Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty

Kulinarny aforyzm: (...) miłość wszystko rozkruszy, roztopi, i skrzepi. Maite Carranza


W tym roku z okazji Tłustego Czwartku usmażyłam tylko takie szybkie małe pączusie. Zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w zeszłym roku na tej stronie.

 

Składniki:

- 100 g mąki

- 15 g proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

- 250 g sera ricotta

- 2 duże jajka

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszać ricottę z jajkami, cukrem i ekstraktem. Dodać suche składniki i całość wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć małe pączki na oleju nagrzanym do temp. 160 stopni, nabierając porcje ciasta łyżeczką i zsuwając je do garnka drugą łyżeczką. Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

piątek, 24 lutego 2017, mirosix
Tagi: ser wanilia

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/27 08:42:12
Wyglada smacznie :) - dodaje do ulubionych
-
2017/03/03 04:25:25
Są bardzo smaczne, ale jednak chciałabym zjeść "prawdziwego" pączka ;)