Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa dyniowo-marchwiowo-jabłkowa z imbirem

Kulinarny aforyzm: Trzeba być bardzo głodnym, żeby naprawdę rozkoszować się posiłkiem. Trzeba rzeczywiście chcieć wygrywać, żeby całkowicie zmobilizować się do walki. Hans Selye


Świetna rozgrzewająca zupa na jesień – przepis znaleziony tutaj.

Zupa z dyni

 

Składniki:

- 1 łyżka oliwy

- 1 cebula

- 6 dużych marchewek

- 2 szklanki dyni piżmowej

- 2 łyżki świeżego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka curry

- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

- 2 szklanki musu jabłkowego

- 5 szklanek wody

- ½ szklanki mleka koksowego lub śmietany

Posiekać cebulę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek oraz imbir, pokrojoną w kostki dynię oraz marchew, kurkumę, curry, pieprz kajeński, mus jabłkowy i wodę. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Zmiksować, dodać mleko lub śmietanę. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

niedziela, 11 listopada 2018, mirosix

Polecane wpisy