Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki Aganiok

Kulinarny aforyzm: sercu zaufaj/gdy morza ogień ogarnie/(i żyj miłością/choć gwiazdy pędzą wspak). Edward Estlin Cummings


W tym roku w końcu udało mi się zrobić na czas ciasto na pierniczki Aganiok. Najlepiej jest przygotować je na początku listopada. Ja zrobiłam połowę porcji, ponieważ nie będzie nas dużo na Święta.

Pierniczki Aganiok

Składniki:

-  500 g miodu naturalnego

-  2 szklanki cukru

-  250 g masła

-  1 kg + 1 szklanka mąki pszennej

-  3 jaja

-  3 łyżeczki sody oczyszczonej

-  125 ml mleka

-  1 łyżka ciemnego kakao

-  100 g orzechów włoskich

-  100 g migdałów

-  100 g rodzynek

-  50 g skórki pomarańczowej

-  2 łyżeczki mielonego cynamonu

-  2 łyżeczki mielonego imbiru

-  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

-  1/2 łyżeczki mielonych goździków

-  1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 

-  szczypta soli 

Bakalie posiekać. Mąkę przesiać. Miód, cukier i tłuszcz wymieszać w garnku, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawią z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy. Wymieszać część przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu dodać pozostałą mąkę i znowu zamieszać. Ciasto przełożyć do naczynia, owinąć folią spożywczą i odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce, aby dojrzewało. Cdn…



niedziela, 25 listopada 2018, mirosix

Polecane wpisy