Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 14 września 2017
Pesto z orzechami włoskimi

Kulinarny aforyzm: Zło ukrywane rośnie. Wergiliusz


W tym roku wszystko w ogródku rosło mi dosyć słabo z powodu wilgoci, a to co urosło zjadły wiewiórki i królik. Natomiast bazylia obrodziła niesamowicie. Postanowiłam przygotować z niej pesto i częściowo zamrozić (ale bez sera, który dodam po prostu po rozmrożeniu). W zimie będzie przypominać letnie dni. Przepis z tej strony.

Składniki:

- 2 szklanki listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- ½ szklanki parmezanu

- 1/3 szklanki orzechów włoskich

- 1/2 łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 2/3 szklanki oliwy

Posiekać grubo orzechy oraz czosnek. Następnie wymieszać wszystkie składniki i zmiksować. Można dodać więcej oliwy, gdy pesto będzie za gęste. Pesto szybko ciemnieje i najlepiej jest przełożyć je do słoiczka i zalać oliwą.



czwartek, 31 sierpnia 2017
Leczo z cukinią i mięsem mielonym

Kulinarny aforyzm: Przywilejem dzieciństwa jest poruszać się bez przeszkód między magią i owsianką, między bezgranicznym strachem i galopującą radością. Ingmar Bergman


Przepis na to nieco bardziej treściwe leczo znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Przepis weźmie udział w akcji Warzywa psiankowate 2017.

Leczo z mielonym 

Składniki:

- 500 g mielonego mięsa

- 2 łyżki oliwy extra vergine

- 3 papryki (u mnie czerwona, zielona i jalapeno)

- 2-3 cukinie

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej

- 1 duża puszka pomidorów

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- bazylia

Na 1 łyżce oliwy obsmażyć mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę papryki, a następnie pokrojone w kostkę cukinie. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wymieszać z listkami bazylii.

Leczo z mielonym

Warzywa psiankowate 2017

niedziela, 27 sierpnia 2017
Papryka do hot dogów

Kulinarny aforyzm: Łatwo się skaleczyć każdym z nas, jak kawałkiem stłuczonego szkła. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska


Sezon na paprykę w pełni, więc taka papryka będzie teraz idealna do grillowanych hot dogów lub kiełbasek. Można wykorzystać przepis na bułki do hot dogów, który wcześniej pojawił się na blogu. Przepis znaleziony tutaj; weźmie udział w akcji Warzywa psiankowate 2017.

Papryka 

Składniki:

- 7 ząbków czosnku

- 1 cebula

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- 1 pomidor

- sól i pierz

- oliwa

Pokroić czosnek, cebulę i paprykę w paseczki, a pomidora w kostkę. Podsmażyć na oliwie cebulę oraz czosnek, dodać paprykę. Dusić ok. 8 minut, aż zmięknie. Dodać pomidora. Doprawić solą i pieprzem.



Warzywa psiankowate 2017

niedziela, 20 sierpnia 2017
Wrapy z bakłażanem i kurczakiem

Kulinarny aforyzm: drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa. Halina Poświatowska


Kolejny letni przepis. Wrapy podałam z humusem, tzatziki i sałatką z pomidorów i awokado. Przepis weźmie udział w akcji Warzywa psiankowate 2017.

Wrapy z baklazanem 

Składniki:

- 1 pierś kurczaka

- 1 bakłażan

- sól, pieprz, oliwa

- 300 g pomidorków koktajlowych

- 1 awokado

- 1 ząbek czosnku

- 1 limonka

- hummus – np. taki

- tzatziki – w wersji irańskiej

- chlebki pita lub tortille

Pomidorki przekroić na pół, awokado pokroić w cząstki. Wymieszać. Doprawić przeciśniętym przez praske czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i oliwą. Pokroić bakłażana w plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Pokroić pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć. Wytrzeć plastry bakłażana ręcznikiem kuchennym. Smażyć kurczaka i bakłażana na patelni grillowej lub grillu. Podawać z pitą, sałatką i dipami.

