Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Smażony ryż z pieczarkami

Kulinarny aforyzm: Czy mamy oglądać kwiaty wiśni tylko wtedy, gdy są w pełnym rozkwicie, zaś księżyc wyłącznie wtedy, gdy nie skrywają go chmury? Kenkō Yoshida


Świetne chińskie danie, które można przygotować błyskawicznie z resztek ryżu oraz wszystkiego, co akurat mamy w lodówce. Tym razem przygotowałam go z pieczarkami.

 Smazony ryz

 

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego ryżu

- 200 g pieczarek

- 1 łyżka startego imbiru

- 1 ząbek czosnku

- 6 zielonych cebulek

- ½ szklanki mrożonego groszku

- 1 marchewka

- 1 puszka fasolki szparagowej

- 1 jajko

- ¼ łyżeczki płatków papryki

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

- 4 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka sosu Hoisin

Pokroić pieczarki w plastry, marchew w kostkę, a cebuli w kawałki ok. 2 cm. Usmażyć w woku na oleju pieczarki. Odłożyć na bok. Na oleju podsmażyć marchew, fasolkę i groszek. Odłożyć na bok. Teraz podsmażyć czosnek, imbir, papryczkę. Dodać ryż oraz sosy i olej sezamowy. Dobrze podgrzać i dodać usmażone wcześniej warzywa. Gdy potrawa jest gotowa, wbić do woka jajko i wymieszać z ryżem.



środa, 08 sierpnia 2018, mirosix

Polecane wpisy