Moje ulubione przepisy
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Tango
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 03 grudnia 2016
Przepisy bożonarodzeniowe


Postanowiłam w tym roku zmienić odrobinę listę przepisów bożonarodzeniowych. Spis będzie na bieżąco aktualizowany. W tym roku na pewno ponownie pojawi się kilka nowych przepisów.

 

WYTRAWNIE

Śledź w porach                

     

Śledź z jabłkiem

Czerwony śledź                   

Śledzie marynowane     

                                                                          

Śledzie Matki Generalnej 

Śledzie w czerwonej zalewie

Śledzie w buraczkach 

                                                                 

Śledzie w sosie chrzanowym

Sałatka z łososia      

             

Sałatka z tuńczyka 

Ryba po grecku

Pieczone pierogi                      

                

Uszka

 

Łazanki                    

Pierogi z kapustą i grzybami        

                  

Czosnkowy schab

 

 

 

 

 

Schab ze śliwką                                      

                                  

 

 

 

Bigos 

Czerwona kapusta z porto                                                                               

Schab nadziewany figami        

 

 

 

 

Schab nadziewany gruszkami 

Pieczony indyk


Kulebiak z kiszoną kapustą i kiełbasą   

                          

Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami

Sałatka jarzynowa                  

                              

Różowa sałatka      

Zupa rybna z uszkami

 

 

 

 

 

Szwedzka sałatka śledziowa z burakami

Zakwas na barszcz


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą  

                                        

Surówka z czerwonej kapusty  z gruszką

Sos żurawinowy

 

 

 

 

NA SŁODKO

Biscotti Regina                  

                                                                             

Ciasteczka cytrynowe 

Ciasteczka chałwowe

Migdałowe babeczki         

                           

Ciasteczka kokosowo-orzechowe

Ciastka z pekanami 

Kokosanki                         

                                  

Pierniczki                 

Pierniczki kasztelańskie

Lebkuchen                             

                      

Ciastka imbirowe

Bethmännchen

Ciasteczka bakaliowe                    

                          

Chewy Gingerbread

Milanais         

Ciastka kawowo-kakaowe                           

                                

Sezamowe ciastka

Cantuccini

Ciastka thumbprint z marmoladą                               

                                               

Kruidnoten

Skandynawskie ciastka z cynamonem 

Ciastka z kardamonem i wodą różaną

Ciastka podwójnie czekoladowe z żurawiną

Popękane ciasteczka limonkowe

Czekoladowe ciastka z sezamem

Piernikowe biscotti

Czekoladowe pierniki

Piernik marchwiowy                        

                                 

Piernik biszkoptowy

Piernik sułtański

Piernik żydowski

 

 

 

 

 

Placek z migdałami                

                               

 

 

 

Makowiec                 

Sernik wiedeński

Sernik cytrynowy                         

                               

Sernik krakowski

Sernik z adwokatem  

Sernik z makiem

Tort Café Amaretto

Tort Caracas

Kostka cappucino


                                     

 

 

 

 

 

NAPOJE

Kompot z suszu                               

Glögg

Wódka żurawinowa

 



 

05:53, mirosix , Inne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 listopada 2016
Dżem z dyni, jabłek i gruszek

Kulinarny aforyzm: Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo, co odciąć sobie nogi, by kupić za nie parę butów. Prentice Mulford


To już ostatni wyrób z dyni w tym roku. Wkrótce rozpoczynam świąteczne przygotowania. Przepis z tej strony.

Dzem_z_dyni_jablek_gruszek 

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 kg jabłek

- 1 kg gruszek

- 1 szklanka cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Owoce obrać i zetrzeć na tarce, podlać wodą i gotować ok. 45 minut. Następnie dodać cukier i cynamon. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając. Można zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

piątek, 25 listopada 2016
Ciasto bananowe z rodzynkami

Kulinarny aforyzm: Stary amant jak piec stary/Dużo swędu, mało pary. Aleksander Fredro


Szybkie ciasto, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego i mamy kilka zbyt dojrzałych bananów. Przepis na podstawie tej strony.

 Ciasto_bananowe

Składniki:

- 100 g rodzynek

- 175 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 125 g masła, stopionego

- 150 g cukru

- 2 jajka

- 4 dojrzałe banany

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę i sól.  Stopione masło wymieszać z cukrem, a następnie dodawać po jajku, cały czas mieszając.  Dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać.  Dodać rodzynki.  Stopniowo dodawać suche składniki.  Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około godzinę.

