i skrzepi. Maite Carranza


W tym roku z okazji Tłustego Czwartku usmażyłam tylko takie szybkie małe pączusie. Zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w zeszłym roku na tej stronie.

 

Składniki:

- 100 g mąki

- 15 g proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

- 250 g sera ricotta

- 2 duże jajka

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszać ricottę z jajkami, cukrem i ekstraktem. Dodać suche składniki i całość wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć małe pączki na oleju nagrzanym do temp. 160 stopni, nabierając porcje ciasta łyżeczką i zsuwając je do garnka drugą łyżeczką. Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

piątek, 10 lutego 2017
Tort brzoskwiniowy

Kulinarny aforyzm: Gdy nas losu igrzysko zrobiło wielkiemi/Nie gardźmy biednym grzybem rosnącym przy ziemi. Stanisław Jachowicz


Dzisiaj bardzo smaczny i lekki tort brzoskwiniowy. Można go przygotować nawet w zimie, ponieważ dodaje się do niego brzoskwinie z puszki. U nas gościł latem i upiekłam go z okazji 2-urodzin córeczki. Przepis ze strony Kotlet.tv, z drobnymi zmianami. Co do biszkoptu, to jeszcze nie znalazłam ulubionego przepisu. Co jakiś czas próbuję nowe przepisy, ale żaden do końca mi się nie spodobał.

 Tort_brzoskwiniowy2

Składniki:

- ulubiony biszkopt
- 400 g śmietany kremówki
- 150 g białej czekolady
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- puszka brzoskwiń
- 100 g wiórków kokosowych

Do kremówki dodać cukier puder i ekstrakt, ubić na sztywno. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do śmietany. Lekko wymieszać. Biszkopt pokroić na 2 lub 3 blaty, nasączyć wodą syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą. Posmarować kremem, poukładać plasterki brzoskwiń, blat biszkoptu, ponownie nasączyć, posmarować kremem, poukładać brzoskwinie. Tort z wierzchu posmarować kremem, ozdobić brzoskwiniami i obsypać go bo bokach wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109