Salatka z awokado

 

Warzywa psiankowate 2017

sobota, 19 sierpnia 2017
Wegetariańskie burgery i tradycyjny sos

Kulinarny aforyzm: Czym byłoby życie bez nadziei? Iskrą odrywającą się od rozpalonego węgla i gasnącą natychmiast. Friedrich Hölderlin


Tym razem do domowych bułek do hamburgerów podałam burgery warzywne oraz klasyczny sos. Przepis sos znaleziony tutaj, a przepis na burgery oparty na tym przepisie. Burgery bardzo mi smakowały, ale trochę trudno było je uformować. Rozpadały się. Dodałam do nich po prostu więcej jajek.

Wegetarianski burger 

Składniki:

Sos

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 i 1/2 łyżeczki octu z ostrej marynaty (np. papryki, ogórków)

- 1 i 1/2 łyżeczki ketchupu

- 1 łyżeczka musztardy

- 1/4 łyżeczki papryki

- 1 starty ząbek czosnku

- 1 łyżeczka startej cebuli

Burgery

- 1 pokrojony pomidor

- 1 ząbek czosnku

- 1 szklanka pokrojonych brokułów

- 1 puszka fasoli Pinto

- 1 cukinia

- 1/4 łyżeczki kuminu

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżka posiekanej pietruszki

- 1 łyżka soku z cytryny

- kilka kropel sosu Tabasco

- sól

- 1 utarta cebula

- 3 - 4 łyżki bułki tartej

- 2 jajka

Ugotować brokuły. Fasolkę rozgnieść. Utrzeć cukinię. Wymieszać brokuły, cukinię, fasolkę, pomidora, cebulę, rozgnieciony czosnek, bułkę. Doprawić kuminem, papryką, sokiem z cytryny, Tabasco i solą. Dodać jajka. Formować burgery i smażyć lub piec w piekarniku.



czwartek, 10 sierpnia 2017
Wołowo-wieprzowe burgery

Kulinarny aforyzm: Aniołom jest łatwo być aniołami; nie jedzą i są bezpłciowi. Gabriel Laub


Do domowych bułek do hamburgerów i sos z awokado przygotowałam takie burgery. Przepis znaleziony tutaj.

Burger 

Składniki:

- 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

- 2 łyżki sosu Worchestire

- 1 ząbek czosnku

- 1 starta cebula

- 1 łyżeczka papryki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- kilka kropel sosu Tabasco

Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 8 burgerów. Smażyć lub grillować 10-15 minut. Podawać z sosem z awokado, bułkami do burgerów, pomidorem oraz sałatą.



poniedziałek, 31 lipca 2017
Sos z awokado do burgerów

Kulinarny aforyzm: Na drzewie milczenia wisi jego owoc – spokój. Arthur Schopenhauer


Do domowych bułek do hamburgerów oczywiście najlepiej przygotować domowy sos, zamiast majonezu lub keczupu. Ten z awokado jest pyszny! Ja pominęłam kolendrę, ponieważ jej nie miałam. Przepis znaleziony tutaj.

Sos z awokado 

Składniki:

- 1 awokado

- 1/4 szklanki greckiego jogurtu

- 1/4 papryki jalapeño

- 2 ząbki czosnku

- sok z 1 limonki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki soli

- czarny pieprz

- 1 łyżka majonezu lub śmietany

Wszystkie składniki sosu zblendować. Podawać z burgerami, wrapami lub do kanapek. Można też wykorzystać go jako sos do sałatek.

poniedziałek, 24 lipca 2017
Bułki do hamburgerów

Kulinarny aforyzm: Tam czarny chleb, tam czarny chleb/Tam czarny chleb, tam czarny chleb smakuje/Tam zawsze brak, tam zawsze brak/Tego czym w życiu, życie się słodzi/I gorzki czaj i gorzki czaj. Dżem


Nie jestem wielkim fanem burgerów, ale czasami można dobrego zjeść. Takie domowe bułki w niczym nie przypominają wymiętych fastfoodowych bułek i naprawdę smakują wyśmienicie. Przepis znaleziony tutaj.

Bulki do hamburgerow 

Składniki:

- 3/4 - 1 szklanka letniej wody

- 2 łyżki masła

- 1 jajko

- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki cukru

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka drożdży instant

- jajko do posmarowania, ziarna sezamu

Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Odgazować, podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki, spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie posmarować bułki rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190 stopni przez 15-18 minut. Studzić na kratce.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 111