Moje ulubione przepisy
| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Pasta alla Norma

Kulinarny aforyzm: Obfitość zboża niech będzie na ziemi, szczyty gór niech zaszumią [lasami]! Jak Liban [niech wzrasta] plon jego, niech zakwitną jego łodygi jak polna trawa! Biblia Tysiąclecia, Księga Psalmów 72, 16


U mnie ponownie kuchnia włoska. Tym razem makaron z bakłażanem wg. Jamiego Olivera.

Pasta alla Norma 

Składniki:

- 1 duży bakłażan

- 1 łyżka suszonego oregano

- ½ łyżeczki płatków papryki chili

- 4 ząbki czosnku

- pęczek bazylii

- 2 puszki pomidorów

- sól, pieprz, oliwa

- parmezan do posypania


Pokroić bakłażana w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Następnie dodać oregano, paprykę, czosnek posiekany w plasterki oraz 2 puszki pokrojonych pomidorów. Gotować 10-15 minut. Dodać listki bazylii. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, posypać serem i od razu podawać.

czwartek, 06 sierpnia 2015
Panna Cotta z borówkami

Kulinarny aforyzm: Piękno polega na właściwej proporcji i blasku. Tomasz z Akwinu


Moje pierwsze podejście do tego prostego włoskiego deseru. Domownikom bardzo smakowało, ale ja miałam pewne problemy z żelatyną. Przepis ze strony Giady de Laurentis. Jednak muszę wypróbować jakieś inne przepisy na panna cottę.

PannaCotta

Składniki:

- 1 szklanka mleka

- 3 szklanki śmietanki 30-36%

- 1/3 szklanki miodu

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka żelatyny

- szczypta soli

- 2 szklanki borówek lub innych owoców jagodowych

Wsypać żelatynę do mleka w garnku. Odstawić na 5 minut. Następnie gotować na niewielkim ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania mleka. Dodać śmietanę, miód, cukier oraz sól. Gotować 5-7 minut, aż cukier się rozpuści. Przelać do pucharków lub kieliszków. Schłodzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem posypać jagodami.

 PannaCotta

wtorek, 28 lipca 2015
Kiełbaski smyrneńskie

Kulinarny aforyzm: Nie mam korzeni w sobie, dlatego mam skrzydła. Kostis Palamas


Bardzo proste smaczne danie kuchni greckiej. Przepis to kompilacja kilku różnych przepisów.

Kielbaski smyrnenskie

Składniki:

- 0,5 kg mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki mięty

- ½ łyżeczki oregano

- pieprz, sól, oliwa

- 2 puszki pomidorów

- 1 łyżka octu

- ¾ łyżeczki cukru

- ½ łyżeczki cynamonu


Wymieszać mięso z bułką tartą, miętą, oregano, utartą na tarce cebulą oraz 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Formować podłużne kiełbaski i smażyć na rozgrzanej oliwie. W garnku wymieszać pomidory, ocet, 1 utarty ząbek czosnku, cukier oraz cynamon. Zagotować i gotować, aż pomidory zmiękną. Można go zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone mięso. Gotować 10-15 minut.

Kielbaski smyrnenskie

sobota, 18 lipca 2015
Jogurtowy sernik na zimno

Kulinarny aforyzm: Chciałem kiedyś zmądrzeć, po ich stronie być/Spać w czystej pościeli, świeże mleko pić. Ryszard Riedel


Świetny letni sernik. Bardzo lekki. Przepis znaleziony tutaj.

Sernik jogurtowy

Składniki:

- 750 g jogurtu greckiego

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii

- 130 g cukru pudru

- 24 g żelatyny w proszku

- 200 g śmietany kremówki 30%

- 500 g borówek amerykańskich

- 200 g truskawek

- 1 galaretka

Wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, a następnie dodać 350 g borówek. Wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika. Poukładać pozostałe borówki i truskawki. Zalać tężejącą galaretką.

