Moje ulubione przepisy
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Munro
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
środa, 29 października 2014
Dżem z jabłek, gruszek i dyni

Kulinarny aforyzm: Jesienią, jesienią/Sady się rumienią;/Czerwone jabłuszka/Pomiędzy zielenią. Maria Konopnicka


Tym razem zdecydowałam się wymieszać jabłka i gruszki z puree z dyni, które miałam w lodówce i trzeba było je jak najszybciej użyć. Wyszedł z tego bardzo smaczny dżem. Całkiem inny niż dżem dyniowy, który robiłam w zeszłym roku. Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie Miesiąca.

Dzem z dynia 

Składniki:

- 2 gruszki

- 1 kg jabłek

- 5 łyżek puree z dyni

- 2 szklanki cukru

- sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki imbiru

Jabłka i gruszki wypestkować, obrać i pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem, wymieszać z sokiem cytrynowym dodać cynamon i imbir. Odstawić na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, a następnie smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Przy końcu gotowania dodać puree z dyni. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem z dynia

wtorek, 28 października 2014
Koktajl z dynią

Kulinarny aforyzm: Cicho po urwisku jałowcem schodziła/Czesząc grzywę jesień – rudawa kobyła. Siergiej Jesienin


Teraz raczej rzadko używa się nazwy koktajl. Wszędzie musi być smoothie. ;) Ja jednak wole nazwę tradycyjną, bo przypomina mi czasy szkolne, kiedy to piło się koktajle z jagodami lub truskawkami we wrocławskiej „Witamince” w czasach, kiedy w Rynku nie było żadnych kawiarni, barów ani cukierni. Nawet nie pytajcie KIEDY to było ;) Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie Miesiąca.

Koktajl dyniowy

Składniki:

- 400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)

- 100 ml mleka

- 3-4 łyzki miodu

- 200 g puree z dyni

- 1 łyżeczka cynamonu

- orzechy włoskie do posypania

Zmiksować dynię z miodem, jogurtem, mlekiem (można dodać więcej, jeżeli koktajl wydaje się za gęsty) oraz cynamonem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.

Koktajl dyniowy

niedziela, 26 października 2014
Chleb mleczny z dynią

Kulinarny aforyzm: Miłość jest jak oberża hiszpańska – spożywa się to, co się samemu przyniosło. Pablo Picasso


Zaczynam tegoroczne przepisy z dynią od takiego prostego chleba. Przepis pochodzi z tej strony i bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie MiesiącaWpis znajdzie się również na liście "Na zakwasie i na drożdżach".


Mleczny chleb dyniowy 

Składniki:

- 650 g mąki pszennej, chlebowej

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli 

- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

- 250 ml mleka 

- 1 łyżka oleju

- 250 g puree z dyni

W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodać mleko, olej i puree dyniowe. Wyrabiać do uzyskania miękkiego, ale dość luźnego ciasta. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować, uformować i ułożyć w foremce. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Mleczny chleb dyniowy

Tagi: dynia
03:27, mirosix , Chleb
Link Komentarze (2) »
wtorek, 21 października 2014
Sałatka żydowska

Kulinarny aforyzm: Gdy ludzie są szlachetni, prawa są zbyteczne, gdy są zepsuci, są łamane. Benjamin Disraeli


Jedna z prostszych sałatek, ale czasami właśnie na coś takiego ma się ochotę. Nie wiem czy sałatka naprawdę ma coś wspólnego z kuchnią żydowską czy to po prostu nazwa, jak na przykład fasolka po bretońsku czy ryba po grecku. Niemniej bardzo ją lubię.

Salatka zydowska 

Składniki:

- 3 jajka

- 1 cebula

- 6-8 małych ziemniaków

- 2 łyżki jogurtu

- 5 łyżek majonezu  

- sól, pieprz

- szczypiorek do posypania

Jajka ugotować na twardo. Obrać i posiekać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić. Wymieszać jajka, ziemniaki oraz cebulę, dodać jogurt oraz majonez, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 19 października 2014
Lody kokosowo-limonkowe

Kulinarny aforyzm: Bogactwo przypomina wodę morską: im więcej się pije, tym bardziej jest się spragnionym. To samo dotyczy sławy. Arthur Schopenhauer


Może to nie pora na lody, ale ja lubię zjeść dobre domowe lody o każdej porze roku. :) Przepis znaleziony na tej stronie, jednak zamiast rumu dodałam adwokata.

