Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Leczo z cukinią i mięsem mielonym

Kulinarny aforyzm: Przywilejem dzieciństwa jest poruszać się bez przeszkód między magią i owsianką, między bezgranicznym strachem i galopującą radością. Ingmar Bergman


Przepis na to nieco bardziej treściwe leczo znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Przepis weźmie udział w akcji Warzywa psiankowate 2017.

Leczo z mielonym 

Składniki:

- 500 g mielonego mięsa

- 2 łyżki oliwy extra vergine

- 3 papryki (u mnie czerwona, zielona i jalapeno)

- 2-3 cukinie

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej

- 1 duża puszka pomidorów

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- bazylia

Na 1 łyżce oliwy obsmażyć mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę papryki, a następnie pokrojone w kostkę cukinie. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wymieszać z listkami bazylii.

Leczo z mielonym

Warzywa psiankowate 2017

czwartek, 31 sierpnia 2017, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/28 09:43:01
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Pozdrawiam