Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Grochówka z kiełbasą

Kulinarny aforyzm: Pocałunek jest ostatnim przykładem ludożerstwa. Dimitrios Kamburoglu


Pożywna zupa na chłodne, deszczowe dni. Mniam!

Grochowka 

Składniki:

 -wywar mięsny (razem z wodą ok. 4 l)

- 500 g grochu łuskanego

- 1 korzeń pietruszki

- 2 marchewki

- 2 listki laurowe

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- 2 łyżki mąki

- 2 kiełbasy

- olej sól, pieprz, majeranek

Do podgrzanego wywaru dodać groch oraz sól. Gotować ok 35-45 minut. Następnie dodać pokrojone lub starte na tarce warzywa (ziemniaki pokrojone w kostkę) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do zupy. Następnie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej mąkę i chwilę razem smażyć. Dodać cebulę do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

piątek, 03 marca 2017, mirosix
Tagi: groch

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/20 11:51:53
przepis na grochówkę przemawia do wyobraźni kiedy wciąż zimno