Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Pikle z ogórków i jalapeño

Kulinarny aforyzm: Wyśpiewać ostatnie kwitnienie wrześniowe, zamieszanie przeszywających zapachów. Léopold Sédar Senghor


U mnie w ogródku w tym roku ponownie obrodziły papryczki jalapeño. Może dlatego, że ich króliki i wiewiórki za bardzo nie chcą obgryzać, jak np. rzodkiewki, ogórki czy sałatę. Oprócz meksykańskiej marynaty z zeszłego roku, zrobiłam również 2 słoiki (1 litrowe) ogórków z papryczką. Przed końcem sezonu na pewno uda mi się nazbierać jeszcze trochę papryczek i zrobić kilka słoików więcej. Smakują świetnie z różnego rodzaju kanapkami, burgerami itd. Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę. Z papryczek można usunąć pestki, jeżeli ktoś woli łagodniejsze smaki.

Pikle z jalapeno 

Składniki:

- 1 ogórek sałatkowy lub 2-3 gruntowe

- 1 duża cebula

- 4 papryki jalapeño

- 8 gałązek koperku

- 4 łyżki nasion kolendry

- 4 łyżki nasion gorczycy

- 4 szklanki octu

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżki soli

Pokroić ogórka, cebulę i papryki w plasterki. Poukładać w słoikach, dodając koperek, kolendrę i gorczycę. Zagotować ocet z solą i cukrem. Zalać warzywa w słoikach. Zakręcić. Można zapasteryzować, ale ja przechowuję je w lodówce do bezpośredniego spożycia.

Pikle z jalapeno

piątek, 31 sierpnia 2018, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2018/08/31 11:42:55
uwielbiam jalapeno, dzięki za robotę na weekend! :D
-
2018/09/09 02:53:38
Jalapeno to moja ulubiona papryka, ostrzejszych już nie dam rady zjeść...