Moje ulubione przepisy
| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Walka5
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 02 lutego 2019
Azjatycka surówka z kapusty

Kulinarny aforyzm: Teoria i praktyka – pierwsza zna nazwę leczniczej rośliny, a druga ją znajduje i stosuje. Ajahn Cha


Chrupiąca surówka w azjatyckim stylu. Przepis znaleziony tutaj.

Surowka azjatycka 

Składniki:

- ¼ główki kapusty białej lub czerwonej

- 1 jabłko

- 1 marchewka

- 3-4 łyżki natki pietruszki lub kolendry

- 1/3 szklanki grubo posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

- 2 łyżeczki oleju sezamowego

- 2 ½ łyżki sosu sojowego

- sok z 1 limonki

- 1 łyżka oliwy

Drobno posiekać kapustę, jabłko pokroić w słupki, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki sosu i połączyć z warzywami i orzeszkami.

Surowka azjatycka

niedziela, 13 stycznia 2019
Montrealska przyprawa do steków

Kulinarny aforyzm: Człowiek powinien by widzieć wszystko i wszystkiego dotknąć, tak jak poklepał tego osła w Toledo albo jak głaskał pień palmy w ogrodzie Alcazaru. Wszystkiego dotknąć choćby palcem. Cały świat przesunąć dłonią. To ci dopiero radość, człowieku, gdy widzisz lub dotykasz coś, czegoś nie znał. Każda różnica w rzeczach i ludziach pomnaża życie. Karel Čapek


Mieszanka przypraw do steków wołowych pochodząca z Montrealu, gdzie była kiedyś używana do wędzenia mięsa. Może być również używana do kurczaka, łososia czy wieprzowiny. Przepis znaleziony tutaj.

 

Składniki:

- 2 łyżki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu

- 2 łyżki suszonego czosnku

- 2 łyżki soli

- 2 łyżki papryki

- 1 łyżka suszonej cebuli

- 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry

- 1 łyżka suszonego koperku

- 1 łyżka płatków papryki chili

Wymieszać przyprawy. Ziarna pieprzu, kolendry i płatki papryki nie powinny być zmielone, tylko lekko zmiażdżone. Przechowywać w słoiczku. Nacierać mięso przed smażeniem lub grillowaniem.

poniedziałek, 07 stycznia 2019
Brownie z orzeszkami ziemnymi

Kulinarny aforyzm: Korzeń jest kwiatem, co gardzi sławą. Khalil Gibran


Ciasto przygotowałam w okresie świątecznym, ale będzie pasować na każdą okazję. Poza tym łatwo i szybko można je przygotować. Przepis znalazłam tutaj.

Brownie z fistaszkami

Składniki:

- 120 g gorzkiej czekolady

- 1/2 szklanki masła

- 30 g czekolady mlecznej

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki aromatu waniliowego

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mąki

- sól

- 1/2 szklanki grubo posiekanych prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych

Polewa

- 70 g gorzkiej czekolady

- 1/3 szklanki śmietanki

- 1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych

Podgrzewać razem czekolady i masło na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopią. Schłodzić przez 10 minut. Wymieszać z cukrem i wanilią. Dodawać jajka po jednym i cały czas ubijać. Dodać mąkę i sól, wymieszać. Na końcu wmieszać do ciasta orzeszki ziemne. Przełożyć do wyłożonej papierem kwadratowej foremki o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Ostudzić. W międzyczasie przygotować polewę: zagotować śmietanę i zalać nią posiekaną czekoladę, ubijać aż polewa będzie lśniąca i gładka. Rozprowadzić na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi.

Brownie z fistaszkami

 



środa, 02 stycznia 2019
Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Kulinarny aforyzm: Ognisko domowe dlatego przecież jest ogniskiem domowym, że niepodsycane – gaśnie. Zofia Bystrzycka


Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka. Przepis znaleziony tutaj, z drobnymi zmianami.

Ciastka z biala czekolada

 

Składniki:

- 120 g miękkiego masła

- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

- 120 g brązowego cukru

- 1 duże jajko

- 230 g pszennej mąki

- 1/3 łyżeczki sody

- szczypta soli

- 100 g poszatkowanej białej czekolady

- 100 g poszatkowanych orzechów włoskich i migdałów

- 1/2 szklanki poszatkowanych rodzynek

Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć mikserem, dodać cukier, aromat i ucierać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać jajko. Ucierać, aż składniki dobrze się połączą. Wsypać mąkę i wymieszać. Dodać białą czekoladę, orzechy i pozostałe bakalie, wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 17-18 minut.



poniedziałek, 31 grudnia 2018
Sałatka z awokado, ogórka i krewetek

Kulinarny aforyzm: Śmierci, śmierci, przybądź po mnie,/Ciało me w cyprysach złóż,/Bo dziewczyna, bo dziewczyna/W serce moje wbiła nóż. William Shakespeare


Szybka sałatka, która ładnie będzie się prezentować podczas sylwestrowej imprezy.

