Moje ulubione przepisy
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Bond
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 27 września 2016
Khiar shoor

Kulinarny aforyzm: Kiedy się wino wzburzy, wszystko na wierzch wynurzy. Grzegorz Knapski


Czyli ogórki kiszone po persku. Różnią się zestawem przypraw oraz sposobem przygotowania. Poza tym w kuchni irańskiej wykorzystuje się inny rodzaj ogórków – zdjęcia tutaj (niestety nie wiem, jak nazywa się ta odmiana).

Khiar shoor

Składniki:

- 1 kg ogórków

- 3 ząbki czosnku

- kawałek papryki chili (lub cała, jeżeli ktoś woli ostrzejszej)

- 1-2 gałązki estragonu (można dodać suszonego)

- 2 łyżki soli/1 litr wody

- kilka łyżek octu winnego

Wysterylizować słoiki. Zagotować wodę z solą. Ostudzić. Układać w słoikach umyte ogórki, czosnek, estragon i chili. Zalać słoną wodą, zostawiając trochę miejsca w słoiku. Dolać octu. Zakręcić słoiki. Przez kilka dni, w trakcie fermentacji ze słoików będzie wydobywała się woda. Dobrze jest ustawić je na talerzu. Po 6-7 dniach powinny być gotowe.



poniedziałek, 12 września 2016
Suszona papryka chili

Kulinarny aforyzm: Kiedy tysiąc baranów pozna, że razem mają dwa tysiące rogów, nie ma tam co robić ani pasterz, ani pies. Kazimierz Przerwa-Tetmajer


Papryczka chili świetnie wygląda w doniczce na balkonie, ale można również ją ususzyć. Ja suszyłam moją w piekarniku, ale można ją także rozwiesić na sznurku. W piekarniku paprykę suszy się przez 4-5 godzin w temp. 50 stopni. Potem można ją pokruszyć na płatki.

Suszone chili

Suszone chili

Suszone chili



czwartek, 08 września 2016
Sałatka z pieczonej papryki

Kulinarny aforyzm: Jeśli żarcik ma ukąsić, nie jak pies ale jak jagnię kąsać powinien. Giovanni Boccaccio


I znowu Jamie Oliver. Pieczona papryka jest naprawdę świetna. Tak samo jak bakłażan. Tym razem z ziołami. Świetnie smakuje wg. Pomysłu Olivera z souvlakami, ale będzie pasować do innych mięs z grilla.

Salatka z papryki

Składniki:

- 3 papryki

- listki z 4 gałązek mięty

- 3 łyżki posiekanego koperku

- sól, pieprz, oliwa, ocet winny

Papryki upiec na grillu lub w piekarniku. Skórka powinna być czarna. Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Po ostudzeniu obrać skórkę z papryki. Pokroić je w paski. Wymieszać z pokrojonymi ziołami. Posolić, popieprzyć, skropić octem winnym i oliwą.



czwartek, 25 sierpnia 2016
Chowder z owocami morza

Kulinarny aforyzm: Kiedy bogaty człowiek zubożeje, staje się owcą; kiedy biedny człowiek się wzbogaci staje się wilkiem. Przysłowie ordoskie


Szybka i lekka zupa. Idealna na lato. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Canadian Living”.

Chowder 

Składniki:

- 2 łyżki masła

- 1 cebula

- 3 łyżki mąki

- 3 szklanki wywaru z ryby

- 2 ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 gałązka selera naciowego

- ½ łyżeczki suszonego tymianku i cząbru

- ¼ łyżeczki soli i pieprzu

- 400 g mieszanych owoców morza (u mnie krewetki, ośmiorniczki, małże)

- 1 szklanka mleka

 Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać mąkę i dalej smażyć przez 1 minutę. Dodać rybny wywar oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Posolić i popieprzyć, dodać tymianek i cząber. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut. Dodać grubo pokrojone owoce morza, gotować przez 3 minuty. Dodać śmietanę i podgrzać, ale nie zagotować.



wtorek, 16 sierpnia 2016
Łosoś z grilla, pieczone ziemniaki i salsa z papryki

Kulinarny aforyzm:  Wszelka, mój bracie, teoria jest szara/Zielone zaś jest życia drzewo złote. Johann Wolfgang von Goethe


Obiad inspirowany przepisami Jamiego Olivera – na salsę i ziemniaki pieczone. Pyszny!

