Moje ulubione przepisy
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 20 sierpnia 2017
Wrapy z bakłażanem i kurczakiem

Kulinarny aforyzm: drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa. Halina Poświatowska


Kolejny letni przepis. Wrapy podałam z humusem, tzatziki i sałatką z pomidorów i awokado.

Wrapy z baklazanem 

Składniki:

- 1 pierś kurczaka

- 1 bakłażan

- sól, pieprz, oliwa

- 300 g pomidorków koktajlowych

- 1 awokado

- 1 ząbek czosnku

- 1 limonka

- hummus – np. taki

- tzatziki – w wersji irańskiej

- chlebki pita lub tortille

Pomidorki przekroić na pół, awokado pokroić w cząstki. Wymieszać. Doprawić przeciśniętym przez praske czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i oliwą. Pokroić bakłażana w plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Pokroić pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć. Wytrzeć plastry bakłażana ręcznikiem kuchennym. Smażyć kurczaka i bakłażana na patelni grillowej lub grillu. Podawać z pitą, sałatką i dipami.

Salatka z awokado

sobota, 19 sierpnia 2017
Wegetariańskie burgery i tradycyjny sos

Kulinarny aforyzm: Czym byłoby życie bez nadziei? Iskrą odrywającą się od rozpalonego węgla i gasnącą natychmiast. Friedrich Hölderlin


Tym razem do domowych bułek do hamburgerów podałam burgery warzywne oraz klasyczny sos. Przepis sos znaleziony tutaj, a przepis na burgery oparty na tym przepisie. Burgery bardzo mi smakowały, ale trochę trudno było je uformować. Rozpadały się. Dodałam do nich po prostu więcej jajek.

Wegetarianski burger 

Składniki:

Sos

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 i 1/2 łyżeczki octu z ostrej marynaty (np. papryki, ogórków)

- 1 i 1/2 łyżeczki ketchupu

- 1 łyżeczka musztardy

- 1/4 łyżeczki papryki

- 1 starty ząbek czosnku

- 1 łyżeczka startej cebuli

Burgery

- 1 pokrojony pomidor

- 1 ząbek czosnku

- 1 szklanka pokrojonych brokułów

- 1 puszka fasoli Pinto

- 1 cukinia

- 1/4 łyżeczki kuminu

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżka posiekanej pietruszki

- 1 łyżka soku z cytryny

- kilka kropel sosu Tabasco

- sól

- 1 utarta cebula

- 3 - 4 łyżki bułki tartej

- 2 jajka

Ugotować brokuły. Fasolkę rozgnieść. Utrzeć cukinię. Wymieszać brokuły, cukinię, fasolkę, pomidora, cebulę, rozgnieciony czosnek, bułkę. Doprawić kuminem, papryką, sokiem z cytryny, Tabasco i solą. Dodać jajka. Formować burgery i smażyć lub piec w piekarniku.



czwartek, 10 sierpnia 2017
Wołowo-wieprzowe burgery

Kulinarny aforyzm: Aniołom jest łatwo być aniołami; nie jedzą i są bezpłciowi. Gabriel Laub


Do domowych bułek do hamburgerów i sos z awokado przygotowałam takie burgery. Przepis znaleziony tutaj.

Burger 

Składniki:

- 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

- 2 łyżki sosu Worchestire

- 1 ząbek czosnku

- 1 starta cebula

- 1 łyżeczka papryki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- kilka kropel sosu Tabasco

Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 8 burgerów. Smażyć lub grillować 10-15 minut. Podawać z sosem z awokado, bułkami do burgerów, pomidorem oraz sałatą.



poniedziałek, 31 lipca 2017
Sos z awokado do burgerów

Kulinarny aforyzm: Na drzewie milczenia wisi jego owoc – spokój. Arthur Schopenhauer


Do domowych bułek do hamburgerów oczywiście najlepiej przygotować domowy sos, zamiast majonezu lub keczupu. Ten z awokado jest pyszny! Ja pominęłam kolendrę, ponieważ jej nie miałam. Przepis znaleziony tutaj.

Sos z awokado 

Składniki:

- 1 awokado

- 1/4 szklanki greckiego jogurtu

- 1/4 papryki jalapeño

- 2 ząbki czosnku

- sok z 1 limonki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki soli

- czarny pieprz

- 1 łyżka majonezu lub śmietany

Wszystkie składniki sosu zblendować. Podawać z burgerami, wrapami lub do kanapek. Można też wykorzystać go jako sos do sałatek.

poniedziałek, 24 lipca 2017
Bułki do hamburgerów

Kulinarny aforyzm: Tam czarny chleb, tam czarny chleb/Tam czarny chleb, tam czarny chleb smakuje/Tam zawsze brak, tam zawsze brak/Tego czym w życiu, życie się słodzi/I gorzki czaj i gorzki czaj. Dżem


Nie jestem wielkim fanem burgerów, ale czasami można dobrego zjeść. Takie domowe bułki w niczym nie przypominają wymiętych fastfoodowych bułek i naprawdę smakują wyśmienicie. Przepis znaleziony tutaj.

