Moje ulubione przepisy
| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Makryna
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
piątek, 22 maja 2015
Khoresz-e sib

Kulinarny aforyzm: Miłość. Poprzednikiem każdego owocu jest kwiat. Valeriu Butulescu


Kolejna irańska potrawa typu khoresz. Zawsze podaje się ją z ryżem. Tym razem z dodatkiem jabłek.

Khoresz sib 

Składniki:

- 500 g wołowiny, jagnięciny lub kurczaka

- 2 cebule

- 3 łyżki soku z limonki

- ½ łyżeczki kurkumy

- ½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki szafranu

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1/3 szklanki chana dal

- 1 łyżka cukru

- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)

- pieprz, sól, olej

Rozdrobnić szafran w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody. Posiekać cebule. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso. Dalej smażyć, a po chwili dodać kurkumę, cynamon, pieprz oraz sól. Smażyć 1 minutę, zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut (kurczak) lub 1,5 (wołowina lub jagnięcina). Następnie dodać sok z limonki, cukier, szafran rozpuszczony w wodzie, koncentrat oraz chana dal. Gotować kolejne 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Podsmażyć na oleju. Dodać owoce do mięsa, gotować dalej ok. 25 minut.

Khoresz sib

piątek, 15 maja 2015
Chleb z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. Plutarch


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chleb. Bardzo smakował mi dodatek żurawiny. W oryginalnym przepisie pojawiają się również orzechy, ale akurat ich nie miałam.

Chleb z zurawina 

Składniki:

- 300 g mąki pszennej chlebowej

- 200 g maki żytniej razowej

- 1 łyżka soli

- 60 g suszonej żurawiny

- 100 g aktywnego zakwasu żytniego

- 1 łyżeczka suszonych drożdży

- 400 g wody

Oba rodzaje mąki połączyć z solą i żurawiną. Dodać zakwas i drożdże. Na koniec całość połączyć z wodą. Ciasto należy wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 1 godzinę.

Chleb z zurawina

Tagi: żurawina
17:50, mirosix , Chleb
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 maja 2015
Muffiny kokosowo-owsiane

Kulinarny aforyzm: Dla mnie natchnienie – to pokonane lenistwo. W tej definicji równie ważnym składnikiem jest lenistwo, co zwycięstwo nad lenistwem. Julian Przyboś


Znalazłam ten przepis na tej stronie i okazało się, że pozwoli mi opróżnić szafki kuchenne. Wiórki koksowe leżą tam już chyba z rok….. Muffiny bardzo mi smakowały!

 Muffiny kokosowo-owsiane

Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1 szklanka wiórków kokosowych

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- 1 jajko

W misce wymieszać jogurt, mleko, olej i jajko. W drugiej misce wymieszać składniki sypkie: sól, proszek do pieczenia, cukier, mąkę, wiórki oraz płatki owsiane. Do płynnych składników dodać składniki suche i krótko mieszamy. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem zostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Muffiny kokosowo-owsiane

niedziela, 03 maja 2015
Mast-o Labu

Kulinarny aforyzm: Zażywający kąpieli winien zachować spokój i daleko posuniętą powściągliwość, nie powinien nic robić, inni mają oblewać go wodą i szorować. Hipokrates


Dzisiaj kolejny przepis z kuchni irańskiej. Był już jogurt ze szpinakiem oraz z ogórkiem. Tym razem kolorowy jogurt z burakami.

Masto labu 

Składniki:

- 3 szklanki jogurtu bałkańskiego

- 2 średniej wielkości buraki

- sól

- listki mięty do ozdoby

Buraki ugotować lub upiec. Obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać jogurt z burakami i solą. Posypać miętą. Schłodzić w lodówce i podawać, np. z chlebem lawasz.



poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Frittata z łososiem

Kulinarny aforyzm: Z historią jest jak z mięsnym pasztetem – nie należy się przyglądać, jak się go przyrządza. Aldous Huxley 


Jajka są najlepsze, kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

Frittata z lososiem 

Składniki:

- 6 jajek

- 200 g pieczonego łososia

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 3 łyżki posiekanego koperku

- 3 łyżki posiekanej pietruszki

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz

Wymieszać jajka z ziołami oraz rozdrobnionym łososiem. Doprawić solą i pieprzem. Frittatę można usmażyć na patelni na maśle lub zapiec w piekarniku.



środa, 22 kwietnia 2015
Sałatka z makaronem

Kulinarny aforyzm: Niedziela bez pieniędzy jest jak msza bez wina. Cesare Pavese


Bardzo smaczna, szybka, wiosenna sałatka.

Salatka z makaronem 

Składniki:

- 200 g makaronu (u mnie kolanka)

- 1 ogórek

- 100 g pomidorków koktajlowych

- 1 żółta papryka

- 3-4 łyżki oliwek

- 1 pęczek szczypiorku

- 1 łyżka musztardy

- 2 łyżki posiekanej kolendry

- 1 łyżka octu winnego

- 2 łyżki oliwy

- sól, pieprz

Ugotować makaron. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Posiekać szczypior. Wymieszać warzywa z ugotowanym makaronem. Polać sosem zrobionym z octu, musztardy, soli, pieprzu i oliwy. Posypać kolendrą.

Salatka z makaronem

środa, 15 kwietnia 2015
Chleb żytni z jabłkiem

Kulinarny aforyzm: Szczęście, które posiadasz jest jak ziarno; szczęście, które dzielisz – to kwiat. Przysłowie angielskie


Dawno nie piekłam już chleba. "Zagoniłam" zakwas do pracy piekąc taki prosty chleb żytni. Przepis znaleziony tutaj.

Zytni z jablkiem 

Składniki:

- 350 g mąki żytniej

- 200  g mąki pszennej

- 300 ml wody

- 50 ml maślanki

- 5 g świeżych drożdży

- 1/2 jabłka startego na tarce o drobnych oczkach

- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

- 1 płaska łyżeczka miodu

- 1 łyżka soli

- 2 1/2 łyżeczki oleju

Wymieszać wodę, zakwas oraz maślankę, drożdże i miód. Dodać mąkę, starte na tarce jabłko, sól. Zagniatać ciasto przez ok. 15 minut.  Na samym końcu dodać łyżeczkę oleju. Następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić chleb do wyrośnięcia na około 3 godziny. Formę keksową posmarować łyżeczką oleju i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wierzch posmarować odrobiną oleju i odstawić na ok. 45 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni C przez 15 minut, a następnie ją obniżyć do 200 i piec jeszcze przez ok. 30 minut.

Zytni z jablkiem

Tagi: jabłko miód
05:49, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 kwietnia 2015
Jajka faszerowane sardynkami

Kulinarny aforyzm: Dużo gorsze od wstydu z tego powodu, że zamiast oczekiwanych Francuzów zjawiły się dorsze, byłoby spodziewać się dorszy i zobaczyć Francuzów. José Saramago


Kolejne faszerowane jajka, tym razem z sardynkami. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Jajka z sardynkami 

Składniki:

- 1 puszka sardynek

- 1 łyżeczka musztardy

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- sól, pieprz

- sok z 1/2 limonki

- 4 jajka

Ugotować jajka na twardo. Sardynki rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, musztardą, sokiem z limonki, śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić masą połówki jajek. Można posypać szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jajka z sardynkami

Wielkanocne Smaki - edycja V

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 98