Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa pieczarkowa

Kulinarny aforyzm: Nauka jest jak niezmierne morze… Im więcej jej pijesz, tym bardziej jesteś spragniony. Kiedyś poznasz, jaka to jest rozkosz. Ucz się tylko, co jest sił w tobie, żeby jej zakosztować. Stefan Żeromski


Bardzo smaczna zupa pieczarkowa. Przepis na podstawie tej strony.

Zupa pieczarkowa 

Składniki:

- 2 łyżki oliwy

- 1 cebula

- 1/2 małego pora

- 500 g pieczarek

- 1/2 marchewki

- 1/2 pietruszki

- 1 mały ziemniak

- 600 ml bulionu

- 100 ml mleka

Zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodać umyte oraz pokrojone pieczarki i smażyć ok. 10 minut mieszając. Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem, pod koniec dodać mleko. Zupę można udekorować plasterkami zrumienionych na maśle pieczarek.



sobota, 05 maja 2018, mirosix
Tagi: pieczarki

Polecane wpisy