Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Gofry z dynią

Kulinarny aforyzm: Surowość jest wyrazem szacunku, wyrozumiałość – lekceważenia. Henryk Elzenberg


To już drugi przepis na gofry dyniowe na mojej stronie. Pierwszy to ten, a drugi oparty jest na tym przepisie. Te gofry są bardziej treściwe, ciężkie.

Gofry z dyni 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 - 1/4 łyżeczki zmielonej gałki

- 4 jaja

- 2 szklanki maślanki

- 1 szklanka purée z dyni

- 6 łyżek masła

Przesiać mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, sól i przyprawy. Ubić żółtka w misce z maślanką, dynią i roztopionym masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać suche składniki, wymieszać. W osobnej misce ubić białka jajek. Delikatnie upychaj wymieszać je z ciastem waflowym. Piec w gofrownicy (u mnie 6 minut).  

Gofry z dyni

sobota, 18 listopada 2017, mirosix
Tagi: dynia cynamon

Polecane wpisy