Moje ulubione przepisy
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Bloguję
Czytam
Munro
Kontakt
Kuchnia irańska
Moja lista blogów
Przeglądam
Szablon
Zdjęcia
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
wtorek, 16 grudnia 2014
Piernikowe biscotti

Kulinarny aforyzm: Ognia od ognia przydaje, kto młodemu wino daje. Grzegorz Knapski


W tym roku nie robię piernika ani pierniczków, ale zdecydowałam się na przygotowanie piernikowych biscotti ze strony Moje Wypieki. Zamiast melasy użyłam jednak miodu. Jest to moja propozycja w ramach akcji Festiwal Pierniczków.

Piernikowe biscotti 

Składniki:

- 2 jajka

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 szklanka ciemnego brązowego cukru

- 1/2 szklanki suszonych moreli

- 1 szklanka orzechów pekan

- 1/4 szklanki miodu

- 2 łyżeczki zmielonego imbiru

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W osobnej misce wymieszać miód i jajka. Dodać do suchych składników, wymieszać. Posiekać morele i orzechy, dodać do masy i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować podłużne, płaskie na 1 - 1,5 cm chlebki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć, ostudzić przez 10 minut. Następnie nożem z piłką pokroić na 1 cm kromki. Ułożyć je płasko na blasze i znów włożyć do piekarnika. Piec od 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce.

Piernikowe biscotti

 

sobota, 13 grudnia 2014
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą

Kulinarny aforyzm: Autor aforyzmów chwyta słowa na gorącym uczynku. Michał Hofman


Uwielbiam czerwoną kapustę, więc ta surówka od razu mi się spodobała (przepis stąd). Na pewno jest to również świetna propozycja na świąteczny obiad.

Czerwona kapusta z pomarancza 

Składniki:

- 1/4 główki czerwonej kapusty

- ½ pomarańczy

- 1 marchew

- 1 mała cebula

- 5 łyżek jogurtu bałkańskiego

- 1 łyżeczka musztardy

- 0,5 łyżeczki miodu  

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić na 10-15 minut. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki, pokroić, ale nie za drobno. Do kapusty dodać marchew, cebulę oraz pomarańczę. Polać sosem z jogurtu, musztardy, miodu i cytryny. Posolić i popieprzyć.

sobota, 06 grudnia 2014
Coffee Whip

Kulinarny aforyzm: Nie jesteś dla mnie tymianek ni róża/Ani też "czuła pod miesiącem chwila"/ - Lecz ciemny wiatr/Lecz biały mróz. Stanisław Grochowiak


Szybki napój kawowy (przepis z książki „Smoothies and Juices”). Na pewno przyda się podczas przygotowań świątecznych, aby postawić nas na nogi ;)

Whip 

Składniki:

- ¾ szklanki mleka

- ¼ szklanki śmietanki

- 1 łyżka brązowego cukru

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka kawy instant

- 6 kostek lodu

Zmiksować mleko, śmietankę oraz cukier. Dodać kakao, kawę. Zmiksować. Na zakończenie dodać kostki lodu i bardzo dobrze zmiksować. Można podawać z bitą śmietaną.

Whip

Tagi: kakao kawa
03:41, mirosix , Napoje
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 grudnia 2014
Przepisy na Boże Narodzenie

W tym roku ponownie zapraszam na stronę z przepisami bożonarodzeniowymi. Została ona uzupełniona od ostatniego roku o kilka nowych przepisów i coś nowego pojawi się na pewno jeszcze przed świętami.

Klik, klik.......



16:06, mirosix , Inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 listopada 2014
Dżem śliwkowy z różą

Kulinarny aforyzm: – To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)/– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. Michaił Bułchakow


To przedostatni słoik dżemu śliwkowego. Na następny trzeba będzie poczekać do następnego lata.

Dzem sliwkowy z roza 

Składniki:

- 1,5 kg śliwek renklod

- 2 szklanki cukru

- sok z 1 cytryny

- 1 łyżka wody różanej

- 1 łyżka suszonych płatków róży

Śliwki wypestkować, obrać i pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem, wymieszać z sokiem cytrynowym dodać płatki różane i wodę różaną. Odstawić na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, a następnie smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem sliwkowy z roza

sobota, 22 listopada 2014
Ciasto cytrynowo-kokosowe

Kulinarny aforyzm: Samo czekanie jest nadzieją. Czekam, a więc mam nadzieję. Gorzki smak nadziei. Anna Kamieńska


Kolejne ciasto oparte na tym przepisie na ciasto z borówkami. Tym razem z koksem i cytryną.

Ciasto kokosowe 

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru

- ¾ szklanki mleka

- ½ łyżeczki soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- ½ szklanki masła

- 1 cytryna

- 1 szklanka wiórków koksowych

Wymieszać cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko widelcem, dodać mleko, sok oraz skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem 20-cm keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez 65-70 minut.



czwartek, 20 listopada 2014
Chleb razowy mieszany

Kulinarny aforyzm: Rozum ludzi początkiem jest wszelkiej substancji. Daniel Defoe


Ostatnio nie mam czasu na inne chleby niż foremkowe. Przepis znaleziony tutaj. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na na blogu Grahamka, weka i kajzerka...

Razowy 

Składniki:

Zaczyn

- 50 g zakwasu żytniego, aktywnego*

- 100 g mąki żytniej razowej

- 80 g wody

Namoczka

- 150 g maki pszennej razowej

- 150 g gorącej wody

Ciasto chlebowe

- 250 g mąki chlebowej

- 150 g maki żytniej razowej

- 175 g wody

Wymieszać składniki zaczynu odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na namoczkę mąkę zalać gorąca woda i dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny. Można też mąkę zalać wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na 12 godzin. Zakwas i namoczkę wymieszać z pozostałymi składnikami. Krótko wyrobić ciasto, tylko do momentu, aż mąka wymiesza się z wodą. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie posypać ciasto łyżeczką soli i ponownie wyrobić. Na naoliwionym i posypanym mąką blacie uformować bochenek. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić chleb do wyrośnięcia aż wypełni foremkę. Wierzch bochenka należy spryskać zimna wodą i wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać chleb przez 20-25 minut.

Razowy

środa, 12 listopada 2014
Dyniowe muffiny

Kulinarny aforyzm: A kłamstwo jest lepkie, nie sposób się go pozbyć, brudzi wszystko wokół i brudzi twoje sumienie. Małgorzata Musierowicz


Uwielbiam wypieki z dynią. Muffiny też bardzo mi smakowały. Przepis znaleziony tutaj.

Dyniowe muffiny 

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju roślinnego

- 1 i ¼ szklanki cukru

- 2 jajka

- 1 i ½ szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ sody

- ½ łyżeczki soli

- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki cynamonu

- do posypania 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka cynamonu

Wymieszać łyżką mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir w proszku. W drugiej misce połączyć jajka, cukier, olej oraz puree z dyni. Dodać składniki mokre do składników suchych, wymieszać. papilotki w ¾ ciastem. Następnie posypać muffiny cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Dyniowe muffiny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 94