Moje ulubione przepisy
| < Styczeń 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Moja_walka3xx
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
sobota, 14 stycznia 2017
Pomysły na wykorzystanie resztek z indyka i sosu żurawinowego

Kulinarny aforyzm: Dzień świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza. Przysłowie polskie


Na pewno wszyscy już zjedli swoje świąteczne indyki oraz ich resztki (niestety nie byłam w stanie wcześniej przygotować wpisu), ale może te pomysły przydadzą się komuś w przyszłym roku. Zaczniemy od ugotowania wywaru z kości indyka i zupy z makaronem (pomysł z tej strony). W kolejnych wpisach pojawią się następujące pomysły:

Zapiekanka z makaronem i indykiem

Paje z ciasta francuskiego z indykiem i sosem żurawinowym

Kruszonka z sosem żurawinowym

 

Tutaj jeszcze linki do przepisu na pieczonego indyka i sos żurawinowy.

 

Noodle_soup_turkey 

Składniki:

Wywar

- kości i resztki z upieczonego indyka

Zupa z makaronem

- 1,5 l wywaru

- 150 g makaronu

- 2 marchewki

- 200 g groszku mrożonego

- 1 pęczek szczypiorku

- 200 g ugotowanego mięsa z indyka

Resztki indyka zalać wodą i gotować przez 3 godziny. Ja gotuję ten wywar w szybkowarze, co skraca czas gotowania do 1 godziny. Wywar odcedzić i posolić. Można zamrozić lub od razu ugotować zupę.

Zagotować wywar, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. Gotować ok. 5 minut. Dodać makaron i gotować do miękkości. Dodać rozmrożony groszek oraz indyka. Doprawić solą i pieprzem. Gdy indyk i groszek będą ciepłe, podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.

czwartek, 05 stycznia 2017
Alfajores

Kulinarny aforyzm: Nikt nie niszczy ogniska domowego, jeśli nie jest ono już w ruinie. Silvina Bullrich


Na blogach pełno już dietetycznych poświątecznych przepisów, a u mnie wciąż świąteczna atmosfera. Jak zwykle ostatnio nie nadążam z publikowaniem przepisów na czas. Może kiedyś… Alfajores to południowoamerykańskie ciastka przekładane dulche de leche (można zrobić samemu, ale ja kupiłam w sklepie). Ciastka robi się z mąką kukurydzianą. Są one bardzo kruche i nie można ich wałkować za cienko, bo się łamią. Ciastka można zrobić parę dni wcześniej, a przekładać je nadzieniem przed samym podaniem. Przepis znaleziony tutaj.

Alfajores2 

Składniki:

- 200 g mąki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 350 g dulce de leche
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania

Przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować masło i cukier, aż staną się puszyste. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Dodać mąkę i ubijać na mniejszych obrotach do połączenia. Nie należy za długo ubijać, bo ciastka będą twarde. Uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aż ciasto stwardnieje. Wyjąć ciasto z lodówki. Na powierzchni lekko posypanej mąką wałkować ciasto do grubości 3-5 mm. Wycinać okrągłe ciastka (foremką lub kieliszkiem) i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka lekko ostudzić i dopiero zdejmować z blachy. Całkiem zimne ciastka przekładać dulche de leche i obtaczać w wiórkach kokosowych. Można również posypać je cukrem pudrem.

Alfajores

Alfajores 

piątek, 30 grudnia 2016
Ciastka waniliowo-makowe

Kulinarny aforyzm: Są ludzie, którzy od razu idą na dno, kiedy utkwi w nich parę ziaren śrutu, i nigdy się już nie podniosą. Henryk Ibsen


Kolejne ciastka świąteczne. Naprawdę pyszne. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 40 g budyniu wanilinowego bez cukru
– 200 g masła w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 100 g cukru pudru
– 1/2 szklanki maku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– mąka do podsypywania blatu

Mąkę, budyń, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie do którego dodać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką ciasteczka (nie mogą być zbyt cienkie bo będą się łamać). Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut na złoty kolor.

poniedziałek, 26 grudnia 2016
Ciastka świąteczne

Kulinarny aforyzm: Niebo ziemi, niebu ziemia/Wszyscy wszystkim ślą życzenia/Drzewa ptakom, ptaki drzewom/Tchnienie wiatru płatkom śniegu. Krzysztof Dzikowski


W tym roku nie upiekłam żadnego ciasta na święta tylko kilka rodzajów ciastek. Jest to świetny pomysł, aby ograniczyć spożycie słodyczy podczas świąt. Zjadamy zaledwie 2-3 ciastka zamiast 2-3 kawałków ciasta. Na zdjęciu znajdują się 4 rodzaje ciastek. Zapraszam!

