Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Sushi bowl

Kulinarny aforyzm: Przyjaciel jest bardziej konieczny niż ogień i woda. Plutarch


Co zrobić, gdy zostanie nam ryż do sushi? Najlepiej taką miskę, do której można dodać wszystko, co się lubi lub ma w lodówce. Bardzo pyszne potrawa. Przepis inspirowany stroną. A sos z tej strony.

Sushi bowl 

Składniki:

Krewetki

- 2 łyżki sezamowego oleju

- 400 g krewetek

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżka miodu

- kilka kropel Tabasco (wg. gustu)

- 1 łyżeczka startego imbiru

Do podania

- 4 szklanki ugotowanego ryżu sushi

- 2 marchewki

- 1 awokado

- 1 mały ogórek

- szczypiorek

- kilka listków czerwonej kapusty

- 1 arkusz nori

Azjatycki vinaigrette

- 1 łyżka sosu sojowego

- 2 łyżeczka oleju sezamowego

- 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego

- 1 łyżka oliwy

- 1 i 1/2 łyżeczki miodu

Podsmażyć krewetki na oleju sezamowym. Dodać sos sojowy, miód, Tabasco oraz imbir. Gotować 2-3 minuty. Rozdzielić ryż na 4 miseczki/pojemniki. Obłożyć krewetkami, marchewką pokrojoną w paski (u mnie obieraczką do jarzyn), ogórkiem w słupki, posiekaną czerwoną kapustą i plasterkami awokado. Posypać szczypiorkiem oraz nori pokrojonym w paski. Polać sosem i podawać.



czwartek, 19 kwietnia 2018, mirosix

Polecane wpisy