Sernik jogurtowy

środa, 01 lipca 2015
Ciasto drożdżowe z truskawkami - bez wyrabiania

Kulinarny aforyzm: Kształcenie to nie tylko gromadzenie wiedzy, jak ciasto to nie mąka, woda, sól, drożdże itp. wrzucone na jedną kupę. Tomáš Garrigue Masaryk


Przepis na to szybkie ciasto drożdżowe znalazłam tutaj. Nie smakuje tak dobrze jak „prawdziwa” drożdżówka, ale jest to dobre rozwiązanie w przypadku braku czasu.

Drozdzowe bez zagniatania

Składniki:

Ciasto

- 5 jajek

- 5 szklanek mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier wanilinowy

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka oleju

- 10 dag świeżych drożdży

- 0,5 kg truskawek

- 3 łyżki płatków migdałowych


Kruszonka

- 40 g cukru pudru

- 80 g masła

- 120 g mąki

Na dno miski pokruszyć  drożdże. Następnie dodać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wlać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny. Następnie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Blachę o wymiarach 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Całość posypać płatkami migdałów oraz kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami na kruszonkę). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 45 minut.



sobota, 27 czerwca 2015
Kokosanki

Kulinarny aforyzm: Wiosna jest rozpuszczaniem zimy. Ludwik Jerzy Kern


Kolejny przepis na kokosanki. Przepis pochodzi ze strony jednego z jurorów Masterchef Australia.

Kokosanki

Składniki:

- 90 g wiórków kokosowych

- 150 g mąki pszennej

- 220 g cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- ¼ łyżeczki soli

- 1 jajko

- 125 g stopionego masła

Wymieszać wiórki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ostudzone roztopione masło. Wyrobić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kokosanki

Tagi: kokos
05:59, mirosix , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 czerwca 2015
Kurczak Cacciatore

Kulinarny aforyzm: Ból (...) ma to do siebie, że w najgorszych chwilach nawet kwitnące drzewa wydają się cierpieć. Arthur Golden


Bardzo smaczny kurczak, doskonały na letnią kolację. Przepis oparty na tym przepisie.

Kurczak Cacciatore

Składniki:

- 4 udka kurczaka

- sól, pieprz, oliwa

- 1/2 szklanki mąki

- 1 czerwona lub pomarańczowa papryka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 3/4 szklanki białego wina (lub wody)

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 łyżki oliwek

- 1 i 1/2 łyżeczki oregano

- listki bazylii do posypania

Posolić i popieprzyć udka kurczaka, obtoczyć w mące. Podsmażyć udka na oliwie na złoto. Odłożyć kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Posolić i popieprzyć, dolać wino (lub wodę), zagotować, aż połowa płynu wyparuje. Dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, ¾ szklanki wody, oliwki i oregano. Włożyć udka do sosu. Gotować ok. 30 minut do miękkości. Posypać listkami bazylii i podawać.

Kurczak Cacciatore

piątek, 12 czerwca 2015
Ciasto drożdżowe z maszyny

Drozdowe z maszyny

Kulinarny aforyzm: Jarmark jest nie tylko tam, gdzie handlowe stragany, ale i tam, gdzie poselskie ławy. Alberto Moravia


W przypadku braku czasu takie ciasto świetnie się sprawdzi. Ciasto bardzo wyrasta. Myślę, że warto zmniejszyć ilość składników o ¼. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 310 ml mleka

- 3 jajka

- 4 g soli

- 675 g mąki pszennej

- 75 g cukru 

- 50 g masła

- 18 g drożdży

- rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa

- 100 g tartego jabłka

Do maszyny dodać cukier, ciepłe mleko oraz masło. Jajka należy wbić do miski i rozbełtać z solą, dopiero w takiej postaci przelać do formy. Następnie dosypać mąkę oraz drożdże pokruszone na małe kawałki. Użyć programu Sweet. Rodzynki lub skórkę i jabłko dosypać po sygnale, podczas wyrabiania ciasta.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 99