Moje ulubione przepisy
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Rezydencja
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
czwartek, 14 grudnia 2017
Sałatka z kiszonych buraków

Kulinarny aforyzm: Próżno myśl geniuszu świat cały pozłaca,/Na każdym szczeblu życia rzeczywistość czeka. Juliusz Słowacki


Buraki kiszone są po prostu pyszne. Trzeba koniecznie coś z nich przygotować. Ja tym razem zrobiłam sałatkę, która u mnie była propozycją na lunch, ale ładnie podana może też pojawić się na wigilijnym stole.

Salatka z kiszonych buraków 

Składniki:

- 3-4 kiszone buraki

- 2 ugotowane jajka

- ½ pęczka szczypiorku

- 1 szklanka mrożonego groszku

- 2 jabłka

- 1 łyżka majonezu

- 2 łyżki jogurtu

- sól, pieprz

Buraki, jajka i jabłka pokroić w kostkę, a szczypiorem w plasterki. Groszek ugotować. Wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem.



poniedziałek, 11 grudnia 2017
Czekoladowe ciasteczka ze świeżym imbirem

Kulinarny aforyzm: Ścierka łka nad salaterką:/„Niechże pan nie będzie ścierką,/Panie chrzanie,/Niech pan przestanie!” Jan Brzechwa


Przepis na świetne i bardzo proste ciastka imbirowe, które są idealne w tym zimowym i świątecznym czasie. Przepis znaleziony tutaj.

Ciastka z imbirem 

Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki gorzkiego kakao

- 2 cm kawałek imbiru

- ½ łyżeczki imbiru w proszku

- 2 jajka

- 100 g stopionego masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- sól

Połączyć wszystkie suche składniki oraz obrany i starty imbir. Stopione i lekko przestudzone masło wymieszać z jajkami i wlać do składników suchych. Zagnieść ciasto, formując kulę. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 5 cm. Piec 10 minut.



czwartek, 07 grudnia 2017
Wietnamski fudge z kawą

Kulinarny aforyzm: W mózgach kochanków i szaleńców kipi/Nadmiar fantazji, tworzącej złudzenia/w tempie, za którym nie nadąży rozum. William Szekspir


Przepis na szybki deser fudge z czasopisma Canadian Living. Ładnie zaprezentuje się też na świątecznym stole.

Fudge 

Składniki:

- 300 g posiekanej białej czekolady

- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady

- puszka słodkiego skondensowanego mleka

- 2 łyżki kawy espresso

W żaroodpornym naczyniu ustawionym nad garnkiem gorącej wody, podgrzać białą czekoladę, gorzką czekoladę, mleko skondensowane i espresso, mieszając, aż do stopienia, około 5 minut. Przełożyć masę do wyłożonej papierem kwadratowej foremki, wygładzając górę. Przechowywać w lodówce, aż stwardnieje (około 3 godziny). Następnie przenieść na deskę do krojenia i za pomocą gorącego noża pokroić w kwadraty.

Fudge

środa, 06 grudnia 2017
Ryba w zalewie octowej

Kulinarny aforyzm: Stoicka zasada zaspokajania potrzeb poprzez rezygnację z pragnień jest jak amputacja stóp po to, by nie potrzebować butów. Jonathan Swift


Pyszna zakąska. Idealna na wigilijną kolację.

Ryba w zalewie

Składniki:

- 1 kg filetów z białej ryby

- 1 cebula

- 2 l wody

- 3/4 szklanki octu

- 5 łyżek cukru

- ziele angielskie

- liść laurowy

- ziarna pieprzu

- mąka

- jajko

- bułka tarta

- sól

- pieprz

Filety posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Usmażyć rybę z obu stron na złoto. Do słoików wkładać warstwami ryby. Zagotować wodę, ocet, cukier i przyprawy, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zalać ryby gorącą zalewą octową i szczelnie zamknąć. Ostudzone słoiki wstawić na kilka dni do lodówki.



sobota, 02 grudnia 2017
Przepisy na Boże Narodzenie

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami bożonarodzeniowymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i coś nowego pojawi się na pewno jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......





05:01, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 listopada 2017
Gofry z dynią

Kulinarny aforyzm: Surowość jest wyrazem szacunku, wyrozumiałość – lekceważenia. Henryk Elzenberg


To już drugi przepis na gofry dyniowe na mojej stronie. Pierwszy to ten, a drugi oparty jest na tym przepisie. Te gofry są bardziej treściwe, ciężkie.

Gofry z dyni 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 - 1/4 łyżeczki zmielonej gałki

- 4 jaja

- 2 szklanki maślanki

- 1 szklanka purée z dyni

- 6 łyżek masła

Przesiać mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, sól i przyprawy. Ubić żółtka w misce z maślanką, dynią i roztopionym masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać suche składniki, wymieszać. W osobnej misce ubić białka jajek. Delikatnie upychaj wymieszać je z ciastem waflowym. Piec w gofrownicy (u mnie 6 minut).  

Gofry z dyni

piątek, 10 listopada 2017
Chleb z wodą z kiszonych ogórków

Kulinarny aforyzm: Dowcip jest przyprawą, a sama przyprawa potrawy nie zastąpi. Karol Juliusz Weber


Przepis z cyklu W mojej kuchni nic się nie marnuje….. Naprawdę świetny chlebek. Przepis stąd.

Chleb ogorkowy 

Składniki:

- 300 ml soku, w którym kisiły się ogórki

- 50 g roztopionego masła

- 400 g mąki pszennej

- 200 g mąki żytniej

- 3 łyżeczki drożdży suszonych

- 1 łyżka ciepłego mleka

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do keksówki o wymiarach 12 x 29 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w temperaturze C przez ok. 35-40 min. 



02:56, mirosix , Chleb
Link Komentarze (2) »
piątek, 13 października 2017
Ciasto jabłkowo-migdałowe

Kulinarny aforyzm: Co staje się z niespełnionym marzeniem?/Czy usycha jak rodzynek w słońcu?/Czy też jak ropa z wrzodu się sączy?/Czy jak gnijący ochłap cuchnie/Lub skorupieje jak zastygły lukier? Langston Hughes


 Świetne jesienne ciasto. Przepis z tej strony.

Ciasto jablkowo-migdalowe 

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 2/3 szklanki mielonych migdałów

- ½ łyżeczki sody

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ¾ łyżeczki cynamonu

- ¾ łyżeczki kardamonu

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

- ¼ łyżeczki soli

- 1 jajko

- ½ szklanki brązowego cukru

- ¼ szklanki mleka

- ¼ szklanki oleju

- ¼ szklanki miodu

- 2 jabłka

Glazura

- ½ szklanki miodu

- 2 łyżki soku jabłkowego

- szczypta kardamonu

- ¼ szklanki prażonych płatków migdałowych

Wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce ubić jajko z brązowym cukrem. Do jajka dodać mleko, olej i miód, dalej ubijać. Dodać mieszankę do suchych składników. Wmieszać obranie i pokrojone w plasterki jabłka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem (20 x 20 cm).Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 do 40 minut. Glazura: W małym rondlu zagotować miód, sok jabłkowy i kardamon, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut aż zgęstnieje. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i polać ciepłą glazurą, posypać migdałami.

Ciasto jablkowo-migdalowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 113