Moje ulubione przepisy
| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Stol
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Frittata z łososiem

Kulinarny aforyzm: Z historią jest jak z mięsnym pasztetem – nie należy się przyglądać, jak się go przyrządza. Aldous Huxley 


Jajka są najlepsze, kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

Frittata z lososiem 

Składniki:

- 6 jajek

- 200 g pieczonego łososia

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 3 łyżki posiekanego koperku

- 3 łyżki posiekanej pietruszki

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz

Wymieszać jajka z ziołami oraz rozdrobnionym łososiem. Doprawić solą i pieprzem. Frittatę można usmażyć na patelni na maśle lub zapiec w piekarniku.



środa, 22 kwietnia 2015
Sałatka z makaronem

Kulinarny aforyzm: Niedziela bez pieniędzy jest jak msza bez wina. Cesare Pavese


Bardzo smaczna, szybka, wiosenna sałatka.

Salatka z makaronem 

Składniki:

- 200 g makaronu (u mnie kolanka)

- 1 ogórek

- 100 g pomidorków koktajlowych

- 1 żółta papryka

- 3-4 łyżki oliwek

- 1 pęczek szczypiorku

- 1 łyżka musztardy

- 2 łyżki posiekanej kolendry

- 1 łyżka octu winnego

- 2 łyżki oliwy

- sól, pieprz

Ugotować makaron. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Posiekać szczypior. Wymieszać warzywa z ugotowanym makaronem. Polać sosem zrobionym z octu, musztardy, soli, pieprzu i oliwy. Posypać kolendrą.

Salatka z makaronem

środa, 15 kwietnia 2015
Chleb żytni z jabłkiem

Kulinarny aforyzm: Szczęście, które posiadasz jest jak ziarno; szczęście, które dzielisz – to kwiat. Przysłowie angielskie


Dawno nie piekłam już chleba. "Zagoniłam" zakwas do pracy piekąc taki prosty chleb żytni. Przepis znaleziony tutaj.

Zytni z jablkiem 

Składniki:

- 350 g mąki żytniej

- 200  g mąki pszennej

- 300 ml wody

- 50 ml maślanki

- 5 g świeżych drożdży

- 1/2 jabłka startego na tarce o drobnych oczkach

- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

- 1 płaska łyżeczka miodu

- 1 łyżka soli

- 2 1/2 łyżeczki oleju

Wymieszać wodę, zakwas oraz maślankę, drożdże i miód. Dodać mąkę, starte na tarce jabłko, sól. Zagniatać ciasto przez ok. 15 minut.  Na samym końcu dodać łyżeczkę oleju. Następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić chleb do wyrośnięcia na około 3 godziny. Formę keksową posmarować łyżeczką oleju i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wierzch posmarować odrobiną oleju i odstawić na ok. 45 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni C przez 15 minut, a następnie ją obniżyć do 200 i piec jeszcze przez ok. 30 minut.

Zytni z jablkiem

Tagi: jabłko miód
05:49, mirosix , Chleb
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 kwietnia 2015
Jajka faszerowane sardynkami

Kulinarny aforyzm: Dużo gorsze od wstydu z tego powodu, że zamiast oczekiwanych Francuzów zjawiły się dorsze, byłoby spodziewać się dorszy i zobaczyć Francuzów. José Saramago


Kolejne faszerowane jajka, tym razem z sardynkami. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Jajka z sardynkami 

Składniki:

- 1 puszka sardynek

- 1 łyżeczka musztardy

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- sól, pieprz

- sok z 1/2 limonki

- 4 jajka

Ugotować jajka na twardo. Sardynki rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, musztardą, sokiem z limonki, śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić masą połówki jajek. Można posypać szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jajka z sardynkami

Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 05 kwietnia 2015
Jajka faszerowane awokado i chrzanem

Kulinarny aforyzm: Człowiek bajdurzy o swojej wolności,/A więźniem mięsa, nerwów i kości. Jan Sztaudynger


Świetne połączenie awokado, chrzanu i czosnku. Polecam! Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Jajka faszerowane awokado 

Składniki:

- 1 małe awokado

- 2 łyżeczki chrzanu

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- sól, pieprz

- sok z 1/2 limonki

- 4 jajka

Ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół, wyjąć żółtko i rozgnieść widelcem. Awokado obrać, wyjąć ze środka pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, chrzanem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z limonki, śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić masą połówki jajek. Można posypać szczypiorkiem.



Wielkanocne Smaki - edycja V

sobota, 04 kwietnia 2015
Babka z adwokatem

Kulinarny aforyzm: Rybie nigdy dosyć wody/zawistnemu cudzej szkody. Aleksander Fredro


Był już na blogu sernik z adwokatem. Tym razem spróbowałam upiec babkę. Wypiek jest naprawdę warty polecenia. Babka jest miękka, puszysta i wilgotna o przyjemnym adwokatowym aromacie. Przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki. Ja posypałam babkę cukre pudrem, w oryginale użyto lukru z adwokata. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Babka z adwokatem 

Składniki:

- 125 g mąki pszennej

- 125 g mąki ziemniaczanej

- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g cukru pudru

- 2 łyżeczki esencji waniliowej

- 250 ml oleju

- 250 ml adwokata

- 5 jajek

 W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę. Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Babka z adwokatem

Babka z adwokatem

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

środa, 01 kwietnia 2015
Sernik szafranowy

Kulinarny aforyzm: I wiosna by tak nie smakowała, gdyby przedtem zimy nie było. Przysłowie polskie


Moja ulubiona babka to babka szafranowa. Teraz zatem czas na sernik szafranowy. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku. Przepis na spód z tego przepisu. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Sernik szafranowy

Składniki:

Ciasto

- 100 g mąki pszennej

- 2 łyżki cukru pudru

- 60 g masła

- 1 żółtko

Masa serowa

- szczypta nitek szafranu 

- 350 g słodzonego mleka skondensowanego

- 1 kg twarogu sernikowego 

- 100 g roztopionego masła 

- 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm, piec w 180 stopniach 20 – 25 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Szafran umieścić w moździerzu i rozetrzeć. Wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego. Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Sernik wstawić do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Sernik szafranowy

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

poniedziałek, 23 marca 2015
Przepisy na Wielkanoc

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami wielkanocnymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i coś nowego pojawi się na pewno jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......



Wielkanoc



16:02, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 98