Moje ulubione przepisy
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Sasha
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
niedziela, 18 lutego 2018
Brownie z kozim serem

Kulinarny aforyzm: Do polowania na pchły i męża nie trzeba mieć karty myśliwskiej. Zygmunt Fijas


Jakiś czas temu zakupiłam sporo sera koziego o dość krótkim terminie ważności. Skończyło się to tym, że jedliśmy wszystko z kozim serem przez 3 tygodnie. Znalazłam też przepis na ciasto z tymże serem.

Brownie z kozim serem 

Składniki:

- 220 g gorzkiej czekolady

- 5 łyżek masła

- 170 g koziego sera twarogowego

- 2 łyżki miodu

- 3 jajka

- 1 ½ szklanki cukru

- 1/3 szklanka wody

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 ¼ szklanki mąki

- ¾ łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczka soli

- ½ szklanki posiekanych migdałów

Wyłożyć formę do pieczenia (ok. 30 x 20 cm) pergaminem. Stopić czekoladę i 3 łyżki masła na małym ogniu, ostudzić. Na nadzienie wymieszać mikserem: ser kozi, 2 łyżki masła, ¼ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki, miód i 1 jajko. Ciasto: ubić 2 jajka, dodać 1 i ¼ szklanki cukru, wodę i ekstrakt waniliowy. Dobrze ubić. Dodać schłodzoną czekoladę, 1 szklankę maki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Na koniec do ciasta dodać migdały. Połowę ciasta rozłożyć w formie, następnie rozłożyć nadzienie z sera i drugą część masy czekoladowej w formie małych kopczyków. Nożem delikatnie wymieszać na powierzchni, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.

Brownie z kozim serem

poniedziałek, 12 lutego 2018
Wegetariańskie chili

Kulinarny aforyzm: Banany są jedynym demokratycznym pożywieniem: każde stworzenie wygląda śmiesznie, kiedy je banana. Jonathan Carroll


Trochę lżejsza wersja chili. Inspiracja z tej strony.

 Chili warzywne

Składniki:

- 1 cebula

- 1 czerwona papryka

- 2 marchewki

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka płatków papryczki chili

- 2 łyżeczki kuminu

- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 2 puszki pomidorów

- 2 puszki czarnej fasoli

- 1 puszka fasoli pinto

- 1 liść laurowy

- 1 - 2 łyżeczki soku z limonki

- oliwa, sól, pieprz

Podsmażyć na oliwie pokrojone w kostkę cebulę, świeżą paprykę i marchew. Posolić, dodać drobno posiekany czosnek, paprykę, kumin i oregano. Po 1 minucie dodać rozdrobnione pomidory z sokiem, odcedzone fasole, liść laurowy i 2 szklanki wody lub wywaru warzywnego. Gotować ok. 30 minut. Można zmiksować 1 szklankę chili, aby je zagęścić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Można podawać z awokado i kolendrą.

niedziela, 04 lutego 2018
Fish taco

Kulinarny aforyzm: Jedzą, piją, lulki palą/Tańce, hulanka, swawola. Adam Mickiewicz


Zamarynowane papryczki jalapeño można wykorzystać jako dodatek do taco, np. z rybą. To szybkie do przygotowania danie i naprawdę pyszne. Przepis inspirowany stroną. U mnie jest to porcja dla 2-3 osób.

Fish taco 

Składniki:

- 3 filety z białej ryby

- ¼ łyżeczki kuminu

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- sól, pieprz, oliwa

- ½ łyżki masła

- 12 tortilli do taco

- 1 awokado

- 1 pomidor

- 2 liście sałaty lodowej

- 2-3 gałązki szczypiorku

- marynowana czerwona kapusta

- marynowane papryki jalapeño

Sos:

- 1/4 szklanki jogurtu

- 2 łyżki majonezu

- 1 łyżka soku z limonki

- 1 łyżeczki czosnku w proszku

- 1 łyżeczka ostrego sosu (u mnie piri-piri)

Wymieszać składniki sosu. Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką kuminu, papryki, soli i pieprzu. Skropić sokiem z limonki. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Tortille opiec na patelni lub w piekarniku. Pokroić awokado, pomidory na plasterki. Sałatę grubo posiekać. Podawać tortillę z kawałkami ryby, warzywami, marynatami i sosem. Najlepiej porozkładać składniki na talerzykach i każdy może przygotować sobie taco takie, jakie lubi.