Bulki do hamburgerow 

Składniki:

- 3/4 - 1 szklanka letniej wody

- 2 łyżki masła

- 1 jajko

- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki cukru

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka drożdży instant

- jajko do posmarowania, ziarna sezamu

Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Odgazować, podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki, spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie posmarować bułki rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190 stopni przez 15-18 minut. Studzić na kratce.



sobota, 15 lipca 2017
Ciastka maślane z mąką razową

Kulinarny aforyzm: Entuzjazm to delirium rozumu. Napoleon Bonaparte


Przepis z magazynu Kuchnia. Pyszne!

 

Składniki:

- 70 g mąki pszennej razowej

- 60 g mąki pszennej białej

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 80 g miękkiego masła

- 70 g cukru pudru

- 1 łyżka aromatu migdałowego

- 2 łyżki mleka

- dżem – u mnie malinowy

Wymieszać w misce mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Stopniowo dodawać mieszankę mąki. Zagnieść ciasto i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej zrobić kciukiem dołek i napełnić go dżemem. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w 190°C.



sobota, 08 lipca 2017
Zapiekana sola

Kulinarny aforyzm: Jak długo jeszcze można siedzieć i wyprawiać sobie uczty z myśli, tak długo wszystko dobrze! Selma Lagerlöf 


Aromatyczna, pieczona ryba na szybki lunch lub kolację. Można ją podać z pieczonymi ziemniakami. Przepis na podstawie tego przepisu.

Pieczona sola 

Składniki:

- 2 limonki

- 1/2 szklanki oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki kaparów

- 1 łyżeczka soli

- 3/4 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 10-12 filetów z soli

- 4-6 cebulek ze szczypiorkiem

Wymieszać sok z 1 limonki, oliwę, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz kapary. W osobnej miseczce wymieszać sól, pieprz, kolendrę i koperek. Obsypać filety z obu stron przyprawą. Ułożyć filety na blasze wyłożonej pergaminem. Polać przyprawioną oliwą, poukładać szczypiorek przecięty wzdłuż na pół. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni.



wtorek, 04 lipca 2017
Żeberka i sos barbecue

Kulinarny aforyzm: Śmierć przeważnie kosi nagle, zło zaś ogryza cię powoli, tak jak zając aż do rdzenia ogryza korę drzewa. Věroslav Mertl


Świetny przepis na żeberka i sos barbecue. Przepis znaleziony tutaj. Wydaje się, że przygotowanie jest skomplikowane, ale tak naprawdę to trwa krótko. Jedyne, co jest potrzebne to trochę cierpliwości, gdy żeberka pieką się w piekarniku. W ostatnim etapie można oczywiście użyć grilla. Ja całość przygotowałam w piekarniku. Najbardziej polecam sos. Jest rewelacyjny!

Sos barbecue

Składniki:

Przyprawa

- 2 łyżeczki papryki

- 2 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka cebuli w proszku

- 1 łyżeczka pieprzu cayenne

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

Sos Barbecue 

- 1 szklanka octu balsamicznego

- 1 szklanka ketchupu pomidorowego

- ¾ szklanki cydru lub soku jabłkowego

- ½ szklanki wody

- ¼ szklanki miodu

- ¼ szklanki brązowego cukru

- 2 łyżki musztardy Dijon

- 2 zgniecione ząbki czosnku

- 1 cebula pokrojona w duże kawałki

- 2 łyżeczki melasy

- 2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka Tabasco

- 1 łyżeczka soli

- pieprz

 

- 1,5 - 2 kg żeberek wieprzowych

- 300 ml cydru lub soku jabłkowego


Wymieszać składniki przyprawy, natrzeć żeberka i marynować do 24 godzin. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez 45 minut do zgęstnienia. Wyjąć kawałki cebuli. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Każdy kawałek żeberek zawinąć w folię aluminiową (widoczne na zdjęciu w oryginalnym przepisie) i polać cydrem lub sokiem jabłkowym. Piec 2 godziny. Następnie odwinąć żeberka z folii i posmarować sosem barbecue ze wszystkich stron. Piec 15-20 min w piekarniku lub na grillu. Podawać z pozostałym sosem.

Zeberka barbecue

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 111