Moje ulubione przepisy
| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Jedwabnik
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 04 lutego 2016
Beignets

Kulinarny aforyzm: Że dobrym być potrzeba i któż tego nie wie? Lecz dobry owoc rośnie nie na każdym drzewie. Mikołaj Rej


Pączki z Nowego Orleanu. W Internecie pojawiają się dwie ich wersje, tzn. z ciasta parzonego oraz drożdżowego. Ja zdecydowałam się na drożdżowe, ale czy tego typu pączki naprawdę je się w Nowym Orleanie nie wiem. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Były to najłatwiejsze ciastka do smażenia, jakie do tej pory zrobiłam. Poza tym przygotowuje się je naprawdę szybko. Można je również zamrozić po usmażeniu. Przepis znaleziony tutaj.

Beignets 

Składniki:

- ¼ szklanki letniej wody

- 7 g suchych drożdży

- ¼ szklanki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego

- 3 i ¼ - 4 szklanki mąki pszennej

- ¼ szklanki oleju rzepakowego

- cukeir puder i cynamon do posypania

Rozprowadzić drożdże w wodzie. Dodać cukier, olej, mleko, sól oraz jajko. Wmieszać. Następnie dodać 2 szklanki mąki. Dobrze wymieszać. Dodawać stopniowo pozostałą mąkę, tyle ile potrzeba. Ciasto powinno być lekko klejące. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 4 mm. Pokroić w prostokąty 5 x 5  cm (ja wykroiłam mniejsze). Smażyć w głębokim tłuszczu, o temperaturze 180ºC. Osuszyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem (można wymieszać z cynamonem).

Beignets

piątek, 29 stycznia 2016
Racuchy z jabłkami

Kulinarny aforyzm: Z małżeństwem to zawracanie głowy. Prawdziwemu mężczyźnie winna wystarczyć niania. Narzeczeństwo to niedojrzały stan do małżeństwa oraz za kruchy, aby uchronić dziewictwo. Henryk Święcicki


Takie racuchy mogą nas już wprawić w nastrój Tłustego Czwartku. Świetnie smakują jako deser lub na śniadanie. Przepis znaleziony tutaj.

Racuchy z jablkami 

Składniki:

- 1 jajko

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 szklanki  mąki

- 1 szklanka  mleka

- 1 duże jabłko

- cukier puder

- olej do smażenia

Obrane jabłko pokroić w kostkę kostkę. Ubić mikserem jajko i cukier. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Zmiksować i dodać jabłko, wymieszać. Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.

Racuchy z jablkami

piątek, 22 stycznia 2016
Salsa pomidorowa do nachos

Kulinarny aforyzm: Tak jak rdza zżera metal, tak też zazdrosnych zżera zazdrość. Antyfanes


Kolejny przepis na przekąskę, świetny na karnawałową imprezę. Przepis znaleziony tutaj.

Salsa pomidorowa 

Składniki:

- 1 puszka krojonych pomidorów

- 1/4 zielonej papryki

- 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeño

- 1 ząbek czosnku

- sól i pieprz

- 2 łyżki cukru

- 3 łyżki octu spirytusowego

- 1 cebula

- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Zagotować pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w małą kostkę zieloną paprykę, posiekaną jalapeño, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, cukier oraz ocet. Następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (przez sitko), wymieszać i zagotować.

Salsa pomidorowa

wtorek, 19 stycznia 2016
Dip ze szpinakiem i karczochami

Kulinarny aforyzm: Za oknami pijane dymią góry łysiny/stare diabły rwą sobie czupryny/od białych kudłów w powietrzu aż gęsto/one w okna, w drzwi ciężko bębnią. Jerzy Harasymowicz


Bardzo smaczny dip. Pasuje do grzanek, czipsów lub krakersów. Należy podawać go na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Przepis z tej strony.

Dip ze szpinakiem i karczochami

Składniki:

- 1 szklanka mozzarelli

- 1 szklanka parmezanu

- 350 g świeżego szpinaku

- 1 puszka karczochów

- 2 ząbki czosnku

- 250 g kremowego serka

- 2/3 szklanki jogurtu bałkańskiego

- 2 łyżki majonezu

- ½ łyżeczki soli

Szpinak ugotować i odsączyć (można również użyć szpinaku mrożonego). Wymieszać mozzarellę z parmezanem. Rozdrobnić w blenderze 1,5 szklanki sera, szpinak, karczochy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, serek kremowy, jogurt, majonez oraz sól. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypać pozostałym serem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dip ze szpinakiem i karczochami

środa, 13 stycznia 2016
Łazanki z kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to cały ocean. Isaac Newton 


U nas zawsze podawało się łazanki na Wigilię, więc robiło się je tylko z kapustą (przepis tutaj). Jest to stary rodzinny przepis. Tym razem jednak zdecydowałam się ugotować bardziej treściwe łazanki z kiełbasą.  To idealne danie na chłodne zimowe dni.

