Moje ulubione przepisy
| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Makryna
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
środa, 01 lipca 2015
Ciasto drożdżowe z truskawkami - bez wyrabiania

Kulinarny aforyzm: Kształcenie to nie tylko gromadzenie wiedzy, jak ciasto to nie mąka, woda, sól, drożdże itp. wrzucone na jedną kupę. Tomáš Garrigue Masaryk


Przepis na to szybkie ciasto drożdżowe znalazłam tutaj. Nie smakuje tak dobrze jak „prawdziwa” drożdżówka, ale jest to dobre rozwiązanie w przypadku braku czasu.

Drozdzowe bez zagniatania

Składniki:

Ciasto

- 5 jajek

- 5 szklanek mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier wanilinowy

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka oleju

- 10 dag świeżych drożdży

- 0,5 kg truskawek

- 3 łyżki płatków migdałowych


Kruszonka

- 40 g cukru pudru

- 80 g masła

- 120 g mąki

Na dno miski pokruszyć  drożdże. Następnie dodać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wlać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny. Następnie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Blachę o wymiarach 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Całość posypać płatkami migdałów oraz kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami na kruszonkę). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 45 minut.



sobota, 27 czerwca 2015
Kokosanki

Kulinarny aforyzm: Wiosna jest rozpuszczaniem zimy. Ludwik Jerzy Kern


Kolejny przepis na kokosanki. Przepis pochodzi ze strony jednego z jurorów Masterchef Australia.

Kokosanki

Składniki:

- 90 g wiórków kokosowych

- 150 g mąki pszennej

- 220 g cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- ¼ łyżeczki soli

- 1 jajko

- 125 g stopionego masła

Wymieszać wiórki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ostudzone roztopione masło. Wyrobić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kokosanki

Tagi: kokos
05:59, mirosix , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 czerwca 2015
Kurczak Cacciatore

Kulinarny aforyzm: Ból (...) ma to do siebie, że w najgorszych chwilach nawet kwitnące drzewa wydają się cierpieć. Arthur Golden


Bardzo smaczny kurczak, doskonały na letnią kolację. Przepis oparty na tym przepisie.

Kurczak Cacciatore

Składniki:

- 4 udka kurczaka

- sól, pieprz, oliwa

- 1/2 szklanki mąki

- 1 czerwona lub pomarańczowa papryka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 3/4 szklanki białego wina (lub wody)

- 1 duża puszka pomidorów

- 3 łyżki oliwek

- 1 i 1/2 łyżeczki oregano

- listki bazylii do posypania

Posolić i popieprzyć udka kurczaka, obtoczyć w mące. Podsmażyć udka na oliwie na złoto. Odłożyć kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Posolić i popieprzyć, dolać wino (lub wodę), zagotować, aż połowa płynu wyparuje. Dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, ¾ szklanki wody, oliwki i oregano. Włożyć udka do sosu. Gotować ok. 30 minut do miękkości. Posypać listkami bazylii i podawać.

Kurczak Cacciatore

piątek, 12 czerwca 2015
Ciasto drożdżowe z maszyny

Drozdowe z maszyny

Kulinarny aforyzm: Jarmark jest nie tylko tam, gdzie handlowe stragany, ale i tam, gdzie poselskie ławy. Alberto Moravia


W przypadku braku czasu takie ciasto świetnie się sprawdzi. Ciasto bardzo wyrasta. Myślę, że warto zmniejszyć ilość składników o ¼. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 310 ml mleka

- 3 jajka

- 4 g soli

- 675 g mąki pszennej

- 75 g cukru 

- 50 g masła

- 18 g drożdży

- rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa

- 100 g tartego jabłka

Do maszyny dodać cukier, ciepłe mleko oraz masło. Jajka należy wbić do miski i rozbełtać z solą, dopiero w takiej postaci przelać do formy. Następnie dosypać mąkę oraz drożdże pokruszone na małe kawałki. Użyć programu Sweet. Rodzynki lub skórkę i jabłko dosypać po sygnale, podczas wyrabiania ciasta.



czwartek, 04 czerwca 2015
Shortbread z bananami

Kulinarny aforyzm: Bo pierwsze dobro, gdy dola słodka, Drugie, gdy sława jest z nami/A kogo razem oboje spotka, Ten się posadził z bogami. Pindar


Dzisiaj coś słodkiego na szybko. Przepis z tej strony.

Banana shortbread

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

- 200 g masła

- ½ szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 szklanka rozgniecionych bananów  

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka imbiru

- szczypta soli

Ubić masło, dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i dalej ubijać do połączenia składników. Dodać banana, ekstrakt oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do płaskiej formy (np. do tarty) i równomiernie rozprowadzić. Nożem naciąć ciasto dzieląc je na 8-16 kawałków. Piec 2025 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie ostudzić przez 10 minut i podzielić na ciastka.

Banana shortbread

sobota, 30 maja 2015
Sałatka z awokado i ogórka

Kulinarny aforyzm: Na tym świecie, żeby mieć przyjaciół, trzeba umieć pić. Ramiro Pinilla


Bardzo pyszna sałatka. Zrobiłam ją kilkakrotnie w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Będzie to świetny dodatek do kurczaka lub grillowanych mięs. Przepis z tej strony. Polecam!

Salatka z awokado

Składniki:

- 1 duże awokado

- 1-3 ogórków (w zależności od wielkości)

- sok z ½ limonki

- ½ pęczka szczypiorku

- 2 łyżki majonezu

- 1 papryczka jalapeno

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

- pieprz, sól

Ogórka i awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z limonki. Dodać szczypiorek oraz papryczkę jalapeno. Polać majonezem wymieszanym z sola i pieprzem, posypać natką.

piątek, 22 maja 2015
Khoresz-e sib

Kulinarny aforyzm: Miłość. Poprzednikiem każdego owocu jest kwiat. Valeriu Butulescu


Kolejna irańska potrawa typu khoresz. Zawsze podaje się ją z ryżem. Tym razem z dodatkiem jabłek.

Khoresz sib 

Składniki:

- 500 g wołowiny, jagnięciny lub kurczaka

- 2 cebule

- 3 łyżki soku z limonki

- ½ łyżeczki kurkumy

- ½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki szafranu

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1/3 szklanki chana dal

- 1 łyżka cukru

- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)

- pieprz, sól, olej

Rozdrobnić szafran w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody. Posiekać cebule. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso. Dalej smażyć, a po chwili dodać kurkumę, cynamon, pieprz oraz sól. Smażyć 1 minutę, zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut (kurczak) lub 1,5 (wołowina lub jagnięcina). Następnie dodać sok z limonki, cukier, szafran rozpuszczony w wodzie, koncentrat oraz chana dal. Gotować kolejne 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Podsmażyć na oleju. Dodać owoce do mięsa, gotować dalej ok. 25 minut.

Khoresz sib

piątek, 15 maja 2015
Chleb z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. Plutarch


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chleb. Bardzo smakował mi dodatek żurawiny. W oryginalnym przepisie pojawiają się również orzechy, ale akurat ich nie miałam.

Chleb z zurawina 

Składniki:

- 300 g mąki pszennej chlebowej

- 200 g maki żytniej razowej

- 1 łyżka soli

- 60 g suszonej żurawiny

- 100 g aktywnego zakwasu żytniego

- 1 łyżeczka suszonych drożdży

- 400 g wody

Oba rodzaje mąki połączyć z solą i żurawiną. Dodać zakwas i drożdże. Na koniec całość połączyć z wodą. Ciasto należy wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 1 godzinę.

Chleb z zurawina

Tagi: żurawina
17:50, mirosix , Chleb
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 99