Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Naan

Kulinarny aforyzm: Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze. Rabindranath Tagore


Świetny indyjski chlebek. Podałam go z warzywnym curry, które pojawi się na blogu wkrótce. Przepis na chleb pochodzi z tej strony. W przepisie do smarowania użyto słonego masła. Ja nie miałam takiego, więc dodałam trochę soli do ciasta.

Naan 

Składniki:

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 7 g drożdży instant

- 2 1/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1 łyżka oleju

- olej do smarowania patelni

- 3 łyżki stopionego masła

- sól

W misce wymieszać cukier, ciepłą wodę i drożdże. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać mieszaninę drożdży, jogurt, sól i olej, zagniatać ciasto, aż powierzchnia stanie się gładka i błyszcząca, około 10 minut. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować ciasto na placki i smażyć na rozgrzanej patelni, której powierzchnia została posmarowana olejem. Kiedy na chlebku pojawiają się bąbelki należy przewrócić je na drugą stronę. Usmażone chlebki smarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło.



sobota, 06 maja 2017, mirosix

Polecane wpisy

  • Chleb orkiszowy na drożdżach

    Kulinarny aforyzm : Bóg daje mięso, a diabeł kucharza . Przysłowie angielskie Dzisiaj szybki chleb na drożdżach. Jak każdy chleb orkiszowy jest pyszny. Przepis

  • Szybki chleb pszenno-żytni

    Kulinarny aforyzm : Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy . Jean Anthelme Brillat-Savarin Po trochę dłuższej p

  • Chleb z żurawiną

    Kulinarny aforyzm : Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony

Komentarze
2017/05/06 08:15:18
Naanów jeszcze nie robiłam. Wyglądają zacnie, więc zapisuję przepis ;)