Lazanki z kielbasa

Składniki:

- 250 g łazanek 

- 700 g kapusty kiszonej

- 2 duże cebule

- 250 g kiełbasy

- 2 liście laurowe

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- pieprz, chili, sól

Kapustę pokroić, dusiś z odrobiną wody oraz zielem angielskie i liścmi laurowymi przez około 40 -50 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodając w razie potrzeby oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem i przełożyć do kapusty. Doprawić pieprzem oraz szczyptą chili. Makaron ugotować, dodać do kapusty i wymieszać.  

niedziela, 10 stycznia 2016
Surówka z czerwonej kapusty i brukselki

Kulinarny aforyzm: Pielęgnować kogoś to taka rozsądna, trzeźwa i praktyczna forma miłości. Karel Čapek


Brukselkę zazwyczaj się gotuje, ale przecież jak każdą kapustę można ją wykorzystać do zrobienia surówki. Ta będzie idealnie pasować do mojego pieczonego indyka. Inspiracja na podstawie przepsiu znalezionego tutaj.

Czerwona kapusta z brukselka

Składniki:

- 400 g brukselki

- 600 g czerwonej kapusty

- 1/2 szklanki suszonego berberysu

- 1/4 szklanki orzechów włoskich

- 2 łyżeczki musztardy Dijon

- 1 i 1/2 łyżeczki miodu

- 3 łyżki octu winnego

- 1/4 szklanki oliwy

- sól, pieprz

Poszatkować czerwoną kapustę, brukselki pokroić w plasterki. Orzechy grubo pokroić. Wymieszać kapusty, orzechy oraz berberys. Z musztardy, miodu, octu, oliwy, soli i pieprzu zrobić sos. Polać surówkę.

Czerwona kapusta z brukselka

czwartek, 31 grudnia 2015
Żurawinowa wódka

Kulinarny aforyzm: Kiedy styczeń najmroźniejszy, wtedy roczek najpłodniejszy. Przysłowie polskie


Taka wódka nadaje się świetnie jako aperitif lub prezent, wygląda również bardzo świątecznie. Przepis pochodzi z tej strony.

Wodka zurawinowa 

Składniki:

- 3 szklanki wódki

- ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego

- ¼ szklanki wody

- 3 szklanki żurawiny

- 1 ½ szklani brązowego cukru

- skórka z 1 pomarańczy

Zagotować wodę, cukier, żurawinę i sok pomarańczowy. Dodać skórkę cienko obraną z pomarańczy (bez albedo). Gotować 10 minut na niewielkim ogniu. Ostudzić. Wymieszać z wódką. Odstawić do lodówki, na co najmniej tydzień. Przed podaniem przecedzić i podawać z lodem.

Wodka zurawinowa

wtorek, 29 grudnia 2015
Szwedzka sałatka śledziowa z burakami

Kulinarny aforyzm: Czysta wyborowa źle wpływa na czystość wyborów. Julian Tuwim


Na Wigilię podałam taką sałatkę śledziową. Przepis znalazłam tutaj.

Szwedzka salatka sledziowa

Składniki:

- 250 g buraków

- 3 szklanki wody

- 1 szklanka cukru

- 3/4 szklanki octu

- 1 łyżeczka ziela angielskiego

- 1 łyżeczka  goździków  

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 3-4 liście laurowe 

- 1 kawałek (4-5 cm) kory cynamonu 

- 120-150 g filetów śledziowych (solonych lub marynowanych)

- 1 czerwona cebula

- 1 jabłko

- 120-150 g ziemniaków

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 

- 3 łyżki posiekanego kopru

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki

- sól i pieprz

Ugotować nieobrane buraki. Wystudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zagotować wodę, ocet, cukier, ziele angielskie, goździki, pieprz, liście laurowe i korę cynamonu. Wystudzić. Wymieszać pokrojone w kostkę buraki, cebulę i jabłka. Zalać korzenną zalewą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odsączyć jabłka, buraki i cebulę z zalewy. Dodać do nich ziemniaki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w 1 cm kawałki, 2 łyżki kopru, szczypiorek, kwaśną i słodką śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać resztą kopru.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 103