Moje ulubione przepisy
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Munro
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 21 października 2014
Sałatka żydowska

Kulinarny aforyzm: Gdy ludzie są szlachetni, prawa są zbyteczne, gdy są zepsuci, są łamane. Benjamin Disraeli


Jedna z prostszych sałatek, ale czasami właśnie na coś takiego ma się ochotę. Nie wiem czy sałatka naprawdę ma coś wspólnego z kuchnią żydowską czy to po prostu nazwa, jak na przykład fasolka po bretońsku czy ryba po grecku. Niemniej bardzo ją lubię.

Salatka zydowska 

Składniki:

- 3 jajka

- 1 cebula

- 6-8 małych ziemniaków

- 2 łyżki jogurtu

- 5 łyżek majonezu  

- sól, pieprz

- szczypiorek do posypania

Jajka ugotować na twardo. Obrać i posiekać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić. Wymieszać jajka, ziemniaki oraz cebulę, dodać jogurt oraz majonez, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 19 października 2014
Lody kokosowo-limonkowe

Kulinarny aforyzm: Bogactwo przypomina wodę morską: im więcej się pije, tym bardziej jest się spragnionym. To samo dotyczy sławy. Arthur Schopenhauer


Może to nie pora na lody, ale ja lubię zjeść dobre domowe lody o każdej porze roku. :) Przepis znaleziony na tej stronie, jednak zamiast rumu dodałam adwokata.

Lody kokosowe 

Składniki:

- 200 ml śmietany kremówki

- 400 ml mleka kokosowego

- 150 g cukru

- 75 ml soku z limonki

- skórka starta z 2 limonek 

- 2 łyżki adwokata

Śmietanę oraz mleko kokosowe i połowę cukru wlać do garnka. Podgrzewać, mieszając, na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Pozostały cukier wsypać do drugiego rondelka, wlać sok z limonki, dodać startą skórkę, wymieszać. Podgrzewać aż cukier się rozpuści, zagotować. Gotować przez chwile aż syrop zgęstnieje. Wystudzić i  wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wymieszać z masą śmietanową, dodać alkohol. Można użyć maszynki do lodów. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam mniej więcej co godzinę (5 razy).

Lody kokosowe

Tagi: adwokat kokos
06:09, mirosix , Lody
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 października 2014
Kuku lubia

Kulinarny aforyzmCokolwiek powiem, już powiedziano przede mną, zebrano już wszystkie owoce z ogrodu mądrości. Ferdousi


Kuku kadu to kolejne danie kuchni irańskiej. W jednym z poprzednich wpisów opisywałam co to jest kuku. Przepis jest taki sam jak na kuku ze  skórkami z cukinii, ale zamiast cukinii używa się fasolki szparagowej.

Kuku lubia 

Składniki:

- 300 g zielonej fasolki szparagowej

- 2 pomidory

- 4 ziemniaki

- 1 cebula

- 150 g mięsa mielonego (ale można także bez)

- 4 jajka

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

-  ½ łyżki advieh

- olej, pieprz, sól

Fasolkę bardzo drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć z mięsem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Również podsmażyć. Pomidory pokroić w kostkę. Ostudzone ziemniaki, cebulę z mięsem, fasolkę, pomidory wymieszać z przyprawami, mąką oraz jajkami. Żaroodporną formę wysmarować masłem, umieścić w niej masę i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 40-50 minut. Kuku można usmażyć również na patelni, na oleju, tak samo jak hiszpańską tortillę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kuku lubia

sobota, 11 października 2014
Chleb Graham

Kulinarny aforyzmMusisz być surowy dla samego siebie, żebyś miał prawo być łagodny względem innych. Dag Hammarskjöld 


Ponownie zaczynam piec na zakwasie. Z powodu przeprowadzki musiałam wyhodować nowy zakwas. Przepis pochodzi z tej strony. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".