Lody kokosowe 

Składniki:

- 200 ml śmietany kremówki

- 400 ml mleka kokosowego

- 150 g cukru

- 75 ml soku z limonki

- skórka starta z 2 limonek 

- 2 łyżki adwokata

Śmietanę oraz mleko kokosowe i połowę cukru wlać do garnka. Podgrzewać, mieszając, na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Pozostały cukier wsypać do drugiego rondelka, wlać sok z limonki, dodać startą skórkę, wymieszać. Podgrzewać aż cukier się rozpuści, zagotować. Gotować przez chwile aż syrop zgęstnieje. Wystudzić i  wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wymieszać z masą śmietanową, dodać alkohol. Można użyć maszynki do lodów. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam mniej więcej co godzinę (5 razy).

Lody kokosowe

Tagi: adwokat kokos
06:09, mirosix , Lody
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 października 2014
Kuku lubia

Kulinarny aforyzmCokolwiek powiem, już powiedziano przede mną, zebrano już wszystkie owoce z ogrodu mądrości. Ferdousi


Kuku kadu to kolejne danie kuchni irańskiej. W jednym z poprzednich wpisów opisywałam co to jest kuku. Przepis jest taki sam jak na kuku ze  skórkami z cukinii, ale zamiast cukinii używa się fasolki szparagowej.

Kuku lubia 

Składniki:

- 300 g zielonej fasolki szparagowej

- 2 pomidory

- 4 ziemniaki

- 1 cebula

- 150 g mięsa mielonego (ale można także bez)

- 4 jajka

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

-  ½ łyżki advieh

- olej, pieprz, sól

Fasolkę bardzo drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć z mięsem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Również podsmażyć. Pomidory pokroić w kostkę. Ostudzone ziemniaki, cebulę z mięsem, fasolkę, pomidory wymieszać z przyprawami, mąką oraz jajkami. Żaroodporną formę wysmarować masłem, umieścić w niej masę i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 40-50 minut. Kuku można usmażyć również na patelni, na oleju, tak samo jak hiszpańską tortillę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kuku lubia

sobota, 11 października 2014
Chleb Graham

Kulinarny aforyzmMusisz być surowy dla samego siebie, żebyś miał prawo być łagodny względem innych. Dag Hammarskjöld 


Ponownie zaczynam piec na zakwasie. Z powodu przeprowadzki musiałam wyhodować nowy zakwas. Przepis pochodzi z tej strony. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Chleb Graham 

Składniki:

- 200 g zakwasu z mąki graham

- 350 g mąki chlebowej

- 150g maki graham

- 1 łyżka otrębów pszennych

- 300 - 350 g wody

- 1,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka suchych drożdży

- 1 łyżeczka melasy (pominęłam)

Wieczorem do 1 łyżki zakwasu żytniego dodać maki graham i wody do 200 g. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia wymieszać wodę, sól, mąki oraz drożdże z przygotowanym zakwasem i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Foremkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami pszennymi. Przełożyć do niej ciasto chlebowe. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w naparowanym piekarniku w temp. 230°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 30 minut.                 

wtorek, 07 października 2014
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Kulinarny aforyzm: Najokrutniejszy miesiąc to kwiecień. Wywodzi z nieżywej ziemi łodygi bzu, miesza pamięć i pożądanie, podnieca gnuśne korzenie sypiąc ciepły deszcz. Thomas Stearns Eliot


To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Jakiś czas temu przygotowałam polędwiczki z żurawiną. Tym razem bardzo prosty, a zarazem wykwintny sposób na podanie polędwiczek z innymi owocami, czyli ze śliwkami. Przepis znalazłam tutaj.

Poledwiczki ze sliwkami

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe

- 200 g śliwek suszonych bez pestek

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka masła

- 250 ml gęstej śmietany

- 300-400 ml wody

- sól, pieprz

Śliwki włożyć do garnka, dolać wodę, posolić, popieprzyć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodać śmietanę i ponownie zagotować. W razie potrzeby dolać wody oraz doprawić. Polędwiczki oczyścić z błonek. Mięso pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster docisnąć dłonią do deski tak, aby się lekko rozpłaszczył. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z masłem po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z sosem oraz ziemiankami.

Tagi: śliwki
19:18, mirosix , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 93