Salatka z awokado

 

Składniki:

- 1 awokado

- 12 małych, ugotowanych krewetek

- ½ ogórka

- 1 łyżka soku z limonki

- ½ łyżeczki ketchupu

- 1 łyżka majonezu

- sól, pieprz

Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i pokroić miąższ w kostkę. Zachować wydrążone skórki. Skropić awokado sokiem z limonki. Ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa i krewetki z majonezem oraz ketchupem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć sałatkę do skórek awokado. Można ozdobić pietruszką. Schłodzić.

Salatka z awokado

czwartek, 27 grudnia 2018
Łosoś ze szpinakiem

Kulinarny aforyzm: Oto jest fiolet – drzewa cień idący żwirem,/fiolet łączący miłość czerwieni z szafirem. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska


U mnie jak zwykle nie ma karpia. Tym razem przygotowałam łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (przepis stąd). Nie miałam świeżego szpinaku, tylko mrożony, więc mój sos wygląda inaczej niż w oryginale, ale był naprawdę pyszny. Po prostu połączenie łososia i szpinaku jest rewelacyjne.

Losos ze szpinakiem

 

Składniki:

- 0,5 kg filetów z łososia

Marynata do ryby

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

- 2 ząbki czosnku, starte

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu

- 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów

Szpinak

- 1/2 łyżki masła

- 1 ząbek czosnku

- 100 g szpinaku

- 80 ml śmietanki kremówki

- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 3 suszone pomidory

Łososia podzielić na 3 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki ryby. Włożyć do lodówki na 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 17 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, dodać szpinak i mieszając podgrzewać. Dodać śmietankę, sól oraz pieprz i zagotować. Na koniec posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzać. Wyjąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty.



środa, 26 grudnia 2018
Kompot z żurawiny

Kulinarny aforyzm: Przyszłość albowiem zdobywają te trzy rzeczy: duch, cierpliwość i dopełnienie – ale wcale nie krew: to bajka. Cyprian Kamil Norwid


Alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszu. Bardzo smaczny, kwaskowaty kompot (przepis stąd). Zniknął natychmiast.

Kompot z zurawiny

 

Składniki:

- 0,5 kg świeżej żurawiny

- 2 l wody

- 1 pomarańcza

- ½ cytryny

- 3-4 goździki

- szczypta cynamonu

- 4-5 łyżek cukru

Zalać żurawinę wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Gdy żurawina zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone w plasterki pomarańczę oraz cytrynę, goździki i cytrynę. Gotować jeszcze 15 minut, dosypać cukier. Odcedzić.



poniedziałek, 24 grudnia 2018
Spiralki z żurawiną i orzechami włoskimi

Kulinarny aforyzm: Kiedy choinka, leśna dama,/Włoży już swoje stroje,/A w kuchni ciasto piecze mama,/Aż pachnie na pokoje/Wszystkich ogarnia podniecenie,/Nas i sąsiadów z bloku…/Szkoda, że Boże Narodzenie/Jest tylko raz do roku. Ludwik Jerzy Kern


Po prostu pyszne ciasteczka. Lekko kwaskowate, chrupiące. Bardzo polecam (przepis z tej strony).

Spiralki

Składniki:

-      1/2 szklanki masła

-      3/4 szklanki cukru

-      1 jajko

-      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

-      1 i 1/2 szklanki mąki

-      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

-      1/4 łyżeczki soli

-      1/2 szklanki zmielonej świeżej żurawiny

-      1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

-      1 łyżka startej skórki pomarańczowej

-      3 łyżki brązowego cukru

-      2 łyżeczki mleka

Ubić mikserem miękkie masło, cukier, jajko i wanilię. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawać do ubitego masła Dobrze wymieszać. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wymieszać żurawinę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na kwadrat o boku 25 cm. Połącz brązowy cukier i mleko, rozprowadzić na cieście. Posypać mieszanką żurawinową i zwinąć ciasno, tworząc roladę. Zawinąć w folię spożywczą, przechowywać w lodówce kilka godzin lub przez noc. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Pokroić ciasto poprzecznie na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Porozkładać w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem. Piec 14-15 minut.

Spiralki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 118