Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto jabłkowo-migdałowe

Kulinarny aforyzm: Co staje się z niespełnionym marzeniem?/Czy usycha jak rodzynek w słońcu?/Czy też jak ropa z wrzodu się sączy?/Czy jak gnijący ochłap cuchnie/Lub skorupieje jak zastygły lukier? Langston Hughes


 Świetne jesienne ciasto. Przepis z tej strony.

Ciasto jablkowo-migdalowe 

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 2/3 szklanki mielonych migdałów

- ½ łyżeczki sody

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ¾ łyżeczki cynamonu

- ¾ łyżeczki kardamonu

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

- ¼ łyżeczki soli

- 1 jajko

- ½ szklanki brązowego cukru

- ¼ szklanki mleka

- ¼ szklanki oleju

- ¼ szklanki miodu

- 2 jabłka

Glazura

- ½ szklanki miodu

- 2 łyżki soku jabłkowego

- szczypta kardamonu

- ¼ szklanki prażonych płatków migdałowych

Wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce ubić jajko z brązowym cukrem. Do jajka dodać mleko, olej i miód, dalej ubijać. Dodać mieszankę do suchych składników. Wmieszać obranie i pokrojone w plasterki jabłka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem (20 x 20 cm).Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 do 40 minut. Glazura: W małym rondlu zagotować miód, sok jabłkowy i kardamon, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut aż zgęstnieje. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i polać ciepłą glazurą, posypać migdałami.

Ciasto jablkowo-migdalowe

piątek, 13 października 2017, mirosix

Polecane wpisy