Fish taco

piątek, 26 stycznia 2018
Marynowane papryczki jalapeño

Kulinarny aforyzm: Kradziona woda jest słodka, a chleb jedzony na ustroniu lepiej smakuje. Jacob Cats


Jesienią obrodziły u mnie w doniczce papryczki jalapeño. Było ich znacznie więcej niż byliśmy w stanie od razu zjeść. Zamarynowałam je, korzystając z tego przepisu.

 

Składniki:

- 8 papryk jalapeño

- 1 marchewka

- 1/2 cebuli

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka wody

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki soli

- 1 łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- 10 ziaren pieprzu

- 1 liść laurowy

Odciąć ogonki papryczek, pokroić je w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Obrać czosnek i lekko zgnieść. Rozgnieść ziarna pieprzu. Zagotować wodę z octem, dodając przyprawy, czosnek i cukier. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodać paprykę, marchew i cebulę. Po 1 minucie przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.



czwartek, 11 stycznia 2018
Czerwona kapusta marynowana z imbirem

Kulinarny aforyzm: Jedzenie i seks to najważniejsze części składowe życia, stanowiące klucz do naszych pragnień. Ang Lee


Miałam w lodówce ¾ główki czerwonej kapusty i imbir. Znalazłam taki przepis na szybką marynatę w azjatyckim stylu. Przepis jest na zaledwie 2 szklanki kapusty. Ja podwoiłam składniki, zużywając ok. ¾ główki kapusty średniej wielkości. Polecam!

Kapusta z imbirem 

Składniki:

- 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty

- 1 łyżka startego świeżego imbiru

- ½ łyżeczki ziaren pieprzu

- ½ szklanki wody

- ½ szklanki octu ryżowego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka soli

Kapustę wymieszać z imbirem i pieprzem. Przełożyć do słoika. Zagotować wodę, ocet, miód i sól. Zalać kapustę. Ostudzić i schować do lodówki.

Kapusta z imbirem

niedziela, 07 stycznia 2018
Śledzie z ogórkiem konserwowym

Kulinarny aforyzm: Słodkie życie słono kosztuje. Józef Bułatowicz


Dzisiaj jeszcze jeden przepis świąteczny, ale taki śledzik może przydać się również w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Sledz z ogorkiem 

Składniki:

- 3 płaty śledziowe a'la matjas

- 1 cebula czerwona 

- 3-4 ogórki konserwowe 

- ok. 1/2 szkl. zalewy z ogórków konserwowych

- 3 łyżki oleju

- 1 łyżeczka białej gorczycy 

- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku 

- pieprz mielony

Płaty śledziowe namoczyć, jeśli są bardzo słone, następnie pokroić na kawałki. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać gorczycę, koperek, trochę  pieprzu, olej i zalewę od ogórków. W słoiku układać warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni.

wtorek, 02 stycznia 2018
Francuski dip z cebulą

Kulinarny aforyzm: Doskonałość należy do bogów, człowiek może liczyć najwyżej na zdrowie i brak wad. Marion Woodman


Kolejna propozycja na imprezowy dip. Przyda się w trakcie karnawału. Przepis znaleziony tutaj.

Dip z cebula 

Składniki:

- 2 łyżki oliwy

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

-  1 1/2 łyżeczki tymianku

- 250 g kwaśnej śmietany

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

Cebulę drobno posiekać, smażyć na oliwie przez ok 15 minut, aż się skarmelizuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smażyć dalsze 2-3 minuty. Ostudzić. Do cebuli dodać śmietanę, majonez i sos Worcestershire, doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.



piątek, 29 grudnia 2017
Guacamole

Kulinarny aforyzm: Chcesz wiedzieć, jak kobiety potrafią kochać, świadomie karmiąc cię miłością, aby zatruć twoje ciało i umysł? Mario Puzo


Bardzo często jemy guacamole z naczos i piwem. Jak do tej pory nigdy jednak przepis nie trafił na bloga. Po prostu przygotowujemy guacamole wieczorem i od razu zjadamy. Trudno je sfotografować. Mam jedno zdjęcie mojego guacamole, nie najlepszej jakości, ale co tam. To świetna przekąska na Sylwestra.

Guacamole 

Składniki:

- 3 dojrzałe awokado 

- 1 pomidor

- 1 papryka jalapeño 

- 1 ząbek czosnku 

- 1-2 limonki

- sól

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem. Od razu skropić sokiem z 1 limonki, aby awokado nie ściemniało. Paprykę wypestkować i drobno pokroić. Z pomidora usunąć pestki, drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać awokado z papryką, pomidorem i czosnkiem. Doprawić solą i w razie potrzeby sokiem z 2 limonki. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można dodać więcej papryki lub zastąpić jalapeño ostrzejszą odmianą papryki chili.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 114