 

Ciastka_swiateczne 

Nr 1 – Popękane ciastka kawowo-kakaowe

Nr 2 – Ciastka waniliowo-makowe

Nr 3 – Pierniczki II

Nr 4 - Alfajores

piątek, 23 grudnia 2016
Pierniczki (II)

Kulinarny aforyzm: A za naszym domkiem będzie sad zielony/Ślicznymi kwiatkami pięknie zasadzony/A za sadem pole z żytem, jak potrzeba/Żeby żaden głodny nie odszedł bez chleba. Maria Konopnicka


W tym roku wypróbowałam nowy przepis na pierniczki. Były one inne niż te, które zazwyczaj przygotowywałam, ale nie mniej smaczne. Tak naprawdę chciałam zrobić w tym roku pierniczki dojrzewające, ale trochę za późno się obudziłam. Może za rok. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Pierniczki_II 

Składniki:

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g masła

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 - 2 łyżki przyprawy do piernika

Miód, masło i cukier podgrzewać w garnuszku, aż do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170 – 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Można je upiec kilka tygodni przed świętami, a ozdobić później.

 

Tagi: miód
04:19, mirosix , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2016
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Bo jak pióro białe u czarnego kruka, tak w pysznym a bogatym rzadka rzecz – nauka. Wacław Potocki


Do wigilijnego barszczu można podać zamiast uszek takie pyszne paszteciki. Z powodzeniem można upiec je kilka tygodni przed świętami i zamrozić. Wykorzystałam przepis z tej strony.

Paszteciki_z_kapusta

Składniki:

Farsz

- 1 kg pieczarek
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól pieprz, oliwa do smażenia

Ciasto

- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki mleka 
- 250 g masła
- 2 jajka

Kiszoną kapustę zalać w garnku zimną wodą. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie odcedzić, gdy wystygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cały sok wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Mleko i masło podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Gdy mleko będzie letnie wbić dwa jajka i dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką. Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie płynu. Ciasto powinno by miękkie i elastyczne. Nie koniecznie trzeba zużyć całość płynu. Przykryć ciasto i odstawić do rośnięcia na około 1 godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość około 3 mm w prostokąt o wielkości około 30 x 15 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładać farsz. Wyrównać. Zwijać od krótszego boku. Powstałą mini roladę kroić na kawałki 5 cm długości. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do pieca, posmarować każdy pasztecik rozbełtanym jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Paszteciki 

środa, 14 grudnia 2016
Piernik z jabłkami

Kulinarny aforyzm: Smak publiczności, jak każdy inny, łaknie tego czym jest najobficiej karmiony. Smak publiczności jest jej nawykiem. Publiczność nie dba o źródło tego czym się żywi, lecz dostosowuje się do tego czego jej się dostarcza. Henry Ford


Bardzo prosty i szybki jabłkowy piernik. Przepis z tej strony.

 Piernik_jablkowy

 

Składniki:

- 4 jajka

- ¼ szklanki miodu

- 120 g cukru

- 150 ml oleju

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- 4 łyżeczkiprzyprawy do piernika

- 60 g orzechów

- 60 g rodzynek

- 1 kg jabłek

W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę z mąką. Miksować, tylko do momentu połączenia się składników. Wmieszać orzechy z rodzynkami. Na końcu dodać kawałki jabłek. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

wtorek, 06 grudnia 2016
Ciastka z melasą

Kulinarny aforyzm: Bieda jest jako rdza, co zjada wszelkie dobro. Ludwika Godlewska


Ciastka bardzo podobne do pierniczków, tylko zamiast miodu używa się do nich melasy. Na pewno można je również ozdobić, podobnie jak pierniczki. Przepis z czasopisma „Better Homes and Gardens”.

Ciastka_z_melasa2
 

Składniki:

- 5 szklanek mąki

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczka soli

- 225 g masła

- 1 szklanka brązowego cukru

- 1 szklanka melasy

- 2 jajka

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu jabłkowego

W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. W innej misce ubić masło z cukrem, dodać melasę, jajka, wodę i ocet. Ubić mikserem. Dodawać stopniowo mieszanką mąki i dalej ubijać. Wmieszać całą mąkę, w razie konieczności łyżką. Schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 1 godzinę. Rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez 10 minut.

Ciastka_z_melasa

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108