Moje ulubione przepisy
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Munro
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 22 listopada 2014
Ciasto cytrynowo-kokosowe

Kulinarny aforyzm: Samo czekanie jest nadzieją. Czekam, a więc mam nadzieję. Gorzki smak nadziei. Anna Kamieńska


Kolejne ciasto oparte na tym przepisie na ciasto z borówkami. Tym razem z koksem i cytryną.

Ciasto kokosowe 

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru

- ¾ szklanki mleka

- ½ łyżeczki soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- ½ szklanki masła

- 1 cytryna

- 1 szklanka wiórków koksowych

Wymieszać cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko widelcem, dodać mleko, sok oraz skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem 20-cm keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez 65-70 minut.



czwartek, 20 listopada 2014
Chleb razowy mieszany

Kulinarny aforyzm: Rozum ludzi początkiem jest wszelkiej substancji. Daniel Defoe


Ostatnio nie mam czasu na inne chleby niż foremkowe. Przepis znaleziony tutaj. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na na blogu Grahamka, weka i kajzerka...

Razowy 

Składniki:

Zaczyn

- 50 g zakwasu żytniego, aktywnego*

- 100 g mąki żytniej razowej

- 80 g wody

Namoczka

- 150 g maki pszennej razowej

- 150 g gorącej wody

Ciasto chlebowe

- 250 g mąki chlebowej

- 150 g maki żytniej razowej

- 175 g wody

Wymieszać składniki zaczynu odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na namoczkę mąkę zalać gorąca woda i dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny. Można też mąkę zalać wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na 12 godzin. Zakwas i namoczkę wymieszać z pozostałymi składnikami. Krótko wyrobić ciasto, tylko do momentu, aż mąka wymiesza się z wodą. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie posypać ciasto łyżeczką soli i ponownie wyrobić. Na naoliwionym i posypanym mąką blacie uformować bochenek. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić chleb do wyrośnięcia aż wypełni foremkę. Wierzch bochenka należy spryskać zimna wodą i wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać chleb przez 20-25 minut.

Razowy

środa, 12 listopada 2014
Dyniowe muffiny

Kulinarny aforyzm: A kłamstwo jest lepkie, nie sposób się go pozbyć, brudzi wszystko wokół i brudzi twoje sumienie. Małgorzata Musierowicz


Uwielbiam wypieki z dynią. Muffiny też bardzo mi smakowały. Przepis znaleziony tutaj.

Dyniowe muffiny 

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju roślinnego

- 1 i ¼ szklanki cukru

- 2 jajka

- 1 i ½ szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ sody

- ½ łyżeczki soli

- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki cynamonu

- do posypania 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka cynamonu

Wymieszać łyżką mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir w proszku. W drugiej misce połączyć jajka, cukier, olej oraz puree z dyni. Dodać składniki mokre do składników suchych, wymieszać. papilotki w ¾ ciastem. Następnie posypać muffiny cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Dyniowe muffiny

wtorek, 11 listopada 2014
Surówka z pora

Kulinarny aforyzm: Człowiek jest snem o cieniu. Lecz gdykolwiek blask nań padnie od Boga, przychodzi doń chwała i życie staje się słodkie. Pindar


Najprostsza surówka, wspomnienie z czasów dzieciństwa.

Surowka z pora 

Składniki:

- 1 por

- 1 marchew

- 1 jabłko

- sól, pieprz

- 3 łyżki jogurtu

- 1 łyżka majonezu

- sok z 1 limonki

Pora pokroić w plasterki. Marchew oraz jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać warzywa, skropić sokiem z limonki. Dodać jogurt i doprawić sola oraz pieprzem.

wtorek, 04 listopada 2014
Pasta z awokado i sardynek

Kulinarny aforyzm: A chociaż to był kamień wesoło siedliśmy/I jako chlebem spólnie dzieliliśmy. Ernest Bryll


Bardzo szybka pasta, świetnie smakuje z jajkiem.

Pasta z awokado 

Składniki:

- 1 awokado

- 1 puszka sardynek

- 1 limonka

- sól, pieprz

- papryka chili

Awokado rozgnieść widelcem razem z sardynkami. Dodać sok z limonki, posolić i popieprzyć. Dodać paprykę według uznania – ja nie lubię tak ostrych potraw (można użyć świeżą, płatki suszonej papryki lub w proszku).

Pasta z awokado

Pasta z awokado

środa, 29 października 2014
Dżem z jabłek, gruszek i dyni

Kulinarny aforyzm: Jesienią, jesienią/Sady się rumienią;/Czerwone jabłuszka/Pomiędzy zielenią. Maria Konopnicka


Tym razem zdecydowałam się wymieszać jabłka i gruszki z puree z dyni, które miałam w lodówce i trzeba było je jak najszybciej użyć. Wyszedł z tego bardzo smaczny dżem. Całkiem inny niż dżem dyniowy, który robiłam w zeszłym roku. Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie Miesiąca.

Dzem z dynia 

Składniki:

- 2 gruszki

- 1 kg jabłek

- 5 łyżek puree z dyni

- 2 szklanki cukru

- sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki imbiru

Jabłka i gruszki wypestkować, obrać i pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem, wymieszać z sokiem cytrynowym dodać cynamon i imbir. Odstawić na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, a następnie smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Przy końcu gotowania dodać puree z dyni. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem z dynia

wtorek, 28 października 2014
Koktajl z dynią

Kulinarny aforyzm: Cicho po urwisku jałowcem schodziła/Czesząc grzywę jesień – rudawa kobyła. Siergiej Jesienin


Teraz raczej rzadko używa się nazwy koktajl. Wszędzie musi być smoothie. ;) Ja jednak wole nazwę tradycyjną, bo przypomina mi czasy szkolne, kiedy to piło się koktajle z jagodami lub truskawkami we wrocławskiej „Witamince” w czasach, kiedy w Rynku nie było żadnych kawiarni, barów ani cukierni. Nawet nie pytajcie KIEDY to było ;) Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie Miesiąca.

Koktajl dyniowy

Składniki:

- 400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)

- 100 ml mleka

- 3-4 łyzki miodu

- 200 g puree z dyni

- 1 łyżeczka cynamonu

- orzechy włoskie do posypania

Zmiksować dynię z miodem, jogurtem, mlekiem (można dodać więcej, jeżeli koktajl wydaje się za gęsty) oraz cynamonem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.

Koktajl dyniowy

niedziela, 26 października 2014
Chleb mleczny z dynią

Kulinarny aforyzm: Miłość jest jak oberża hiszpańska – spożywa się to, co się samemu przyniosło. Pablo Picasso


Zaczynam tegoroczne przepisy z dynią od takiego prostego chleba. Przepis pochodzi z tej strony i bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie MiesiącaWpis znajdzie się również na liście "Na zakwasie i na drożdżach".


Mleczny chleb dyniowy 

Składniki:

- 650 g mąki pszennej, chlebowej

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli 

- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

- 250 ml mleka 

- 1 łyżka oleju

- 250 g puree z dyni

W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodać mleko, olej i puree dyniowe. Wyrabiać do uzyskania miękkiego, ale dość luźnego ciasta. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować, uformować i ułożyć w foremce. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Mleczny chleb dyniowy

Tagi: dynia
03:27, mirosix , Chleb
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 93