Salsa

Składniki:

Łosoś

- 2 filety z łososia

- sok z limonki

- sól, pieprz

Salsa

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- 1 limonka

- 3 łyżki oliwy

- kilka gałązek mięty

Ziemniaki

- 60 dag ziemniaków

- oliwa

- sól, pieprz

Łososia doprawić solą i pieprzem, pokropić sokiem z limonki. Odstawić. Pokroić paprykę w kostkę, a miętę drobno posiekać. Wymieszać i dodać sok z limonki oraz oliwę. Ziemniaki umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zagotować wodę z solą, wrzucić ziemniaki. Gotować przez 8 minut. Odcedzić i odstawić, aż trochę ostygną. Przełożyć ziemniaki na blachę, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, usmażyć łososia na patelni grillowej lub na grillu.

Losos

wtorek, 09 sierpnia 2016
Makaron z papryką

Kulinarny aforyzm:  zazdrość oznacza, że bardzo nam zależy na tej osobie, którą chcielibyśmy mieć wyłącznie dla siebie – zazdrość, lecz nie zawiść, zawiść to trucizna i bezsilność, bo chcemy być kimś innym. Carlos Fuentes


Świetny letni makaron. Przepis znaleziony tutaj, z moimi zmianami.

Makaron z papryka

Składniki:

- 500 g makaronu

- 1 łyżeczka ziaren kuminu

- 1 czerwona papryka

- 1 papryka jalapeno

- szczypta płatków papryki chili

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 puszka pomidorów

- 2 łyzki masła

- parmezan

- 1/2 szklanki liści bazylii

- sól, oliwa, pieprz

Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać ziarna kuminu, smażyć przez 1 minutę. Dodać papryki oraz cebulę pokrojone w paski. Smażyć przez ok. 10 minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz płatkami papryki. Następnie dodać rozdrobnione pomidory i gotować przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje. W międzyczasie ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem, dodać masło. Przed samym podaniem posypać parmezanem oraz posiekaną bazylią.

Makaron z papryka

środa, 20 lipca 2016
Tarta frangipane z truskawkami

Kulinarny aforyzm: Białym latawcem dzień wypłynął,/Białe wino w jeziorach szklance/Przyjechało ruchome kino/Świat się kręci w szalonym tańcu/Popłyniemy białym latawcem –/On przyrzeka, ona mu wierzy/– Będę twoim nadwornym krawcem/Centymetrem miłość wymierzę. Ewa Lipska


Ciasto upieczone parę tygodni temu. Truskawki można zastąpić innymi owocami. Ciasto kruche z tego przepisu, a nadzienie znalazłam na tej stronie.

Frangipane

Składniki:

Ciasto

- 250 g mąki

- 100 g pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego masła

- 100 g cukru pudru

- 2 jajka

- szczypta soli

Frangipane

-  125 gm cukru pudru

-  125 gm mielonych migdałów

-  125 gm masła

-  2 jajka

-  1 żółtko

-  25 gm mąki

-  300 g truskawek

Usypać kopczyk z mąki. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego należy wsypać masło, cukier i sól. Wymieszać palcami wszystkie składniki, aż do otrzymania konsystencji kruszonki. Ponownie zrobić zagłębienie pośrodku i wbić do niego jajka. Połączyć je z resztą składników, zagniatając ciasto. Z ciasta uformować dwie kule. Jedną zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Resztę szczelnie owinąć folią i włożyć do zamrażalnika (można ją wykorzystać w ciągu ok. 3 miesięcy). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki na 20 min. Następnie nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na który wysypać groch i piec przez ok. 15-20 min. w temp. 190 stopni. Na nadzienie ubić masło i cukier puder, dodać jajka, a następnie mąkę i migdały. Ubijać przez ok. 2 minuty. Przełożyć nadzienie na podpieczony spód, poukładać przekrojone na pół truskawki. Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni.

Frangipane

Frangipane

wtorek, 28 czerwca 2016
Peklowany parzony schab

Kulinarny aforyzm: z tajemnicą wielką w sobie drzemiesz/jak gruszka przysypana w popiele/i pestkę chronisz całą sobą/bo kiedyś ona będzie tobą. Adam Ziemianin


Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem zdecydowałam się na schab.

Schab peklowany

Składniki:

- 1 kg schabu

- 20 g soli peklowej

- 4 ziarna pieprzu

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 3 liście laurowe

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka papryki

- kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych (do gotowania)

Oczyścić schab z błon. Zmiażdżyć ziarna i liście w moździerzu. Wymieszać z solą i papryką. Natrzeć schab. Peklować 3 dni, obracając codziennie. Zagotować ok. 2 litry wody z listkami laurowymi i zielem anielskim, włożyć schab i parzyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Zostawić schab na całą noc w garnku, następnego dnia znów zagotować i parzyć schab przez kolejne 5 minut, zostawić aż płyn ostygnie.

Schab peklowany

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 106