Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Miodowe ciasto marchewkowe

Kulinarny aforyzm: Jak los liści na drzewach, taki też los rodu ludzkiego. Homer


Bardzo szybkie i pyszne ciasto. Dzięki marchewce wilgotne i długo zachowujące świeżość. Przepis znaleziony tutaj.

Ciasto_marchewkowe

Składniki:

- 250 g marchewki

- 100 g masła

- 4 łyżki miodu

- 125 ml mleka

- 2 jajka

- 250 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 60 g orzechów włoskich

- 100 g cukru trzcinowego

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Stopić w garnku pokrojone na kawałki masło, dodać miód i ekstrakt waniliowy. Lekko ostudzić. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać. W misce wymieszać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.

sobota, 11 marca 2017, mirosix

Polecane wpisy