Chleb Graham 

Składniki:

- 200 g zakwasu z mąki graham

- 350 g mąki chlebowej

- 150g maki graham

- 1 łyżka otrębów pszennych

- 300 - 350 g wody

- 1,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka suchych drożdży

- 1 łyżeczka melasy (pominęłam)

Wieczorem do 1 łyżki zakwasu żytniego dodać maki graham i wody do 200 g. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia wymieszać wodę, sól, mąki oraz drożdże z przygotowanym zakwasem i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Foremkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami pszennymi. Przełożyć do niej ciasto chlebowe. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w naparowanym piekarniku w temp. 230°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 30 minut.                 

wtorek, 07 października 2014
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Kulinarny aforyzm: Najokrutniejszy miesiąc to kwiecień. Wywodzi z nieżywej ziemi łodygi bzu, miesza pamięć i pożądanie, podnieca gnuśne korzenie sypiąc ciepły deszcz. Thomas Stearns Eliot


To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Jakiś czas temu przygotowałam polędwiczki z żurawiną. Tym razem bardzo prosty, a zarazem wykwintny sposób na podanie polędwiczek z innymi owocami, czyli ze śliwkami. Przepis znalazłam tutaj.

Poledwiczki ze sliwkami

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe

- 200 g śliwek suszonych bez pestek

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka masła

- 250 ml gęstej śmietany

- 300-400 ml wody

- sól, pieprz

Śliwki włożyć do garnka, dolać wodę, posolić, popieprzyć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodać śmietanę i ponownie zagotować. W razie potrzeby dolać wody oraz doprawić. Polędwiczki oczyścić z błonek. Mięso pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster docisnąć dłonią do deski tak, aby się lekko rozpłaszczył. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z masłem po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z sosem oraz ziemiankami.

Tagi: śliwki
19:18, mirosix , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 października 2014
Dżem z melona

Kulinarny aforyzm: Żółtko tak długo musi być niewolone przez skorupkę dopóki nie będzie kurczakiem. Juliusz Erazm Bolek 


Ten dżem zrobiłam parę tygodni temu, ale został mi jeszcze jeden słoiczek. Wykorzystałam melon kantalupa, ale na pewno każdy inny też będzie się nadawał.

Dzem z melona 

Składniki:

- ½ melona

- 1 banan

- sok z 1 cytryny

- skórka i sok z 1 pomarańczy

- 2 szklanki cukru

Owoce pokroić na mniejsze kawałki (ja zmiksowałam połowę melona), zasypać cukrem, wymieszać z sokiem cytrynowym oraz pomarańczowym, dodać skórkę obtartą z pomarańczy. Odstawić na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, a następnie smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem z melona

wtorek, 30 września 2014
Ciasto szafranowo-różane

Kulinarny aforyzm:  Brzozy są jak złote wodotryski/Zimno jest jak w ostatnim liście/A słońce jest jak ktoś bliski/Który ziębnie i odchodzi. Lecą liście…Maria Pawlikowska-Jasnorzewska


Wykorzystałam ten przepis na ciasto z borówkami, ale zmieniłam dodatki. W ten sposób można tworzyć nieskończoną ilość ciekawych wariacji z tego przepisu na szybkie, awaryjne ciasto.

Ciasto szafranowe 

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru

- ½ szklanki mleka

- ½ łyżeczki soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- ½ szklanki masła

- 1 szczypta szafranu

- 2 łyżki wody różanej

 

Rozdrobnić szafran w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody. Wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko widelcem, dodać rozpuszczony szafran, wodę różaną, mleko oraz masło. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem 20-cm keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez 65-70 minut.

Ciasto szafranowe

poniedziałek, 22 września 2014
Deser budyniowo-jogurtowy z mango

Kulinarny aforyzm: Życie byłoby o wiele przyjemniejsze, gdybyśmy mogli zabierać ze sobą wszędzie smaki i zapachy macierzystego domu. Laura Esquivel 


Dzisiaj szybki deser. Przepis został oparty na tym przepisie.

Deser budyniowy 

Składniki:

- 100 g biszkoptów

- 1 budyń śmietankowy

- 350 ml mleka

- 200 ml jogurtu naturalnego greckiego

- 1 cukier waniliowy

- 1 mango

- posiekane orzechy włoskie do posypania

- 4 łyżki konfitury morelowej

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z 350 ml mleka. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym. Mango obrać i pokroić w kostkę. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mango. Wierzch deseru udekorować orzechami i konfiturą. Schłodzić przed podaniem.

Deser budyniowy

Deser budyniowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92