Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Wegetariańskie burgery i tradycyjny sos

Kulinarny aforyzm: Czym byłoby życie bez nadziei? Iskrą odrywającą się od rozpalonego węgla i gasnącą natychmiast. Friedrich Hölderlin


Tym razem do domowych bułek do hamburgerów podałam burgery warzywne oraz klasyczny sos. Przepis sos znaleziony tutaj, a przepis na burgery oparty na tym przepisie. Burgery bardzo mi smakowały, ale trochę trudno było je uformować. Rozpadały się. Dodałam do nich po prostu więcej jajek.

Wegetarianski burger 

Składniki:

Sos

- 1/4 szklanki majonezu

- 1 i 1/2 łyżeczki octu z ostrej marynaty (np. papryki, ogórków)

- 1 i 1/2 łyżeczki ketchupu

- 1 łyżeczka musztardy

- 1/4 łyżeczki papryki

- 1 starty ząbek czosnku

- 1 łyżeczka startej cebuli

Burgery

- 1 pokrojony pomidor

- 1 ząbek czosnku

- 1 szklanka pokrojonych brokułów

- 1 puszka fasoli Pinto

- 1 cukinia

- 1/4 łyżeczki kuminu

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżka posiekanej pietruszki

- 1 łyżka soku z cytryny

- kilka kropel sosu Tabasco

- sól

- 1 utarta cebula

- 3 - 4 łyżki bułki tartej

- 2 jajka

Ugotować brokuły. Fasolkę rozgnieść. Utrzeć cukinię. Wymieszać brokuły, cukinię, fasolkę, pomidora, cebulę, rozgnieciony czosnek, bułkę. Doprawić kuminem, papryką, sokiem z cytryny, Tabasco i solą. Dodać jajka. Formować burgery i smażyć lub piec w piekarniku.



sobota, 19 sierpnia 2017, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2017/08/19 06:19:48
Wegetariańskie ale sycące i smaczne :)
-
2017/08/22 13:26:54
Bułeczka wygląda super, spróbuję