Ciasto_bananowe1

poniedziałek, 21 listopada 2016
Ciastka dyniowe z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Ekstrakt miłości – zaczynamy od komplementowania, a kończymy na analizowaniu. Cesare Pavese


Jeszcze coś z dyni zanim zaczniemy świąteczne przygotowania. Bardzo miękkie dyniowe ciasteczka. Na zimne listopadowe dni. Przepis stąd.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka puree z dyni
- ¾ szklanki suszonej żurawiny

Przesiać i wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. Ubić jajka i cukier na gładką masę (około 2 minuty). Dodać w olej, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodać mąkę i wymieszać tylko dopóki składniki się nie połączą. Na sam koniec dodać żurawinę. Wymieszać. Układać ciastka łyżką na blasze wyłożonej pergaminem, w odległości ok. 5 cm. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

niedziela, 13 listopada 2016
Hummus z dyni

Kulinarny aforyzm: Jeżeli chcesz kochać świat, zbawiać go i karmić, to wspaniale. Lecz najpierw pokochaj i nakarm siebie. Stuart Wilde


Bardzo pyszny humus. Jeden z lepszych, jakie do tej pory przygotowałam, jednak dodałam do niego trochę więcej ostrej papryki niż w oryginalnym przepisie. Przepis z tej strony.

Hummus_z_dyni 

Składniki:

- 0,5 kg puree z pieczonej dyni

- 1 puszka ciecierzycy

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka mielonego kuminu

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1/3 szklanki oliwy

- 1 łyżeczka płatków chili

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z chlebem pita lub chipsami.

 

czwartek, 03 listopada 2016
Surówka z kiszonych burków

Kulinarny aforyzm: Gdzie interes dmucha/przyjaźń krucha. Aleksander Fredro


Mój zakwas już gotowy i czeka na Boże Narodzenie. Podobnie jak w zeszłym roku postanowiłam wykorzystać buraki z zakwasu do zrobienia surówki. Tym razem zdecydowałam się na przepis z tej strony.

 Salatka_z_kiszonych_burakow2

Składniki:

- 700 g buraków z zakwasu

- 3 jabłka

- 2 cebule

- 4-6 łyżek oliwy

- 1-3 ząbki czosnku

- sok z cytryny

- sól, pieprz

Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Jabłka obrać i utrzeć. Buraki pokroić w drobne paski (jest to łatwiejsze jeśli były kiszone w plasterkach) lub utrzeć. Wymieszać buraki, jabłko, podsmażoną cebulę, sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

 Surowka z kiszonych burakow

niedziela, 23 października 2016
Dyniowe biscotti

Kulinarny aforyzm: Nieobecność gasi małe uczucia, lecz rozpala wielkie, niczym wiatr, co gasi świeczkę, ale wznieca pożar. François de La Rochefoucauld


Uwielbiam biscotti, a jesienią takie korzenno-dyniowe biscotti będą najlepsze. Przepis z tej strony.

Biscotti_dyniowe 

Składniki:

- 4 łyżki masła

- 2/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 3/4 łyżeczki cynamonu

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 jajo

- 1/2 szklanki puree z dyni

- 2 szklanki mąki pszennej

- cukier z cynamonem do posypania

Ubić miękkie masło z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajo i dyniowe puree, a następnie mąkę, ubijając na niskich obrotach. Przełożyć ciasto (jest dosyć klejące) na blachę, podzielić na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki o długości około 25 cm. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe. Wyjąć, ostudzić. Następnie pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

 

niedziela, 16 października 2016
Dyniowa farma

Sezon na dynie już się rozpoczął. Po wizycie na dyniowej farmie w zeszłym tygodniu zabrałam się za przygotowywanie tegorocznych dyniowych przysmaków. Przepisy wkrótce. Część moich dyń zostałam zamieniona na puree (przepis tutaj), a część po pokrojeniu w kostkę zamrożona, więc moje dyniowe przepisy będą pewnie pojawiać się jeszcze za parę mięsięcy. :)

 

Farma dyniowa

Farma dyniowa

Farma dyniowa

03:45, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 107